Start Forum Sprzęt Nawigacje GPS Lark FreeBird 50.1

Viewing 88 reply threads
  • Author
      Keymaster
      Liczba postów: 8676

Lark FreeBird 50.1 – najnowsza nawigacja GPS z 5-calowym ekranem, 30-kanałowym odbiornikiem GPS oraz funkcją nadajnika radiowego umożliwiającą odsłuchiwanie komunikatów nawigacyjnych i muzyki poprzez głośniki samochodowego radia. W zestawie jest MapaMap Easy 6.1 z najnowszymi mapami Polski.

Pełna treść artykułu dostępna tutaj:

• Anonymous
      Guest
      Liczba postów: 135890

klasyczny produkt z HK/Chin. To jest noname zamieniony na lark… czyli chyba jest gorzej ? W każdym razie nic lepszego tylko cena wyższa niż 100$ oryginalnie….

• Anonymous
      Guest

o rany naprawde. Jakis ty bystry jest. Słuchaj jak się obudzisz to idź do sklepu wspaniały fanie techniki rozejrzyj się dookoła i sprawdź ile produktów jest made in czajna. Ale co ja się będe żołądkował przecież ty wiesz najlepiej że z CHRL to syf i kiła nie? Według mnie specyfikacja produktu jest ok. Zobaczymy co jest wart na "żywo"

• Anonymous
      Guest

specyfikacja daje radę a marka sprawdzona. Mam larka wcześniejszy model 35.6 który przy neo był dawany. Myślałem początkowo że będzie bubel ale okazało się że tepsa dała do swojej promocji bardzo fajne urządzenie.

• Anonymous
      Guest

Jak dla mnie to zamiast pakowac sie w Larka lepiej juz

doplacic pare zloty i kupic cos z nowej serii Mio.

• Anonymous
      Guest

mylse ze nie ma porownania jesli chodzi o Mio.Zawsze wypada lepiej.

• Anonymous
      Guest

OK. A ile trzeba wydać na MIO o podobnych parametrach. No i 5"ekran.?

• Anonymous
      Guest

Koledzy, przy zakupie nawigacji patrzy się na parametry. Czemu nie kupicie stacjonarnego kompa DELL? Dlatego że cena jest 2 razy droższa od składaka o tych samych parametrach. Mio ma taki sam okres gwarancji jak Lark. Dodatkowo Mio ma 400 Mhz procesor, co Lark ma również pod maską. Na obu nawigacjach chodzą wszystkie mapy więc o co chodzi? O firmę? Wczoraj widziałem Mio 5" i miał obudowe plastikową. Lark 5" ma aluminiową więc jak myślicie, który się wcześniej rozsypie? Poza tym za taką kase ile kosztuje ten Lark to kupicie jakiegoś 3,5" MIO z jakimś kiepskim prockiem. Ostatecznie to wasza kasa i wasz wybór.

• Anonymous
      Guest

wczoraj go właśnie kupiłem wygląd 1 klasa (solidna budowa), jest to moja 1 nawigacja i bez trudu się odnalazłem w jej interfejsie podstawowym ,funkcje softu proste i praktyczne bez udziwnień więc każdy laik sobie z nimi poradzi co do mapy owszem jest ale troszkę mnie rozczarowała niema na przykład fotoradarów ale chyba jest dość dokładna lecz to nie problem właśnie mam zamiar wgrać auto mapę. za te pieniądze czyli 392 zł uważam że naprawdę warto

• Anonymous
      Guest

A mozesz powiedziec gdzie kupiles tego larka w tej cenie ?

• Anonymous
      Guest

W sklepie neonet.pl w aktualnej ofercie jest lark 50.1 w cenie 399zł ja używałem do tej pory lark 43.1 i jeśli model 50.1 jest podobny a widząc po nowych funkcjach takich jak np. transmiter FM może i lepszy to nie ma po co wydawać 500-1000zł na nawigację skoro ta też jest super a inne również robione w Chinach po prostu się inaczej nazywają. Ap ropo gdzie można kupić np. buty firmy Adidas nie robione w chinach więc gadanie że Chiny to bubel to nie do końca prawda (chociaż pewnie w większości pewnie tak). Oczywiście to co napisałem to tylko moje zdanie i proszę na mnie nie krzyczeć szczególnie ci co się nie zgadzają bo to wolny kraj i każdy może powiedzieć co uważa. Więc jeszcze raz uważam że lark 43.1 i myślę że 50.1 to super działający sprzęt.

• Anonymous
      Guest

Niestety w Neonet w Krakowie model jeszcze niedostepny… 🙁

• Anonymous
      Guest

To szkoda z tym neonetem ale byłem dzisiaj w EuroAgd (www.euro.com.pl) i w promocji również za 399zł jest GOCLEVER 5065FM BT, podobno tak piszą niektórzy internauci to nawet lepszy sprzęt niż Lark 50.1. trzeba poszukać opinie na necie. Ma lepszy procesor a reszta bardzo podobna jak doczytałem może lark też to ma oprócz transmitera FM funkcja bluetooth pozwala na przekazanie za pośrednictwem nawigacji sygnały z telefonu komórkowego na głośniki radia w samochodzie (o ile dobrze zrozumiałem opis tej funkcji) no i zaleta euroagd że raty mają faktycznie 0% (trzeba tylko od razu powiedzieć że się nie chce ubezpieczenia rat bo inaczej doliczają parę złotych do raty) i nie trzeba wywalać całej kasy na raz a się nie przepłaca i patrzyłem na dostępność w Krakowie jest w 5 sklepach a promocja jest z tego co widziałem w sklepie do 30.07 bo normalnie kosztuje u nich 499. Może warto o tym pomyśleć sam się teraz zastanawiam 🙂

• Anonymous
      Guest

Wgrałem do larka 50.1 AM. Śmiga bez problemu. Wada – trochę długo szuka sygnału GPS.

