Start › Forum › Operatorzy › Operatorzy komórkowi › Nowa Era Domowa w telefonii stacjonarnej
-
AutorWpisy
-
-
-
Anonimowy
Gość9 lipca 2009 o 13:45Liczba postów: 138210Nieco namieszane w tym artykule . Tak naprawdę usluga telefonii stacjonarnej (na łączch TP) nazywa się Era Linia domowa i miec dostęp do internetu .
Należy przypomnieć , że usługa Era Domowa jest tylko namiastką telefonii stacjonarnej . Dokładnie to tylko numer stacjonarny na "łączach" GSM . Umowę można podpisać TYLKO jako aneks do umowy na abonament komórkowy- co prawda możliwe jest bezpłatne jego zawieszenie . Zasięg ok 500 m -faktycznie w obrębie jednego BTS . Nie ma nadal możliwości żadnego dostępu do Internetu , czy choćby GPRS . Nawet TT lepiej przy tej Erze Domowej wypada . Dużo ludzi daje się nabierać na ową "stacjonarność" – nie wchodząc w ważne "szczegóły" – później mocno żałując zobowiązania na 2 czy 3 lata . Ten artykuł niestety tez służy dezinformacji .
-
Anonimowy
Gość9 lipca 2009 o 15:25Liczba postów: 138210Przesadzasz, w końcu to jest, telefon stacjonarny to że możemy go brać ze sobą nawet na większe odległości od domu niż500m (bo i takie były przypadki) to nie wątpliwy plus ofert. Dwa oszczędzamy kasę, wychodzi znacznie taniej niż w TP. Do tego tanie międzynarodowe połączenia. Pisałeś o necie ale zapomniałeś dodać że Era też oferuje internet i to stacjonarny nie tylko mobilny.
-
Anonimowy
Gość9 lipca 2009 o 16:48Liczba postów: 138210Skoro potrzebujesz mobilności , to komórka nie ma takich ograniczeń . I jest choćby nawet w TT tańsza – chodzi o dotychczasowe taryfy . Jedyną zaletą ED sa tańsze połączenia dla dzwoniących do Ciebie . Zapowiadane zmiany nieco polepszają tą pokraczną usługę .
Tak naprawdę usługa "prawdziwej" telefonii stacjonarnej (na łączach TP) nazywa się Era Linia Domowa i dopiero tutaj można mieć dostęp do internetu .
Tak naprawdę ciekawa jest usługa Era Numer Stacjonarny(tylko dla abonamentowców) . Za 5zł miesięcznie masz w swojej komórce DWA numery ,komórkowy i stacjonarny . Możesz dzwonić z domu (lub wybranej strefy) jak z telefonu stacjonarnego , inni mogą do ciebie dzwonić jak na numer stacjonarny.
Powtarzam – dla mnie Era domowa to ściema – obliczona na naiwność . Ciekawe , czy nadal utrzymano anachroniczne 3 minutowe taryfikowanie pakietu minut zawartego w abonamencie ??? Choć aktualnie co nieco poprawiono (np ceny rozmów na komórki spadają z 60gr na 39gr, lecz z naliczaniem MINUTOWYM)
-
Anonimowy
Gość9 lipca 2009 o 17:25Liczba postów: 138210@ lucek – proste porównanie – dla oferty z 60 minutami w cenie abo Era – 30 miesięcznie, TP – 50. minuta na stacjonarny i komórki – taka sama, minuta zagranicę – w erze taniej o kilkanaście groszy, zasięgo Ery 500 metrów + TP – tylko w domu. jak dla mnie to wystarczy , aby erze przyznać , że jest lepsza. bo z netu po łączach to mało kto korzysta
-
Anonimowy
Gość9 lipca 2009 o 18:29Liczba postów: 138210~koli Twój wybór . Sytuacja z Erą Domową przypomina nieco abonament socjalny w TP – niby tanio , ale jeżeli chcesz pogadać to dopiero robi się drogo . Np na dzień dzisiejszy rozmowy na komórki z Ery Domowej to 60gr , z TP to 40gr , naliczanie 3min lub 1 minutowe Skoro rajcuje cię 500 m zasięg , to proponuję nieograniczony zasięg w komórkach . W tej chwili Era Domowa jest gorsza nawet od taryf TP ,a mimo że jest na GSM nie ma żadnych możliwości usług komórkowych .Wprowadzane zmiany nieco poprawią sytuację .
Tylko tak naprawdę po co ci telefon stacjonarny – skoro za 30 zł nawet w którymkolwiek pre-paidzie wyjdzie o wiele więcej minut naliczanych SEKUNDOWO – a nie jak w Erze Domowej co 3 minuty (sic!)Chyba też nie zauważyłeś , że jest to usługa kowergentna – podpisuje się aneks do umowy na abonament komórkowy .
Jeżeli już tak bardzo tęsknisz do numeru stacjonarnego – to chyba lepszy będzie abonament komórkowy w Erze za 20-25zl + 5zł za numer stacjonarny(Era Numer Stacjonarny) . Masz o wiele większą funkcjonalność za niewiele większa kasę (połączenia ,ze "stacjonarnego" numeru na numery stacjonarne 20gr/min)
P.S Wiem -powtarzam fakty -ale jak widać naiwnych nie brakuje .
-
Mnie się Era domowa podoba.
Mam już dwa takie telefony (raz TP nie chciało podciągnąć swojej linii a drugi bo taniej). Za 10 zł netto mam 30 minut w abonamencie – myślę, że sensowna oferta, zwłaszcza jak telefon służy tylko dla połączeń odbierających.
Co do zasięgu…nie wiem jak to jest możliwe ale ja mam w całej Polsce, także będąc nawet 400 km od "domu" era stacjonarna działa 🙂 I to się chwali 🙂
Pozdrawiam!
-
-
AutorWpisy