Start Forum Operatorzy Operatorzy komórkowi Plus ma najwięcej stacji bazowych

Viewing 14 reply threads
  • Author
      Keymaster
      Liczba postów: 8676

Z wykazu wydanych przez Prezesa UKE pozwoleń radiowych dla stacji telefonii komórkowej 2G i 3G (E-GSM, GSM900, GSM1800, UMTS) wynika, że obecnie największą siecią stacji bazowych telefonii ruchomej pochwalić się może Polkomtel, operator sieci Plus i Sami Swoi.

Pełna treść artykułu dostępna tutaj:

• Anonymous
      Guest
      Liczba postów: 135606

Te liczby w ogole nic nie mowia. Play ma tyle nadajnikow, a zasiegu poza kilku miastami nie ma? Jakos widac, ze nadajnik nadajnikowi nie rowne.

Mnie zreszta bardziej by interesowala liczba nadajnikowp oza miastami, bo to tam jest prawdziwa walka o zasieg. Tyle ze tam nie byloby kogo zestawiac, bo wszyscy maja edge i gprs (poza play), no i orange ma cdma.

• Anonymous
      Guest

darek ma racje

• Anonymous
      Guest

Liczy się też jakość i niezawodność połączeń . Dotyczy to nie tylko lokalizacji na "skraju" zasięgu . U mnie telefony w Play , różne -mimo pokazywania "full" zasięgu – potrafią zniekształcać , przerywać czy zrywać połączenia . Wcześniej było OK – tak dzieje się od końca zeszłego roku i to także podczas wyjazdów w Polskę . Tak mają moi znajomi z telefonami w Playu . Wobec tego telefony te mamy "przypisane" do roamingu w Plusie . Za roaming ten płaci Play – ale przecież stać go na to , dzięki "szczodrobliwości" UKE (-:

• Anonymous
      Guest

Jednak bywając nad morzem w miejscach gdzie trudno było marzyć o zasięgu internetu Play, Plus radził sobie nadzwyczaj dobrze oferując bez problemu 3G. A to oznacza, że wykaz ten jednak ma w sobie dozę rzeczywistości.

• Anonymous
      Guest

liczba zezowleń to nie to samo co liczba stacji. dziwi, że Era ma taką przewagę nad Orange -ci drudzy chyba nie rozwijają sieci

• Anonymous
      Guest

a jak te liczby mają się do współdzielenia nadajników przez różne sieci? tego już nie napisali. wychodzi z tego, że użytkownicy orange powinni mieć problemy z połączeniami, a ja widzę, że częściej problemy wśród moich znajomych mają ci, którzy mają telefony w plusie niż orange.

• Anonymous
      Guest

Jurku, nawet jak kilku operatorów korzysta z jednego masztu, każdy osobno musi wystąpić o zezwolenie radiowe dla własnych częstotliwości.

Co do Orange to ktoś zapomniał dopisać nadajniki GSM 1800, których najwięcej ma właśnie ta firma: ok. 4 tys. Ale to poprawia jedynie zasięg w miastach.

• Anonymous
      Guest

Tytuł jest niestety, mówiąc delikatnie, wprowadzający w błąd. Pozwolenia a działające stacje to dwie różne oddzielne rzeczy. Cieszyłem się gdy kilka lat temu Polkomtel dostał pozwolenia na UMTS, niestety do tej pory nadajników nie ma a pozwolenia są. Podobnie jest z Orange. Najbardziej realne działające nadajniki ma Play, choć z wydajnością ich wieczorem, tam gdzie nie ma innej alternatywy, nie jest najlepiej.

• johnny-18
      Member
      Liczba postów: 1012

Mnie to wcale nie dziwi. Plus MUSI mieć najwięcej nadajników, bo musi obsłużyć największą (podobno) liczbę swoich abonentów no i większość abonentów Play.

Co do Orange… Moim zdaniem oni chyba głównie budowali stacje CDMA, które w tym porównaniu nie sa ujęte.

• Anonymous
      Guest

Klienci Play mogą korzystać z nadajników Plusa więc mają dostęp do największej liczby nadajników.

• Anonymous
      Guest

No niestety w Orange da się to zauważyć. Jechałem PKS do Łomży z Warszawy i droga to Wyszkowa. Era 4-5/5 kresek a Orange niestety 0-2/5 kresek więc też muszą zacząć inwestować… CMDA, CMDA ale jednak GSM na razie to podstawa.

• Anonymous
      Guest

Niestety i ja też muszę potwierdzić, że Orange ma kiepski sygnał poza miastem, tzn. duże wahania sygnału, a nawet zaniki. Czyli inaczej mówiąc dziury w zasięgu. I nie wiedzę żeby coś się poprawiało. Najbardziej dało się to mnie zauważyć jeżdżąc nad morze i to często na drogach o mniejszym znaczeniu, ale nie tylko. Dlatego od kilku lat mam także nr. w Erze i jak do tej pory na tę drugą sieć zawsze mogę liczyć z zasięgiem. Co do Orange, to na pewno nie jest to wina mojego telefonu.

• Anonymous
      Guest

mieszkam w miejscowosci tzn na wsi i nie mam tam zasiegu plusa moj ojciec moglby poddzierzawic działke pod budowe nadajnika tylko problem w tym ze nie wiem z kim mam sie skontaktowac w tej sprawie wiec jesli ktos cos wie na ten temat bardzo prosze o kontakt na maila malwina_milano@o2.pl lub telefonicznie 663317180 🙄

• Anonymous
      Guest

Ja juz mialem wszystkie sieci i najlepszy zasieg ma :
      Era/hayah
      orange
      plus/play

Viewing 14 reply threads
Reply To: Plus ma najwięcej stacji bazowych
Your information: