Start Forum Operatorzy Operatorzy komórkowi Era zmienia Regulaminy, można rozwiązać umowy, ale należy zwrócić przyznane ulgi

Przeglądanie wątków odpowiedzi 32
  • Autor
    Wpisy
    • Kan
      Klucznik
      Liczba postów: 8676

Z dniem 2 stycznia 2010 roku Era wprowadza zmiany w swoich Regulaminach. W przypadku braku akceptacji zmian przysługuje prawo do rozwiązania umowy z zachowaniem 30-dniowego okresu wypowiedzenia.

Pełna treść artykułu dostępna tutaj:

• Anonimowy
      Gość
      Liczba postów: 138221

To będzie masakra dla Ery:( Będzie gorzej niż Plusem.

ps to też ma się oferty taktak FON i MIX?

• Anonimowy
      Gość

Tylko, ze teraz trzeba zaplacic wyliczona przez operatora znizke. To nie jest to samo, co w Plusie – tu bezkarnie odejsc nie mozna.

• Anonimowy
      Gość

A wg mnie nie będzie żadnej masakry, Era ma dobre oferty. A to że się regulamin może zmienić nie oznacza że od tak można będzie rozwiązać umowę zresztą już zaktualizowali info. Tak więc ta zmiana nie jest z widzi misia Ery tylko że wszyscy muszą to wprowadzić i tyle.

• Anonimowy
      Gość

News miesiaca..mix i tt fon to nie abonenci..moze redakcja pokaze niedozwolone klauzule ptc?warto

• Anonimowy
      Gość

Jak uprzejmie informuja o koniecznosci zwrotu ulgi. Szkoda ze zapomnieli o tym wspomniec 3 lata temu. No tak, przepraszam, ale to wtedy nie byla zmiana a "modyfikacja" zwana "uzupelnieniem" regulaminu. Dziady i tyle

• Anonimowy
      Gość

przecież to nie Era wymysliła , a prawo się zmieniło, i musieli zmienić regulamin

• johnny-18
      Członek
      Liczba postów: 1012

jak na złość zmieniają dopiero jak mi się umowa kończy… Te 5 dni się z nową umową przemęczę jakoś… I zacznie się wolność w końcu 😉

• Anonimowy
      Gość

ciekawe czy będzie kolejna chamówa playa i informowanie o możliwości odejścia z ery, tak jak to zrobili z plusem.

• johnny-18
      Członek
      Liczba postów: 1012

nie, bo tym razem nie można odejśc bez żadnych konsekwencji

• Anonimowy
      Gość

Era ma dobra oferte? 59gr za minute po darowowych w nowa era albo 60-77gr w taktak fonie/mixe to dobra oferta?

sorrry ale bez laski mozna miec w mbanku za 19gr minute a nawet w samej erze za 29gr …

• Anonimowy
      Gość

Można mieć i w Erze 25groszy ja mam abonament dla stałych klientów i wychodzi mi że mam 25groszy minuta. Płacę 30zł dostaje 120minut prosty rachunek.

• Anonimowy
      Gość

to nieźle o ciebie dbają. Lepsze warunki mbank daje nowym klientom 🙂

• Anonimowy
      Gość

A nie jest przypadkiem tak, że jeśli się podpisało umowę np rok temu na starych zasadach i teraz można ją wypowiedzieć to nie ponosi się żadnych kosztów. A jeśli ktoś zawarł umowę po 5 lipca 2009 i chciałby wypowiedzieć umowę z winy "zmiany regulaminu świadczonych usług przez operatora" to musi zwrócić jakiś tam procent ulgi mu przyznanej?

• Anonimowy
      Gość

Ignas. No tak, ale jak przekroczysz 120 to masz 59gr:P A jak dzwonisz mało to Ci po 2 miesiacach minuty przepadną. ps teraz daja 190 minut w Twojej ofercie i to sie oplaca:)

• wlo
      Uczestnik
      Liczba postów: 1131

prawa nikt nie zna widać…

W przypadku Ery nie ma czegoś takiego jak wypowiedzenie umowy bez sankcji z powodu zmiany regulaminu z powodu zmiany przepisów 😉

• Anonimowy
      Gość

TO era tylko tak myśli ze może żądać kasy od abonentów, którzy zrywają umowę z przyczyn zależnych od ery. bo to operator era idzie w zaparte w walce z UKE. zmieniły sie przepisy i era zmieniła regulamin – tym samy ten nowy regulamin " obowiązuję nowych użytkowników.".- jak wyjaśniono mi w salonie era,….. tylko, że starych użytkowników traktuje się jak nowych – a tu powinny być NOWE UMOWY. więc można bez konsekwencji wyjść z ery..

era musi miec wyrok prawomocny z sądu zeby zadac od kogos kasy.. od wyroku tez mozna sie odwołac…oni chcą wystraszyc ludzi. nie ma co sie im dac zastraszyc tylko wraz z rzecznikiem praw konumeckich( lub fachowcem ) utworzyć plan działania wobec nich i się tego trzymać. oni nie założą wam żadnych spraw. beda tylko zastraszać firmami windykacyjnymi. a to nie powod by sie bac i dać się oszukiwać. poza tym era powinna przed wejsciem w zycie nowelizacji ustawy prawo telekom zmienic regulamin , a tego nie zrobiła…proponuję – nie bac sie ich i trzymac sie swojego stanowiska przy natychmiastowym zerwaniu umowy Z WINY OPERATORA( powod zmiana regulamina , ktorej nie akceptujecie) ..zaraz jakies krzykuny z ery beda bronic swojej firmy

• Anonimowy
      Gość

Co prawda to prawda kolesie z ery na bank tu zaglądają i wyszukują takie tematy lub firmy przez nie opłacane. Z pobieraczkiem też było tak samo i się okazało ze be prawnie wyłudzali kase.

• Anonimowy
      Gość

Wymyk prawny jest taki że należy złożyć pismo do ery określające nasze stanowisko w sprawie w formie oświadczenia ze nadal chce się kontynuować stare zasady umowy bo na takie się zobowiązaliśmy i to era zredagowała starą umowę i nie naszą winą jest ze z powodu pazerności era gsm wpisała do umowy niedozwolone klauzule prawne i złamała prawo a ustawodawca w celu ochrony abonentów z mocą ustawy je zmienił i era zobowiązana została do zmiany regulaminu świadczenia usług , a nie my abonenci –tak więc to era sporządziła niezgodną z prawem umowę która z dniem wejścia w życie ustawy stała się z mocy prawa nieważna – i klauzula odszkodowawcza też .A era gsm przed wejściem w życie ustawy powinna informować abonentów o zmianach jakie nastąpią i zmianie warunków świadczenia usług i pozostawienie abonentowi prawa wyboru bez konsekwencji finansowych według zapisów starej ustawy streszczając -żądajmy starych warunków a era musi do nas wystąpić z nową umową a nie aneksem do umowy bo respektowania treści starej nowe prawo zabrania i należy zaznaczyć ze my jako abonent nie zrywamy umowy ale nie akceptujemy nowych warunków zmian i aneksu bo i tak od dnia wejścia w życie nowej ustawy umowa starej treści jest nieważna.

• Anonimowy
      Gość

myslę że dla wielu uzytkowników forum najważniejszą kwestią jest odpowiedź na pytanie: czy ktoś zrezygnował z usług ery bez konsekwencji finansowych powołując się na brak akceptacji nowych warunków umowy? jesli tak, to jak się to odbyło.

• Anonimowy
      Gość

Nawiązując do bardzo mądrego postu muchara. Myk ery polega na tym że przysyłając zmianę regulaminu dali użytkownikom furtkę i pogróżki. Jest 14 dni na złożenie takiego oświdczenia, że się nie akceptuje zmian i jednocześnie zamierza kontynuować umowę na dotychczasowych zasadach. Po tym terminie będzie po jabłkach, bo powiedzą że dali termin do namysłu i możliwość braku akceptacji.

Dlatego nie ma pewnie jeszcze nikogo kto by to załatwił gdyż na takie oświadczenia odpowiedzą dopiero po terminie który udostępnili. (to odpowiedź na post freyka). Wszystko po to żeby nie było na internecie gotowca jak bezkosztowo zrezygnować z usług ery. Liczą się że odejdzie trochę ludzi którzy się zorientują a reszta będzie już udupiona. Ta furtka to te 14 dni które dają na odmorę akceptacji zmian. Ja w każdym razie idę w poniedziałek do salonu złożyć takie oświadczenie.

• Anonimowy
      Gość

Możecie mi powiedzieć o jakie ULGI chodzi bo się nie orientuję w tym temacie? Mam era mix od 02.2008

• Anonimowy
      Gość

Witam, dostałem dziś takie pismo, po przeczytaniu (trudno przeczytać takie coś ze zrozumieniem) odniosłem wrażenie, że operator próbuje ze mnie zrobić jelenia; to znaczy że ja zerwę umowę a oni będą żądać kilkaset zł kary i jeszcze będą się ze mnie śmiać i zarobią na tym więcej niż na wypełnieniu do końca umowy. A i też nie wiem o co chodzi z tymi ulgami, płacę 60 gr /min i to oni powinni mi zapłacić za to że przez 2 lata ze mnie zdzierają WRRR

• Anonimowy
      Gość

Własnie dzwoniłem do ery. W związku ze zmianami kóre przysłali mi, dowiedziałem się że kara umowna za ewentualne wypowiedzenie umowy dla mnie wynosi 170zł. Umowa kończy mi się w lipcu 2010. Jutro lecę do Ery z wypowiedzeniem. Nareszcie wolny po 7 latach !

• Anonimowy
      Gość

Jak napisać takie wypowiedzenie!

• Anonimowy
      Gość

Hej, ale wyraźnie jest napisane na tym ich "zawiadomieniu", że zgodnie z art. 60a ust.3 trzeba płacić karę……sprawdzałem ten artykuł i rzeczywiście jeżeli zmiana jest z powodu zmiany prawa oraz usunięciu niedozwolonych postanowień to niestety ale dostawca usług może domagać się zwrotu kaski…:(

czy ma ktoś jakiś pomysł ????

• Anonimowy
      Gość

Witam wszystkich. I ja dostałem pismo o zmianie regulaminu. Dzwoniłem do ery żeby mi podliczyli kare do zapłacenia. Wyszło coś ponad 600 a do końca mam jeszcze rok po 65 miesięcznie więc nic nie tracę. Oczywiście konsultantowi zadałem pytanie o chęć kontynuowania umowy na starych zasadach. Stwierdził, że brak akceptacji nowego regulaminu jest jedno znaczny z chęcią wypowiedzenia umowy, co łączy się z karą. Sam nie wiem taryfę mam nie najgorsza, ale jak by w odpowiedzi na oświadczenie chcieli podpisać nowa umowę to można walczyć o leprze warunki.

Pozdrawiam

• Anonimowy
      Gość

Czyli jak dostałem takie pismo to moge zrezygnowac z ery bez konsekwencji ??? To by bylo super bo ta Era to jak kula u nogi nigdy wiecej Ery!!!

• Anonimowy
      Gość

Właśnie nikt tego Ci nie powie, bo nikt tego nie wie! Ci co się najwięcej mądrzą, na ogół rad udzielają ochoczo, ale nic nie zrobią w celu rozwiązania sprawy!

• Anonimowy
      Gość

nie ma takiej możliwości, każdy czyta to co chce – według otrzymanej informacji o zmienianych punktach regulaminu – każdy może nie zgodzić się z nowymi warunkami umowy i ją rozwiązać

– ale operatorowi nie przysługuje prawo do roszczeń odszkodowawczych tylko wtedy, jeśli zmiany w regulaminie przez operatora nie wynikają bezpośrednio ze zmiany przepisów prawa

tzn. – zerwiesz umowę to płać

• Anonimowy
      Gość

Czyli można zerwać bez kary w tym przypadku?

• Anonimowy
      Gość

to po polsku można bez kary czy nie

• Anonimowy
      Gość

Art. 60a. 1. Dostawca publicznie dost´pnych

us ug telekomunikacyjnych:

1) dor´cza abonentowi na piĘmie

treĘç ka˝dej proponowanej zmiany

warunków umowy, w szczególnoĘci,

o której mowa w art. 56 ust. 3,

2) dor´cza abonentowi na piĘmie

oraz podaje do publicznej wiadomoĘci

treĘç ka˝dej proponowanej

zmiany warunków umowy okreĘlonych

w regulaminie, o którym

mowa w art. 59 ust. 1, oraz

3) podaje do publicznej wiadomoĘci

treĘç ka˝dej proponowanej zmiany

warunków umowy okreĘlonych

w regulaminie, o którym mowa

w art. 60

z wyprzedzeniem co najmniej jednego

okresu rozliczeniowego przedJednoczeĘnie abonent powinien zostaç

poinformowany o prawie wypowiedzenia

umowy w przypadku braku

akceptacji tych zmian.

2. W razie skorzystania z prawa wypowiedzenia

umowy, o którym mowa

w ust. 1, dostawcy publicznie dost´pnych

us ug telekomunikacyjnych nie

przys uguje roszczenie odszkodowawcze,

a tak˝e zwrot ulgi, o której

mowa w art. 57 ust. 6, o czym abonent

powinien zostaç tak˝e poinformowany.

3. Przepisu ust. 2 nie stosuje si´, je˝eli

koniecznoĘç wprowadzenia zmian,

o których mowa w ust. 1, wynika bezpoĘrednio

ze zmiany przepisów prawa,

w tym równie˝ usuni´cia niedozwolonych

postanowie’ umownych.

reasumująć…. nie można rozwiązać umowy ;(

Przeglądanie wątków odpowiedzi 32
Odpowiedz na: Era zmienia Regulaminy, można rozwiązać umowy, ale należy zwrócić przyznane ulgi
Twoje informacje: