Start Forum Rynek Handel w sieci i dystrybucja Winda, która zatrzymała się na 24. piętrze

Przeglądanie wątków odpowiedzi 0
  • Autor
    Wpisy
    • Amalia Paucek
      Uczestnik
      Liczba postów: 15

Mówi się, że do kasyna trafiają się przypadkowo. Ja też tak myślałem, dopóki nie zrozumiałem, że to raczej kwestia złego dnia, za dużego długu i jednego drinka za dużo. Siedziałem wtedy w Warszawie, w mieszkaniu na wynajem, z którego i tak miałem się wyprowadzić za dwa tygodnie. Akurat wylądowałem między jedną a drugą robotą – graficzną. Klient nie zapłacił, laptop zaczął dziwnie buczeć, a pogoda za oknem zrobiła się taka, że nawet chmury wyglądały na zmęczone.

Nie miałem nic do roboty. Serio, nic. Przekopałem Netflix, przejrzałem Memy, wypiłem trzecią kawę. Siedzę więc na kanapie, popijam zimną już kawę i patrzę w telefon. Ktoś na grupce wysłał jakiś screen z wygraną. Dużą. Pomyślałem – dobra, może sprawdzę, co to za hałas.

Kliknąłem pierwszy lepszy link, jaki wpadł mi w ręce. Nie szukałem niczego specjalnego – po prostu odskocznia. No i tak trafiłem na vavada. Gdzieś wcześniej przewinąłem to słowo w komentarzach, ale nie zwracałem uwagi. Interfejs? Totalny luz. Nie trzeba zakładać konta w stylu „podaj mi swoje życie”. Wrzuciłem małą kwotę, taką za którą w biedronce kupiłbym dwa serki wiejskie i bułkę. Zero ciśnienia.

Zaczęło się niewinnie. Kręcę, patrzę, jak te symbole skaczą. Początkowo przegrywam. Prawie każdą stawkę. Dziwne, bo zazwyczaj mnie to wkurza. Tym razem – nie wiem, może ta monotonia tego klikania – uspokoiło mnie. Jak fidget spinner, tylko z potencjałem. Postanowiłem, że to będzie wieczór – test. Albo spalę te trzydzieści złotych w pół godziny, albo będzie śmiesznie.

No i w którymś momencie coś drgnęło. Nagle włączył mi się jakiś tryb, gdzie wygrywałem co drugą rundę. Małe kwoty, takie po 5, 12 złotych. Ale czułem to napięcie w palcach. Nie grałem o kasę – grałem o to zaskoczenie, że jednak nie jestem tak pechowy, jak mi się cały dzień wydawało.

Siedzę tak do pierwszej w nocy. Zero dźwięków z zewnątrz. Sąsiad nie wierci. Nawet pies się nie obudził. I wtedy – pamiętam to dokładnie – postawiłem wyższą kwotę. Niby tylko dycha więcej niż zwykle. Nie wiem dlaczego. Bo rzuciłem okiem na saldo i stwierdziłem: „co mi tam”.

Czas zwolnił.

Klikam, obraz się kręci. Nie patrzę nawet na pojedyncze symbole. I nagle – piach. Ekran robi się złoty. Tam pojawia się animacja, jakby eksplodował mały fajerwerk. Nie jestem typem faceta, który wstaje i krzyczy. Ale wtedy, ręka na myszce mi zesztywniała. Bo na wyświetlaczu pokazało się: +3700 zł.

Przetarłem oczy. Patrzę. Dalej widzę to samo. Moje pierwsze myśli? Nie „hurra, kupię auto”. Było: „Czy aby na pewno to moje konto?”, potem: „Zaraz zniknie, na pewno błąd”. Odświeżyłem stronę – nadal jest. Nie wiedziałem, co robić w takiej sytuacji. To śmieszne, prawda? W normalnym świecie cieszysz się, a ja zaczynam podejrzewać, że to jakaś pomyłka systemu.

Zadzwoniłem do kumpla Mirka. Mirek gra czasem. Mirek powiedział: „Wypłacaj idioto, nie czekaj”. I tak zrobiłem. Wypłata poszła w kilkanaście minut – to była pierwsza rzecz, która mnie w vavada zaskoczyła pozytywnie. Bez żadnego „udokumentuj nam swoje źródło zarobku z trzech lat wstecz”.

Kiedy kasa wylądowała na moim koncie bankowym – spałem. Obudziłem się o 7 rano, spojrzałem na telefon i zobaczyłem powiadomienie. Wtedy pierwszy raz uśmiechnąłem się do sufitu. Nie kupiłem za to nic głupiego. Spłaciłem część długu za grafikę. I do dzisiaj to jest ta wygrana, która ciągle pamiętam. Nie przez liczbę, tylko przez uczucie, kiedy sprawdzałem saldo o świcie. To było takie „jednak świat nie jest do końca przeciwko mnie”.

Po kilku dniach wróciłem jeszcze raz. Normalnie. Mała kwota – test, czy to był tylko fart. I powiem szczerze – przegrałem. Wróciłem do rzeczywistości. Ale to nie zabiło tamtego uczucia. Bo nauczyłem się czegoś: w vavada można znaleźć moment, który nie jest o hazardzie, tylko o tym nagłym “no proszę”. Jakby winda zatrzymała się na twoim piętrze.

Nie zostałem hazardzistą. Zostałem gościem, który opowiada tę historię innym przy piwie. Zawsze z tą samą puentą: że czasem przypadek wybiera ciebie, zanim ty pomyślisz o nim. A to, co potem robisz z tą wygraną – to już tylko twoja sprawa. Ja na przykład przestałem wtedy oszczędzać na tańszym pieczywie. Na tydzień. I wiesz co? To było bardziej satysfakcjonujące niż same pieniądze.

Przeglądanie wątków odpowiedzi 0
Odpowiedz na: Winda, która zatrzymała się na 24. piętrze
Twoje informacje: