Huawei zdecydowanie sprzeciwia się stanowisku przedstawicieli Komisji Europejskiej, gdyż nie jest ono poparte zweryfikowaną, przejrzystą, obiektywną i techniczną oceną sieci 5G.

Huawei w pełni rozumie troskę Komisji Europejskiej o ochronę cyberbezpieczeństwa w Unii Europejskiej, jednak ograniczenia lub wykluczenia oparte na dyskryminujących osądach stanowią poważne ryzyko zarówno gospodarcze, jak i społeczne. Tego typu działania nie tylko spowalniają innowacje, ale również wpływają negatywnie na konkurencyjność rynku UE. Według raportu Oxford Economics wykluczenie Huawei zwiększyłoby koszty inwestycji w sieć 5G nawet o dziesiątki miliardów euro, a cenę za to poniosą europejscy konsumenci.

Publiczne stygmatyzowanie poszczególnych podmiotów bez podstawy prawnej jest sprzeczne z zasadami wolnego handlu. Należy podkreślić, że żaden podmiot nie może zostać określony jako „HRV” bez uprzedniego przeprowadzenia obiektywnej weryfikacji technicznej sieci 5G. Jako podmiot gospodarczy w UE, Huawei posiada istotne, równe prawa i powinien być chroniony na mocy przepisów UE i państw członkowskich, a także ich międzynarodowych zobowiązań.

Cyberbezpieczeństwo jest najwyższym priorytetem Huawei. Huawei otworzył Centrum Przejrzystości Cyberbezpieczeństwa w Brukseli, które jest dostępne dla klientów i niezależnych zewnętrznych organizacji testujących. Są one zaproszone do przeprowadzania uczciwych, obiektywnych i niezależnych testów bezpieczeństwa, weryfikacji zgodnie z uznanymi w branży standardami cyberbezpieczeństwa i najlepszymi praktykami. Pozostajemy zaangażowani w dostarczanie globalnie certyfikowanych, zaufanych produktów i usług łączących miliony Europejczyków.