Start Forum Operatorzy Operatorzy komórkowi Koniec z obniżaniem cen rozmów na komórki? (aktualizacja)

Viewing 18 reply threads
  • Author
      Keymaster
      Liczba postów: 8676

Telefony komórkowe mają w Polsce już wszyscy, więc zamiast promocji, trzeba utrzymać klientów, a do tego obniżki cen wcale nie przyciągają już ludzi do sieci – mowi w rozmowie z Dziennikiem Gazeta Prawna Klaus Hartmann, prezes Polskiej Telefonii Cyfrowej, operatora sieci Era.

Pełna treść artykułu dostępna tutaj:

• Anonymous
      Guest
      Liczba postów: 135682

Fakty są dwa. Era ma drogie usługi ale bardzo dobrą osbługe w swoich firmowych sklepach. Wynika to pewnie z tego ze pracownicy srednio zarabiją najwiecej. Plus Era ma chyba najwiece swoich sklepów. Konkurnecja ma tylko APS które prowadzą ludzie skąpiący na wynagrodzeniu dla swoich pracowników. W Erze podstawa to min 1500zł netto + 2 tyle z prowizji. A np. w Mpunkt całość to 1200-1400zł netto. W APS Ery tez nedza. Wszystko zgarniają własciciele. W APS robisz wszystko a dostajesz maks 1600 na reke. A wiekszosc ma 1200 zł!:/

• Anonymous
      Guest

On się wypowiada o całym rynku, nie tylko o Erze. i jak wspomniano, do takich samych wniosków doszedł Bauc. mają zapewne racjerzliwym roku 2009 i dużym nasyceniu rynku się uspokoi a kluczowe będzie utrzymanie klienta

• Anonymous
      Guest

Też zastanawiam się za przejściem z Play do Ery. wole zapłacić więcej ale mieć obsługę i jakość rozmów na poziomie.O przesyłce danych nie wspomnę.

• Anonymous
      Guest

Fakt obsługa klienta w Play jest do bani.

• Anonymous
      Guest

Swiadomy klient sam wszystko sobie ustawi albo w telefonie albo na swoim koncie w internecie i do Biura Obsługi Play dzwoni raz na kilka lat. Ciamajda dzwoni tam co kilka dni i tak nic nie potrafi załatwić.

• Anonymous
      Guest

@ Maxio – bez przesady, nie ważne jak często się czegos od nich potrzebuję, obsługa powinna byc dobra. a ta w Play jest mało obyta w temacie. do tego im gorsza jakość sieci tym częściej się do nich dzwoni, a Play jakość ma dosyć niską

• Anonymous
      Guest

"Już w tym roku kilkuset klientów, którzy odeszli od nas do Play…." hi hi hi hi,"kilkuset" hihihihhi.

• Anonymous
      Guest

Z treści notki wynika jasno że jest sugestia ze strony dwóch operatorów aby zakończyć obniżki cen, które według mojego rozeznania powinny jeszcze trwać. Wcześniej wspominałem, że dobrze się stało, ze pojawił się na naszym rynku czwarty operator(niektórzy na tym forum wyśmiewali że zaznaczyłem ten fakt i że mamy szczęście że powstała taka konkurencja), bo pewnie ta zmowa o zakończeniu obniżek nastąpiła by wcześniej. Prawdopodobnie, wcale by nie było obniżek, tym bardziej że krążyła powszechna opinia operatorów że już nie ma z czego obniżać. Wspomniałem też o MTR, które nawet jak zostaną obniżone nie gwarantują że ceny spadną. Oczywiście są tacy co się upierają że nie, ale to już pewnie z powodu nieznajomość zasad ekonomi kapitalizmu błędnie interpretują fakty. Co do przyszłości, to myślę ze oddziaływanie play na konkurencje powoli osłabnie ale jest szansa na "rewolucje w konkurencji" jaka może dokonać polsat cyfrowy.

• Anonymous
      Guest

fakt obsługa w Play jest tragiczna najgorsza z jaką się spotkałem do tej pory, ale reszta bez zarzutu więc i tak zostaję w tej sieci. Co do cen jak wspomniał mój przedmówca gdyby nie Play to nie wiadomo ile bysmy płacili obecnie za ROZMOWY

• Anonymous
      Guest

Sądzę że telefony pozostaną na tym samym poziomie ale może i trochę rozwiną ofertę bez telefonu. Bo są najbardziej korzystne dla obu stron. Generalnie obniżki cen i tak będą ale może nie tera a za pół roku albo rok. Co do postów wyżej o przechodzeniu i wracaniu. Sam znam kogoś kto właśnie przy końcu umowy opuści Play bo minusy jakie powiedział to takie, ubogi abonament co z tego że dużo jak nic nie przechodzi na następny miesiąc i trzeba za telefonami latać i dzwonić, rezerwować itp. Trochę nie poważne. Obsługa dość mierna. Dalej nic z nią nie robią. Także Play oferuję troszkę niższe ceny ale kosztem czegoś.

• Anonymous
      Guest

Część społeczeństwa woli przepłacać – każdy niech wybiera sieć taka jaka jemu i bliskim odpowiada ale jeżeli ktoś lubi dużo rozmawiac ze wszystkim w różnych sieciach to niech wybierze mbank a jezeli dodatkowo jeszcze smsuje to playfresh

• Anonymous
      Guest

Cena to nie wszystko pamiętajcie. To że coś jest tanie nie oznacza że jest lepsze. Play oferuje to co oferuje ale przy okazji ogranicza (internet[zasięg] i abonament[brak w dalszym ciągu przechodzenia minut]) do tego kiepska jakość obsługi klienta. Zresztą ja uważam że oferta Ery szczególnie ta abonamentowa jest bardzo dobra.

• Anonymous
      Guest

Ja mam tel.na abonament w Erze i Play.w obu przypadkach abonament taki sam z tym że w Play moge go wykorzystac rownież na mmsy,pozatym dostałem na przedłużenie umowy lepszy tel.niż w Erze,bo w Erze jestem z przyzwyczajenia i naprawde nic lepszego od Play nie mają,tylko wiecej lat są i debiutant Play też taki bedzie za kilka lat.

• Anonymous
      Guest

Minuty w Erze nie do wszystkich ? wolne żarty, chyba że mowa o dodatkowych pakietach. Ja mam abonament w Erze i nie powiem złego słowa. A minut wymienialne do wszystkich łącznie z Play. Do tego minuta poza abonamentem jest drugorzędowa jak nie trzeciorzędową sprawą bo każdy tak dobiera abonament żeby nie wykraczać poza.

• Anonymous
      Guest

Drugi pakiet minut z promocji nie jest do wszystkich. Pierwszy owszem. Mowa o swiatecznej promocji Ery 2xwiecej. Cena minuty poza abonament ma duze znaczenie nie ogranicza mozliwosci wykorzystania telefonu. W Erze do Play i Cyfrowego Polsaty 72 grosze sa prawdziwa zasadzka dla klienta. Cena po wykorzystaniu minut z promocji 59 groszy to najdrozej w Polsce.

• Anonymous
      Guest

Jasne wszyscy chca miec drogo jak ktos daje tansze rozmowy to sie zmenia operatora i po klopocie

• Anonymous
      Guest

Wojna w sektorze prepaid się zakonczyła i co? Jest wiele podobnych do siebie ofert, i tak ciągle wszyscy marudzą że drogo, więc nic się nie zmieniło. O atrakcyjności oferty przesądzają promocje, a tych najwięcej i największe są w Tak Taku. Stawki za rozmowy pójdą w dół, ale teraz kolej na abonamenty.

• Anonymous
      Guest

Moim zdaniem zamiast opowiadać bajki, że klienci tylko oczekują wysokiej jakości usług w sieciach komórkowych w Polsce niech operatorzy wybudują więcej stacji bazowych aby faktycznie można było się dzwonić z każdego miejsca w Polsce.

Viewing 18 reply threads
Reply To: Koniec z obniżaniem cen rozmów na komórki? (aktualizacja)
Your information: