Start Forum Sprzęt Nawigacje GPS Policja na Śląsku sprawdza legalność GPS

Viewing 11 reply threads
  • Author
      Keymaster
      Liczba postów: 8676

Policja zapowiada kontrole i surowe kary dla tych, którzy posługują się automapami nielegalnie ściągniętymi z internetu. Na wniosek producentów śląska drogówka kontroluje kierowców, którzy mają mapy do nawigacji satelitarnej.

Pełna treść artykułu dostępna tutaj:

• Anonymous
      Guest
      Liczba postów: 135626

Coś jest nie tak z tym zdaniem:"Na wniosek producentów śląska drogówka kontroluje kierowców, którzy mają pirackie mapy, donosi TVN24.pl." Skąd policja wie, że akurat ten kierowca ma piracką mapę by móc go skontrolować? Jeżeli kierowca ma legalną to nie zostanie skontrolowany? Może się czepiam, ale skoro chcemy bawić się w dziennikarstwo to SZANUJMY NASZ WSPANIAŁY JĘZYK.

• Kan
      Keymaster
      Liczba postów: 8676

Zgadza się. Zdanie zostało zmienione. Andrzej

• Anonymous
      Guest

Teraz jest już o wiele lepiej. Pozdrawiam, Marek.

• Anonymous
      Guest

Ja mam navi w telefonie 😉

• Anonymous
      Guest

Policja ma prawo sprawdzić navi tylko w przypadku, gdy istnieje UZASADNIONE podejrzenie, że mapa lub nawigacja pochodzi z przestępstwa. Musi też mieć do tego odpowiedni nakaz. Rozprzestrzenianie informacji o rzekomych masowych kontrolach oprogramowania jest dziełem producentów map, którzy chcą postraszyć ludzi. Kiedy zatrzyma Cię policja – masz pełne prawo odmówić okazania oprogramowania w nawigacji. Policja nie ma prawa sprawdzić także zawartości twojej empetrójki.

• Anonymous
      Guest

Czyli co robić, jak zatrzyma policja i nie mamy certyfikatu przy sobie? Swoją drogą ja mam Automapę zarejestrowaną na siebie. Nie posiadam żadnych certyfikatów! Mapa została wgrana z płyty CD.

• KyokoMai
      Member
      Liczba postów: 143

Już kiedyś o tym było. Nie musisz wozić żadnych certyfikatów, ponieważ równie dobrze mogliby zażądać od Ciebie paragonu od wywieszki zapachowej w samochodzie (bo przecież mogłeś ukraść, prawda?). Wejdą w nawigacji w 'informacje’ i się wyświetli, że mapa jest na Ciebie, ewentualnie sprawdzą klucz licencyjny czy nie jest na czarnej liście (jak to robi np. program antywirusowy) i tyle. Patrole przecież mają dziś laptopy w samochodach a w najgorszym wypadku palmtopy z dostępem do bazy danych. Ale rzeczywiście – ściganie może nastąpić jedynie na wniosek producenta aplikacji i żądać odszkodowania w wysokości maksymalnie trzykrotności kosztów aplikacji.

• Anonymous
      Guest

ja mam nawigację która była oryginalnie wgrana w

smartfonie (łącznie z mapami). nie jest w zaden sposób na

mnie zarejestrowana – niby jak policja ma coś takiego

sprawdzić? i może od razu jestem podejrzany, co?

• Anonymous
      Guest

polecam Panom Policjantom wziąć się jeszcze za sprawdzanie softu w komórkach, nielegalne windowsy mobile, zapewne masa pirackich mp3 na kartach pamięci. Tylko co będzie z bezpieczeństwem obywateli, bo Policja na to już czasu i rąk nie będzie miała.

• Anonymous
      Guest

A może tak drogówka by się wzięła do roboty i oprócz łapania za przekraczanie prędkości wlepiała mandaty za znacznie gorsze łamanie przepisów. I niech sami też przestrzegają przepisy bo mają je wyraźnie chyba gdzieś głęboko w poważaniu.

• Anonymous
      Guest

Owszem, policjanci z wydziału do spraw zwalczania przestępczości gospodarczej przechodzili takie szkolenia, ale podczas rutynowych kontroli drogowych nie można sprawdzać oprogramowania GPS-ów – tłumaczy Małgorzata Tkaczyk-Kłębek z zespołu prasowego świętokrzyskiej policji.

Viewing 11 reply threads
Reply To: Policja na Śląsku sprawdza legalność GPS
Your information: