Start Forum Inne Hydepark Jak urządzić wnętrza w stylu rustykalnym bez popadania w kicz

Oznaczony: 

Przeglądanie wątków odpowiedzi 0
  • Autor
    Wpisy
    • terieklund
      Uczestnik
      Liczba postów: 1

Często słyszę pytanie: czy kanapa z funkcja spania może być na co dzień wygodnym siedziskiem? Oczywiście, że tak, ale pod warunkiem że zwrócisz uwagę na głębokość siedziska i twardość pianki. Niektóre modele mają zbyt miękkie siedziska, które po rozłożeniu okazują się nierówne. Dlatego przed zakupem koniecznie usiądź na sofie w sklepie na kilkanaście minut, a najlepiej połóż się na niej po rozłożeniu. Jeśli czujesz poprzeczne listwy lub zapadnięte miejsca, szukaj dalej.

Ostatnio przerabiałam garderobę w sypialni u przyjaciółki w kawalerce. Ona miała problem z miejscem na walizki i sprzęt sportowy. Zainstalowaliśmy system drążków na wysokości 150 cm, żeby pod spodem zmieściły się pudełka. Na górnej półce trzyma rzeczy sezonowe. Do tego kupiła wersalkę, która w nocy służy za gościnne łóżko. Mechanizm DL sprawia, że rozkładanie jest szybkie i nie hałasuje. Tapicerka welurowa w odcieniu szarości pasuje do betonu na ścianie.

Zastanawiałam się długo nad mechanizmem rozkładania. Ostatecznie wybrałam mechanizm DL, który pozwala błyskawicznie przekształcić sofę w łóżko bez przesuwania całej konstrukcji. To oszczędność czasu i nerwów, zwłaszcza gdy goście zjawiają się niespodziewanie. Wersalka z takim systemem to strzał w dziesiątkę – po złożeniu zajmuje tyle samo miejsca co zwykła kanapa, a rozłożona oferuje przestrzeń do spania dla dwóch osób. W moim przypadku sprawdza się też jako dodatkowe siedzisko podczas większych spotkań.

Łazienka z rustykalnym akcentem to wyzwanie. W małej łazience bez okna postawiłam na kamienne płytki w odcieniu piaskowca. Do tego umywalka na drewnianym blacie z dębu, który zaimpregnowałam olejem. Problemem była wilgoć – po trzech miesiącach drewno zaczęło ciemnieć w miejscach, gdzie pryska woda. Nauczyłam się, że trzeba je olejować co pół roku. Wieszak na ręczniki z kutej stali pasuje idealnie, a półka nad toaletą z deski z odzysku pomieści zapas papieru i świece.

Kiedy myślę o gościach na noc, wersalka to dla mnie wybawienie. Niektórzy kojarzą ją z niewygodą, ale nowoczesne modele to zupełnie inna bajka. Ostatnio poleciłam znajomej wersalkę z tapicerka welurowa w kolorze butelkowej zieleni – wygląda jak designerska kanapa, a po rozłożeniu ma porządny materac piankowy o grubości 16 cm. Sprawdziłam osobiście: spanie na niej jest komfortowe, a welur łatwo się czyści, co ma znaczenie, gdy ktoś rozleje kawę. Ważne, żeby wybrać model z solidnym mechanizmem, na przykład mechanizm DL, który działa płynnie i nie wymaga siłowania się z ramą.

Sypialnia w stylu rustykalnym to spokój. W mojej stoi rama łóżka z sosny, której sęki przebijają przez białą farbę. Wnętrza w stylu rustykalnym lubią niedoskonałości, dlatego nie szlifowałam sęków – one tworzą wzór. Nad łóżkiem wiszą dwie lampy z mosiądzu, które dają ciepłe światło. Często budzę się i patrzę na sufit z desek, które położono jeszcze przed wojną. Współczesne mieszkanie nie ma takich sufitów, ale można kupić panele z litego drewna i przykleić je do sufitu – efekt jest podobny, a koszt niższy niż myślałam.

Pamiętam, jak szukałam mebla do swojego pierwszego mieszkania, które miało niecałe trzydzieści metrów. Salon musiał pełnić funkcję sypialni dla gości, a jednocześnie nie mogłam poświęcić przestrzeni na coś, co będzie wyglądało jak pościelone łóżko przez cały dzień. Wtedy po raz pierwszy poważnie spojrzałam na sofa rozkładana. To nie jest tylko kanapa, to strategia na życie na małym metrażu. Wybór odpowiedniego modelu potrafi zadecydować, czy poranki z gośćmi będą komfortowe, czy pełne narzekania na niewygodę.

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam sufit z drewnianych belek w starym domu na południu Polski, wiedziałam, że to jest to. Nie chodziło o idealnie równą podłogę czy designerskie dodatki, ale o fakturę drewna, które pamiętało dziesiątki zim. Wnętrza w stylu rustykalnym to dla mnie przede wszystkim powrót do materiałów, które mają swoją historię. Kamień na ścianie, który nie jest perfekcyjnie wyszlifowany, ale ma chropowatą powierzchnię. Płytki ceramiczne, które wyglądają, jakby leżały tam od stu lat. Problem pojawia się, gdy brakuje miejsca na przechowanie pościeli w sypialni z niskim, skośnym sufitem – wtedy każdy centymetr pod łóżkiem to skarb.

W małym mieszkaniu w bloku z wielkiej płyty też można złapać ten klimat. Zamiast ciężkiej, dębowej szafy, która zdominuje pokój, postawiłam na łóżko z pojemnikiem na pościel. Ma 160 cm szerokości, a pod materacem kryje się przestrzeń na kołdry i poduszki gościnne. Do tego stelaz listwowy z regulacją twardości – to nie jest detal dla fanatyków, ale realna wygoda, gdy materac piankowy ma 18 cm i nie ugina się po roku użytkowania. Pamiętam, jak sąsiadka narzekała, że u niej pod łóżkiem zbierają się kurz i walizki – u mnie problem zniknął, bo wszystko ląduje w schowku pod spodem.

Przeglądanie wątków odpowiedzi 0
Odpowiedz na: Jak urządzić wnętrza w stylu rustykalnym bez popadania w kicz
Twoje informacje: