Start › Forum › Rynek › Handel w sieci i dystrybucja › Renting Property in Greece as a Newcomer – What to Expect?
-
AutorWpisy
-
-
fikawi
Gość1 maja 2026 o 06:20Liczba postów: 138758Hi everyone,
I’m planning to relocate soon and have been researching Apartments for rent in Greece. Since I’m new to the country, I’m curious about how the rental process works for foreigners.
Do landlords usually require long-term contracts, or are flexible options available? Also, how common are furnished apartments, and should I expect extra charges beyond rent? If you’ve rented in Greece before, I’d love to hear about your experience and any challenges you faced.
-
Nie powiem, żeby był to dzień, który zmienił moje życie. Bo to brzmi jak z tandetnego filmu. Raczej – był to wtorek. Taki zwykły, szary, polski wtorek. Wieczór. Dzieciaki już spały, żona oglądała serial, w którym aktorzy mówią tak nienaturalnie, że chciałoby się wyłączyć dźwięk. A ja siedziałem w fotelu i myślałem o przelewie za prąd.
Frustracja? Nie. Raczej taka specyficzna nuda. Nuda z lekkim posmakiem bezsilności. Cały dzień w pracy, potem zakupy, potem kłótnia o to, które ogarnianie choinki było gorsze – zeszłoroczne czy tegoroczne. Normalność.
Normalność, która potrafi zassać jak bagno.
I wtedy – nie wiem, czemu. Może przez reklamę w przerwie serialu. Może przez to, że kolega z roboty wspominał coś przy piwie w piątek. Wpisuję w telefonie Vavada . Pamiętam ten moment idealnie. Kciuk przesuwa się po ekranie, a ja czuję się… głupio? Trochę. Jakbym przekraczał jakąś niewidzialną granicę dorosłości. Przecież nie jestem hazardzistą. Nie noszę złotych łańcuchów ani nie piję whisky przed południem.
Tymczasem strona ładuje się podejrzanie szybko. Kolorowo. Takie suwaki, przyciski, efekty – wszystko dość agresywne. Ale jest w tym jakaś szczerość. Nie udaje, że to coś poważnego. To jest jak gra zręcznościowa na starej konsoli – tylko że tu w grę wchodzą prawdziwe pieniądze.
Mam dwieście złotych. Nie, nie z wypłaty. To taka „koperta”, którą odkładam na głupoty – czekolady, kebaby, piwo na mieście. Zazwyczaj przepuszczam to w ciągu tygodnia. Dziś pomyślałem: dobra, zobaczmy, co to potrafi.
Nie nastawiałem się wygraną. Serio.
Rejestracja? Minuta. Wpłata? Kolejna. I nagle jestem w środku. Świat automatów, wirtualnych żetonów, dźwięków, które w normalnym życiu by mnie drażniły – ale tu, w tej ciemnej kuchni, przy zgaszonym świetle lodówki, brzmią jak muzyka.
Zaczynam od małego. Jakiś starodawny owocowiec. Wiśnie, dzwoneczki, siódemki. Wkręcam stawkę – pięć złotych. Kręcę. Nic. Drugie – mała wygrana, dwadzieścia. Cofam. Wzruszam ramionami.
– Idiotyczne – mamroczę do siebie, a pies łapie oba uszy i patrzy na mnie, czy aby na pewno mówię do niego.
Przesiadam się na coś nowszego. Animacje. Tematyka egzotyczna. Trzecia próba. Puszczam dwadzieścia. I tu pojawia się pierwsze „uff”. Niezły bonus. Stuk, stuk, stuk – moje konto rośnie o trzysta złotych. Czystej radości.
Mogłem przestać.
Powinienem? W teorii tak. W praktyce – właśnie skończyła się reklama, serial wrócił, a żona rzuciła „Czy ty tam siedzisz w te gierki?”. Odpowiadam wymijająco: „Sprawdzam tylko”.
I zostaję.
Przechodzę do sekcji na żywo. Ruletka. Prowadzący uśmiecha się jak sprzedawca używanych aut. Ale coś w tym jest – ta społeczność w czacie, te komentarze, szybkie decyzje. Postanawiam zagrać na jednym numerze. Głupota? Owszem. Ale pamiętam, że przez całe lata w Super Bowl nie wygrał żaden z faworytów. Czasem postawienie na outsidera to najrozsądniejsza nierozsądna rzecz.
Kładę stówkę. Czekam. Kula idzie. Serce – no, przyznaję – bije trochę szybciej. I wtedy… wypada. Na wylot. Mój numer.
Z wrażenia puszczam powietrze, które zbierało mi się w płucach od kilkunastu sekund. Żona nawet nie podnosi wzroku. A ja patrzę w ekran na cyferki: 3600 złotych. Trzy tysiące sześćset. Z jednego strzału.
Nie krzyczę. Nie skaczę. Po prostu – uśmiecham się. Taki głupi, niekontrolowany, dziecięcy uśmiech.
Wypłacam od razu. Połowę. Drugą połowę – wbrew zdrowemu rozsądkowi – zostawiam. Teraz gram inaczej. Spokojniej. Bez gonitwy. Stawiam mniejsze kwoty, dłużej się przyglądam. Czuję, że to nie jest już chciwość. To jest… przyjemność z samego procesu.
Minęła godzina. Potem druga. Serial dawno się skończył, żona poszła spać, mrucząc coś o „mężach z telefonami w kiblu”. Zostałem sam z kawą, ciszą i Vavada otwartą na zakładce.
I wtedy – prawdziwy strzał.
Właściwie nie wiem co kliknąłem. Jakiś jackpot, który wyskoczył losowo przy automatach. Na ekranie pojawia się komuniatek. Liczba. Najpierw myślę, że to jakiś błąd. Przecież tak się nie dzieje. Nie ludziom takim jak ja. Nie w kuchni o północy, z psem chrapiącym na kocu.
Dziewięćdziesiąt siedem tysięcy złotych.
Przez chwilę boję się oddychać, żeby nie urwać połączenia z serwerem. Robię screen. Potem następny. Potem wysyłam do siebie mailem. Potem – telefon do brata. O pierwszej w nocy. On odbiera spanikowany: „Co się stało? Wiocha się pali?”. Mówię tylko: „Vavada nie kłamie. Ja pierdolę, nie kłamie”.
Następne dni – jak w półśnie. Wypłata na konto główne. Prowizje, potwierdzenia tożsamości (trochę to trwało, ale w końcu ruszyło). Kupiłem samochód. Nie nowiutki z salonu za ćwierć bańki, tylko świetnie utrzymaną Skodę. I zrobiłem remont łazienki. I odłożyłem dla dzieciaków. I nawet zostało na weekend w górach.
Wiecie, co w tym wszystkim jest najdziwniejsze? Nie wygrana. Tylko to, jak bardzo ta noc zmieniła sposób, w jaki myślę o ryzyku. Przez lata bałem się każdego większego wydatku. Każdej decyzji, która nie była w 100% bezpieczna. A tu – dwadzieścia minut czystej, głupiej odwagi, dzień powszedni, zimna kawa i pies pod stołem – i nagle cała perspektywa się przesuwa.
Czy polecam? Nie wiem. Wiem, że dla mnie to był jeden z tych wieczorów, po których już nic nie jest takie samo. Nie dlatego, że mam więcej na koncie. Tylko dlatego, że przypomniałem sobie, że czasem warto postawić wszystko na jeden numer. Nawet jeśli inni myślą, że masz odchył.
A dziś? Zdarza mi się wejść. Rzadko. Małe stawki. Celem nie jest już wygrana. Celem jest to uczucie z wtorkowej nocy – że jeszcze żyję. Że jeszcze czuję.
I to jest mój największy jackpot.
-
-
AutorWpisy