Po premierze aplikacji w Warszawie przyszedł czas na Kraków. Od dziś do walki z marnowaniem jedzenia mogą włączyć się również mieszkańcy stolicy Małopolski. W aplikacji dostępne są paczki-niespodzianki z niesprzedanym danego dnia jedzeniem z restauracji i kawiarni w całym mieście.

Wśród miejsc, które współpracują już z Too Good To Go w Krakowie znalazły się m.in. hotel DoubleTree by Hilton, Raw Nest, Youmiko Sushi, Columbus Coffee, LaStrada, Food & Life, Starka oraz Moaburger.

Temat marnowania jedzenia jest szczególnie ważny ze względu na to, że ciągłe zwiększanie produkcji żywności, rosnące potrzeby populacji oraz to, że po prostu jesteśmy wybredni i kupujemy za dużo, przyczynia się do tego, że sabotujemy wszelkie wysiłki na rzecz zatrzymania zmian klimatycznych.

Według upublicznionego ostatnio raportu Międzyrządowego Panelu do spraw Zmian Klimatu Organizacji Narodów Zjednoczonych (IPCC), obniżenie globalnego ocieplenia poniżej 2ºC może być osiągnięte tylko dzięki zmniejszeniu emisji gazów cieplarnianych ze wszystkich sektorów, wliczając w to całą produkcję, dystrybucję i konsumpcję jedzenia.