Start Forum Rynek Handel w sieci i dystrybucja Jak spłaciłem dług za klimatyzację jednym, głupim spinem

Przeglądanie wątków odpowiedzi 0
  • Autor
    Wpisy
    • Amalia Paucek
      Uczestnik
      Liczba postów: 6

To było w lipcu. Takim lipcu, gdzie termometr w mieszkaniu nie spadał poniżej 30 stopni, nawet jak otworzyłeś wszystkie okna na oścież. Siedziałem w samych bokserkach, piłem trzecie piwo z rana i czułem, jak powoli topię się w biurowym fotelu, który pamiętał jeszcze czasy, zanim dostałem tę pracę.

Klimatrykacja w mojej starej toyocie padła tydzień wcześniej. Mechanik, typ z twarzą wiecznego pesymisty, pokazał mi wycenę na 2800 złotych. „Turbina, kolego, i gaz, i jeszcze ta cewka. Albo płacisz, albo będziesz jeździł jak w saunie”. Przeleciałem myślą po koncie oszczędnościowym. Po połowie urlopu, który i tak był tylko marzeniem. Pół wypłaty poszło na leki dla psa. Typowe lato trzydziestolatka – same rachunki i żadnego oddechu.

Byłem wkurwiony, zmęczony i strasznie mi było głupio, bo akurat umówiłem się z dziewczyną na wyjazd nad morze. Miała to być nasza pierwsza wspólna podróż od dwóch lat. A ja zamiast myśleć o walizkach, szukałem w internecie pożyczki na chwilówkę. No geniusz.

Właśnie dlatego trafiłem na tego bloga. Nie, nie jakiegoś moralizatora. Taki jeden gość opisywał, jak z nudów, przy kawie, wszedł na stronkę. W kuchni, na starej Xiaomi. I wygrał dwa tysiące. Pomyślałem wtedy: „Kurwa, a co ja mam do stracenia?”. Sto złotych? To i tak mniej niż jedna wizyta u mechanika za diagnostykę.

Odnalazłem to miejsce. vavada. Nazwa brzmiała egzotycznie, taka z tych reklam, które zwykle przewijasz z obrzydzeniem. Ale design był inny. Nie to tandetne złoto i fonty jak z 2005 roku. Proste, ciemne tło, szybkie logowanie przez konto Google. Zarejestrowałem się w trzy minuty, czując na karku pot spływający po kręgosłupie.

Wpłaciłem stówkę. To była ta granica – tyle mogłem przepić w piątek ze znajomymi, nie płacząc potem w poduszkę. Nie liczyłem na cud. Liczyłem na to, że przez godzinę nie pomyślę o cewce, turbinie i facecie, który patrzy na mnie jak na frajera.

Zacząłem od niskich stawek. Sloty, jakieś owocowe głupoty. Wygrywałem dwie dychy, przegrywałem pięć. Zero emocji, ot, zabijanie czasu. Po godzinie miałem na koncie może 80 zł. Pomyślałem – ostatnie dwadzieścia idzie na jakiegoś dziwoląga. Znalazłem grę z jakimś księciem i smokiem. Nie wiem czemu. Może dlatego, że czułem się jak ten gość, który musi walczyć z własną głupotą.

Postawiłem 20 zł. Jedna linia. Bez żadnej taktyki, bez myślenia. Wciskam spin, patrzę w sufit i słucham, jak za ścianą sąsiad wierci wiertarką. I nagle ten dźwięk. Nie wiertarka. Z głośników telefonu wypadł taki walec, jakbym wygrał życie. Spojrzałem na ekran.

Smok ział ogniem na cały ekran. Bębny kręciły się jakieś chore combosy. Nie rozumiałem zasad, ale widziałem, jak licznik rośnie. Nie w tysiącach. W dziesiątkach. Najpierw 400. Potem 800. Potem przeskoczył na 1600 i się zatrzymał.

Wygłupiałem się. Siedziałem w bokserkach, trzęsącymi rękami trzymałem telefon, a na wyświetlaczu widniało 3200 zł. To nie była fortuna. Ale to była dokładnie kwota za klimatyzację. Plus stówka na paliwo nad morze.

Krew mi uderzyła do głowy. Od razu chciałem postawić więcej. Zobaczyć, czy tamten smok nie da mi jeszcze jednego podpalenia. Ale palce same, jakby rozumniejsze ode mnie, kliknęły „wypłata”. Całość. Bez żadnego „zostawię połowę na później”. Całe 3200 zł.

Przez następne trzy dni bałem się otworzyć konto. Myślałem, że to jakiś sen, że strona zniknie, a pieniądze okażą się wirtualną mrzonką. W poniedziałek rano sprawdziłem historię przelewów. Wpłynęło. Na konto, które pamięta tylko wypłaty z Biedronki i przelewy za prąd.

Zadzwoniłem do mechanika. „Panowie, jadę z gotówką, ogarniamy to auto”. Nawet nie targowałem się o cenę.

Moja dziewczyna nie wie do dziś, skąd wziąłem te pieniądze. Powiedziałem, że dostałem premię za projekt, o którym zapomniałem. Czułem się przy tym jak kłamca, ale w sumie… trochę tak było. Tylko premia przyszła od smoka z internetu.

Minął miesiąc. Klima w toyocie chłodzi jak marzenie. Pojechaliśmy nad morze, jedliśmy lody na plaży i nie musiałem sprawdzać stanu konta co godzinę. Wróciłem na vavada może ze trzy razy od tamtej pory. Za każdym razem wpłacam stówkę, gram 20 minut, potem wypłacam nawet jak jestem na minusie. Nie szukam drugiego razu. Bo wiem, że to był ten jeden, głupi, perfekcyjny moment, kiedy wszechświat postanowił wyrównać rachunki za wszystkie gówniane decyzje, które podjąłem w życiu.

Czy polecam? Nie wiem. Wiem, że wtedy, w tamtym upale, vavada dała mi coś więcej niż pieniądze. Dała mi oddech. A jak ktoś nie czuł, jak pachnie oddech w samochodzie bez klimy w środku polskiego lata, to może nie zrozumieć, dlaczego czasem warto zaryzykować stówkę. Ja swój smok złapałem. Teraz znowu zmagam się z codziennością. Ale przynajmniej w chłodzie.

Przeglądanie wątków odpowiedzi 0
Odpowiedz na: Jak spłaciłem dług za klimatyzację jednym, głupim spinem
Twoje informacje: