Start Forum Rynek Wyniki i sprawozdania finansowe Polacy wolą dzwonić przez komórki

Viewing 7 reply threads
  • Author
      Keymaster
      Liczba postów: 8676

Według danych brytyjskiego Office of Communications (Ofcom) w 2009 r. przeszło 82 proc. wszystkich połączeń głosowych w Polsce inicjowanych było w sieciach mobilnych. Tylko 15 proc. z nas dzwoni z telefonów stacjonarnych.

Pełna treść artykułu dostępna tutaj:

• Anonymous
      Guest
      Liczba postów: 135819

no ja już nie pamiętam kiedy ostatnio dzwoniłem do kogoś z stacjonarnego… dawno dawno.

• Anonymous
      Guest

Z prostej przyczyny. Większość uciekła od Narodowego złodzieja TP-sy. A ponieważ inni operatorzy poza największymi miastami nie byli dostępni przerzucili się na komórki.

• webis
      Member
      Liczba postów: 201

Z telefonu stacjonarnego dzwonię tylko w pracy. Do prywatnych połączeń używam komórki. Mam taryfę Tak Tak Hot i miesięczny koszt utrzymania telefonu jest porównywalny z najniższym abonamentem w TP S.A. Z tą różnicą, że za tę cenę mam w Tak Taku pakiet 1000 minut do sieci Era, pakiet internetowy blueconnect Max bez limitu transferu danych oraz tanie rozmowy do innych sieci po 29 groszy za minutę.

• mlody1912
      Member
      Liczba postów: 48

Telefon stacjonarny dobrze jest mieć. Szczególnie w przypadku jakiejś awarii czy słabszego zasięgu komórkowego. Inna sprawa, że dobrze sobie coś takiego sprawić przy okazji montowania jakiegoś netu stacjonarnego (freedom np). Zawsze to przyjemne z pożytecznym.

• Anonymous
      Guest

Właściwie raport chyba nie powinien dziwić. Przede
      wszystkim komórki pozwalają wszystkim na mobilność,a to chyba znaczna przewaga nad tel. stacjonarnym .
      @ ja – nie sądzę aby był to główny powód. Jeśli chodzi o Tp to jednak sporo osób korzystna z innych usług : internet , pakiety tv etc.

W telefonii komórkowej pojawiają się bardzo często promocje, dodatkowe możliwości- przykładem mogą być chociażby oferty świąteczne. Mamy początek grudnia, a wyszło już tyle ofert , że ciężko się w nich odnaleźć,a to przecież jeszcze nie koniec, bo przed nami pewnie jeszcze promocje w ofertach abonamentowych.
      Poza tym w komórce można mieć już nawet dostęp do poczty (nokia mail )-przynajmniej w Orange. Jakby zliczyć te wszystkie dodatkowe usługi, to właściwie nawet nie ma co porównywać możliwości telefonów stacjonarnych do komórek.

• Anonymous
      Guest

Ja również jak ela uważam, że nie ma się czemu dziwić. Jak rozmowy z telefonu komórkowego na stacjonarny są tańsze niż ze stacjonarnego na stacjonarny to czemu nie korzystać.

@Kan
      . Zaprezentowane przez ciebie wyniki dotyczące użytkowników mobile-only oraz mobile+fixed dla Polski sumują się ponad 100%. Coś jest nie tak. Przeglądam raport, ale jeszcze do tych danych nie dotarłem i nie wiem czy dam radę jeszcze dzisiaj.

• gimri
      Member
      Liczba postów: 4

to dosyć oczywiste, nie?? jak też nie piszą na maszynie do pisania, lecz na kompie… co to za nowość !! 😀

Viewing 7 reply threads
Reply To: Polacy wolą dzwonić przez komórki
Your information: