Start › Forum › Rozrywka › Gry i gadżety › Jak wybrać lampy do salonu, które naprawdę zmienią Twoje wnętrze?
Oznaczony: 25
-
AutorWpisy
-
-
Materac piankowy w salonie to wybór, który wymaga przemyślenia oświetlenia. Pianka nie lubi intensywnego światła UV, bo może żółknąć, więc jeśli masz okno od południa, postaw na lampy z żarówkami o ciepłej barwie (2700-3000K). Do tego warto zainwestować w lampę stojącą z abażurem z tkaniny, która przytłumi światło i ochroni materac przed nadmiernym nasłonecznieniem. Ja osobiście polecam modele z nóżkami z litego drewna – są stabilne i dodają wnętrzu naturalnego charakteru. Pamiętaj też, żeby lampa nie stała bezpośrednio przy materacu – zostaw przynajmniej 30 cm odstępu, żeby uniknąć przypadkowego przewrócenia.
Kupując mieszkanie w bloku z wielkiej płyty, wiedziałam, że każdy centymetr będzie na wagę złota. Salon połączony z sypialnią, osiemnaście metrów kwadratowych do zagospodarowania. Przez pierwsze miesiące spałam na rozkładanej wersalce, ale codzienne składanie i rozkładanie pościeli doprowadzało mnie do szału. Wtedy trafiłam na tapczan z pojemnikiem – mebel, który zmienił moje podejście do organizacji przestrzeni. Zamiast dwóch osobnych funkcji dostałam jedno spójne rozwiązanie: wygodne łóżko na noc i pojemny schowek na rzeczy, które normalnie lądowałyby w szafie lub pod łóżkiem w kurzu.
W salonie, gdzie spędza się wieczory, tapeta może być gwiazdą. Wybrałam kiedyś tapetę w tropikalne liście na ścianę za kanapą z funkcją spania. Było ryzyko, że wzór przytłoczy, ale po dodaniu jasnych poduszek i drewnianego stolika całość zagrała. Mechanizm DL w kanapie ułatwia rozkładanie, a tapeta nie ucierpiała, bo odsunęłam meble od ściany o 5 centymetrów. Drobiazg, a chroni tapetę przed przetarciami.
Kiedy pierwszy raz stanęłam przed regałem z próbnikami farb w markecie budowlanym, myślałam, że oszaleję. Trzydzieści dwa odcienie bieli, każdy z inną nutą szarości, beżu, a nawet lekkiego błękitu. Wybór kolorów we wnętrzach to dla wielu z nas prawdziwe wyzwanie, zwłaszcza gdy mieszkanie ma ledwie 35 metrów kwadratowych. Pamiętam, jak sąsiadka z góry pomalowała cały przedpokój na granat, bo tak było modnie. Efekt? Ciemna jaskinia, w której nawet w południe trzeba było szukać włącznika światła po omacku. Klucz tkwi w tym, żeby nie dać się zwariować trendom, tylko pomyśleć o tym, jak faktycznie mieszkamy.
Z małymi metrażami jest ten problem, że każdy błąd w doborze barw od razu rzuca się w oczy. Jasne kolory optycznie powiększają przestrzeń, ale to żadna nowość. Bardziej praktyczne jest pytanie: jaki odcień jasnej farby wybrać, żeby nie wyglądało jak w szpitalu? Ciepła biel z domieszką kremu sprawdza się lepiej niż czysta biel, która przy sztucznym świetle robi się szara i zimna. Kiedy urządzałam kawalerkę dla brata, postawiłam na ściany w kolorze jasnego piasku, a sufit pomalowałam na biało. Różnica w odbiorze przestrzeni była kolosalna. Sufit wydawał się wyższy, a pokój jaśniejszy, mimo że okno wychodziło na północ.
Na koniec mała rada praktyczna. Jeśli macie wątpliwości, postawcie na naturalne barwy inspirowane przyrodą. Beże, brązy, zielenie, błękity. To kolory, które rzadko się nudzą i łatwo je łączyć. Stelaz listwowy pod materacem w sypialni może być w kolorze naturalnego drewna, a materac piankowy w białym pokrowcu. Do tego narzuta w odcieniu écru i zasłony w kolorze lnianego beżu. Taki zestaw nigdy nie wyjdzie z mody, a przy okazji jest przyjazny dla oka i portfela. Kolory we wnętrzach to nie rocket science, ale wymaga odrobiny cierpliwości i obserwacji. I pamiętajcie, że zawsze można coś przemalować. Farby kosztują grosze, a spokój ducha jest bezcenny.
Przechodząc do kuchni – tu często brakuje blatu i szafek. Rozwiązaniem są wąskie regały na ścianie i magnetyczne listwy na noże. Ja zamontowałam półkę nad oknem, gdzie trzymam przyprawy. A jeśli masz małą spiżarnię, wykorzystaj drzwi – wieszaki na ręczniki i torby to oszczędność miejsca. W jadalni zamiast wielkiego stołu postaw na składany model, który po gościach chowasz pod ścianę. Używam takiego od dwóch lat i sprawdza się idealnie, zwłaszcza gdy przychodzi więcej osób.
Ostatnia kwestia to technika. Maluj zawsze od góry do dołu, zaczynając od sufitu. Jeśli masz wysokie pomieszczenia, zaopatrz się w przedłużkę do wałka – dzięki niej nie potrzebujesz drabiny. Ważne jest, żeby nie nakładać zbyt grubej warstwy – lepiej dwie cienkie niż jedną grubą. Czekaj aż pierwsza warstwa wyschnie całkowicie, zwykle 4-6 godzin. Przy malowaniu ścian w korytarzu, gdzie światło pada z boku, każda nierówność będzie widoczna – dlatego warto użyć latarki, by sprawdzić, czy nie ma prześwitów. Po zakończeniu nie spiesz się z ustawieniem mebli – daj farbie dobę, by stwardnieć, zwłaszcza jeśli planujesz postawić przy ścianie stelaz listwowy lub masywną komodę.
-
-
AutorWpisy