Start Forum Sprzęt Pozostałe tematy Uwaga na przekręt nigeryjski

Przeglądanie wątków odpowiedzi 16
  • Autor
    Wpisy
    • Kan
      Klucznik
      Liczba postów: 8676

Coraz więcej Polaków pada ofiarą tzw. „przekrętu nigeryjskiego”. Wystawiamy na aukcji internetowej telefon, pojawia się wysoka oferta zza granicy, wysyłamy towar do odbiorcy, a… o pieniądzach możemy zapomnieć.

Pełna treść artykułu dostępna tutaj:

• Anonimowy
      Gość
      Liczba postów: 138392

jeszcze ktos sie na to nabiera? hehehhe jednak jeszcze polacy sa naiwni

• Anonimowy
      Gość

mamy rozumiec ze ty tez sie na to nabrałeś 🙂 bo zabrzmiało to iż jeszcze sie na to nabieram

• Anonimowy
      Gość

a nie jest tak?

• Anonimowy
      Gość

wiesz ja sie teraz z siebie nabijam jak mozna byc tak naiwnym ale coz dalem sie wkrecic mondry polak po szkodzie bo logicznie zaczolem myslec po wysyłce (dla ciekawostki przed wysyłką to ja sie nabijałem jaki tepy idiota 🙂 mam 950 euro tak tak a teraz oni sie nabijaja (tranzakcja życia ) ale tak poważnie uważajcie bo sa osoby ktore wiecej straciły

• Anonimowy
      Gość

ludzie zawsze dadzą sie na coś naciągnąc,,,,,,,,,,a tacy co robia takie przekręty to poprostu idioci,powinni byc karani

• Anonimowy
      Gość

Dziwne sa te wszystkie aukcje, ja teraz zaryzykowalem i licytuje sobie na za10groszy.pl ,moze uda mi sie cos wygrac fajnego.

• Anonimowy
      Gość

A oni z Nigerii kupuja tez drozej bigos niz polacy?

Ile kosztowalo by wyslanie bigosu tak z 2 kg do Nigeri, bo mam ze swiat

• Anonimowy
      Gość

Jak to dobrze,że do was trafiłam ,bo namierzał mnie niejaki Frank Carey sierżant NATO w Iraku chciał kupić córeczkom swoim dom,tylko płatności miałyby być uruchomione po misji jego w Iraku…napewno już nie kupi!!! :lol

• Anonimowy
      Gość

ja mialam przygode z dunczykiem ktory jest jakims inzynierem morskim czy czyms i ma malo czasu bo w morze wyplywa i szybko chce przeprowadzic tranzakcje.chetnie zaplaci 100 euro wiecej za samochod przelewem na paypal.mam zalozyc konto.jak napisalam ze mozna transfer normalny zreobic na inne konto lub gotowka (wkoncu ktos musi przyjechac po samochod) to dostalam kolejne maile z tym bym zalozyla konto na paypal.uwaga bo kasa znika i nie ma ani towaru ani kasy.ja sie nie nabralam,ale uwaga na takich z paypal!!!

• Anonimowy
      Gość

A ja wam powiem ze lubię sobie z nimi popisać, zawsze to trochę ang człowiek liźnie. Zwykle dają za wygrana jak się domagam przelewu na moneybookers, albo jak proponuje ze gratis uchronię owa osobę z Nigerii przez złapaniem w siatkę i wysłaniem statkiem na plantacje bawełny do hAmeryki.

• Anonimowy
      Gość

Jednak polacy się nabierają, ale co robic w takich sytuacjach?

• Anonimowy
      Gość

mi pewna osoba przedstawila sie jako buisnesmana chcial mi kupic konsole po za allegro ale gdyby nie polski adres email to bym mial 1000zl w plecy

• LesH
      Uczestnik
      Liczba postów: 3876

Wciąż dostaję listy od różnych, rzekomo uchodźców z obozów, w religijnym tonie po angielsku z jajecznym tłumaczeniem na polski, gdzie każda pisz/cz/ąca o 'pomoc’ osoba ma jakiś bajoński spadek i właśnie mi zaufała w jego powierzeniu, choć nie zna mego imienia ani nazwiska, tylko dorwała adres email. Potrzebuję tylko jednej funkcji na swoich skrzynkach email: takiej antyspam-blokady, gdzie po wprowadzeniu adresu, a najlepiej domeny czyli zasady, wszelkie napływające z takich źródeł listy nie byłyby przyjmowane lecz całkowicie odrzucane, ze skutkiem dla nadawców podobnym do pisania pod nieistniejący adres email. Obecnie wszystkie wprowadzone do czarnej listy antyspamowej śmiecie lądują w przegródce spam, co niewiele daje, ponieważ bywa, iż trafiają tam także przesyłki od klientów, kontrahentów, którzy coś wyślą bez tematu albo z tytułem brzmiącym jak spam. Z tego powodu, aby nie wywalić dziecka z kąpielą, przed usunięciem spamu mam zwyczaj przeglądać zawartość tej przegródki, co bywa mozolne. Wprowadzenie adresu albo domeny czy zasady adresowej do czarnej listy powinno całkowicie blokować odbiór, czyli przychodzenie czegokolwiek od zastrzeżonych nadawców.

• Anonimowy
      Gość

ten przekręt działa do dziś, właśnie dostałam propozycję kupna mojego laptopu, który wystawiłam na gumtree, z wysłaniem go do Nigerii po tym, jak oni mi w mailu jakieś papiery rzekomo z banku przedstawili, pisze taki niby kupiec z USA dla niby klienta z Nigerii, abrakadabra z translatora elektronicznego w wielokropkami w tekście

• Anonimowy
      Gość

Przekręt nigeryjski to najgłupszy przekręt na świecie. Jak można się na to nabierać?

• Anonimowy
      Gość

Nie jest mi szkoda tych kretynow ktorzy padaja ofiarami przekretu nigeryjskiego. A to dlatego ze sami nie sa lepsi. Po pierwsze;
      1. Trafil swoj na swego. Jesli ktos sprzedaje telefon za 200 pzl i kupiec mu oferuje $900 czy funtow to uczciwosc sprzedawcy powinna sklonic go do poinformowania kupujacego ze slono przeplaca. Ale nie, jest okazja sie za friko nachapac.
      2. Trzeba miec umysl co najmniej 10 razy mniej rozwiniety niz znana z dowcipow blondynka aby w ogole w cos takiego uwierzyc.

Przeglądanie wątków odpowiedzi 16
Odpowiedz na: Uwaga na przekręt nigeryjski
Twoje informacje: