Start › Forum › Operatorzy › Operatorzy komórkowi › Koniec z obniżaniem cen rozmów na komórki? (aktualizacja)
-
AuthorPosts
-
-
Telefony komórkowe mają w Polsce już wszyscy, więc zamiast promocji, trzeba utrzymać klientów, a do tego obniżki cen wcale nie przyciągają już ludzi do sieci – mowi w rozmowie z Dziennikiem Gazeta Prawna Klaus Hartmann, prezes Polskiej Telefonii Cyfrowej, operatora sieci Era.
-
Anonymous
Guest14 grudnia 2009 at 13:03Liczba postów: 135682Fakty są dwa. Era ma drogie usługi ale bardzo dobrą osbługe w swoich firmowych sklepach. Wynika to pewnie z tego ze pracownicy srednio zarabiją najwiecej. Plus Era ma chyba najwiece swoich sklepów. Konkurnecja ma tylko APS które prowadzą ludzie skąpiący na wynagrodzeniu dla swoich pracowników. W Erze podstawa to min 1500zł netto + 2 tyle z prowizji. A np. w Mpunkt całość to 1200-1400zł netto. W APS Ery tez nedza. Wszystko zgarniają własciciele. W APS robisz wszystko a dostajesz maks 1600 na reke. A wiekszosc ma 1200 zł!:/
-
Anonymous
Guest14 grudnia 2009 at 13:52Liczba postów: 135682 -
Anonymous
Guest14 grudnia 2009 at 16:55Liczba postów: 135682Z treści notki wynika jasno że jest sugestia ze strony dwóch operatorów aby zakończyć obniżki cen, które według mojego rozeznania powinny jeszcze trwać. Wcześniej wspominałem, że dobrze się stało, ze pojawił się na naszym rynku czwarty operator(niektórzy na tym forum wyśmiewali że zaznaczyłem ten fakt i że mamy szczęście że powstała taka konkurencja), bo pewnie ta zmowa o zakończeniu obniżek nastąpiła by wcześniej. Prawdopodobnie, wcale by nie było obniżek, tym bardziej że krążyła powszechna opinia operatorów że już nie ma z czego obniżać. Wspomniałem też o MTR, które nawet jak zostaną obniżone nie gwarantują że ceny spadną. Oczywiście są tacy co się upierają że nie, ale to już pewnie z powodu nieznajomość zasad ekonomi kapitalizmu błędnie interpretują fakty. Co do przyszłości, to myślę ze oddziaływanie play na konkurencje powoli osłabnie ale jest szansa na "rewolucje w konkurencji" jaka może dokonać polsat cyfrowy.
-
Anonymous
Guest14 grudnia 2009 at 17:36Liczba postów: 135682 -
Anonymous
Guest14 grudnia 2009 at 17:37Liczba postów: 135682Sądzę że telefony pozostaną na tym samym poziomie ale może i trochę rozwiną ofertę bez telefonu. Bo są najbardziej korzystne dla obu stron. Generalnie obniżki cen i tak będą ale może nie tera a za pół roku albo rok. Co do postów wyżej o przechodzeniu i wracaniu. Sam znam kogoś kto właśnie przy końcu umowy opuści Play bo minusy jakie powiedział to takie, ubogi abonament co z tego że dużo jak nic nie przechodzi na następny miesiąc i trzeba za telefonami latać i dzwonić, rezerwować itp. Trochę nie poważne. Obsługa dość mierna. Dalej nic z nią nie robią. Także Play oferuję troszkę niższe ceny ale kosztem czegoś.
-
Anonymous
Guest14 grudnia 2009 at 18:46Liczba postów: 135682 -
Anonymous
Guest14 grudnia 2009 at 20:07Liczba postów: 135682Cena to nie wszystko pamiętajcie. To że coś jest tanie nie oznacza że jest lepsze. Play oferuje to co oferuje ale przy okazji ogranicza (internet[zasięg] i abonament[brak w dalszym ciągu przechodzenia minut]) do tego kiepska jakość obsługi klienta. Zresztą ja uważam że oferta Ery szczególnie ta abonamentowa jest bardzo dobra.
-
Anonymous
Guest14 grudnia 2009 at 20:42Liczba postów: 135682Ja mam tel.na abonament w Erze i Play.w obu przypadkach abonament taki sam z tym że w Play moge go wykorzystac rownież na mmsy,pozatym dostałem na przedłużenie umowy lepszy tel.niż w Erze,bo w Erze jestem z przyzwyczajenia i naprawde nic lepszego od Play nie mają,tylko wiecej lat są i debiutant Play też taki bedzie za kilka lat.
-
Anonymous
Guest14 grudnia 2009 at 20:51Liczba postów: 135682Minuty w Erze nie do wszystkich ? wolne żarty, chyba że mowa o dodatkowych pakietach. Ja mam abonament w Erze i nie powiem złego słowa. A minut wymienialne do wszystkich łącznie z Play. Do tego minuta poza abonamentem jest drugorzędowa jak nie trzeciorzędową sprawą bo każdy tak dobiera abonament żeby nie wykraczać poza.
-
Anonymous
Guest14 grudnia 2009 at 21:04Liczba postów: 135682Drugi pakiet minut z promocji nie jest do wszystkich. Pierwszy owszem. Mowa o swiatecznej promocji Ery 2xwiecej. Cena minuty poza abonament ma duze znaczenie nie ogranicza mozliwosci wykorzystania telefonu. W Erze do Play i Cyfrowego Polsaty 72 grosze sa prawdziwa zasadzka dla klienta. Cena po wykorzystaniu minut z promocji 59 groszy to najdrozej w Polsce.
-
Anonymous
Guest15 grudnia 2009 at 21:39Liczba postów: 135682Wojna w sektorze prepaid się zakonczyła i co? Jest wiele podobnych do siebie ofert, i tak ciągle wszyscy marudzą że drogo, więc nic się nie zmieniło. O atrakcyjności oferty przesądzają promocje, a tych najwięcej i największe są w Tak Taku. Stawki za rozmowy pójdą w dół, ale teraz kolej na abonamenty.
-
Anonymous
Guest30 grudnia 2009 at 21:26Liczba postów: 135682
-
-
AuthorPosts