Start › Forum › Rynek › Rozliczenia i płatności › Bruksela apeluje do UKE o niższe stawki hurtowe Play
-
AuthorPosts
-
-
Według komisarz ds. konkurencji Neelie Kroes preferencyjne stawki MTR mogą być przyznawane wyłącznie na czas ograniczony. Komisja Europejska zwróciła się do UKE, by obniżył stawki hurtowe z siecią Play. Stawki te są ok. dwuipółkrotnie wyższe od tych, które Play płaci tym operatorom.
-
Anonymous
Guest27 listopada 2009 at 15:51Liczba postów: 135630tu nie chodzi o to, że ktoś komuś cos popsuł, tylko, o to ile jeszcze trwać ma asymetria na rynku, jasna sprawa, że p4 jest najmłodszym operatorem i w wyniku tego ma preferencyjne warunki, ale chyba rzeczywiście utrzymywanie asymetrycznych stawek aż do 2014 r. (czyli jeszcze przez 5 lat) byłoby lekka przesadą.
-
Anonymous
Guest27 listopada 2009 at 17:25Liczba postów: 135630Wysoki MTR to przecież dobry zarobek dla wszystkich. Jak dzwonie z Plusa do Ery, to płace 29gr., Plus zarabia 12,23gr., jak dzwonie z Plusa do Play, to płace 72gr, plus zarabia 31,59gr(pomimo obniżki MTR w lipcu W3 nie obniża cen). Więc i tak to abonenci ponoszą koszty. Mam abo w Play, ale poważnie się zastanawiam, czy podpisać nową umowę, skoro wszyscy niechętnie do mnie mają dzwonić. I to, na czym Play miał dobrze zarabiać może się obrócić przeciwko nim, bo gdyby stawki były takie same, to bez zastanawiania podpisałbym kolejną umowę. A tak, to musi pojawić fajny telefon w naprawdę atrakcyjnej cenie. Poza tym mam Simpusa, żeby ludzie mogli do mnie dzwonić w normalnych cenach.
-
Anonymous
Guest27 listopada 2009 at 17:47Liczba postów: 135630Powinni raczej znieść drogie połączenia do sieci PLAY.
Oto raczej się rozchodzi.
3 sieci mają po 29 groszy za minutę do siebie.
A do reszty tj Play, Polsat itd 3 razy drożej!
Niech każdy ma podobne stawki 29gr za minutę.
Niech stawki będą jednakowe do każdego!
A nie takie cyrki. Na zachodzie każde doładowanie
przedłuża rozmowy na rok czasu jak teraz w Play.
Tylko u nas trwa ono max 3 miesiące.
To tylko w Polsce możliwe!
-
Anonymous
Guest27 listopada 2009 at 17:54Liczba postów: 135630To było do przewidzenia że w końcu ktoś się doczepi do tych feralnych i mega zawyżonych MTR dla Play. Powinny zostać znacząco zredukowane. A Play sądzę podniesie nieźle ceny. Bo teraz coś mi się wydaję kasa z MTR nie idzie do końca na rozbudowę sieci ale także na walkę z konkurencją a to przy takim MTR jest nie fair.
-
Anonymous
Guest27 listopada 2009 at 20:44Liczba postów: 135630MTR dla Play jest ważony do ilości abonentów jaką ta sieć dysponuje do ilości jaką dysponują monopoliści, bez playa wrócą stawki 70gr do wszystkich!
moim zdaniem różnicowanie stawek za minutę z wyjątkiem Play i Polsatu są niezgodne z regulacjami wolnego rynku…
Bez wyższego MTR play będzie musiał oddać całe swoje zyski dla monopolistów!!
A ludzie wy głupi jesteście, że wybieracie abonament gdzie płacicie 70gr za minute??
TYLKO PLAY 😉
-
Anonymous
Guest27 listopada 2009 at 22:35Liczba postów: 135630Unia jak jest taka zmartwiona mtr-em to niech sie zainteresuje tym ze wiekszosc polskich rodzin zarabia 4x mniej przy cenach takich samych jak w starej unii skandal to jest!!!!! stara unia płaca minimalna 1400 euro w polsce 1127 pln to około 280 euro a ceny niektórych artykułów za zachodzie nizsze jak w PO-lsce!!!
-
Anonymous
Guest28 listopada 2009 at 08:47Liczba postów: 135630Co by nie mówić , boli innych że muszą się starać o klienta obniżając ceny. Polska ma to szczęście że ma Play i dzięki temu jest zawsze szansa na obniżki. Ci co twierdza że bez tego ceny by spadły są idiotami, pracuje w konkurencyjnej firmie i wiem o czym mówię. nawet jak mtr będzie równy to i tak do play-a ceny będą wyższe! Nie wierzycie pewnie, ale tak będzie.
-
Anonymous
Guest28 listopada 2009 at 22:41Liczba postów: 135630Lucek, szanuje twoja wypowiedź ale nigdzie nie znalazłem w swojej wypowiedzi że play dawał ceny poniżej ustalonego poziomu mtr. Jak sam sobie zadajesz pytania i odpowiadasz to nie mieszaj mnie do swoich kosmicznych odpowiedzi. Co mówi p. Gruszka to jedno a co jest faktycznie to drugie. Zapewniam Cie że nawet jednakowy mtr dla wszystkich nie spowoduje że ceny spadną u wszystkich do jednakowego poziomu. To start czwartego operatora wymusił spadek cen, bez tego ceny były by zdecydowanie wyższe. To ze zbiegło sie z obniżka mtr przez uke dało p4 możliwość wystartowania z bardzo atrakcyjnymi cenami co w konsekwencji wymusiło na innych ruch cen w dół. Co do dotacji to i w ue też dotują.Mało mnie obchodzi czy lubisz play czy nie, fakt faktem jest że taki operator istnieje na rynku i Twoja wesoła twórczość nie zmieni tego.
-
Anonymous
Guest29 listopada 2009 at 10:24Liczba postów: 135630
-
-
AuthorPosts