Start Forum Operatorzy Operatorzy komórkowi Cyfrowy Polsat ruszył z ofertą szerokopasmowego dostępu do internetu

Viewing 28 reply threads
  • Author
      Keymaster
      Liczba postów: 8676

Cyfrowy Polsat rozpoczął 1 lutego oferowanie usługi dostępu do internetu. „Pakiet na Start” zapewnia 200 MB danych za 1 zł miesięcznie przez cały okres trwania umowy, a miesięczny abonament za pakiet danych zwiększony o 1 GB wynosi 30 zł, a o 3 GB – 50 zł – podała spółka w komunikacie prasowym.

Pełna treść artykułu dostępna tutaj:

• Anonymous
      Guest
      Liczba postów: 135707

No sumer. Będę miał Evolved HSDPA i dzięki temu przy korzystnych wiatrach ściągnę cały najwyższy limit danych w niecałe 30 minut. To chyba oferta komplementarna do ich telefonii komórkowej ;).

• Anonymous
      Guest

Ale zasięg ma CP imponujący, trzeba przyznać – co da być może dostęp do sieci rejonom, które do tej pory mogły o tym tylko pomarzyć.

• Anonymous
      Guest

Hhahha ale gówno z takim limitem niech sobie to w dupe wsadzą.

• Anonymous
      Guest

Smiech na sali max 3,2 gb limit.Ale mi agresywne wejscie na rynek.Z taką promocją to PLAY moze spac spokojnie i nie odawiac sie konkurencji.No i jeszcze chinskie modemy za wielachną kase.Zal mi tego Solorza

• Anonymous
      Guest

Oferta dla abo CP a oni maja te modemy po 1zl wiec nie ma o czym gadac. Limity tez sa kwestia wzgladna mozna je latwo zmienic ale to co jest tutaj najwazniejsze to zasieg, nikt nie ma takiego a to duzy plus.

• Anonymous
      Guest

Oferta nie jest zła. Przypuszczam, że w wielu przypadkach wręcz zbawienna – zasięg faktycznie imponujący, szybkość podobnie.

• Anonymous
      Guest

@lobo&franc. Ludzie wy tak na poważnie, czy wam za to płacą? Przecież dla osób, które nie mają Polsatu Cyfrowego to ceny tego internetu są zaporowe. 29zł za 200MB (1,2GB=58zł a 3,2=78zł) + 149zł aktywacja !!! Toć to rozbój w biały dzień. Przy 21Mb/s to te 200MB można ściągnąć w kilka minut. Same poprawki do Windows mogą tyle zajmować miesięcznie. Nawet po obniżce o 28zł abonamentu oraz do 49zł aktywacja to ta oferta przegrywa z Play oraz Plusem i ich PlusoPobieraczem.

Co do zasięgu pojedynczego nadajnika to dzięki koncesji na UMTS900 jest on znacznie większy niż dla UMTS2100, ale Aero2 do tej pory uruchomił zaledwie ok. 362 Node-B. Nawet jak każdy użytkownik będzie korzystał jedynie z HSDPA+ 21Mb/s to przy podobnych limitach jak oferuje Play sieć zapcha się przy trzy razy mniejszej ilości klientów (80tys. max). Lepiej tak tej oferty nie wychwalajcie tylko bierzcie dla siebie ;).

• Anonymous
      Guest

znawca – masz racje oferta dla ludzi spoza CP jest mowiac delikatnie malo atrakcyjna ale juz dla klientow Polsatu jest calkiem ok. Widac wyraznie ze CP skupia sie na oferowaniu coraz to nowych uslug wlasnie swoim abonentom. Poza tym wez pod uwage ze caly czas beda rozbudowywac siec wiec twoje wyliczenia moze sa dobre dzis ale czy jutro tez takie beda? Reasumujac nowy gracz na rynku bezprzewodowego internetu napewno zwiekszy konkurencyjnosc a na tym skorzystamy wszyscy.

• Anonymous
      Guest

Mam to ustrojstwo w domu i nie jest tak zle jak to przedstawiaja niektorzy. Zakladane 21 mb/s to oczywiscie max i reklama natomiast rzeczywiste transfery mam na poziomie 3-4mb/s czyli jak na mobilnego neta calkiem wporzo. Dziala to u mnie jak na razie bez zaklocen wiec nie narzekam. Mozna to sobie potestowac przez 7 dni wiec kazdy moze sam sobie wyrobic zdanie na ten temat.

• Anonymous
      Guest

Podobno w CP daja 30min za 1zl na rozmowy telefoniczne, a do tego ten internet tez wyglada nienajgorzej. Kompleksowa oferta tej platformy zaczyna byc bardzo konkurencyjna.

• Anonymous
      Guest

Atutów internetu CP trudno nie zauważyć. Rzeczywiście chyba warto rozważyć te zintegrowane usługi, niekoniecznie mieszkając poza miastem.

• Anonymous
      Guest

Potrzebuje takiego mobilnego neta, (dla ludzi spoza CP cena zaporowa) a ze w CP maja tez fajny sport wiec wezma cala oferte plus telefon.

• Anonymous
      Guest

Spotykam się raczej z pozytywnymi komentarzami co do samego działania tego internetu – rzeczywiści dla abonentów oferta jak znalazł.

• Anonymous
      Guest

JEDNA WIELKA WADA– LIMIT—i to mi się nie podoba ,PRZY ŚCIĄGANIU PLIKÓW AVI itd, grach live ,szybko szczeli 3gb

• Anonymous
      Guest

Ale kto bierze radiowke do sciagania??? Trzeba byc nie spelna rozumu zeby liczyc na taki dostep bez limitow. Z przyczyn technicznych takie limity musza byc a jak chcesz sciagac to tylko na kablu innaczej daj sobie spokoj z tymi gorzkimi zalami. Oferta CP jest jak kazda inna ma swoje wady i zalety ale moim zdaniem ma jednak wiecej plusow. 🙂

• Anonymous
      Guest

Faktycznie limity transferu są i na pewno zostaną utrzymane – choć można pewnie liczyć na zmiany w dobrym kierunku. Tak czy inaczej, trudno tu mówić o wadzie oferty, patrz komentarz wyżej. O rzeczywistych walorach internetu CP mówi się aż do znudzenia… i słusznie zresztą, są to prędkość i zasięg.

• Anonymous
      Guest

Ja mogę powiedzieć tylko tyle, że w W-wie CP "wciągnął nosem orange" CP jest lepszy jakieś trzy razy. Natomiast mieszkam jakieś 40 km od wawy " Trojany " teoretycznie w zasięgu CP i niestety nawet się nie loguje, kombinuje jeszcze z anteną zewnętrzną ( nie tą dołączoną ), jeśli nie to po prostu zrezygnuję.

• Anonymous
      Guest

Kolejna wielka ściema i nawiajanie makaronu dla przeciętnego Kowalskiego. Technologia i owszem umożliwia transmisje teoretyczną 21Mbit/s z tym że w praktyce jest to ok. 18 Mbit/s. Najciekawsze jest to że ta prędkość osiągniemy w momencie gdy do stacji bazowej podpięty jest jeden modem i jesteśmy blisko bowiem jest to całkowita przepustowość nośnej. W przypadku gdy ze stacji zacznie korzystać równolegle 10 osób i będą one równomiernie wykorzystywać pasmo np. ściągając jakiś plik nie liczcie na prędkości powyżej 1Mbit/s. Szczęściarzami mogą nazywać siebie te ososby które będą mieć stabilne 512kbits. Planuje sieci więc wiem o czym mówię.

• Anonymous
      Guest

Tak jeszcze trochę w kwestii wyjaśnienia. Internet radiowy (MOBILNY) nigdy nie zastąpi internetu po linii stacjonarnej. Pasmo radiowe jest skończone, dlatego nad nim przyma PAŃSTWO a właściwie UKE (urząd telekomunikacji elektronicznej). Jako iż pasmo fal radiowych jest ograniczone operatorzy telefonii komórkowej kupują, na określony w umowie okres, prawo do jego użytkowania, płacąc za nie grube miliony złotych. Jako iż pasmo radiowe posiada skończoną przepustowość – powiela się komórki obejmujące niezbyt duże obszary. Im mniejsza komórka tym mniej osób przebywa na danym obszarze, a więc statystycznie przeciętna osoba osiąga większe prędkości. Pojedyńcza komórka ma skończone pasmo i w przypadku HSPA jest to 21Mbit/s które dzieli się na ilość ludzi w danej komórce korzystających w tej samej jednostce czasu z sieci. To powoduje iż w umowach i reklamach podaje się internet z prędkościami do 21Mbit/s. Nie spotkacie żadnego operatora telefonii komórkowej który zagwarantuje wam pasmo od dołu np. internet z gwarantowanym pasmem!!! Brak gwarancji wynikający ze stosowanych technologii zawsze prędzej czy później będzie się przekładał na niezadowolenie klientów którzy chca wykorzystywać internet moblilny jako jedyne źródło dostępu do sieci!!! Poniżej przytoczę anegdotę.

• Anonymous
      Guest

Na początku lat 90 -tych telefonizowano większość mniejszych i większych miejscowości. W końcu luksus jakim był telefon stał się standartem. W wielu miejscowościach trały wówczas debaty jakie technologie dostępu wybrać. Były wówczas: radio tzw. DECT, miedź, światłowody. Niektórzy już wtedy pomimo kosztów widzieli perspektywy dla światłowodów z racji przepustowości, łatwości redundancji, łatwości powielania pasma. Usługą po światłowodzie można zagwarantować pasmo. Podobnie się ma sprawa z miedzią – chociaż ta ma dużo mniejsze przepustowości i miedź jest droższa. Usługi po miedzi rzadko kiedy mają gwarancję przepustowości – ale z racji tego iż nie trzeba było wymieniać okablowania które zalegało z lat technologia ta była popularna, oferująca wyższe przepustowości niż radio i stabilniejsza od radia. Mieszkańcy miejscowości które wybrały wówczas technologie radiowe pod wpływem propagandy reklamowej, a miały do wyboru np. światłowody dziś biją się w pierś. Technologia radiowa DECT nie pozwalała na świadczenie usług dostępu do internetu z zadawalającą jakością, a telefonów zrezygnowano w większości na rzecz telefonów komórkowych z powodu wysokich abonamentów. Różnicą pomiędzy linią światłowodową czy też miedzianą a radiem jest to że pasma radiowego nie można powielać w tej samej komórce (wszyscy korzystają z tej samej nośnej) natomiast bardzo duże pasmo światłowodów można stosunkowo łatwo powilić zwiększając liczbę włókien światłowodowych. Poniższy komentarz stworzyłem po to aby zwiększyć świadomość w społeczeństwie które reklamy traktują jak "ciemną masę". Internet MOBILNY nie bez powodów nazywany jest mobilnym – bowiem nigdy nie spełni wymagań użytkowników potrzebujących usług na określonym poziomie mogących zostać zapewnionych za pomocą medium takiego jak miedź bądź światłowód (na których działanie praktycznie nie ma wpływu licza osób korzystających). Poniższy opis potraktowany w dużym uproszczeniu proszę traktować jako próbę uświadomienia przeciętnemu Kowalskiemu jak przeciętyny operator chce wyciągnąć mu z kieszeni dodatkowych kilka dukatów na usługę której być może nie potrzebuje. Zdaję sobie sprawę iż dla części osób nie mających do tej pory możliwości dostępu do internetu – rozwiązanie to będzie w pewnym sensie dobre. Dla osób które nie będą korzystać z internetu mobilnie – napewno lepszym rozwiązaniem będzie linia światłowodowa, lub telefoniczna. Osoby które potrzebują internetu mobilnego najlepiej jeżeli potraktują internet radiowy jako uzupełnienie. Użytkownicy którzy wachają się czy wybudować infrastrukturę światłowodową czy też zapewnić dostęp radiowy na podstawie tego postu będą posiadali wystarczającą świadomość.

• Anonymous
      Guest

Ple, ple ,ple, ple chlopie ty jestes jakims wykladowca? Przeciez kazde dziecko a nawet moja babcia wie ze lepszy jest stacjonarny internet a radiowy jest jego uzupelnieniem wiec po co trabisz o tym wszedzie (zauwazylem dokladnie te same twoje wpisy w kilku roznych miejscach). No chyba ze samego w tej chwili cie oswiecilo i postanowiles sie z wszystkimi ta wiedza podzielic. Poza tym wezmy na to taki CP swietna oferta dla tych co nie maja mozliwosci podlaczenia stacjonarki.

• Anonymous
      Guest

W swojej kategorii internet CP na pewno wart jest polecenia. Trudno zarzucać biatloniście, że zjeżdża z trasy później niż sprinter, skoro po drodze miał jeszcze inne sprawy do załatwienia. Trochę tak to jest z porównywaniem usług z różnych grup. W ekonomii zastrzeżenie, które pozwala dokonywać rzetelnych analiz przy różnych współczynnikach nazywa się chyba ceteris paribus. Reasumując, polecam internet CP, korzystam i bardzo sobie chwalę.

• Anonymous
      Guest

Ja mam telewizje CP juz kilka lat i jestem zadowolona, chetnie teraz zwiaze sie z nimi nowymi uslugami. Dla mnie liczy sie przede wszystkim wygoda, jeden rachunek za 3 uslugi to bardzo ulatwia zycie.

• Anonymous
      Guest

Zdecydowałem się na Cyfrowy Polsat jesienią – przy okazji sporych zmian w ofercie programów sportowych. W tym czasie bardzo wiele zmian – wszystkie jak najbardziej pod kątem zadowolenia klienta. Od lutego wszedł internet, jeszcze nie mam, ale coraz bliżej decyzji – chyba warto się związać z firmą, która stawia na rozwój, a nie mam wątpliwości, że w przypadku CP tak właśnie jest.

• Anonymous
      Guest

Ciekawe jak zareaguje na to konkurencja bo Cyfrowy Polsat jak widac ruszyl ostro do przodu ze swoja oferta. Jestem mocno zainteresowany ich Internetem i sportem w TV (formula 1) wiec z niecierpliwoscia czekam na oferte laczona.

• Anonymous
      Guest

Juz widac pierwsze paniczne ruchy W3 na rynku, haha. Mam juz stacjonarny internet i nie jestem zainteresowany oferta CP ale IMO to bardzo dobra propozycja.

• Anonymous
      Guest

Ja natomiast stacjonarki nie mam i mieć nie mogę, więc dla mnie oferta CP jest jak znalazł.

• Anonymous
      Guest

Nie stracisz, CP nie trzyma sie sztywno raz zaproponowanej oferty. Juz teraz zwiekszaja limity w nocy a na pewno za jakas chwile zwieksza reszte.

Viewing 28 reply threads
Reply To: Cyfrowy Polsat ruszył z ofertą szerokopasmowego dostępu do internetu
Your information: