Start Forum Operatorzy Operatorzy komórkowi Jak to naprawdę jest z tym przenoszeniem numerów?

Viewing 29 reply threads
  • Author
      Keymaster
      Liczba postów: 8676

Rzecznik Play Marcin Gruszka zorganizował Test z nagrodami, w ramach którego chce sprawdzić ile tak naprawdę numer w sieci (PLAY) jest nieaktywny – 12, 24 a może rzeczywiście 36 godzin.

Pełna treść artykułu dostępna tutaj:

• Mezo
      Member
      Liczba postów: 2

Kto mi poda link do blogu pana Gruszki?

• sebi997
      Participant
      Liczba postów: 1273

witam chetnie sie podziele i juz podzielilem z panem

Gruszka swoim problemem oczywiscie nie otrzymalem do dnia dzisiejszego zadnej odpowiedzi fakt jest jeden orange wylaczylo mi numer 13-03-09R godzina 00:01 a moja karta w playu pozostala nieaktywna do dnia 16-03-09r. do godziny 17ej na infolini uslyszalem glupie tlumaczenia typu ktos zapomnial wlaczyc numeru w piatek itd najgorsze jest to ze nie uslyszalem slowa przepraszam nie swiadczy to dobrze o sieci i o panu rzeczniku

• sebi997
      Participant

a i jeszce jedno w tej chwili mam zlozony wniosek o przeniesienie kolejnego numeru z ery tt termin 25-03-09r. poinformuje czy w tym przypadku tez beda problemy

• Anonymous
      Guest
      Liczba postów: 135608

ech, no i teraz pewnie numery będą aktywowane od razu i będzie pięknie. A jak już będzie po akcji wszystko wróci do poprzedniego stanu i będą zasłaniać się tą akcją

• Anonymous
      Guest

Ja chcąc przenieść numer do sieci play czekałem 2 miesiące przezco moja umowa nie została rozwiązana z orange jak zapewniał mnie operator play musiałem zapłacici kolejny abonament w orange po kilkunastu telefonach do obydwu operatorów nic nie zostało wyjaśnione pierwsze dokumenty z sieci play gdzies zaginęły kopie mam tylko ja jak się okazało podpisane opieczętowane. Przed upływem 2 miesiacą na wszelki wypadek sam zlożyłem wypowiedzenie w orange i bardzo dobrze zrobiłem ponieważ ponowne złożenie dokumentów w play nic nie dało nadal w moim imieniu nikt nie rozwiązał umowy. Po kilku telefonach okazało sie że informacje są przesyłane tylko drogą elektroniczna a żadne dokumenty do Orange nie dotarły w efekcie końcowym zostałem w sieci orange z abonamentem 100 zł, bo co mogę się spodziewać po sieci która przez 2 miesiące nie może sobie poradzic z przeniesieniem numeru. Pozdrawiam uważajcie na przenoszenie numeru szczególnie z abonamentu.

• Anonymous
      Guest

Ja już przeniosłem swój numer i jestem zadowolony. Wniosek złożyłem we czwartek przez ten czas korzystałem z usług dotychczasowego operatora natomiast w następnym tygodniu, także czwartek, dostałem telefon że mogę już przyjść i podpisać umowę, tak też zrobiłem. Od godziny 00:00 mogłem już korzystać z usług sieci Play. Czyli krótko mówiąc wszystko trwało tydzień. Nie musiałem czekać nawet sekundy na pojawienie się napisu Play na moim wyświetlaczu. Wszystko poszło sprawnie i bez problemu. Polecam!

• Anonymous
      Guest

Przenoszenie numerów to wielka WOJNA , każdy operator do ostatniego momentu utrudnia przejście, wiem bo sam już to 5-=krotnie doświadczyłem, mistrzem w tym jest ORANGE gdzie trwało to 2 m-ce (zawsze to samo dokumenty zaginęły, proszę przesłać raz jeszcze )

• Anonymous
      Guest

… to szkoda czasu :)) przenoszenie numerów to zabawa dla głupków i gówniarzy 😉

• Anonymous
      Guest

Ja przenosiłem numer z Ery Tak Tak do Play na kartę i Era po swojej stronie zachowała się wzorowo. Wyłączyła numer zgodnie z tym co dostałem w smsie z Play. Natomiast play zawiódł na maksa. Musiałem czekać na włączenie do ich sieci 24 godziny. w tym czasie byłem nieosiągalny dla innych. Nic nie pomogły telefony do BOK Play. a o emailu nawet nie wspomnę. Po trzech dniach dostałem informację, że dostali moją wiadomość i postarają się szybko ją rozwiązać. Podejście co najmniej niestosowne.

• Anonymous
      Guest

Też przenioslem i to niestety był błąd, długo to trwało a poza tym mam problemy z netem w fonie działa kiepsko i to nie wszędzie żenada i tyle. Kupa załatwiania i co dup… o pare groszy się człowiek połaszczył 😉

• Anonymous
      Guest

Jak to jest ze środkami na koncie, gdy przenosi się numer do innego operatora? Czy mając kwotę 500zł w sieci X będę miał ją dalej w sieci Y czy zacznę od kwoty 0zł po transferze i utracę całą gotówkę?

• Anonymous
      Guest

Kto mi odpowie w jaki sposób sprawdzić w jakiej sieci jest dany numer przed wykonaniem połączenia? Niemile jest zadzwonić np. z Orange na numer Orange który jest w Plusie albo w Play-u 🙂 Cokolwiek spore różnice w kosztach połączenia. Totalny burdel się zrobił przez to przenoszenie, czy naprawdę nie ma na to sposobu?

• Anonymous
      Guest

jest kilka stronek, które pozwalają na sprawdzenie numeru, nie testowałem na konkretnych, przeniesionych numerach, to nie będę podawał – wystarczy pogooglować np po " sprawdz numer" 🙂

• Anonymous
      Guest

Jak przenosiłem numer w Erze z abo na Tak Tak, też nie było różowo. Trzy czy cztery dni mi numer nie działał. Jak się czeka zawsze jest pod górkę. A jak zjadę z kasą z konta przetestuję kierunek do P4. Skończy się temat skarbonki.

• sebi997
      Participant

hallo ja sie nie czepiam tego ze czekalem na przeniesienie numeru calosc wygladala tak wniosek zlozony 06-03-09r. wieczorem 09-03-09r. sms "tu play w zwiazku z przeniesieniem numeru udaj sie po karte do salonu twoj obecny operator wylaczy numer 13-03-09r." a wiec ok udalem sie do salonu odebralem karte czepiam sie tego ze termin wlaczenia mial byc 13ego a uslugi uruchomili mi po wykonaniu 5 telefonów do BOK i wizycie w salonie Play dopiero 16ego a wiec trzy dni po wyznaczonym terminie a i przytocze jeszcze jedna sprawe ktora najbardziej mnie rozbawila rozmowa z BOK "moze ma pan zalozonego sim-locka w telefonie na inna siec i przez to karta nie moze zalogowac sie do sieci" poprostu tragedia

• Anonymous
      Guest

i co teraz przez jakiś czas przejścia numerów w play będą działać nawet przed czasem pewnie bo będą się pilnować. Nie lepiej byłoby znaleźć rozwiązanie dlaczego do tej pory im to nie wychodziło? Dla klientów pewnie byłoby lepiej

• Anonymous
      Guest

Przeniosłem numer z Ery do Playa bez problemu wszystko zgodnie z planem tylko zajeło to chyba około 2 miesiecy.

• Anonymous
      Guest

Jezeli komus w salonach punktach 3 gina dokumenty to juz celowy zabieg3..przenoszenie numerow kuleje i bedzie kulec,dlatego play narazie testuje prepaidowcow..po2 w orange i erze rozwiazujac kontrakt upominajmy sie o przejscie na prepaid(po co umowa na nieokreslony)w plusie sa z tym jednak duze problemy.48h to rozsadny czas na przeniesienie nr.i sadze ze taka wyjdzie srednia

• Anonymous
      Guest

Ja we czwartek 12-03 ok. godz. 17 złożyłem wniosek o przeniesienie numeru z PTC (dokładniej z marki Heyah) do sieci P4, oczywiście pre-paid. 50zł zjechało mi z konta, już po kilku godzinach. Po 5 dniach, we wtorek, miła Pani zadzwoniła mi, że 19-03 we czwartek, mój numer zostanie wyłączony z PTC, a włączony do sieci P4. Muszę dodać, że za pierwszym razem nie zdążyłem odebrać tela, a więc chciało się jej ponownie zadzwonić;) I zaczęło się czekanie ze środy na czwartek. I tak chyba jakoś dwie, trzy minuty po północy, PTC wyłączyła numer. To oczywiście przełożyłem kartę P4 do tela. I na początku nic, ale wyłączyłem i ponownie włączyłem tel i już napis PLAY widniał na wyświetlaczu:) Tak, że w moim przypadku P4 włączył mój numer już po kilku minutach, od wyłączenia przez PTC:) A teraz jest przenoszony, mój drugi numer Eruni TT, oby też tak wszystko sprawnie przebiegło. Ale żal, po tylu lat razem z PTC pozostaje. Cóż Niemcy z DT sami są sobie winni, bo gdyby nie ta paskudna, dla mnie, wizja rebranding’u, i słaba oferta pod marką Era TT (w szczególności nowy, gorszy srak tak), to pewnie nigdy bym nie pożegnał PTC z marką Era! A tak ja i najmłodszy operator infrastrukturalny (inni dopiero szykują się do startu) na tym skorzystamy he he! Niech się nam rozwija konkurencja 🙂

• Anonymous
      Guest

Ja po paru latach-jakoś chyba po 6 zrezygnowałem z tak-taka.Jakoś tak żal ale ekonomia jest okrutna.Dosyć zdzierania kasy.Przeniosłem numer do play i wychodzę na tym dobrze.Nie liczę ani nie radzę innym osobom łudzić się,że obecna trójca coś zmieni!Decyzje są podejmowane w Paryżu lub Bonn a nie w Warszawie!i wszystko jasne!!!jak tak dalej pójdzie to za 2lata play będzie miał 5mln ludzi i to aktywnych kart!!pozdrawiam

• Anonymous
      Guest

Play jakoś Heyaha nie przebił i nie przebije 🙂 Od dłuższego czasu mam HH i wydzwaniam ok 70/mies więc prezent w postaci 25 gr/min 2All w Heyah jest lepszym rozwiuązaniem niż zabawa w przenoszenie numerów do Paya. No chyba że ktoś potrafi oszczędzać na telefonie i zamykać rachunek w 10-20 zł :))) Poza tym TT pewnie zaraz też obniży. Powodzednia

• Anonymous
      Guest

Zgadzam się z Tobą, ale … dla mnie ważne są te stacjonarki i Play za 5 gr. Więc mam inna perspektywę. TT NIC NIE MUSI ROBIĆ kolego. Wystarczy jak zostawi doładowania 2xTT. Tylko muszą być częściej, a nie jak "gwiazdka" z nieba.

• Anonymous
      Guest

Ja już przenosiłem 3 numery do Play. Ogólnie całość trochę trwała (wypowiedzenie i rozwiązanie umowy), ale samo przeniesienie numeru we wszystkich moich przypadkach wyglądało tak, że kładłem się spać w starej sieci, a budziłem się już w Playu… Z przenoszenia numeru jestem więc zadowolony

(pomijając to ile czasu musiałem czekać w starych sieciach na "uwolnienie" numeru.

• Anonymous
      Guest

Ja przeniosłem numer z abonamentu Plusa od Play Fresh. Całość trwała coś ponad 2 miesiące ale w końcu się doczekałem.

W poniędziałek ok. godziny 22 karta plusa przesała być aktywna, włożyłem kartę Playa i po godzinie 24 zobaczyłen na wyświetlaczy telefonu napis PLAY.

Początkowo byłem zadowolony lecz po jakimś czasie, zwłaszcza teraz (czwartek po południu) nadal widzę pewne nieprawidłowości. Z połączeniami wychodzącymi wszystko ok, lecz niekiedy (a nawet często) nie idzie się do mnie dodzwonić lub wysłać smsa :/

Pan w BOK powiedział że może się to dziać przez pierwsze dni, gdyż Plus jeszcze nie uzupełnił w swojej bazie że numer należy już do innego operatora. Tak więc czekam na rozwój wydarzeń i dam znać jak wszystko się uspokoi.

• Anonymous
      Guest

właśnie Orange wyłączył mi numer i od razu Play nadaje, bardzo szybko i bezboleśnie.

• Anonymous
      Guest

Apropos przenoszenia numeru tel do Play to fikcja na kołach moj był nieczynny 20 dni a dział techniczny informował że połoczenia głosową są aktywne jak zwykle wciskając kit 3-krotnie. Szczególnie to dotyczy Orange brak mozliwości wykonywania połączeń głosowych to od 09.03.09 14:30 do 03.04.09 godz. c-a 18 !!!!!!!!

PS

po interwencji rzecznika drgneło i juz jest

• Anonymous
      Guest

A mnie orange wyłączył się jakoś tak popółnocy a playa jak nie ma tak niema ,a juz późny wieczór, no więc cały dzień nie mogłem dzwonić ani nikt do mnie.Czekam……

• Anonymous
      Guest

Witam:) nie mogę się doczytać kiedy można numer przenieść w trakcie trwania umowy czy tuż przed jej zakończeniem?? (Orange oczywiście do Play:-) )

• Anonymous
      Guest

WITAM!!! również nie mogę się doczytać kiedy można przenieść numer!! czy mógł by ktoś mi pomóc bo zostało mi jeszcze 1 rok umowy i chciałbym zmienić operatora (z orange do Play)!!!

POMOCY! POMOCY! POMOCY!

Viewing 29 reply threads
Reply To: Jak to naprawdę jest z tym przenoszeniem numerów?
Your information: