Start Forum Rynek Rozliczenia i płatności MTR na poziomie 0,1677 zł/min dla MediaTel

Viewing 10 reply threads
  • Author
      Keymaster
      Liczba postów: 31072

Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej wydał decyzję o połączeniu sieci pomiędzy MediaTelem i Polską Telefonią Komórkową Centertel.

Pełna treść artykułu dostępna tutaj:

• Anonymous
      Guest
      Liczba postów: 141117

Nie ma w tym artykule danych o wysokości MTR w MiediaTel. A szkoda .

Szkoda też , że prezes UKE nie uważa , że zlikwidowanie przeciągającego się w czasie przymusu "dotacji " do prywatnej , jedynie słusznej siec ,i przez ok 50 mln potencjalnych użytkowników telefonii w Polsce "….przyczyni się do wzrostu konkurencji na krajowym rynku telekomunikacyjnym oraz(……) stworzenie konkurencyjnej, względem innych operatorów telekomunikacyjnych, oferty, co z kolej przyczyni się do rozwoju rynku telekomunikacyjnego." Co za mądra i słuszna postawa – szkoda , że nie stosowana jednakowo wobec WSZYSTKICH uczestników rynku telekomunikacyjnego . W momencie startu pomoc nowemu graczowi na trudnym rynku zdominowanym przez oligopol , jest zrozumiała . Jednak jej przedłużanie jest przykładem skostnienia poglądów ( nawet u tak zasłużonej osoby jak p.Streżyńska ) oraz szkodzi temu rynkowi jak i "chronionemu" podmiotowi .

• kamishone
      Member
      Liczba postów: 24

ja mam play i troche mi przykro ze inni maj drozej bo tak nie powinno byc ale co my zrobimy skoro troche potaniało mtr a starzy nic w tym kierunku nie robia play jest dobry i tani ale to chyba juz przesada ze tak długo 4 lata miec taki mtr mnie sie wydaje ze chca wszystkich uspic jak bedea cos kombinowac to znikam do mbanku bo obsługe bok maj tragiczna i ciagle laski kitowy net wciskaj jak in sie do nich wykreci numerek ale ja tam nie dzwonie wiec czekam jeszcze jak sie cos na rynku zmieni to znikam z play

• Fawu
      Participant
      Liczba postów: 229

Dziwne,że nikt oprócz JEDYNIE mądrego Lucka i jego wymyślonych 50 mln. użytkowników nie ma pretensji do Play, a raczej wprost przeciwnie, doceniają to,że dzięki Play mają tańsze minuty, czego bez Play by nie było. Po Heyah, jest to drugi przełom w pre-paid i tylko grupa nawiedzonych oszołomów może mieć pretensje do p. Streżyńskiej.

• Anonymous
      Guest

~Fawu Nie rozumiem tej osobistej "wycieczki" . Pokaz mi proszę , jeśli gdzieś skłamałem ! Natomiast ja nie mam trudności , ze wskazaniem Twoich nielogicznych kłamstw :

1) Bardzo wielu , bardzo często – także na tym forum – ma pretensje do Play – głównie do jakości jego usług . To FAKT .

2)Ok 50 mln POTENCJALNYCH użytkowników telefonii w Polsce – poprzez przymus dotowania jedynie słusznej sieci – ma do niej drożej . To FAKT . Jednocześnie pisząc ,ze TYLKO ja i owe 50 mln to "nikt" wykazujesz braki w Swojej logice i nieźle się ośmieszasz .

3) Tańsze rozmowy to NIE zasługa Play TYLKO nacisków KE na UKE . Play po zaistnieniu w marcu 2007 na rynku oferował usługi tylko nieco tańsze od konkurencji , mimo objęcia go "ochroną" przez UKE . Dopiero po 2 latach w marcu 2009 wprowadził tańszego Fresha – właśnie po ZNACZNYM obniżeniu MTR . Nawet rzecznik Gruszka podkreślał ten fakt . Ty jednak – zmanipulowany agresywną reklamą – nie jesteś w stanie zrozumieć , ze Play nie mógł nie wprowadzić cen niższych od MTR . To FAKT .

4) Pretensje do p. Streżyńskiej – w sprawie asymetrii MTR – ma KE , wielu analityków rynku telekomunikacyjnego , izba telekomunikacji , wielu ŚWIADOMYCH klientów telekomunikacji , nowi operatorzy(MVNO) na rynku .Stara konkurencja -to wiadomo . To FAKT . Czy w/g Ciebie wszyscy oni to " grupa oszołomów"?

Jedynie co do przełomu jaki dokonała na rynku Era wprowadzając Heyah -masz rację . To była wtedy naprawdę rewolucyjna decyzja – Era nieźle zarabiała , a wprowadzenie konkurencji dla TT było ryzykiem . Play zaś był ZMUSZONY do wprowadzenia tańszej oferty , jeśli chciał utrzymać sie na rynku . To KOLEJNY FAKT .

Jeżeli ignorujesz te fakty i wolisz powielać nieprawdziwe mity – to gratuluję zdrowego rozsądku (-:

• Anonymous
      Guest

Erratum Zdanie powinno brzmieć ….nie jesteś w stanie zrozumieć , ze Play nie mógł wprowadzić cen niższych od MTR . To FAKT .

Sorry

• Fawu
      Participant

No,no ale rąbnąłeś referat (szacun za łatwość pisania) mnie niestety tak łatwo to nie przychodzi 🙁 to już ten wiek, niestety 🙂 ale żeby nie przedłużać powiem tak: jestem w gsm prawie od początku, kiedy do 17tej płaciłem 3,50zł za minute (era), potem była idea itd. wtedy też dużą rolę odgrywała jeszcze cena za sam telefon, co opy skwapliwie wykorzystywali itd, itd. Piszesz ,że w Play nie było taniej…. i tu się mylisz, bo np. mnie opłaciło się doładować córce za 100zł i dostawałem 50zl gratis i min. wychodziła 33gr. czy cóś takiego 🙂 Nie będę pisał o analitykach itd. piszę o sobie i moich znajomych w różnych sieciach, którzy jak napisałem, żadnych pretensji nie mają.

• Fawu
      Participant

Jeżeli komuś sytuacja nie odpowiada, to teraz tak łatwo zmienia się sieć, że żadnych wymówek mieć nikt nie może typu : mam firmę, dużą rodzinę itd. Osobiście umię liczyć bardzo dobrze aby wybrać najodpowiedniejszą oferte dla mnie i mojej rodziny. jeżeli inna sieć bedzie miała lepszą nie widzę żadnych przeszkód na zmianę. Piszę to wszystko w sumie bez potrzeby, bo to "się rozumi samo przez się" ale niektórzy 🙂 uparcie twierdzą, że Play to "zamach na świętą trójcę" i owsze zamach jest tylko, że na niebotyczne dochody w/w. Cześć

• Anonymous
      Guest

~Fawu Jak widać nie wykazałeś , abym gdziekolwiek skłamał – jak Tobie to wykazalem . Tak więc ja opieram się na FAKTACH – Ty stosujesz dość bezrozumnie pomówienia . Gdzieś np. czytał " niektórzy 🙂 uparcie twierdzą, że Play to "zamach na świętą trójcę" " – może u mnie ? Niestety – ale pisanie o Play w pozycji innej niż na kolanach -zbyt często wywołuje agresję i pomówienia . Nie stawiaj nieprawdziwych zarzutów tylko po to ,aby je zwalczać (-; Cytuję: "Piszesz ,że w Play nie było taniej…." a tak naprawdę napisałem "Play po zaistnieniu w marcu 2007 na rynku oferował usługi tylko nieco tańsze od konkurencji , mimo objęcia go "ochroną" przez UKE . " – A TO RÓŻNICA .

Juz pisałem wiele razy NIE MAM PRETENSJI do Play – rozumiem , że chcą zarobić . Jednak przypisywanie im mitycznej roli w obniżaniu cen jest MOCNO PRZESADZONE . Jeżeli mam pretensje – to do regulatora – podobnie zresztą jak KE . UKE nie reaguje nawet na zawyżanie cen do Playa – mimo obniżki asymetrii MTR . A ma środki nacisku – nawet nieformalne .

Piszę o tym tak często także z "osobistych" pobudek . Na firmowe rozmowy swoje i pracowników wydaję miesięcznie kilka tysięcy . Mam telefony z kartami pre-paid WSZYSTKICH sieci (W3+P) . Żonglowanie nimi jest nieco uciążliwe – lecz przynosi wymierne , dość duże oszczędności . Niestety ,Play jest dość tani ale zawodny . A biznesie nie można sobie pozwolić np na zrywanie rozmów . Już usłyszałem od poważnego kontrahenta , abym kupił sobie lepszy telefon – a jak mnie nie stać – jego cenę dopisał do kosztów (-: Tak więc także ja marzę o prostych taryfach , jednakowych u operatora do wszystkich . A bez zlikwidowania asymetrii MTR jest to niemożliwe .

P.S. Ja zaczynałem od Centertela i cegłowatej Nokii i co ma z tego wynikać ? Życzę zdrowia i racjonalnego osądu rzeczywistości .

• Anonymous
      Guest

"… Tak więc także ja marzę o prostych taryfach , jednakowych u operatora do wszystkich . A bez zlikwidowania asymetrii MTR jest to niemożliwe …"

Jeśli ktoś pisze takie bzdury to widać zapomniał ze te czasy komuny i wspólnych cen obniżanych przez decyzje KC PZPR już minęły.Konkurencja i wolny rynek trochę wspomagany pozwoli na obniżkę cen."Wielcy" którzy powstali dzięki FT +TP muszą trochę odpuścić

• Anonymous
      Guest

~jerzyn Twój analfabetyzm wtórny powala na kolana (-: Przecież arbitralne narzucanie operatorom wysokości MTR – to nic innego , jak pozostałości socjalistycznych "regulacji" rynku . Co to ma wspólnego z wolnym rynkiem ? Jak na konkurencję wpływa przeciąganie "ochrony" jednego (praktycznie) operatora ? A może uważasz ,ze bez likwidacji asymetrii MTR da się u jednego operatora(dużego) wyrównać ceny połączeń do sieci "dotowanych" i nie dotowanych ?

Kto tu więc pisze bzdury ?????

Viewing 10 reply threads
Reply To: MTR na poziomie 0,1677 zł/min dla MediaTel
Your information: