Start › Forum › Rynek › Wyniki i sprawozdania finansowe › Nie będzie spokoju na polskim rynku komórkowym
-
AutorWpisy
-
-
Anonimowy
Gość11 sierpnia 2009 o 07:46Liczba postów: 138935Patrząc na moich znajomych widzę, ze nie interesują się zbytnio przenoszeniem numerów. Chyba jednak Play zbyt uwierzył w to, że darmowe przenoszenie numerów przyniesie im przypływ klientów. Może mlodzi tak, ale to prepaidowcy za 5 zł dla utrzymania numerów. Starsi są przyzwyczajeni do swojej sieci i trudno im się znią rozstać. To co mi oferują w zupełnosci mi wystarcza – najczęściej słychać przy rozmowach o zmianach operatora. Może Play osiagnie 3 mln, ale czy to faktycznie te osby co chcą rozmawiać w tej sieci, czy też oczekują za 5 zł/rok na ofertę innego operatora?
-
Anonimowy
Gość11 sierpnia 2009 o 07:52Liczba postów: 138935ja sam mam z 10 kart startowych wydzwonionych i leżą nie używane….wydaje mi sie że takie są również liczone jako kolejni klienci 🙂 Play by był ok jeśli stawki od innych operatorów były by niskie do tej sieci. Ktoś powie, że on ma mieć tanio a reszta go nie obchodzi – ja nie mam 15 lat i mnie to obchodzi , a młodzi wiadomo tu i teraz jest ważne:)
-
Anonimowy
Gość11 sierpnia 2009 o 08:03Liczba postów: 138935drogi play..aby nie zachłysnąc sie mnp ponnini raczej myslec o zwiekszani arpu dla wszystkich ofert..czym?oczywiscie internetem (w swoim zasiegu)wydaję na minimix play 10pln miesiecznie(mam z tego 50min za9pln i za reszte+1za2:10-20min).wydawał bym wiecej gdyby pakiety play online mix/fresh byly dostepne od jesieni,np 100/250/500MB za 5/15/25pln
-
Anonimowy
Gość11 sierpnia 2009 o 08:20Liczba postów: 138935Nieprawda!Macierzysta siec czesto liczy na to,ze jestesmy przyzwyczajeni i ciezko sie na bedzie z nia rozstac!Nic bardziej mylnego-moja siec nie dba o mnie (Era)zachowuje sie arogancko przy przedluzeniu umowy i spokojnie przeniose numer do najlepszej oferty u konkurencji. A wystarczy potraktowac klienta indywidualnie elastycznie do jego potrzeb…
-
Anonimowy
Gość11 sierpnia 2009 o 09:36Liczba postów: 138935 -
Play od dawna ostro walczy o klientów i przegina – to chyba ta sama strategia co tabloidy namiętnie pokazujące gwiazdy topless i płacące potem duże odszkodowania:-)
ciekawe te statystyki
nie znam chyba nikogo kto przeszedł do Playa
wiem, że ludzie odchodzą z Orange ze względu na zasięg, a z ery na kiepskie BOK i kiepską ofertę
więc w sumie zgadzałoby się, że najlepszy jest Plus
-
Anonimowy
Gość11 sierpnia 2009 o 10:12Liczba postów: 138935byłem w Play przez 2 lata i bym był kolejne, gdyby nie BOK. Ludzie, którzy tam pracują są albo nie kompetentni, albo szkoleni tak żeby klient nie mógł nic załatwić. Myślę, że jeśli nawet ktoś zdecyduje się na przejście do Play-a, to i tak potem wróci do starej sieci, a wszystko dzięki wpadkom, których nie idzie wyjaśnić bez setki minut przy słuchawce, listach i awanturach. Tę opinię podziela wielu moich znajomych. Lepiej korzystać z nieco "gorszej" oferty, ale bez nerwów.
-
Anonimowy
Gość11 sierpnia 2009 o 10:13Liczba postów: 138935Sllave, czy na pewno płacisz za to samo? Według mnie jesli płacisz mniej, to dlatego, że pozim usług niższy.
Jeśli miałes iPlusa, a teraz masz internet w Playu, to musisz widzieć różnicę!Prawda?:)
A cena za połączenia 2,80 to dawno i nie prawda. Gdyby tyle trzeba było płacic, to nikt by w Plusie nie został.
A mają najwięcej klientów:)
-
Anonimowy
Gość11 sierpnia 2009 o 10:46Liczba postów: 138935Ja mam doświadczenie w każdej sieci (wszędzie abonament).
Orange – słaby zasięg i to mnie zraziło do tej sieci
Era – totalna olewka klienta (byłem tam 6 lat i powiedziałem dość)
Plus – tu byłem zadowolony z usług i obsługi.Jedyny minus to dość częste awarie sieci.
Play – jak na razie z usług jestem zadowolony,ceny ok (za dwa razy więcej minut płacę 20 zł mniej niż w Plusie).
Jeśli konkurencja daje mi to samo lub więcej za niższą cenę (przykład Plus-Play) to chyba logiczne,że przejdę do nich.
-
Anonimowy
Gość11 sierpnia 2009 o 10:49Liczba postów: 138935co klient to opinia:) Ja przez 6 lat miałem orange bo tylo orange miało w mojej miejscowości zasięg, pozatym 80% znajomych i rodziny byłow orange więc sie opłacało. Teraz mam fresha ze względu na spra ilość smsów które śle a oprócz tego orange bo nadal sporo znajomych w tej sieci gdybym miał znajomych w erze to miałbym erę wiec żałosne jet przekrzykiwanie sie która sieć jest lepsza bo to wszystko zależy od potrzeb każdego klienta:) Play ma jeszcze sporo do zrobienia, jakość nie jest najwyższa ale mimo wszytkich niedogodności trzeba obiektywnie stwierdzić że ta siec ruszyął trochę rynek a na tym korzystają najwięcej klienci. Wiec niech wojna na rynku gsm trwa bo zawsze wygra klient:)
-
Anonimowy
Gość11 sierpnia 2009 o 11:08Liczba postów: 138935eroberto1: dokładnie, takie przekrzykiwanie się jest trochę bez sensu, wiadomo, że ludzie różnie korzystają z telefonu, jedni mają więcej znajomych w sieci, więc np lepsze są dla nich oferty z bonusami wewnątrzsieciowymi (tak jak np w pomarańczy czy erze), jedni np korzystają sporo z netu w komórce, inni mniej. Więc masz rację – co klient to inna opinia 😉
-
Anonimowy
Gość11 sierpnia 2009 o 11:29Liczba postów: 138935 -
Anonimowy
Gość11 sierpnia 2009 o 11:57Liczba postów: 138935play to super sieć, jeśli mało dzwonisz, to dzwoniący Cię utrzymują, mało się poruszasz poza miejscem gdzie mają własne stacje, bo z jakością to cieniutko i nie masz spraw do boku, bo wprost słyną z dennej obsługi. a klientów to tak kochają, że ich dane można znaleźć na śmietniku 🙂
-
Anonimowy
Gość11 sierpnia 2009 o 13:21Liczba postów: 138935no to będzie ostro, tylko żeby w tej walce się nie pogubili, bo dawid już się potknął i posiał 400 umów (play), jakiś gość znalazł na śmietniku dane osobowe, zaświadczenia o zarobkach itd. (nius: Wyciek kopii umów z Play Germanos)
Każdy musi mieć świadomość, że mocna reklama wcale nie dowodzi jakości usług (przykład dawida co się potknął). Moim zdaniem w okresie takiej walki o klienta najlepiej trzymać się blisko lidera.
-
Anonimowy
Gość11 sierpnia 2009 o 14:12Liczba postów: 138935IMHO było by dużo więcej przeniesień gdyby:
-rzeczywiście było to proste, szybkie i łatwe – przenosiłem prepaida z orange do play – 12 dni, 4 wizyty – działa OK; prepaida z orange do mbank – 10dni, 1 wizyta kuriera – jeszcze nie wszystko działa
-operatorzy nie kradli pieniędzy z konta, tylko przenosili saldo do nowego operatora (chyba tylko w orange można przelać środki innemu uzytkownikowi)
-
Anonimowy
Gość11 sierpnia 2009 o 14:21Liczba postów: 138935baszar, moim zdaniem to będzie proste, szybkie i łatwe tylko muszą się opy jakoś podocierać między sobą jak to robić. na razie play łapie wszystko jak leci moim zdaniem kosztem ochrony danych osobowych, a tak naprawdę to tylko pewnie kwestia wspólnego systemu wymiany danych chronionych co pewnie kosztuje więc się też muszą między sobą dogadać.
-
Anonimowy
Gość11 sierpnia 2009 o 16:23Liczba postów: 138935Można wiele mówić i dobrego i złego, ale obecnie w ofercie prepaid PF jest nadal jedną z lepszych ofert (a minęło już trochę czasu). Zasięg – mam OK. Jakość – mam OK. Ceny – są OK. Ilość ludzi w Play – zwiększyła się znacząco (jedno i dwukartowcy). Dzięki tej małej firmie od marca internet i fora cały czas huczą. I dobrze, bo wszyscy na tym korzystają. A etatowi narzekacze niech narzekają. W końcu muszą coś robić przy tak nasyconym rynku. A Polak jest z natury leniwy. Większość ludzi nie wie po jakich stawkach dzwoni. Wiedzą za to ile wydają na miesiąc i niekiedy się dziwią dlaczego mają wysoki rachunek. A pogardzani klienci za "tzw. 5PLN/ rok" też wbrew pozorom mogą przynosić profity jeżeli do nich się dzwoni. To jest taki sam myk jak "niedziałające" simy u W3, których nie wyłączają. Tylko tu jest lepiej – jest kasa to MAM telefon, a nie jego namiastkę z zablokowanymi wychodzącymi, że o zabieraniu środków z konta nie wspomnę.
-
Anonimowy
Gość11 sierpnia 2009 o 20:55Liczba postów: 138935Mam pytanie. Czy w jakiejś sieci jest jeszcze usługa "za 2 minuty przychodzące 1 gratis"?
Mój znajomy ma takie coś w Play’u i płaci 2 zł miesięcznie, a że ma dziewczynę za granicą co często dzwoni, to uzbierało mu się 28 godzin do wszystkich, a pakiet złotówek z abonamentu starcza spokojnie na sms’y.
Dlatego się pytam o inne sieci, bo to dobra usługa.
-
Anonimowy
Gość12 sierpnia 2009 o 08:45Liczba postów: 138935~rack W Erze z uzbieranych minut możesz dzwonić w sieci Era i na telefony stacjonarne (to ponad 24mln użytkowników), w Playu – w sieci i też na stacjonarne (ok 13 mln użytkowników) . W Playu "zaliczane" są TYLKO 2 minutowe połączenia przychodzące z innych sieci i ich wielokrotność , w Erze nawet najkrótsze kilkusekundowe połączenia są sumowane a jak za mało ich , to przechodzą na następny miesiąc . Sam powiedz , które rozwiązanie jest efektywniejsze dla Ciebie .
-
AutorWpisy