Start › Forum › Sprzęt › Pozostałe tematy › Udane ataki na Android googla
-
AuthorPosts
-
-
Hackerom udało się włamać do telefonu G1 (Googlephone) w sieci T-mobile przez wykorzystanie dziury w w open source’owym systemie operacyjnym Android firmy Google. Opublikowana na forum XDA-developers instrukcja krok po kroku prowadzi w jedną minutę użytkowników Linuxa do przejęcia kontroli nad głównym katalogiem urządzenia z prawami do odczytu i zapisu.
-
Anonymous
Guest18 listopada 2008 at 19:33Liczba postów: 135890fora – szczególnie zagraniczne – choć polskie też – mają to do siebie że jedni ludzie piszą bzdury a inni w nie wierzą i żeby nie czuć się gorszymi powielają te bzdury dopisując własne… nie kwestionuje tutaj tego czy ktoś się włamał do androida czy nie – chodzi mi raczej o to dziwne podniecenie! I co z tego zię się ktoś włamał? Do Iphona nikt się nie włamie BO NIE MA PO CO! Ten telefon nie daje jego PRAWOWITEMU WŁAŚCICIELOWI żadnej ingerencji w swoją zawartość – więc co miałby robić haker? Zmieniać wygląd ikonek? IPhon to fon na poziomie Noki 3310 🙂 – nawet kiedyś był taki fajny rysunek porównawczy… a Android to PONOĆ opensource – fajna sprawa ale konkurencja będzie chciała NASTRASZYĆ jakie to straszne że komuś się udało włamać do telefonu…
Aha i taka moja drobna uwaga – z tego co wiem to wgranie nowego softu jest objęte dość często gwarancją – więc nawet jak ktoś wymaże OS z fonu to chyba nie zrobi z niego tak do końca BEZUŻYTECZNEGO KAWAŁKA PLASTIKU :/
-
Anonymous
Guest19 listopada 2008 at 12:48Liczba postów: 135890=X= przy pewnych zmianach w oprogramowaniu można komórkę zmienić w bezużyteczne nic, nawet wgranie oprogramowania może wtedy nie pomóc jeśli zostaną zmienione podstawowe rzeczy w kodzie jak chociażby GDFS
jeśli można przejąć pełną kontrole nad urządzeniem jest to realne
a3e zgadza się, bo firma która wypuszcza swoją pierwszą komórkę zawsze przechwala się jacy to oni nie są wspaniali =]
jeśli zmiany nie mogą być usunięte przez master reset to świetnie się zapowiada, m.in. znajdzie się sporo urządzeń zapewniających bezpłatny internet ^^
-
-
AuthorPosts