Jesteś tutaj:-, Rynek-Magdalena Gaj kandydatką na stanowisko zastępcy sekretarza generalnego w ITU
PL R200 NV 750x200 071119

Magdalena Gaj kandydatką na stanowisko zastępcy sekretarza generalnego w ITU

Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej Magdalena Gaj jest polską kandydatką na stanowisko Zastępcy Sekretarza Generalnego Międzynarodowego Związku Telekomunikacyjnego. To jedno z najwyższych stanowisk w systemie Narodów Zjednoczonych – poinformował w czwartek resort spraw zagranicznych.

Magdalena Gaj

Kandydaturę zaprezentowano 19 lutego br. podczas spotkania z korpusem dyplomatycznym w Warszawie. – Umiejętności negocjacyjne pani Magdaleny Gaj i jej zdolność zyskiwania sojuszników sprzyjają budowaniu w Polsce nowoczesnej struktury informatycznej – powiedział minister Administracji i Cyfryzacji Rafał Trzaskowski. – Dzięki działaniom pani Gaj należymy do europejskich liderów w dziedzinie internetu mobilnego – podkreślił.

Objęcie przez przedstawiciela Polski funkcji Zastępcy Sekretarza Generalnego Międzynarodowego Związku Telekomunikacyjnego w sposób znaczący wzmocniłoby pozycję naszego kraju w ramach systemu Narodów Zjednoczonych.

Kandydatura pani Magdalena Gaj na to stanowisko jest dla Polski ważna z wielu względów. Przede wszystkim problematyka, jaką zajmuje się organizacja, nabiera coraz większego znaczenia we współczesnym świecie – zaznaczyła podsekretarz stanu w MSZ Katarzyna Kacperczyk, która otworzyła spotkanie. – Ponadto zależy nam na wzmocnieniu obecności Polski na ważnych stanowiskach w systemie Narodów Zjednoczonych – dodała.

Magdalena Gaj, Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej, przedstawiła swoją wizję współpracy międzynarodowej na rzecz rozwoju technologii informacyjnych. Podkreśliła, że już dzisiaj mają one ogromny wpływ na funkcjonowanie społeczeństw i w coraz większym stopniu decydują o ich przyszłości. – Serwisy internetowe stanowią kluczowe forum dla innowacji i rozwoju. Począwszy od nawiązywania i utrzymywania kontaktów społecznych po dostęp do najnowszych wiadomości; od logistyki po transakcje finansowe; od transportu po turystykę. Niewiele jest dzisiaj obszarów aktywności, które obywają się bez zastosowania narzędzi cyfrowych lub nie zostały przez nie ulepszone. – zwróciła uwagę Magdalena Gaj.

Międzynarodowy Związek Telekomunikacyjny to najstarsza na świecie organizacja międzynarodowa będąca wyspecjalizowaną agendą Organizacji Narodów Zjednoczonych. Została powołana w celu standaryzowania oraz regulowania rynku telekomunikacyjnego i radiokomunikacyjnego. Należą do niej 194 państwa.

Wybory odbędą się podczas Konferencji Pełnomocników Międzynarodowego Związku Telekomunikacyjnego (International Telecommunication Union) w Busan (Republika Korei), w dniach 20 października-7 listopada 2014 r

źródło:
Biuro Rzecznika Prasowego
Ministerstwo Spraw Zagranicznych

Kan

Autor |2014-02-21T14:55:28+01:0021 lutego 2014 14:55|Kategorie: Newsy, Rynek|Tagi: , , |2 komentarze

2 komentarze

1. LesH 22 lutego 2014 w 17:51 - Odpowiedz

Do tego związku wejdzie wiosna, jeśli tak się stanie, bo najczęściej wiosnę sobą wprowadzają panie. Każdy z kandydatów musiał przedstawić m.in. swoją ‚wizję’. Myślę, że polska kandydatka wprowadzi dobrą ‚wizję’ – cokolwiek to nie oznacza.

2. dragon22 22 lutego 2014 w 23:04 - Odpowiedz

Myślę, że za aktywne wspieranie niemieckich i francuskich operatorów ma duże szanse na wygranie. Oby tak dalej.

Zostaw komentarz