Start Forum Operatorzy Operatorzy komórkowi Technologia HD voice w sieci freecoNet

Viewing 7 reply threads
  • Author
      Keymaster
      Liczba postów: 31072

FreecoNet – jeden z najpopularniejszych operatorów telefonii internetowej w Polsce, wprowadza w swojej sieci rozwiązanie HD voice.

Pełna treść artykułu dostępna tutaj:

• Anonymous
      Guest
      Liczba postów: 141099

Ciekawe kiedy pozostali operatorzy VoIP będą mieli taka jakość połączeń. I ciekawe czy do tego wystarczy zwykły analogowy telefon lub telefon IP czy jakiś specjalny zestaw czy usługa?

• Anonymous
      Guest

Potrzebne bedzie zapewne urzadzenie obslugujace kodek szerokopasmowy (g722). W tej chwili sa to np telefony IP Siemens Gigaset (np A580) czy Yealink czy urządzenia AVM (FritzBox, nie wiem które dokładnie).

• Anonymous
      Guest

Myślicie, że ten hade vojs, to rzeczywiście coś zmieni? Głos to głos, chociaż jakbym usłyszał, że ktoś mi tam głośniej sapie do słuchawki, to może być znak, że sie np. denerwuje:) Nowy element dla firm rekrutujących przez telefon.

• Anonymous
      Guest

"Głos to głos…" ale wyobraź sobie ile może zmienić, np. w rozmowach biznesowych prowadzonych przez telefon, jego jakość… HD Voice nie znaczy oczywiście głośniej. Jest to raczej technologia, która pozwala dokładniej odzwierciedlać specyfikę naszej mowy (chodzi tu konkretnie o przeniesienie dzwięku z szerszego zakresu częstotliwości). Jak pisał mj23 główną rolę odgrywają tu kodeki szerokopasmowe, a G.722 jest obecnie najbardziej rozpowszechniony w telefonach IP. FreecoNet idzie w HD, osobiście jestem bardzo ciekawy jak ten standard przyjmie się w telefonii.

• Anonymous
      Guest

Ciekawe czy skoro baza mojego Siemensa C470 IP obsługuje kodek G-722 to czy będzie jakiś upgrade firmware słuchawki, bo ona nie obsługuje jeszcze tego kodeka. Dziwne, bo A580 IP jest tańszy o 50zł a obsługuje kodek G-722. Coprawda odmiany tego kodeku to inna sprawa w wikipedii widze odmiane G-722.2 która pozwala na jakość stereo. Ale jak sądzę , wchodzi na razie zwykły G-722.. Czy się mylę?

• Anonymous
      Guest

Fizycznie słuchawka C470 IP nie będzie w stanie przetworzyć dźwięku HD. Baza do C470 IP i A580 IP jest ta sama, tak więc teoretycznie oba telefony obsługują G.722, niestety C470 IP jako starszy, aczkolwiek bogatszy w funkcje model (stąd różnica cenowa), nie ma odpowiednio przystosowanego mikrofonu jak i głośnika słuchawki. Z tego co mi wiadomo pierwotne przeznaczenie kodeka G.722.2, zwanego również AMR-WB, mierzone było w telefonię komórkową, nie wiem natomiast jak wyglądają prace w tym temacie. Temat jakości HD to tegoroczny boom na światowym rynku telekomunikacji internetowej. Telefonia VoIPowa musi dostosowywać się do producentów, którzy obecnie stawiają na G.722. Idąc w kierunku kompatybilności platform z rynkowym sprzętem IP, obsługa tego właśnie kodeka jest istotna do rozpowszechnienia technologii HD voice.

• Anonymous
      Guest

HD Voice jako standard ma bardzo długą już historę, ale faktycznie jego implementację zaczęto na większą skalę teraz. Aby można było w pełni wykorzystać jakość jakś zapewnia HD Voice, zarówno operatorzy sieci jak i "końcówki" klienckie muszą wspierać ten standard. Przykładem klienta soft może być Pronto! 3.0 firmy CommuniGate Systems – do potestowania na stronach http://www.mobileoffice.biz – wymaga zainstalowania w przeglądarce plug-inu )kodeka) firmy GIPS. Jakość naprawdę robi wrażenie – polecam!

Viewing 7 reply threads
Reply To: Technologia HD voice w sieci freecoNet
Your information: