Start › Forum › Operatorzy › Operatorzy komórkowi › PLAY – opinie
-
AutorWpisy
-
-
Anonimowy
Gość13 marca 2009 o 21:18Liczba postów: 138851Reklamę mają dość agresywną. Ceny- coraz niższe, ale kosztem użytkowników dzwoniących do Play z innych sieci. Tak to jest, kiedy ktoś wywalczy sobie specjalne traktowanie. Jakość usług- również nieciekawa, zrywa połączenia, trzeszczenia i głuche telefony. Zapewne dlatego, że działają nie na swoich nadajnikach.
-
Anonimowy
Gość16 marca 2009 o 09:25Liczba postów: 138851Jak wchodzili na rynek to myślałam o abonamencie u nich, bo mieli taaaakie fajne telefony – tylko co z tego, skoro tych telefonów nigdzie nie można było dostać (a mieszkam w na prawdę dużym mieście). Później cieszyłam się, że nie zmieniłam na Play, bo nikt by do mnie dzwonić nie chciał – wywalczyli sobie że do nich płaci się więcej co moim zdaniem jest nie fair w stosunku dla innych sieci. Jeśli chodzi o reklamy to na początku były dość obrzydliwe ale ciekawe. Potem straciłam szacunek do ich reklam kiedy na bezczela walczyli hasłem porównawczym – ja wiem, że niby prawda, ale sprzeczne z etyką moim zdaniem.
Myślę, że obiektywnie będę w stanie ich ocenić jak przestaną być lepiej traktowani. Na chwilę obecną wydaje mi się, że play opłaca się tylko gdy wszyscy znajomi też mają w playu -
Anonimowy
Gość18 marca 2009 o 14:42Liczba postów: 138851Teraz weszła Play Fresh- 29gr/min do wszystkich sieci, wewnątrz sieci 19gr/min. Jeśli chodzi o stawki do innych sieci- to cena poszła w dół. Simplus odpowiedział już tym samym, Heyah w "taniej do wszystkich" zmniejszyła koszt rozmowy do innych sieci do 25gr/min. Rozpoczyna się wielka batalia.
Ta oferta ma swoje plusy- na razie to najtańsze połączenia pozasieciowe (choć mbank mobile, jeśli dokona się płatności kartą za 2000zł/miesiąc zmniejsza stawkę do 19gr/min do wszystkich), to nie do końca może być atrakcyjna, zwłaszcza dla tych, którzy u operatorów korzystają z mega tanich połączeń wewnątrzsieciowych: simplus 5gr/min, TT i Pop- 3gr/min. I w TT jest ciągle stawka 99gr/godzinę rozmowy na stacjonarki i do sieci, co jest równe 3 minutom rozmowy w Play’u Fresh. Na pierwszy rzut oka- rewolucja. Ale nie każdemu może się opłacać. -
Anonimowy
Gość21 marca 2009 o 23:44Liczba postów: 138851mbank mobile miało ostatnio 1500 użytkowników i podjęto decyzję o likwidacji marki, więc już chyba się nie liczą w rozgrywce
A wracając do tematu – zraziły mnie ich reklamy na początki. Ostatnio zostałam oświecona na uczelni, że to taka strategia marketingowa z tym szokiem i obrzydzeniem… ale wydaje mi się, że w stosunku do mnie miała odwrotny do zamierzonego skutek. Fakt – pamiętam ich reklamy, ale … nie pamiętam ich dobrze.
-
Anonimowy
Gość23 marca 2009 o 23:21Liczba postów: 138851Play też nie należy do pierwszej ligi. Ma ubogą infrastrukturę, nadajniki dzierżawi od Plusa. Spuszczają teraz ceny, choć i tak stawki mają polecieć w dół. Pewnie nałowią dodatkowych użytkowników, a jakość rozmów jeszcze bardziej spadnie. Teraz wywołali taką sytuację, że mogą pozbawić się zysków z rozmów: bo głównie Play zarabiał na tym, że telefony do Play z innych sieci były naliczane z wyższym MTR. A teraz- ludzie mogą sobie pokupować Playa, wykonywać pozasieciowe i nikt z innej sieci nie bedzie nawet próbował zadzwonić do Play. Ale to moje spekulacje.
-
Anonimowy
Gość24 marca 2009 o 17:01Liczba postów: 138851Play obniżył ceny, ale to nie znaczy, że jest bardziej opłacalny. Niskie wewnątrzsieciowe i na stacjonarne, jakie sam mam w TT, na pewno zatrzymają mnie u mojego operatora. Gdybym miał mieć równą taryfę i do wszystkich dzwonić po 29gr, ewentualnie za 19 do pleja i na stacjonarki, to mnie to naprawdę nie urządza. I wychodzi mi drogo. Bo teraz mogę rozmawiać z tymi, z którymi często rozmawiam za darmo, za 3gr/min, za 9gr i 99gr za godzinę. Poza sieć czasem dzwonię, ale znacznie częściej wewnątrz. Żadna równa taryfa nie zdałaby u mnie egzaminu.
-
Anonimowy
Gość25 marca 2009 o 08:52Liczba postów: 138851przede wszystkim zacznijmy od tego, że równa taryfa ma 44 gr za minutę (skąd wziąłeś 29?), ale za to także za granicę, co u mnie z kolei zdaje egzamin doskonale, bo jedną z osób z którymi często rozmawiam jest siostra w UK.
Ale to temat o playu a nie dyskusja czy lepszy jest tak tak czy heyah…
-
Anonimowy
Gość26 marca 2009 o 18:31Liczba postów: 138851Pisząc o równej taryfie 29gr miałem na myśli stawki w Play- generalnie nie mam znajomych w Play, więc jeśli pokusiłbym się o Fresh’a, to nie mam szans na obniżenie stawek do tych, do których dzwonię najczęściej. Stawka byłaby równa: 29gr/min.
Inni operatorzy odpowiedzieli na ofertę Play’a. Heyah w pakiecie "taniej do wszystkich" daje minutę za 25gr, Sim+ w profilu "taniej do wszystkich" daje 29gr do wszystkich, z możliwością wykupienia wybranego numeru do sieci. TT zmniejszył stawkę w taryfie "godzina za grosze" i teraz do wszystkich w erze i na stacjonarki można rozmawiać nawet 60 minut w cenie 29gr- a to zaledwie 1 minuta w Play’u.
Oferta Play Fresh na dzień dzisiejszy, czyli kilka dni po jej wprowadzeniu, stała się zwykłą ofertą, której pararele lub niekiedy bardziej korzystne oferty można znaleźć u innych operatorów. Play rozpoczął wojnę cenową, ale "wojny" zdecydowanie nie wygra. -
Anonimowy
Gość27 marca 2009 o 08:35Liczba postów: 138851 -
Anonimowy
Gość16 kwietnia 2009 o 13:42Liczba postów: 138851Pewnie masz na myśli reklamy porównawcze? Po przeczytaniu regulaminu PF wychodzi na jaw, że reklamy kłamią. Play Fresh to oferta z kodami, z aktywacjami, z gwiazdkami, z haczykami i z promocjami "do odwołania". Czyli w praktyce PF wygląda zupełnie inaczej, niż na plakatach reklamowych i w tv
-
Anonimowy
Gość20 kwietnia 2009 o 13:42Liczba postów: 138851Wprowadzają w błąd. Najbardziej mnie dziwi, że reklama została uznana za uczciwą. Może na rynku reklam, na którym wszystkie chwyty dozwolone (choćby ostatni spot wyborczy znanej partii ) jest uczciwa. A nie jest uczciwa względem użytkowników. PF to kody, aktywacje, gwiazdki, ograniczenia- HACZYKI. Wolę jasne zasady u operatora, który nie podciąga reklamy do chwytliwego hasła reklamowego, a którego oferta żyje innym życiem. Orange dawał reklamy oferty, której nie było. Heyah inaczej reklamowała istniejące już oferty. TT za to reklamuje do dziś 29gr za godzinę rozmowy do wszystkich w sieci Era i na stacjonarne. Uczciwie i bez haczyków. Choć z aktywacjami
-
Anonimowy
Gość25 kwietnia 2009 o 07:34Liczba postów: 138851No, trochę wkurzona jestem na tę reklamę porównawczą. Rozumiem, że uznali Heyah za największą konkurentkę. No ale… halo!
W reklamie sugerują, że są czyści z haczyków, a tak nie jest, a Heyah wytykają zasadniczo, że pakiet taniej do wszytskich dostajesz za darmo po doładowaniu za 50 zł wlącznie i powyżej. I wytykają to trzykrotnie… -
Anonimowy
Gość29 kwietnia 2009 o 13:27Liczba postów: 138851We mnie reklamy porównawcze Playa raczej nie wzbudzają emocji. Są przekłamane, wprowadzają w błąd i mają na celu tylko jedno- zareklamowanie pleja. Czyli nie są obiektywne i nie do końca wiarygodne. Tyle. Lepiej, żeby inni operatorzy nie bawili się w takie kampanie. Co za dużo, to niezdrowo. I trąci ostatnim spotem wyborczym jednej z polskich partii Lepiej, żeby Era, Plus czy Orange nie zniżali się do poziomu wyciągania dziadków z wermachtu.
-
Anonimowy
Gość10 września 2009 o 14:39Liczba postów: 138851 -
Anonimowy
Gość11 września 2009 o 12:00Liczba postów: 138851Nie tylko zasięg jest kiepski, Play zaczyna racjonalizować swoją ofertę poprzez choćby zmniejszanie ilości darmowych smsów. Przez cały czas prowadzili politykę wyprzedzania cenowego konkurencji, a teraz kiedy sami zostali wyprzedzeni jeszcze zmniejszają to co oferowali klientom. Ilość smsów przy minimalnym doładowaniu zmniejszyli z 500 do 100, a to bardzo dużo. Zmniejszyli również ilość minut w pakiecie z 50 na 30 minut za 9 zł, a nie w taryfie Fresh.
-
Anonimowy
Gość14 września 2009 o 14:55Liczba postów: 138851Może po prostu chcą zrezygnować z innych taryf prepadiowych i wszystkich przerzucić na Fresh? Bo 30 minut do wszystkich we Freshu to właśnie 9 zł.
Ale rzeczywiście, podczas gdy inni dają darmowe weekendy (era), Happy Day (orange), podwójne (Heyah czy Orange) i potrójne (Tak Tak) doładowania, to Play wycofuje się z wojny cenowej i wojny na promocję i pogarsza swoją ofertę. -
Anonimowy
Gość18 września 2009 o 09:19Liczba postów: 138851Telefon komórkowe posiada już każdy, a operatorzy nie walczą już o nowych klientów tylko odbieranie ich konkurentom, stąd też zapewne standardem będą teraz bonusy za przeniesieniu numeru do innej sieci. Bonus w Orange dotyczy oczywiście oferty dla firm. Moim zdaniem dla oferty firmowej to troszeczkę śmieszna kwota.
-
Anonimowy
Gość23 września 2009 o 14:35Liczba postów: 138851 -
Anonimowy
Gość24 września 2009 o 07:45Liczba postów: 138851 -
Anonimowy
Gość24 września 2009 o 10:10Liczba postów: 138851 -
Anonimowy
Gość25 września 2009 o 08:39Liczba postów: 138851Orange daje 120 zł za przeniesienie oferty biznesowej, a TT daje nawet 200 zł za przeniesienie numeru. A gdzie porównywać zyski z klienta pre-paid, a klienta biznesowego? A jeśli już chodzi o ofertę firmową to w Erze Biznes rozmawia się za darmo ze wszystkimi z Ery. Co jest większym zyskiem? 120 zł bonusu czy darmowe do Ery?
-
Anonimowy
Gość25 września 2009 o 15:07Liczba postów: 138851najgorsza siec wz jaka mialem przyjemnosc obsluga klienta do bani obsluga reklamacji dno a do tego wciskaja nowe abonamenty na sile jak chcesz porozmawiac z kierownikiem biura obslugi nie ma takiej moizliwosci zaluje ze sie przenioslem ale napewno odejde
siedziba nie wiadomo jaki telefon gdzie dzwonic siec ponizej 0 -
Anonimowy
Gość25 września 2009 o 15:35Liczba postów: 138851michal 289, Play ma duzo akcji z telefonami. Niedawno np. obublikowali listę dostępnych telefonów, ale zdecydowana większosć telefonów z tej listy była niedostępna. Teraz np. reklamują się, że mają wszystkie telefony…ale jak mogą mieć wszystkie, jeśli choćby IPhona rozprowadza tylko Orange i Era?
-
Anonimowy
Gość7 października 2009 o 17:25Liczba postów: 138851 -
Anonimowy
Gość22 października 2009 o 14:35Liczba postów: 138851[quote="Bajadurka":2ca3v31k]Boca bo te które były atrakcją oferty były w naprawdę małej ilości… za to drogie telefony których nikt nie brał pod uwagę są dostępne zawsze i to własnie je próbują wciskać…[/quote:2ca3v31k]
W Erze np. są IPhony- drogie, towar luksusowy, a ciągle kupujących jest więcej, niż dostępnych aparatów Widać nie wszędzie drogie telefony się nie rozchodzą.
-
Anonimowy
Gość22 października 2009 o 20:18Liczba postów: 138851Odradzam tą sieć. Dlaczego?
1. Kiepskie pokrycie (zasięg 3 G nie działa na osiedlu w dużym mieście wojewódzkim).
2. Reklamacja to dramat – nie potrafią zasilić konta innego telefonu przez kilkanaście dni.
3. Chamska obsługa (pomimo nagrywanych rozmów).
4. Traktują klienta jak palanta.
-
Anonimowy
Gość25 października 2009 o 17:50Liczba postów: 138851 -
Anonimowy
Gość26 października 2009 o 13:17Liczba postów: 138851[quote="zypolek":z5200xhk]Osobiście jestem zdania, że nie powinno się oceniać sieci na podstawie kontaktu z BOA, bo często siedzą tam kompletnie nie odpowiedzialni ludzie, ale w przypadku Play te negatywne oceny pojawiają się ciągle, więc coś musi w tym być.[/quote:z5200xhk]
no ale to kogo zatrudniają też chyba świadczy o sieci, nie? skąd mogę wiedzieć czy jeśli w BOK siedzą idioci to czy sprawami technicznymi przypadkiem też nie zajmują się ludzie niekompetentni? -
Anonimowy
Gość18 grudnia 2009 o 11:25Liczba postów: 138851 -
Anonimowy
Gość22 grudnia 2009 o 08:50Liczba postów: 138851[quote="Boca":3hzqa8ou]Informacja pojawiła się dość niedawno, więc może jeszcze nie rozpoczęli pracy albo to rzeczywiście ściema.[/quote:3hzqa8ou]
Witam wszystkich serdecznie. Oczywiście, nie jest to ściema. Wybaczcie, że dopiero teraz coś piszę, jednak zrozumcie, mamy kilkanaście innych for, setki tematów i tak na prawdę, przeszukujemy tematy "na czuja". Na ten temat trafiłem przypadkiem i widzę, że są poruszane różnorakie opinie na temat sieci Play (głównie Oferta, z tego co zdążyłem zauważyć). Zapewniam Was, że jesteśmy i działamy. Chcę jednak coś wytłumaczyć. Naszym (play4you1 i play4you2) głównym zadaniem jest pomóc Wam w jakiś zawiłościach i udzielić odpiowiedzi na wasze pytania na forum. Umówmy się, że głównym kanałem do zgłaszania reklamacji i innych zdarzeń jest nasz BOK lub kanał elektroniczny, który udostępniamy. Już tłumaczę dlaczego. Otóż odpowiedź jest prosta. Chodzi o ustawę o ochronie danych osobowych. Nie mogę prosić Was tutaj o hasła abonenckie i numery telefonów, gdyż to byłoby niezgodne z prawem. Mogę natomiast wyjaśniać wątpliwości co do Regulaminów, Ofert, Planów Taryfowych itd. Reasumując, zapewniam Was, że w miarę naszych możliwości, postaramy sie odpowiedzieć na każdy Was post.
Pozdrawiam.
-
AutorWpisy