Start › Forum › Rynek › Handel w sieci i dystrybucja › Dwie dyszki, nudny wieczór i kredyt na nową pralkę
-
AutorWpisy
-
-
Nie powiem, że jestem hazardzistą. Bo nie jestem. Pracuję w hurtowni materiałów budowlanych na Śląsku, mam 34 lata, dwa psy i żonę, która od miesiąca rzuca we mnie ściereczką, ilekroć wspomnę, że pralka w końcu wysiada. Ta stara Boscha jeszcze pierze, ale już nie wiruje. Koniec. Dość. I wiesz, co jest najgorsze? Nie mamy na nową. Nie dlatego, że żyjemy od pierwszego do pierwszego, ale dlatego, że w zeszłym miesiącu padł akumulator w samochodzie, potem dentysta u młodej, no i klamka zapadła.
Był wtorek, może środa. Mąż poszedł na nocną zmianę. Siedziałem sam z psami, piłem zimną herbatę z kubka, który pamięta czasy, gdy Polska grała z Niemcami 0:0. Nuda wiała przez okno jak przeciąg w starym bloku. Przewijałem Facebooka, potem Instagram, potem już nawet nie wiem co. I tak wylądowałem na stronce, która mignęła mi w reklamie przy jakimś filmiku z remontu łazienki. Ktoś tam wygrywał jakieś śmieszne pieniądze.
Wiesz, jak to działa. Najpierw myślisz: „fejk, na pewno ustawione”. Ale palce już same klikają. Nie szukałem niczego wielkiego. Żadnych turniejów, żadnych strategii. Po prostu miałem w portfelu dwadzieścia złotych, które odłożyłem na energetyki na jutrzejszą zmianę. I pomyślałem: „A, co mi tam. I tak się wynudzę”.
Wszedłem na vavada. Nie dlatego, że ktoś mi polecił. Po prostu wyskoczyło jako pierwsze, a kolorystyka była taka… no, przyjemna dla oka. Zielenie, granaty. Nie te jaskrawe, agresywne czerwienie, od których boli głowa. Rejestracja? Klik, klik, mail, hasło. Minuta. Wrzuciłem te dwie dychy z karty, którą i tak miałem pod ręką. Normalnie, jakbym płacił za abonament w Netflixie.
I tu zaczyna się zabawa. Nie jestem typem faceta, który ustawia automaty na maksa. Kręcę z tych małych stawek. Wchodzę w jakiś owocowy klasyk, wiśnie, dzwonki, siódemki. Nic specjalnego. Kredyt rośnie powoli, jak żółw z kacem. Dwa złote w górę, złotówka w dół. W tle leci jakiś głupi serial o agentach FBI, ale tak naprawdę patrzę w ekran telefonu i czuję to dziwne, głupie napięcie. Takie jak w dzieciństwie, gdy czekało się na Mikołaja, choć już się wiedziało, że to tata w czapce.
Po piętnastu minutach miałem może trzydzieści złotych. Uśmiechnąłem się pod nosem. Starczy na trzy energetyki, pomyślałem. Ale nie wyszedłem. Zostałem. Zmieniłem grę. Jakaś nowość, z kreskówkowymi bohaterami i dzikimi symbolami. Nie wiem, co mnie tknęło. Zwykle nie kombinuję. A tu nagle – zmiana.
Pierwszy raz poczułem to ukłucie, gdy spadły trzy identyczne symbole. Dźwięk. Fajerwerki na ekranie, takie cyfrowe, głupie, a jednak serce zabiło szybciej. Wtedy pomyślałem: okej, to działa. Nie wygrałem jeszcze kupy kasy, ale miałem już sto dwadzieścia złotych. W głowie od razu kalkulacja: nowa pralka to jednak nie to, ale za to mógłbym kupić te porządne smycze dla psów, nie te co się rozłażą.
Zostałem przy vavada dłużej, niż planowałem. Minęła może godzina. Cisza w mieszkaniu, tylko porykiwanie burego sukinsyna, który śni o pościgu za kotem. I nagle – trafiam na darmowe spiny. Wiesz, te wszystkie gry to teraz mają, że trzy klejnoty i lecisz. Nie zwracałem na to uwagi, póki nie zobaczyłem, że kredyt nagle wystrzelił.
Trzysta. Pięćset. Tysiąc dwieście.
Oparłem się o blat kuchenny, bo nogi mi zmiękły. To nie był wielki milion, nie kupię za to wyspy. Ale dla faceta, który od miesiąca liczy każdą złotówkę na pranie? Dla kogoś, kto w hurtowni podnosi worki z cementem po dwanaście godzin? To była konkretna kasa. Wyłączyłem telefon. Dosłownie odłożyłem go na stół, jakby mógł eksplodować. Psy poderwały łby, spojrzały na mnie jak na wariata.
Wypłaciłem wszystko od razu. Nie kombinowałem. Nie próbowałem dobić do dwóch tysięcy. Taki ze mnie typ – jak czuję, że szczęście mrugnęło w moją stronę, to nie sprawdzam, czy to nie pomyłka. Pieniądze przyszły na konto w przeciągu kilkunastu minut. Normalnie, jak przelew od szefa. Tylko że szef by mi tyle nie przelał za jeden wieczór.
Następnego dnia pojechałem do media markt. Pralka Samsung, z tym bajerem, że sama dawkuje proszek. Żona stała przy ekspozycji, otworzyła usta i nie mogła ich zamknąć. Myślała, że kradnę. Albo że dostałem premię, o której zapomniałem jej powiedzieć. Nie powiedziałem jej całej prawdy. Nie dlatego, że wstyd. Po prostu – to była moja mała tajemnica tego wtorkowego wieczoru. Ta chwila, gdy siedziałem sam, pociągałem herbatę, a świat nagle stanął po mojej stronie.
Czy teraz gram codziennie? Nie. Nie lubię tego uczucia gonitwy. Ale wracam czasem do vavada w takie wieczory, gdy nuda jest naprawdę gęsta, a w domu wszystko działa, więc nie muszę na nic oszczędzać. Wtedy puszczam te same głupie owoce, kręcę małe stawki i uśmiecham się pod nosem, bo pamiętam, jak dwie dychy zmieniły mi cały tydzień. Nie chodzi o kasę. Chodzi o to, że czasem przypadek wybiera akurat ciebie. I to jest w tym wszystkim najfajniejsze. Że nawet nie musisz wierzyć w szczęście. Ono i tak przychodzi, siada obok na kanapie i mówi: „No dobra, stary, tym razem twoja kolej”.
-
-
AutorWpisy