• Anonymous
      Guest

Tylko ze w RTVEuroAGD maja GoClevera5065BT a nie 5065FM BT. Na polkach jest wystawiony jako FM BT a jak wezmiesz pudelko do reki to sie okazuje ze nie ma transmitera FM. Podobno cala siec w polsce otrzymala omylkowo model bez transmitera FM.

• Anonymous
      Guest

Qrde aż nie wytrzymam do jutra żeby zobaczyć w sklepie pudełko jeszcze raz szkoda że wcześniej nie doczytałem o tej pomyłce na forum bo bym lepiej się przyjrzał w sklepie towarowi a tak ciekawość mnie do jutra zje. A tak swoją drogą to nieładnie tak świadomie czy nie ale oszukiwać klientów może jakiś rabacik powinien się należeć za niekompletny sprzęt lub jak kto woli sprzęt niezgodny z opisem. Ale tak poza tym transmiterem FM którego podobno nie ma i którego nigdy nie używałem i nie wiem jak działa (pewnie super skoro wszyscy się o niego dobijają) to jak dla mnie sprzęt całkiem niezły:) Może jak ktoś nie potrzebuje tego "słynnego" transmitera to mógłby się zainteresować tym sprtzętem.

• Anonymous
      Guest

zgadzam się z adamem GPS zwłaszcza w pomieszczeniu długo szuka

• Anonymous
      Guest

Ale numer sprawdziłem dzisiaj osobiście w sklepie euroagd i faktycznie ta nawigacja GC5065 którą oferują jako FM BT jest bez FM tylko z samym BT. Dla mnie to totalny szok i widzę w tym albo działanie z premedytacją bo takie "gorsze" zestawy dostali od producenta taniej i dlatego wyskoczyli z pseudo promocją albo ktoś kto zamawia dla sklepu takie zestawy to totalny laik w tej dziedzinie. A swoją drogą to powinni zmienić na stronie internetowej specyfikację sprzętu bo jest niezgodna z towarem. Dla mnie totalna amatorszczyzna i jestem tym bardziej zawiedziony, że sporo rzeczy kupiłem już w tym sklepie i zawsze byłem zadowolony. Mam nadzieję, że to tylko przypadkowa pomyłka:)

• Anonymous
      Guest

Mam pytanko zastanawiam się nad kupnem i niewien co wybrać Lark 43.1 czy 50.1 prosze o porade.

• Anonymous
      Guest

nie ma co się zastanawiać ,50.1

• Anonymous
      Guest

JAKIEGO CZASU POTRZEBUJE NA ODSZUKANIE SATELITY

• Anonymous
      Guest

MOWA OCZYWISCIE O 50.1

• Anonymous
      Guest

KUMEL MA 43.0 Z WGRANA AUTOMAPA.SZUKA BLYSKAWICZNIE

• Anonymous
      Guest

A u nas wKtnie można kupić ja bez problemu za 380 złociszy.Ogladałem fajna zamierzam kupic -konkretna obudowa i całkiem szybko kuma satelity

• Anonymous
      Guest

Szkoda ze nie daja do tych nawigacji wifi to napewno bym sie zdecydowal, a tak to czekam dalej na tegre

• Anonymous
      Guest

Ciągle się zastanawiam Lark 50.1

czy goclever 5010 lub 5065, może rozwiejecie wątpliwości

• Anonymous
      Guest

Witam. Przeczytałem wszystkie komentarze i postanowiłem dodać swoje 3 grosze.

Wszyscy wiemy, że większość elektroniki jest robiona w Chinach. Ale czy wszyscy zdają sobie sprawę z norm jakości ISO, standaryzacji, normalizacji itd? Zakładamy, że każda firma zleca produkcje do Chin… Ale każda inaczej zabezpiecza swój interes. Np. lark wcale nie patrzy na jakość wykonania… Mówicie obudowa wspaniała, aluminium itd. A widzieliście środek? Ścieżki ledwo trzymające się płytki drukowanej, odchodzące gniazda (usb), wyświetlacz podtrzymywany za pomocą taśmy klejącej. To wszystko możecie sprawdzić jak ja to zrobiłem. Następna sprawa: zgodność programowa. Automapa w wersji 5.05 nie chciała odpalić na Larku 35.3 Dopiero kolejnej wersji się to udało (przypominam, że na innych urządzeniach AM starsza działa bez problemu). Sytuacja sprzętowa: wg producenta Lark ma 396mHz procesor. Ok – tak zostało napisane. A co powiecie, jeśli to kłamstwo? Nie znam przypadku najnowszego Larka ale ver. 35.0 miała procesor 266mHz (gdy gwarantowano 400mHz). Oczywiście wszyscy umyli rączki (błąd w druku itd:) Inną rzeczą jest, że lark ma więcej bajerów niż konkurencja… Ale pomyślmy – transmiter FM to raptem kilka zł… ekran 5 cali? W czasie jazdy patrzymy na drogę a nie na ekran nawigacji. Najlepsze są komunikaty (najbezpieczniejsze). ALE jak kto woli…

Ja wybieram bezpieczeństwo. Kolejna i ostatnia sprawa: może tzw. oryginały są droższe i mniej wybajerowane jednak wspaniale spełniają swoją PODSTAWOWĄ rolę: stabilne działanie w solidnej obudowie i z gwarancją renomowanej firmy. O co proszę: panowie stańmy z boku i spróbujmy obiektywniej, bardziej krytycznie przyjrzeć się tym "cudom techniki". Bo kupić kota w worku łatwo… Łatwo wpaść w pułapkę naciągaczy, których nie interesuje jakość a ilość. Zastanówmy się nad słowami: koszty korzyści utraconych (kupiłem lipnego Larka więc na Mio już mnie nie stać). Chciałem dobrze – wyszło źle. Mam nadzieję, że jakiś rozbudowany – nie lakoniczny test będzie mi w udziale do poczytania. Nie lubię lakonicznych opisików.

• Anonymous
      Guest

O rany… "Cichy" – zwaliłeś mnie z nóg 🙁 Właśnie w poniedziałek (20 lipca) miałem kupić sobie właśnie tego Larka, szczena i wszystkie członki mnie opadły po Twoim komentarzu. Z jednej strony to dobrze że tak to ująłeś a z drugiej, to nic gorszego jak się człowiek na coś napali. Dzięki, ale co dalej?

• Anonymous
      Guest

wspol – przyjacielu. Mój tekst jest tylko moją opinią. Jak to się mówi sobiektywnym poglądem. Kieruj się sercem;) Jednak starałem się naświetlić sprawę dość precyzyjnie – żeby Lark nie obrósł w piórka. Przecie nie można mówić o samych plusach jeśli chcemy być obiektywni…

Ja w Larku doceniam to, że w ogóle jest. Jest to polska firma, polski kapitał. Inna sprawa, że chińczyki od roboty;)

Powiem szczerze, że gdybym był napaleńcem to brałbym najnowszego Larka w ciemno. Jednak za dużo widziałem…

Znasz zapewne takie powiedzenie: gwno w ładnym opakowaniu. Mam nadzieję, że to nie ten przypadek.

Ze sprawdzonych nawigacji tzw. firmowych polecam Mio Moov M200 lub nowsze dziecko M300… Dla mnie bez różnicy chociaż starszy wygląda solidniej. Nowa obudowa (bo nie oszukujmy siebie, że w nowym poczyniono super kosmiczne innowacje) wygląda na tzw. low end. Po prostu najniższy model tejże firmy… Jednak firmówka gwarantuje eleganckie wykończenie: gniazda, kable, końcówki (wszystko spasowane na miarę). Nie ma mowy o uniwersalnych kabelkach no-name, które swoim wyglądem odstraszają. Wielkie, masywne, niezgrabne przewody to domena produktów no-name.

Jeśli szukasz prawdziwej innowacji polecam nawigacje z rozpoznawaniem znaków drogowych za pomocą kamery;) Ale to aktualnie raczej bajer niż potrzeba pierwszego rzędu… Jednak miło, że takie coś jest. Lark ostatecznie to polscy ludzie zlecający projekt Chinom bądź… korzystający z już gotowego (wysyłają tylko swoje logo aby na takie uniwersalne urządzenie nadrukować). Innymi słowy: oryginał jest chroniony patentami. No-name najwidoczniej nie… Za to płacimy, ale mamy pewność, że nasze urządzenie jest niepowtarzalne;) Pozdrawiam i życzę udanych zakupów.

• Anonymous
      Guest

Wspol ja też mam nienajlepszy wzrok. Ekran 5 cali z rozdzielczością 480×272 da nie tylko większy ale wyraźniejszy obraz. Powiem szczerze, że już 3,5 calowa nawigacja "zawala" szybę… Jednak powiększając czcionkę uzyskasz dobry, widoczny dalej obraz. Pomyślmy 5 cali panoramicznego wyświetlacza: interesuje nas tylko mały skrawek, jego środek z wytyczoną drogą. Boki to… drzewka, budynki kilkadziesiąt (kilkaset) metrów obok… Po co mi widok z pobocznej ulicy, na którą nie zamierzam wjechać? Chyba tylko dla 100% pewności, że jestem w Toruniu a nie w Bydgoszczy np;) Jednak te 5 cali pokaże całe wielkie rondo, numer zjazdu i dzięki procesorowi 396mHz (jeśli rzeczywisty) zrobi to płynnie. Proponuję kupić Larka 50.1 z allegro i przekonać się czy Ci odpowiada. Jeśli nie to masz 10 dni ustawowych na oddanie urządzenia bez podawania przyczyny. I muszą taki zwrot przyjąć. Kup ze sklepu z paragonem/f-rą i testuj przez dni 10;) Może jestem uprzedzony do tzw. podrób, ale po tych wszystkich moich przygodach wolę oryginały. Chytry 2 razy płaci. Oczywiście nie dajmy się ponieść emocjom w żadną ze stron. Najlepiej jakby obie nawigacje zostały tobie sprezentowane na żywo, bez niedomówień…

PS: Serwis Larka jest tragiczny. Co prawda było to ponad rok temu, ale gdy oddawałem navi na gwarancję to nie otrzymałem nowej. Nie dlatego, że nie chciałem… Nie byli przygotowani logistycznie – mimo, że czekałem miesiąc za nową amatorską zabaweczką. Ostatecznie dostałem zwrot pieniędzy. Niedawno również 14-20 czerwca Larki 35.0 i wszystkie na chipsecie GPS MSTAR odmówiły posłuszeństwa. Za sprawą zmian na satelitach. Jednak inne nawigacje nie miały tego problemu. Larka trzeba było aktualizować, bądź czekać do 21 czerwca.

Mój mail: inotel@gmail.com Jakbyś chciał pogadać.

Dzięki, że poświęciłeś chwilę na moje komentarze. Bardzo to szanuję i mam nadzieję, że jeszcze porozmawiamy. Życzę trafnego wyboru;)

• Anonymous
      Guest

Jak jest z gocleverem 5065 lub 5010

• Anonymous
      Guest

lub Blow np (Blow GPS50iBT) za którego trzeba więcej wybulić

• Anonymous
      Guest

Ja zakupiłwm larka 50.1. Pierwszy egzemplarz oddałem bo po jednym dniu użytkowania zniknęła mapa map. Nic nie ingerowałem w pamięć wewnetrzną, poprostu nie otwierała mapy. Wymieniłem na nową w sklepie i kolejne rozczarowanie. Sprawdźcie swoją, po ustawieniu godziny i daty i wyłączeniu i ponownym właczeniu kasuje się godzina i data i pokazuje 12.00. W serwisie larka stwierdzili że to usterka którą tylko oni mogą usunąć. Sprawdźcie swoją navi i napiszcie czy też tak się dzieje. Szukanie satelity to poprostu porażka.

• Anonymous
      Guest

Używam Larka 4-calowego inie narzekam. Jedyny feler to akumulator który padł od wychłodzenia szybciej niż inne aku. Duży ekran jest w czasie jazdy potrzebny na przykład po to by można było dziecku puścić film, kiedy samemu się nie używa nawigacji. Lark ma fajne menu startowe które właśnie łatwo dostarcza potrzebne funkcje. Wgrałem AM 5.5.1 i śmiga aż miło, jutru kupuję Larka rodzicom.

• Anonymous
      Guest

witam posiadam larka 50.1 od paru dni tez po wlaczeniu ustawia sie godzina na 12 .00 czy to jest wada ? i co reklamowac ja ? za info dzieki

• Anonymous
      Guest

witam posiadam larka 50.1 od paru dni tez po wlaczeniu ustawia sie godzina na 12 .00 czy to jest wada ? i co reklamowac ja ? za info dzieki

• Anonymous
      Guest

zdecydowałem się też na Larka 50.1, z godziną jak u innych. Oczywiście po wyłączeniu, przy watrzymaniu jest normalnie. Wolno łapie fixa i jeszcze jedno na górze po kliknięciu w głośnik jest ustawienie "dźwięk przy dotyku" u mnie nie zmienia dźwięków nie wiem jak u Was?

• Anonymous
      Guest

Mam pytanko bo napaliłem się na dużą nawigację z transmiterem FM i nie wiem co kupić .. a w opisach piszą że lark odtwarza pliki wmv ..nic nie ma ani o mp3 ani o divx ,xvid ,avi ..czy ktoś testował czy filmy xvid chodzą na Larku ? Proszę o odpowiedż ..jeśli okaże się że nie chodzą to kupie 7 calowego blow albo coś innego.. I jakie jest rzeczywiste taktowanie procka ?

• Anonymous
      Guest

Godzina tak jak u poprzedników (kasuje się)Oddałem do reklamacji,bo nawet po 15minciągle lokalizuje satelity.

• Anonymous
      Guest

Witam Mam Larka 50.1 od paru dni, jak narazie nie narzekam. Słyszałem o problemach z godziną, u mnie zadziałał ten spsób. Rozładować całkowicie potem ustawić czas reset włączyć ustawić. Po włączeniu i znalezieniu satelit godzina się ustawia. Oczywiście trzeba to robić na zewnątrz bo w domu czy mieszkaniu nie łapie zasięgu!!

Muzyke i filmy odtwarza po przekonwertowaniu(wmv i wma)

Zainstalowana mapa jest dobra, oczywiście AutoMapa lepsza która działa bez problemu zainstalowana na karcie pamięci, Zasięg łapie szybko i nawet nie gubi (kielce, świętokrzyskie)

• Anonymous
      Guest

Czyli nie odtwarza divx ? ani mp3 ? Czy uzyskam w końcu jakąś sensowną odpowiedz ? Może to jest kwestia wgrania sterowników ?? Jesli Lark ma naprawdę procek 400Mhz to powinien móc odtwarzać popularne formaty AVI,divx,xvid… oraz mp3 ….

Konwertowanie filmów na wmv to dla mnie strata czasu i miejsca na dysku i obniżenie jakości filmu ,wiec nie wchodzi w grę….

Proszę o jasną odpowiedż ..

• Anonymous
      Guest

Kol. Alien44, postaram się odpowiedzieć na twoje pytania.

Zacznijmy od procesora: napisano, że jest 396mHz i do tej pory nikt tego słowa nie obalił… Moim skromnym zdaniem to nie zmienia faktu, że to słaby procesor. Porównajmy go do klasycznego procesora PC 400mHz. Sądzę, że ten w nawigacji to tania namiastka jakości tego z PC (radiator, wentylator – gdzie mamy miejsce na nie w urządzeniu PNA)?

Formaty wideo – zgadzam się, nie warto konwertować divx do mp4 cz flv. Jednak można ściągnąć już gotowe…

Z drugiej strony na wyświetlaczu 5 calowym nie zobaczymy wielkich różnic (jeśli wogóle zobaczymy)…

Sprawa dźwięku też jest przesądzona – jest tam 1 monofoniczny głośniczek (pole do popisu w kompresji).

Wszystko ma swoje plusy i minusy – jak to w życiu bywa.

Lark 50.1 ma zainstalowany Win CE 5 w wersji podstawowej (brak worda, excella itd.) Z racji tego, że system jest bardzo popularny – można do niego wgrywać kodeki, programy… Jak na razie nie słyszałem, żeby lark zerował/kasował ustawienia poczynione przez użytkownika. A były takie przypadki w przeszłości…

Mam nadzieję, że trochę pomogłem. W sumie nic nowego nie powiedziałem jednak chciałem pomóc. Pozdrawiam. PS: lark ma swoje odchyły – nie liczmy na cudowne działanie sprzętu dość amatorskiej firmy… CCC;)

• Anonymous
      Guest

Cichy podziwiam Twój upór we wciskaniu tych bajerów dotyczących super firmowego sprzętu, za który bandyckie firmy żądają kosmicznych cen ( średnio 3- 4 razy więcej) za towar o identycznych a często gorszych parametrach w stosunku do sprzętu jak Ty twierdzisz z niższej chińskiej półki. Jeżeli powołujesz się na jakość to powinieneś zdawać sobie sprawę, że jej jedynym wyznacznikiem jest zadowolenie użytkownika a zauważyłem, że przeważają opinie pozytywne i to osób, które tym sprzętem się posługują ja zresztą też do tej grupy się zaliczam gdyż od kilkunastu dni jestem szczęśliwym posiadaczem – Lark 50.1

Szkoda mi czasu na polemikę z takim znawcą i praktykiem w kryptoreklamie jak Ty (tu podziw ŕ pełen profesjonalizm „) zapytam jedynie gdzie w Twoim markowym sprzęcie za 1.000 1.600 PLN z procesorem, o którym napisano, że jest 400 mHz (też jak na razie nikt tego nie potwierdził ani nie obalił „) widziałeś wiatrak J no albo, chociaż solidny radiator J

Pozdrawiam i życzę powodzenia w namawianiu do kupowania zamiast sprzętu LOGA firmy, za które płacimy okrutnie J

• Anonymous
      Guest

Kol. Wariat nie mogę się bronić. Podałeś kontrargumenty, z którymi walczyć nie wypada. Szacunek dla Ciebie.

Masz rację z logiem firmy, z parametrami, z naciągactwem tzw. oryginałów. To wszystko prawda. I te cholerne ceny.

Jednak jakość wykonania (jakby nie patrzeć) inna – zazwyczaj lepsza. Co to znaczy: trwalsze luty, płytka drukowana z solder maską, stabilne mocowania. Niby niuanse jednak diabeł tkwi w szczegółach… Co do mojego marketingowego zacięcia – jestem tylko poszukiwaczem jakości. Jeśli się uda mam przyjemność (bądź nieprzyjemność) weryfikacji danej rzeczy. Kto lubi kupować kota w worku? Generalnie brzydzę się kapitalizmem w tej postaci, jaką mamy czyli dzikiej.

Brzydzi mnie kłamstwo i naciągactwo. Z góry przepraszam, jeśli moje teksty zostały tak odebrane. Nie chcę nikogo promować, nikomu lizać d… Chcę tylko prawdy. Strasznie trudno do niej dojść w dobie wszechobecnego kłamstwa, wymuszonych reklam i narzucających się ze swoim złomem marketingowców.

Dziękuję raz jeszcze za twoją kulturalną odpowiedź.

PS: nie chciałem, aby tekst z PC-em został tak dosłownie odebrany;) A firmówkę nawigacji możemy mieć już za 299zł. Oczywiście nie będzie to ekran 5 calowy, ale podstawowy sprzęt w solidniejszej obudowie.

• Anonymous
      Guest

mam pytanko czy można bezporoblemowo kożystać z Auto Mapy którą bede miał wgraną na karte pamięci. Byłem dzisiaj w sklepie i powiedzielimi że Lark 50.1 jest zablokowany i ze nie da rady. Że trzeba ściągnąć blokadę i wtedy trace gwarancje . Może się ktoś wypowiedzieć w tej kwesti??

• Anonymous
      Guest

Witam kupiłem larka 50.1 mam larka 43.1 i powiem ze rurnia sie czulascia a lark 50.1 mie jest wcale to a wcale zablokowany przelozylem auto mape na karcie zainstalowana i nawet sie nie zajakna na 43.1 gubil czesto sygnal gps w auto mapie a na 50.1 zajefajnie na tych samych trasach ani razu nie spuscil sygnalu tak jak pisali ma nadajnik fm a resta meni podbna tylko szata graficzna ladniejsza ustaienie scierzki dostepowj do nawigacji troszke inaczej dziala bo po wyjeciu a wczesniej ustawieniu startu z karty pamiec rom juz sama nie zaladuje mapamay to tyle elegancka stylowa obudowa a i czas na bateri wynosi jakies 1,30 a potem end i ladowanie ale polecam a mio sa wszystkie zablokowane trza je odblokowac atu pach karta scierzka dostepu i smiga no to na tyle pozdrawiam a i nie kucic sie kazda jest dobra a warta tyle co kosztuje a i lark daje mozliwosc wykupu dodatkowej gwarancji od uszkodzen mechanicznych przynajmniej w euro rtv .

• Anonymous
      Guest

Aby Lark 50.1 odtwarzał filmy w formacie divx wystarczy zmienić rozszerzenie pliku z .avi na .wmv. U mnie działa.

• Anonymous
      Guest

A ja kupiłem ją wczoraj za 335 zł:)Narazie jest ok.Dopiero mam zamiar wrzucić AM i mam nadzieję,że rzeczywicie nie będzie żadnych problkemów.Co do godziny to tak jak u reszty

• Anonymous
      Guest

28 sierpnia Media Markt sprzedaje navi Lark 50.1 za 249

złotych

• Anonymous
      Guest

No niestety zibi72. W gazetce MM nie widzę, żeby w Szczecinie sprzedawali tego Larka w jakiejś promocji

• Anonymous
      Guest

zibi72 nie podpuszczaj w Warszawie też nie ma takiej promocji…

• Anonymous
      Guest

Mam pytanie do posiadaczy larka 50.1

Czy po odblokowaniu windowsa wszystko działa normalnie nic się nie resetuje? nic nie znika bo słyszałam że we wcześniejszych wersjach larka tak było

Czy system się nie wiesza? word, exel i inne można normalnie instalować??

Mamy wtedy normalnego palmtopa?

Pozdrawiam

• Anonymous
      Guest

odblokowałem larka z mapą 6.2 i wszystko śmiga jak należy, narazie nic się nie resetuje i nic nie znika. Odblokowanie mam z allegro i tam jest wszystko co potrzebujesz.

• Anonymous
      Guest

darek Ty masz na myśli odblokowanie w sęsie że możesz inne mapy wgrywać (to jest w standardzie) czy masz może dostęp do windowsa?

Masz normalny pulpit w swoim larku?

Po prostu chodzi mi o różnice między Windows mobile a windows CE który jest w larku…

Mam jeszcze do kupienia używany ale w b. dobrym stanie mio p550 z kartą 2gb za 400zł a na allegro lark z kartą 2gb ok 350 zł kosztuje.

Tylko że mio to jest mio i jest to palmtop. Co prawda ekran mniejszy i bez transmitera ale za to jest bluetooth, wifi i windows…

Jednak jak by larka dało sie zrobić palmtopa to bym go brał bo głównie to i tak bym korzystał z nawigacji exela, worda i nieraz bym film obejrzał… no i na pewno bym z transmitera fm korzystał bo akurat w samochodzie mam kaseciaka…

Co wybrać Pozdro

• Anonymous
      Guest

Peter to jest pełne odblokowanie tj. że możesz odtwarzać divix, mp3, jpg. Masz całą szatę graficzną, worlda, exela. Tak jak pisałem wyżej śmiga jak należy(odpukać…).

• Anonymous
      Guest

W neonecie już 199,00 🙂

• Anonymous
      Guest

He he, podobno maja niedługo dopłacać w LiderPrice żeby kto go wziął.

• Anonymous
      Guest

Byłem noenet. Nawigacja 399zł Cena 199 jest z * co oznacza że przy zakupie 199 a reszte później… Macie jeszcze jakąś tanią oferte? 🙂

Pozdro

• Anonymous
      Guest

Witam Wszystkich!!

Ja kupiłem 50.1 za 350,00 zł

Jest to moja 5 nawigacja. Zajmuje się odblokowywaniem nawi. I powiem wam jedno.

Jak słyszę te głupoty o jakości, że rzekomo inne mio są o niebo lepsze to uważam że ktoś tu troszkę delikatnie mówiąc przesadza. Elektronika jest częściowo montowana ręcznie a częściowo maszynowo automatycznie. Tak jest we wszystkich nawi. Produkcja w Chinach to standard. Mam pytanie kupilibyście nowi na której pisałoby made In Rumunia? Nie mam nic do Rumunów ale wolałbym już made In China. Sony, HP, Canon i inni produkują na Tajwanie czy w Chinach. po prostu koszty są mniejsze. W tamtych Fabrykach jest wdrożone ISO pewne normy są zachowane.

Jeśli chodzi o Larka to tak się składa ,że mogę cos o tej marce powiedzieć. Jako tani produkt ma dość dobrą jakość . Oprócz faktu, iż sam miałem już w posiadaniu starsze wersje larka od 35 w zwyz poprzez 43 i teraz 50.1. Osoby które znam użytkujące larki to już grono ponad 30 osób NIKT NIE NARZEKA wszyscy są zadowoleni. Oczywiście były problemy z wersjami wcześniejszymi seria 35. które to miały problemy z wyświetlaczami były dość słabe i pękały ale Lark w modelu wyżej ten problem naprawił poprzez zmianę producenta panelu dotykowego. I późniejsze 35 już nie miały tego problemu. Rzekomo zawieszające się 43 na automapie można łatwo naprawić przez wyłączenie synchronizacji czasu w ustawieniach GPS

Wszystkie modele dają się odblokować bez trudu. Osobiście wydaje mi się, że najlepsze są 43x i 50.1 bo mają większą rozdzielczość i cos naprawdę można zrobić na win Ce.

Filmy chodzą dość płynnie, trzeba tylko zmienić ustawienie TCMP player

Dane techniczne lark 50.1 Procesor : tcmp pokazuje 330 MHz – ale uwaga to jest ATLAS III czyli mamy 2 rdzenie jeden 396 MHz i drugi 266 MHz oba do innych zadań. Tak naprawde to nie jesteśmy w stanie odczytać prawidłowych parametrów, gdyż specyfika ATLASA nie ma dobrych narządzi zostaje nam tylko nr procka., który możemy odczytać w panelu starowania w windowsie. Producent podaje 396 MHz i nie jest w błędzie Atlasy mogą podawać zaniżone parametry z uwagi na 2 rdzenie wtedy to pogramy testujące wariują.

Jakość – dość dobra. Chociaż lepiej wykonany wydaje mi się model 35.3 ale to sprawa gustu na pewno obudowa jest ciekawa zwłaszcza ta obwódka.

Bardzo jasny ekran LCD podświetlany diodami- naprawdę to już jest konkurencyjna sprawa na korzyść larka bo bawiłem się nie jedna nawigacja i bardzo dużo nawigacji świeciło o wiele ciemniej nawet po podwyższeniu tego parametru w ustawieniach (wspomniane wcześniej np Mio czy tomtom)

Zgadzam się z przedmówcami Sygnał GPS łapie tak do minuty ale w normie na tle innych nawigacji

Podsumowując: Sprzed godny polecenia . Mapa śmiga jak należy nic się nie wiesza, programy i filmy jak najbardziej. Jeśli lark to ta nawigacja nadaje się wręcz najlepiej do odblokowania wtedy to mamy do czynienia w prawdziwym palmem acha no i ten 5 calowy ekram..:))

• Anonymous
      Guest

witam dzis kupilem w promocji w Starogardzie gd larka 50.1 w cerfurze za 340 zl piekny

a mialem larka 35

• Anonymous
      Guest

Srały Muchy bgędzie wiosna wiekszosc produktów a tym bardziej podzespołow elektronuki jest produkowana w Chinach 80% nawej najleprze i najdrosze firmy biorą podzespoły z chun dlaczego ? bo tanije mamy kryzys szykamy oszczednosci i tak nas zalewa potega chin i za pare lat bedzie potegą w kazdym calu nieda sie trego uniknąc szkoda kasy na zekome orginały i tak lata to na chinskich elementach wiem bo sam sprowadzam i wiem jak to funkconuje niema juz czegos takiego jak orginał przykłąd Koszylka Adidas w niemczech w sklepie firmowym chce kupic pisze made in Taiwan mowie ale ja chce orginła Germany kobieta sie usmiecha w Niemieckim sklepie mowi mi ze wtedy mnie niebyło by stac a adidas by znikł z mapy swiata pomyslcie

• Anonymous
      Guest

Niestety, choroba cywilizacji.

• Anonymous
      Guest

Nie spotkałem się jeszcze z takim dziadostwem, jak Lark. W czerwcu kupiłem 43.1. Działała jeden dzień. Na wymianę w ramach gwarancji czekałem ponad półtora miesiąca. Przysłali mi 5.0. Bardzo się ucieszyłem, wszak to nowszy model. Ale po 5 (słownie pięciu godzinach) szlag trafi nawigację – tylko czarny ekran. A nic nie wgrywałem, nic nie ingerowałem w soft. Czekam już prawie dwa miesiace na zwrot sprawnej. Totalne dziadostwo.

• Anonymous
      Guest

Pewnie za intensywnie go użytkowałeś (bawiłeś) i stąd ten problem. Nie to że chcę bronić Larka ale ja używam go już pół roku i opukać śmiga aż miło i na innych mapach też.

• Anonymous
      Guest

lark 50.1 wyprowadzi z każdego lasu. Na kablu do wgrywania mapymap top trzeba zamontować filtry ferromagnetyczne ja miałem od aparatu sony są wymienne.Na kompie trzeba wszystko wyłączyć nawet antywirus` dużo samozaparcia

• Anonymous
      Guest

50.1 w MediaMarkt w Olsztynia 269zl – super sprzet za te pieniadze

• Anonymous
      Guest

Ja kupiłem Larka w carrefurze za 369zł z Win CE 6.0 z prockiem SirfAtlasIV 500MHZ to jest ten sam tylko ulepszony!

• Anonymous
      Guest

Kazde MIO sie kryje-ludzie to idioci MIO MIO ta nazwa ich kręci!

• Anonymous
      Guest

Poprzednie Larki miały pewne drobne wady!ale 50.1 moim zdaniem nic więcej niepotrzeba,możesz w nim zrobic wszystko i nigdy niegubi ustawien!

• Anonymous
      Guest

Właśnie zastanawiam się nad kupnem nawigacji. Byłaby to moja pierwsza. Ale co do jakości sprzętu to często bywa tak , że można kupic markowy i odrazu padnie lub kupic niemarkowy , który będzie służył bezproblemowo lata. I na odwrót.(Złośliwośc przedmiotów martwych np: moja siostra cioteczna kupiła dla siebie i rodzeństwa nawigacje w biedronce, 3 szt. z czego 2 odrazu nie działały. Po wymianie na nowe działają już prawie dwa lata i nic się nie dzieje Dużo też zależy od intensywności użytkowania). A kto raz się zrazi do danej marki tego trudno będzie przekonac co do swojej racji .

• Anonymous
      Guest

od dwóch dni mam larka 50,1. wszystko jest ok tylko bateria trzyma godzinę potem już są komunikaty ze akumulator rozładowany i zaraz się wyłącza (normalne to chyba nie jest?)

• Anonymous
      Guest

Kupiłem tego Larka na allegro i stwierdzam ze nie widzi satelit 🙁 Porażka Mam nadzieje ze to wina tego egzemplarza Żałuje że nie kupiłem Mio to bardziej sprawdzona marka

• Anonymous
      Guest

lark 50.1 mnie osobiscie zawiodl brak mozliwosci czytania MP-3 i co najgorsze po wylaczeniu niestety resetuje sie data, trzeba ja ustawiac za kazdym razem bo inaczej nie szuka sygnalu (uwazam ze najlepszym jak na razie byl 43.1

• Anonymous
      Guest

Nie musisz jej ustawiać, ustawia się sama jak złapie sygnał z satelity ale o tym pisało sie kilka nicków wyżej.

• Anonymous
      Guest

witam lark to naprawde super urzadzenie ZA NISKA CENE.

Nie znajdziecie tak uniwersalnego gps na rynku. A jak juz to bedzie kosztowalo z 1500pln

mialem 35 i 43 larka , teraz mam 50 i nic innego nie kupie.

Jezdze bardzo duzo po kraju i europie i nie mialem problemow!!!!

POLECAM KAZDEMU

• Anonymous
      Guest

Czytałem z wielkim zainteresowaniem wszystkie komentarze i w dalszym ciągu mam swoje zdanie.

Miałem Larka 3,5", z którego byłem zadowolony. Skusiło mnie jednak na kupienie palmtopa – wifi, bluetooth, Word, Excel i wiele, wiele innych dodatków. Powiem tyle. Sprzedałem palmtopa i kupiłem po raz kolejny nawigację. Pytacie dlaczego? Ani Worda, ani Excela nie używałem, bo i po co, skoro na ekranie 3,5" prawie nic nie widać, a i pisanie z klawiaturą na pół ekranu jest raczej mało przyjemne. Wifi się nie przydaje, bo raczej niewiele jest miejsc, gdzie z wifi można korzystać, a w domu mam komputer, więc wolę raczej ekran 23" niż 3,5". Poza tym nawet jeśli jest wifi, to i tak otwierają się wyłącznie strony mobilne, a reszta albo nie działa, albo działa niepoprawnie, a te mobilne są zazwyczaj bardzo ubogie. Akumulator nowy trzymał ładnie, ale po roku nie wytrzymywał nawet godziny. Po kolejnym sypał się po 10 min, a nowe aqu to kolejne 300zł, więc tyle co nawigacja. teraz są już zamienniki, ale przecież to chińszczyzna, jak Cichy powiedział 🙂 – wiem, jestem złośliwy 🙂 Przesiadłem się na Larka 5" i jak na razie jest rewelacyjny. To zupełnie inny komfort jazdy. Faktycznie komunikaty głosowe to podstawa, ale dość często słyszy się komunikat typu, na następnym skrzyżowaniu skręć w prawo, a tu przed oczami pojawia się rozwidlenie z 3 drogami i wszystkie w prawo no i w którą skręcić? Wystarczy jeden szybki rzut oka na monitor i po kłopocie, a im on większy tym rzut szybszy i jazda bezpieczniejsza, a różnica jest olbrzymia. Cichy, piszesz, że ścieżki odchodzą od płytki – możesz podesłać przykładowe zdjęcia płytki z Mio i z Larka? W dzisiejszych czasach wszystkie układy scalone wykonywane są tymi samymi technologiami, bo chyba nie wmówisz nam, że siedzi sobie 4000 chińczyków i wprasują żelazkiem ścieżki z wydruku laserowego na laminat. Jeśli faktycznie płytki to taka tandeta, to poproszę o dowody, bo w przeciwnym wypadku jest to po prostu oszczerstwo.

Co do ceny. Załóżmy że kupię Mio czy inną renomowaną nawigację za 1200zł. Rozleci mi się miesiąc po gwarancji i … wydam 700zł na jej naprawę. A za te 1200zł mogę kupić 4 Larki i wyrzucić je na śmietnik w przypadku awarii. 4 Larki to 8 lat gwarancji – czy nawigacja za 1200zł tyle wytrzyma, a jeśli tak to czy w dalszym ciągu będzie użyteczna, bo technologia pewnie będzie już duuuużo dalej. Podsumowując – miałem Larka i Larka kupiłem, podobnie jak kilku moich przedmówców, a to chyba najlepsza reklama – zadowolony klient. Co do sprzętu firmowego. Jestem informatykiem i miałem kontakt z wieloma "firmowymi" komputerami. W 90% z nich wsadzona jest najgorsza chińszczyzna, zazwyczaj ta, która normalnie zalega już na półkach, ale cena x3, bo za nazwę się płaci. No to może laptopy? Na dobrą sprawę jest kilka firm produkujących płyty główne czy matryce. Inni bazują na podzespołach tych właśnie firm, ale na obudowie dają swoje zaszczytne logo. Nie mówię, że Mio nie jest lepsza, ale uważam, że co najmniej nie fer jest lżenie Larkowi, który przebija konkurencję ceną, fabrycznym brakiem blokady na instalację innych map, wbudowaną pamięcią 1GB, .. i można jeszcze tak długo! POLECAM LARKA – TO DOBRA I SPRAWDZONA NAWIGACJA, a można ją spokojnie kupić za 299zł i to nie na Allegro, ale w sklepie jednej z największych sieci w Polsce!

• Anonymous
      Guest

lark 50.1 od 06.04.2010 w MAKRO dostępny za 298,80 zł brutto

• Anonymous
      Guest

a necie za 283

• Anonymous
      Guest

BIEDRONKA – 269,00

• Anonymous
      Guest

no właśnie jutro w Biedronce są więc Ci co nie mają mogą śmiało pooglądać i kupić :)) Kto pierwszy ten lepszy ..:)

• Anonymous
      Guest

Lark 50.1 z wince 6 i procesor 500Mhz a dokladniej ARM1136JF-S-AT840 ta wersja z BIEDRONKI ZA 269 ZŁ.

• Anonymous
      Guest

kupilem w biedrze juz kolejna nawi, tym razem lark 50.1 za 269 powiem tylko ze chodzi super,, mam na mysli moc procesora kontra programy i wyswietlacz. Nic sie nie tnie chodzi szybko! Balem się że będzie sie mulił z 5′ wyswietlaczem ale jest super.. Dla porownania dodam ze tottom kupiony w sklepie za 1000 zl po ulamaniu podstawki nie mozna jej dokupic bo nie sprowadzaja a dziala tak samo jak lark za 269. PS. w biedrze są 2 rzeczy dobre nachosy i navi

• Anonymous
      Guest

Kupiłem 50.1 w Biedronie, chodzi super, szybko lokalizuje satelity. Nie widzi mi karty 2Gb, kartę 1Gb widzi. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji jaka max. pojemność karty jest obsługiwana. Czy też macie ten problem?

• Anonymous
      Guest

🙁 a mnie się zablokował i nie chce załączać mapy proszę o pomoc

• Anonymous
      Guest

U mnie to samo po wczytaniu AutoMapy z karty SD nawigacja przy symulacji trasy zawiesza się na amen, pomaga tylko reset. Oddałem do reklamacji. Zobaczymy co dalej. 🙁

• Anonymous
      Guest

Witam
      też mam larka 50.1 to już trzecia dwie poprzednie poszły na gwarancję wysiadł główny wyłącznik dowiedziałemsię że te nawigację mają wade.

• Anonymous
      Guest

nawigacja jest super lepszej nie widziałem przy najmniej nie miałem jedynym minusej jest to że nie odczytuje wszystkich plików

• Anonymous
      Guest

moja pierwsza nawigacja byl Garmin w tym samym czasie kupilem Tom Toma i wiecie co ? trzecia nawigacje dostalem od tpsa za neostrade to lark 35.7 …..
      i mimo ze caly czs posiadam garmina chetnie siegam po larka bo po wgraniu mapy to istne cudo… dlaczego nie uzywam garmina ? bo zbyt duzy a ja potrzebuje widocznosci

o Tom Tomie nie wspominam oddalem za grose do komisu
      okrzyczana firma a gubi sygnal ….na spacery przelajowe po nieznanym lesie nie ma szans ….Natomiast lark spisuje sie swietnie w lesie z dokladnoscia od 7 do 20 metrow
      tak wiec znajde swoj samochod bedac na grzybach

• Anonymous
      Guest

LArk. ZŁOM I SZAJS, 20 mb utwory skonwertowane do szajsowatej jakości wmv (tylko taką odtwarza) wieszają się, odtwarza około 1 klatke na 10 sekund. Super , fantastyczny sprzęt, juz wolałbym spalic w piecu to 500 zł niz wydac na to gówno.

Viewing 88 reply threads
Reply To: Lark FreeBird 50.1
Your information: