Start › Forum › Inne › Pozostałe tematy › Tapety we wnętrzach – jak ożywić ściany bez remontu
Oznaczony: 22
-
AutorWpisy
-
-
Problem z tapetami we wnętrzach często zaczyna się przy wyborze wzoru – ludzie boją się, że będzie za ciężki. Ale prawda jest taka, że odpowiednio dobrany motyw może ukryć niedoskonałości ścian, szczególnie w starym budownictwie. Kiedyś urządzałam kawalerkę, gdzie sufit był krzywy, a jedna ściana miała rysę po poprzednim lokatorze. Zdecydowałam się na tapetę z pionowymi pasami – optycznie podniosły sufit, a przy okazji odwróciły uwagę od mankamentów. Jeśli masz w domu wersalkę, która zajmuje pół pokoju, tapeta za nią może stać się punktem centralnym. Wybierz coś z delikatnym połyskiem, jak tapicerka welurowa na poduszkach, i zobaczysz, jak całość nabiera elegancji. Pamiętaj tylko, żeby unikać zbyt dużych wzorów w małych pomieszczeniach – jeden powtarzający się element wystarczy, żeby nie przytłoczyć przestrzeni.
Nie każdy wie, że tapety we wnętrzach potrafią też rozwiązywać praktyczne problemy. Na przykład w przedpokoju, gdzie buty i kurtki zostawiają ślady, lepiej sprawdzi się tapeta winylowa – zmyje ją gąbką z wodą i nie będzie widać zabrudzeń. Ostatnio doradzałam koleżance z dwójką małych dzieci: wybrała wzór w drobne listki, który maskuje plamy po jedzeniu. A w salonie, gdzie stoi kanapa z funkcją spania dla gości, tapeta w chłodnych odcieniach szarości lub błękitu wprowadza spokój. Ważne jest też dopasowanie do światła – w ciemnym pokoju unikaj ciemnych tapet, bo zrobią wrażenie jaskini. Lepiej postawić na pastelowe tło z delikatnym akcentem, jak złote żyłki lub srebrne kropeczki. To drobiazg, ale przy sztucznym oświetleniu tapeta zaczyna grać.
Materac piankowy w tapczanie z pojemnikiem to nie jest byle gąbka. Kupując tańsze modele, można trafić na piankę, która po roku robi się twarda i traci sprężystość. Dlatego zawsze radzę sprawdzać gęstość pianki i czy materac ma zdejmowany pokrowiec. W moim tapczanie materac ma 16 cm, co daje komfort porównywalny do łóżka z tradycyjnym stelażem. Co ważne, pianka termoelastyczna dopasowuje się do kształtów ciała, ale nie zapada się w środku nocy. To szczególnie docenią osoby, które śpią na boku i potrzebują podparcia dla bioder.
W pokoju dziecka tapety we wnętrzach to pole do popisu, ale trzeba uważać. Nie polecam motywów z ulubionymi bajkami, bo za rok dziecko wyrośnie i trzeba będzie zmieniać. Zamiast tego wybierz coś uniwersalnego, jak mapy świata albo abstrakcyjne kształty. U mojej siostry w pokoju ośmiolatka wisi tapeta w kolorowe trójkąty – jest nowoczesna i pasuje do mebli z IKEA. A jeśli masz wersalkę, która służy do spania dla kolegów, tapeta w geometryczne wzory pomaga ukryć bałagan. Pamiętaj tylko, żeby przykleić ją na dobrze przygotowanej ścianie – nierówności będą widoczne jak na dłoni. Ja zawsze radzę, żeby przed tapetowaniem zagruntować ścianę, szczególnie w starym budownictwie.
Pamiętam, jak urządzałam swoje pierwsze mieszkanie – trzydzieści metrów z kuchnią w przedpokoju. Chciałam, żeby ściany miały charakter, ale malowanie wydawało się zbyt oczywiste. Wtedy odkryłam tapety we wnętrzach i to był strzał w dziesiątkę. Dziś, po latach aranżacji, wiem, że jeden wzór potrafi zmienić całe pomieszczenie bez konieczności wywracania go do góry nogami. Wyobraź sobie salon, w którym jedna ściana z geometrycznym motywem nadaje rytm całej przestrzeni, a reszta pozostaje stonowana – to działa za każdym razem. Kluczem jest wybór odpowiedniej kolekcji, bo nie każda tapeta sprawdzi się w małym metrażu. Często słyszę od znajomych: „ale ja nie mam miejsca na gości na noc”, a potem okazuje się, że tapeta na ścianie za łóżkiem z pojemnikiem na pościel potrafi optycznie powiększyć pokój. To właśnie te detale robią różnicę.
Dodatki do wnętrz to też detale, które robią różnicę. Zamiast kupować gotowy zestaw poduszek, zrób je sama z resztek materiałów. Albo postaw na drewniane ramki na zdjęcia w różnych rozmiarach. Ważne, żeby nie przesadzić z ilością – w małym metrażu mniej znaczy więcej. Każdy element powinien mieć swoją rolę. Nawet lampa może być przechowalnią – są modele z półeczkami na książki. A jeśli brakuje ci miejsca na wieszak, użyj drabiny jako stojaka na ubrania. Kreatywność w dodatkach to klucz do funkcjonalnego wnętrza bez zbędnego bałaganu.
Wiele osób myli tapczan z kanapą z funkcją spania, ale to nie to samo. Tapczan ma prostszą konstrukcję i zwykle niższe siedzisko, co sprawia, że lepiej sprawdza się w roli podstawowego miejsca do spania. Jego długość i szerokość są zbliżone do standardowego łóżka, a brak mechanizmu rozkładania oznacza mniej awarii i tańszy serwis. Kiedyś klientka narzekała, że na wersalce zawsze czuła sprężyny pod plecami. W tapczanie z materacem piankowym tego problemu nie ma, bo materac leży bezpośrednio na stelażu, a nie na składanych elementach. To robi ogromną różnicę dla kręgosłupa.
-
-
AutorWpisy