Obecnie nie tylko dobra kuchnia podnosi reputację restauracji i wpływa na wrażenie klientów, ale również profesjonalna obsługa, czystość i niesamowity klimat. Wielofunkcyjnym rozwiązaniem jest stosowanie monitoringu zarówno na sali, jak i w kuchni oraz magazynach. Usprawni to nie tylko zarządzanie restauracją, ale również doskonale spełni swoją rolę w kwestiach bezpieczeństwa. Co więcej, świadczenie lepszej jakości usług jest gwarancją lepszych obrotów lokalu.

Jakie korzyści płyną z monitoringu w restauracji?

Stosowanie monitoringu w restauracji niesie za sobą wiele zalet. Przede wszystkim zapewnia bezpieczeństwo gościom i szybką reakcję na niepożądane wydarzenia. Dzięki systemom wizyjnym możliwy jest podgląd zachowań konsumentów oraz kontrola włamań, przestępczości czy bójek wewnątrz i na zewnątrz restauracji.

Kolejną zaletą tego rozwiązania jest stałe monitorowanie kelnerów, kucharzy i pracowników restauracji. Kontrola i wyciąganie wniosków z ich zachowań może znacznie wpłynąć na wydajność pracy i reputację restauracji. Ponadto, dzięki analizie pracy szefów kuchni i kucharzy, umożliwiają poprawienie jakości potraw, szybką reakcję na nieporozumienia oraz kontrolę czystości wydawanych dań. Ponadto usprawniają pracę menedżera, który rozdziela zadania pomiędzy personelem, przypisując im określone stoliki, co dzięki kamerom jest bardziej dyskretne.

Co więcej, kolejnym miejscem, w którym warto zainstalować kamery, jest chłodnia, magazyn i pomieszczenia socjalne w restauracji. Pozwala to zapobiegać niewłaściwemu przechowywaniu produktów, wydajnie wykorzystywać przestrzeń oraz kontrolować włamania i kradzieże.

Niedopilnowanie rachunków czy przestępcze działania blisko kas fiskalnych są przyczyną wielu problemów finansowych. Monitoring w tych miejscach zapewnia lepszą ochronę restauracji i kontrolę nad rozliczaniem rachunków.

Cechy kamer do restauracji

Klienci odwiedzający restaurację chcą przede wszystkim odpocząć oraz spędzić czas w przytulnej, miłej atmosferze. U niektórych z nich kamery mogą wywołać niepotrzebny stres i zrujnować nastrój. W związku z tym, warto zainwestować w monitoring, który charakteryzuje się nowoczesnym designem. Co więcej, kamery należy umieszczać w dyskretnych miejscach. Innowacyjne produkty umożliwiają szeroki zakres widzenia i wiele opcji, które doskonale spełnią swoją rolę, nie rzucając się w oczy. Na temat kamer stosowanych w restauracji wypowiedział się ekspert systemów wizyjnych Tomasz Kowalewski z firmy EZVIZ:

Zarządzanie restauracją to bardzo wymagające zadanie pod wieloma względami. Klienci oczekują najsmaczniejszych potraw, czystości, niesamowitej atmosfery i najwyższej jakości usług. Z pomocą przychodzi monitoring, który sprawdzi się zarówno na sali, jak i w kuchni i innych pomieszczeniach w restauracji. Innowacyjne rozwiązania, jak np. kamery Mini Pano firmy EZVIZ, zapewniają najwyższej jakości obraz, gwarantujący krystaliczną czystość widzenia dzięki rozdzielczości 3 megapikseli. Sprawdzą się w każdym miejscu w restauracji, ponieważ zostały wyposażone w funkcję panoramiczną. Co więcej, posiadają tryb rybiego oka 360stopni i panoramiczny 2x 180 stopni, co pozwala na ujęcie jedną kamerą całej sali. Są gwarancją bezpieczeństwa i kontroli restauracji o każdej porze dzięki wydajnym promiennikom podczerwonym. Kamery w gastronomii powinny być przede wszystkim wielofunkcyjne i zgrabne. Dzięki nim nasze obroty i zadowolenie klientów z pewnością się zwiększą.

Dodatkowe cechy kamer

Istotną cechą systemów wizyjnych w restauracji jest również stabilność połączenia bezprzewodowego. Najbardziej nowoczesne rozwiązania przesyłają obraz o częstotliwości/paśmie 2,4 lub 5 GHz. Taka konfiguracja zapewnia szybkie i trwałe połączenie. Niektóre z nich mogą być bardzo trudne do zainstalowania i integracji z łączem. Jednak na rynku istnieje wiele innowacyjnych rozwiązań, które umożliwiają konfigurację sieci bezprzewodowej za pomocą jednego przycisku. Niekiedy ruch w restauracji może być bardzo intensywny. Warto wybierać takie systemy, które umożliwiają obsługę z poziomu smartfona. Dzięki takiemu rozwiązaniu nawet najbardziej zapracowany menedżer znajdzie chwilę, żeby zerknąć i skontrolować, co się dzieje wewnątrz oraz na zewnątrz restauracji. Wybierając odpowiedniego producenta kamer, należy również zwrócić uwagę na inne oferowane przez niego produkty i stworzyć system zintegrowanych urządzeń, które zapewnią bezpieczeństwo na najwyższym poziomie.

Systemy wizyjne w restauracji to opłacalne rozwiązanie. Kontrola nad czystością, gośćmi i personelem niesie za sobą wiele zalet, a koszt zakupu kamer z pewnością szybko się zwróci, gdy zwiększymy jakość świadczonych usług. Dzięki odpowiedniej analizie i wyciąganiu wniosków z zachowań pracowników sprostamy oczekiwaniom konsumentów. Kontrola produktów, dostawców i kucharzy pozwoli przygotować smaczniejsze i świeższe dania. Co więcej, zastosowanie kamer w restauracji jest gwarancją bezpieczeństwa zarówno gości, jak i personelu. Nowoczesne systemy wizyjne są bardzo proste w użytkowaniu i konfiguracji, a dzięki dedykowanym aplikacjom na smartfona umożliwiają stałą kontrolę restauracji z dowolnego miejsca z podłączeniem do internetu.

źródło: EZVIZ