Start › Forum › Sprzęt › Sieci komputerowe › Powerline: Internet w gniazdku elektrycznym
-
AuthorPosts
-
-
-
Anonymous
Guest21 lutego 2011 at 19:09Liczba postów: 135689 -
Ja miałem przyjemność testować zestaw XAV5001 i switch XAV5004 w wersji beta przed wejściem na rynek. Home Plug XAV5001 już jest na rynku i niedawno udostępniono nowy firmware, natomiast switch XAV5004 niedługo wejdzie na rynek (oczywiście wielu osobom wystarczą same home plugi, natomiast switch pozwala podłączyć do netu cztery urządzenia np. tv, konsolę do gier, dekoder satelitarny, blu ray lub po prostu komputer). Można też do drugiego home pluga podłączyć ekstender wifi i tym samym rozprowadzić wifi na cały dom. Rozwiązanie rzeczywiście fajne i naprawdę szybkie z tym, że wraz z odległością prędkość transmiaji zaczyna spadać, ale w jednym mieszkaniu raczej nie spadnie poniżej 100 MB/s (u mnie w bloku przy bliskiej odległości w jednym pokoju transfer potrafił przekroczyć 350 MB/s, przynajmniej tak pokazywał program Netgear Powerline Utility). Połączenie obu home plugów lub home pluga ze switchem PLC trzeba koniecznie zabezpieczyć przyciskami Security (tymi oznaczonymi kłudeczką), gdyż w bloku sygnał wydostanie się przez licznik na inne piętra co niekiedy ma pozytywne strony (np. jesli w jednym bloku mieszkają rodzice i dziecko można spróbować skorzystać z jednego łącza internetowego), choć po przekroczeniu swojego mieszkania i tym samym większej odległości zdarza się zrywanie łącza a transfer 20 MB/s to już full wypas (przetestowane na mieszkaniu dwa piętra wyżej w innym pionie tej samej klatki). Nie trzeba dodawać, że znaczenie ma jakość przewodów elektrycznych w ścianie a urządzenia powerline nie powinny być podłączone do listew zasilających, bo filtry w listwach zwalniają transmisję danych. Ważne też, że urządzenia powerline różnych firm mogą się ze sobą nie połączyć. Podsumowując powerline raczej nie zastępuje wifi (wifi jest z kolei przydatny dla smartfona w domu), ale go uzupełnia.
-
-
AuthorPosts