Start Forum Operatorzy Operatorzy MVNO Jaka przyszłość stawki 27 gr/min do wszystkich sieci w mBank mobile?

Przeglądanie wątków odpowiedzi 24
  • Autor
    Wpisy
    • Kan
      Klucznik
      Liczba postów: 8676

Wirtualni operatorzy chcieliby, aby wszyscy nowi gracze byli traktowani tak samo. Decyzje UKE sprawiają, że szczególnie ciężko im konkurować z Playem. W poniedziałek mBank mobile poinformuje, jaka będzie przyszłość stawki 27 groszy za minutę do wszystkich sieci – dowiedział się serwis rpkom.pl.

Pełna treść artykułu dostępna tutaj:

• Anonimowy
      Gość
      Liczba postów: 138365

19 gr/min to tylko czasowa promocja. Pytaniem jest, jak mbank mobile potraktuje cennikową stawkę 27 gr/min, chociaż i tak uważam, że mbank mobile jest tylko dodatkiem do usług mbanku, niż pomysłem na biznes telekomunikacyjny. Przy obecnych mtr i założeniu, że ruch do play jest znikomy to i tak wychodzą na swoje (lub dużo nie dolacają)

• Anonimowy
      Gość

Ale moim zdaniem mBank ma słuszną politykę ich core business to bank. Telefonia jest dodatkiem, na której nie chcą zarabiać. Nie rozumiem po co firmy chcą być wirtualnym operatorem a później dają stawki typu 60 groszy za minutę. Wystarczy popatrzeć snickers mobile, avon mobile.

• Anonimowy
      Gość

Wiadomo, że mBank nie ma potrzeby zarabiania na telefonii. Gorzej, że wiele osób o tym zapomina i się dziwi , czemu np. W3 nie dają takich stawek

• Anonimowy
      Gość

Andrzej, wysłałem Ci ,,donosa". Sprawdź go, jak możesz.

• Anonimowy
      Gość

#werner: a mnie dziwi, że ludzie się nie dziwią, na stawki pokroju 75 gr/min. do play przy mtr 0,38 zł? A 0,29 zł/min? Upowszechniło się tylko dlatego, że W3 nie miało wyjścia i musiało zareagować na play fresh (chociaż są wyjątki – ze śmiesznym taktakiem na czele). I przy płaskiej stawce 29 gr. telekomy wychodziłyby na swoje, ale wyróżnienie w cenniku wysokiej ceny połączenia do play jest chyba tylko zagraniem psychologicznym.

• Fawu
      Uczestnik
      Liczba postów: 226

już nie do wszystkich po 27 gr. do Play 45gr

• sebi997
      Uczestnik
      Liczba postów: 1273

a mnie zastanawia dlaczego W3 nadal kasuje po 74 gr za min chyba 45 gr byloby ok

• Anonimowy
      Gość

@sebi997 Pod pretekstem wysokiego MTR jest okazja do zarobienia, to dlaczego nie skorzystać. A dodatkowo można winę zgonić na PLAY. Cziekawe dlaczego UKE tego nie reguluje, nie ustali np. MTR+ max. stawka za minutę. Ale póki co to wszyscy dobrze zarabiaja, więc po co zmieniać…tylko klienci niezadowoleni, ale czy to ważne…

• sebi997
      Uczestnik
      Liczba postów: 1273

wlasnie najgorsze jest to ze wina i tak spada na Play niestety a prawda jest jedna To W3 rz..e was na calego he he

• Anonimowy
      Gość

~sebi A UKE , UOKiK – powołane do ochrony konsumenta – patrzą się na to , he,he . A jest taki prosty i racjonalny sposób rozwiązania problemu (-:

• Anonimowy
      Gość

a moze w koncu zrobią z profilu 27gr wersję internetową? i dadzą pakiety procz 100MB za 5zl tez 500MB za 10-15zl, 1GB za 20-30zl i 2-4GB za 30-50zl i standardowo z naliczaniem co 1kB na polkomtelu. tylko netem mbank mobile na karte moze skutecznie rywalizować z play (w szczególności z PF). przydałoby sie by ktos dal playowi pstyczka w nos..

• Anonimowy
      Gość

Niestety obawiam sie, ze jak zrownaja MTR, to polaczenia do P4 i tak beda drozsze, bo tak userzy W3 zostali nauczeni, wiec po co mniej na nich zarabiac?

• Anonimowy
      Gość

~matteo Powielasz bzdury . Przy równych , czy tez braku MTR nie są możliwe różne ceny u tego samego operatora do różnych operatorów . Taki operator nie zarobiłby na kary , jakie musiałby zapłacic za nieuczciwą i dyskryminacyjną politykę cenową .

• Anonimowy
      Gość

To dobrze, że mBank chce, aby wszyscy nowi gracze byli traktowani tak samo. Ja z kolei bym chciał, aby obsługa klienta w mBank Mobile była kompetentna choć w takim stopniu, jak to jest w przypadku operatorów infrastrukturalnych (choć nie jest ona na wysokim poziomie), bo jak na razie to jest dno. Np. panienka mBank bardzo chętnie przy każdej rozmowie proponuje (tzn. próbuje wcisnąć) kredyty klientowi (jeśli tenże odmówi, to ona bardzo się denerwuje) – zamiast tego, kiedy dzwonię do mBank Mobile (lub kontaktuje się poprzez e-mail) wolałbym uzyskać kompetentną informację na interesujące mnie tematy. Tak więc z jednej strony mBank Mobile chce mieć dużo klientów, a z drugiej odwraca się do nich dupą.

• Anonimowy
      Gość

do krzysiek: przyznam że oferta w mbank mobile19gr i 50MB darmowego netu co 30dni jest tak prostą oferta ze nie wiem z czym miałbyś miec tam problem(jak ustawić net w tel pisze na ich stronie. wiec jak masz problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego to moze i z słuchaniem bywają problemy u CIEBIE? no ok moze przesądzam bo ja z obsługa mbanku mam do czynienia tylko wtedy jak zglubie karte bankomatowa. sprawe załatwiają szybko. pytają na koncu czy mam jeszcze jakies pytania czy w czyms jeszcze pomoc, ja mowie ze juz nie ze wszystko inne jest ok. ładnie sie żegnamy i mam juz spokój (do następnego momentu gdy zgubie karte 🙂 ). Ogolnie z bok mbank mobile nie mialem do czynienia jeszcze ale w bok mbank widac ze pracują fajni i kompetentni ludzie i nikt mi nic nie wciskał. zas co do mbank mobile to od razu Mowili ze oni sie tym nie zajmują ale jak bym potrzebował to moga mi podać nr na infolinię mobile. nigdy nie brałem bo jest mi to zbędne. od lipca 2009r. mam mbank mobile19gr i jestem zadowolony.

• Anonimowy
      Gość

Krzysiek ma rację. Ja z kolei nie uzyskawszy w telefonicznym Biurze Obsługi Klienta mBank Mobile informacji skierowałem poprzez e-mail następujące zapytanie – czy konfiguracja INTERNET_GPRS obejmuje także e-mail, czy tylko Web? Mija dwa tygodnie i odpowiedzi brak. Jeśli konfiguracja INERNET_GPRS nie obejmuje e-mail, to jaki cel w takim razie ma mBank Mobile proponując w swoim sklepie internetowym takie telefony, jak Nokia E52 czy Nokia E72, dla których obsługa e-mail to ważna rzecz. Będąc w Orange i mając konto pocztowe w Wirtualnej Polsce (wersja pro) bez problemu ściągałem wiadomości na komórkę. W przypadku mBank Mobile nie jest to możliwe. Mój telefon nie ma simlocka – tak jak wspomniałem wcześniej pracował w Orange, a jeszcze wcześniej w PLUS GSM – również nie było problemu ze ściąganiem poczty.

• Anonimowy
      Gość

do zdzicho: mbank mobile i gaduair maja tylko jeden internet. nie maja tego typu rzeczy jak plus gdzie maja internet naliczajacy co 100kB danych oddzielnie i tu dziala wszystko oraz wap na plusie z taryfikacja co 10kB liczone oddzielnie ale nie wszystko na tym dziala. w mbank mobile nie musisz kombinować masz tylko jeden internet na ktorym wszystko dziala i pakiety rozliczane sa z dokładnością co 1kB. A jak pakiet sie skończy to 50 czy 100kB (dokladnie juz tego nie pamietam) liczone łącznie kosztuje 5gr brutto. wiec zdzicho w czym widzisz problem? jak nie umiesz czytać informacji ze strony ze zrozumieniem to jak jaśniej mozna CI to napisac? mi na tym dziala wszystko łącznie z komunikatorami, radiami internetowymi, voipami, wideostreamingiem, pocztą itp itd

• Anonimowy
      Gość

ION bardzo Ciebie szanuję, ale po co te nerwy, jeśli nawet w jakiś sposób (poza posiadaniem telefonu i konta w mBank) jesteś związany z mBank, szkoda zdrowia. Tak swoją drogą, to w mBank Mobile oprócz czegoś takiego, jak INERNET_GPRS jest jeszcze takie coś jak WAP_GPRS – tak na wszelki wypadek, jakbyś nie doczytał. Poza tym masz oczywiście prawo szanować i uwiebiać mBnak Mobile i uważać go za apogeum na wszystko. Dla mnie nie otrzymanie odpowiedzi na ustne zapytanie skierowane do Biuroa Obsługi Klienta i mydlenie oczu dla zatuszowania swej niekompetencji jest nie do przyjęcia, poza tym nie wszystko działa w mBank Mobile. Np. do internetowego Biura Obsługi Klienta Orange skierowałem nie jedno zapytanie i na każde otrzymałem odpowidź – czas oczekiwania wynosił 1-3 dni. Poza tym np. w Orange wszystko działało. To wszystko jak powyżej powoduje, iż mBank Mobile nie nadaje się dla biznesu, dlatego też wracam do Orange, czyli tam gdzie mniej problemów (także dostępny billing poprzez internet w przeciwieństwie do mBank Mobile), a ty pozostań w mBank Mobile i ciesz się chwaląc go we wszystkim i przy każdej okazji. Masz do tego pełne prawo. Pozdrawiam.

• Anonimowy
      Gość

no krzysiek jak masz firmę i wzięłeś mbank na karte i chcesz to odpisywać od podatku to zycze powodzenia (przewiduje problemy kazdej oferty prepaid każdego operatora z fiskusem do momentu do którego realnie w zycie nie wejdzie ustawa ze prepaid to tez abonament. wtedy operator jak tego zechcesz bedzie musial wysyłać CI biliogi rozmów.) co zas tyczy sie mbanku to jak jestem malo wymagającym klientem to 19gr do wszystkich pl i 50MB co 30dni za free oraz ze 5zl starcza na 60dni i 50zl na 180dni mi to odpowiada. oprocz tego mam play fresha i testowałem strefę darmową i tez jestem zadowolony. tak samo GA testowałem jak dziala kom GA z voipem GnG i gg i tez dzialalo dobrze i fajny tani net mają. Ogolnie chyba jestem dosc zadowolonym człowiekiem. moj typ myślenia 'nawet jak dziewczyna CIE rzuciła to to widocznie znak że należy ci sie lepsza i ładniejsza dziewczyna. nie martw sie że zostałes sam. ciesz sie że w koncu zostałes wolny’ czy takie myślenie nie umila zycia?

• Anonimowy
      Gość

ION cały czas jestem w Orange (mam tam złoty numer – nie z kruszcu oczywiście), a w tym sensie tam wracam (była to taka mała przenośnia – jak czytasz, to także myśl), że już generalnie nie będę zawracał sobie głowy mBank Mobile. Z numeru do końca czerwca będzie korzystać 8 latek, też ma konto w mBank – niech się uczy oszczędzać i dodatkowo mobilnego internetu. Kiedyś było SKO, teraz może być mBank. Przez te parę miesięcy numer w mbank Mobile do zabawy mu wystarczy. Jeszcze raz pozdrawiam i życzę powodzenia.

• Anonimowy
      Gość

Dlaczego oferty takich operatorów wirtualnych, jak mBank Mobile i GaduAir nie wywołują dużego zainteresowania skoro z marketingowego punku widzenia i nie tylko są bardzo dobre?

• Anonimowy
      Gość

Chcę zwrócić uwagę na jedna sprawę.W artukule napisane jest: " Rzecz w tym, że dwóch operatorów – Play i wirtualny Cyfrowy Polsat – otrzymali od UKE wyższe stawki. CP na każdej minucie odebranej z sieci Ery, Orange czy Plusa otrzymuje 0,38 zł. Oddaje w zamian 0,1677 zł za minutę rozmowy wychodzącej."W tym stwierdzeniu jest błąd ponieważ play tez oddaje CP 0.38 zł sam pewnie dostaje odCP swój wyższy interkonect. Proszę zwrócić uwagę że CP jest na rynku dość długo. Generalnie wszyscy operatorzy podają w cennikach wyższe ceny do CP,Play a ostatnio zauważyłem że podawani są nowi operatorzy jak Centernet i Mobyland.Oczywiście "nowi" miedzy soba płącą wyższy mtr i co ma odzwieciedlenie w cennikach. A play jak do tej pory cały czas podaje jedną niska stawkę do wszystkich również "nowych".W3 skarży się że płaci do nowych więcej ale przecież połączenia sa wykonywane dwukierunkowo. Tak że jak play dzwoni do W3 to w jakiś sposób rekompensuje tą "stratę". Jeżeli PLAY nie wprowadzi wyższych stawek do "nowych" graczy to tym sposobem zyska wiele bo klient nie będzie sie musiał martwić czy połączenie jest drogie czy nie.

• Anonimowy
      Gość

a z "nowych" sieci tez zadzwonią do playa i strata nie będzie duża

• Anonimowy
      Gość

i jeszcze jedno. problemem MVNO jest to czy ich karta będzie kartą podstawową czy tylko do dzwonienia. bo jezeli tylko na wychodzące to niema pieniędzy z połączeń przychodzących a na tym tylko się zarabia.nie wierzę ze mbank dostał super cenę na internet. i jak tu niektórzy używają telefonu tylko na połączenia wychodzące i internet to na dłuższy czas to padnie. Myślę że bankom lepiej dogadać się z operatorami na promocję swoich banków jak np. ostatnio wbk. doładuj przez nas możesz wygrać nokię.

Przeglądanie wątków odpowiedzi 24
Odpowiedz na: Jaka przyszłość stawki 27 gr/min do wszystkich sieci w mBank mobile?
Twoje informacje: