Start Forum Operatorzy Operatorzy komórkowi Użytkownik oferty pre-paid też abonentem

Przeglądanie wątków odpowiedzi 7
  • Autor
    Wpisy
    • Kan
      Klucznik
      Liczba postów: 8676

Rada Ministrów przyjęła zmiany ustawy ustawy Prawo telekomunikacyjne, w ramach którego zmieniono definicję abonenta. Oprócz podmiotów będących stroną umowy pisemnej, pojęciem tym zostaną również objęci m.in. użytkownicy tzw. pre-paid, a także użytkownicy korzystający z aparatów publicznych.

Pełna treść artykułu dostępna tutaj:

• Anonimowy
      Gość
      Liczba postów: 138159

No i w końcu zostałem abonentem :))

• Anonimowy
      Gość

Jest to kolejny przykład zmian prokonsumenckich w Polsce WYMUSZONYCH przez KE . Podobnie jak naciski na obniżenie MTR – skutkujące obniżką cen rozmów w Polsce – niesłusznie przypisywane jedynie słusznemu operatorowi . Pamiętajmy też o Dyrektywie KE zakazującej umów dłuższych niż 12 miesięcy – która musi wejść w życie do połowy 2011(chyba) .

Jakoś nie zauważyłem w tych sprawach szczególnych działań UKE , tak ponoć dbającego o interes konsumenta (-: Za to z uporem maniaka – wbrew zaleceniom KE i wielu analityków rynku – ten urząd przedłuża obronę interesów PRYWATNEGO operatora .

• Anonimowy
      Gość

Lucku. Ja akurat nie zgadzam się z pomysłem odgórnego ograniczania długości umowy. Kompletnie nie widzę w tym sensu. Jak ktoś jest idiotą to i tak podpisze umowę na "tylko" na 12 miesięcy ze stawkami wyższymi niż w pre-paidzie a telefonem droższym niż na wolnym rynku. Takie ograniczenie w niczym nie pomoże, a jedynie wprowadzi sztuczne ograniczenia. Po wejściu tego prawa w życie nawet osoba świadoma tego co czyni nie będzie mogła zakupić u operatora telefonu "na raty". Przykładowo sam kupowałem telefon wart ok. 600-700zł w zobowiązaniu 25zł miesięcznie na 3 lata (900zł). Nawet stawki 49gr do wszystkich i średnio 25,5gr w sieci i na stacjonarne mnie nie odstraszyła, gdyż tak na prawdę za wszystkie minuty zapłacę ok 200-300 zł i wtedy ich cena spada do ~16,33gr/minuta do wszystkich i 8,33gr/minuta do sieci i numerów stacjonarnych. Gdyby weszło tak wychwalane przez Ciebie ograniczenie, za telefon musiałbym zapłacić znacznie więcej niż 1zł :(. Na szczęście ja zdążyłem się "załapać". Teraz mam nadzieje, że przez najbliższe 3-4 lata spokojnie będę mógł z telefonu korzystać.

• Anonimowy
      Gość

~znawca To jest Twój punkt widzenia a swoją decyzję podejmowałeś świadomie . Kiedyś miałem taryfy biznesowe , lecz po przykrych doświadczeniach NIGDY nie zwiążę się umowa terminową na dodatek TYLKO dla telefonu . Jednak nie nazywam takich jak Ty idiotami , tylko dlatego ,ze dla telefonu gotowi są poddanie sie przymusowi (-: Wolę kupić telefon np na Allegro , w sklepach też są raty na telefony .

Niestety tak jest , że w każdym społeczeństwie większość jest dość naiwna i dość leniwa , co nie oznacza , że są idiotami . Naprzeciwko siebie "stają" sztaby prawników , niezbyt uczciwych marketingowców i pojedynczy , zwyczajni ludzie . Ci ludzie też są godni ochrony przed wykorzystywaniem swej naiwności ze strony np operatorów .

• Anonimowy
      Gość

Lucku, jak ktoś chce ciebie "oszukać" (naciągnąć) to żadne prawo ciebie nie ochroni :(. Przepisy nie zwalniają od myślenia.

• Anonimowy
      Gość

~znawca Powtarzasz truizmy (-: Czy we WSZYSTKICH dziedzinach życia czujesz się tak pewnie , jak jako "znawca" rynku telekomunikacyjnego ? Czy chciałbyś aby tylko z powodu Twojej nieznajomości jakiś aspektów , ktoś inny to wykorzystywał ?

• Anonimowy
      Gość

Lucku to chyba normalne, że na wszystkim nie można się znać. Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego 😉 (także truizm).

Ja interesuje się rynkiem telekomunikacyjny i dziele się swoją wiedzą ze znajomymi, ale jak widać nie tylko. Przykładowo przygotowuje zestawienia ofert dla podobnych profili dzwonienia.

Jak chcę wziąć kredyt lub założyć konto oszczędnościowe w banku to niestety muszę zapytać kolegę, który w tych kwestiach ma znacznie lepsze rozeznanie ode mnie. Jakość trzeba sobie radzić w życiu ;). Prawo niewiele w tym pomaga. Nawet ustawę o kredycie konsumenckim i lichwiarskich pożyczkach udało się zainteresowanym firmom ominąć ;(. Przykładowo wprowadzając wysoką opłatę manipulacyjną bądź dodatkowe obowiązkowe drogie ubezpieczenie.

Przeglądanie wątków odpowiedzi 7
Odpowiedz na: Użytkownik oferty pre-paid też abonentem
Twoje informacje: