Start Forum Sprzęt Komputery i akcesoria Acer prezentuje Aspire 7738 oraz Aspire 5738 (video)

Przeglądanie wątków odpowiedzi 26
  • Autor
    Wpisy
    • Kan
      Klucznik
      Liczba postów: 8676

Notebook Aspire 7738 jest wyposażony w bezprzewodową kartę sieciową Intel Wireless Wi-Fi Link z technologią MIMO. Dopełnieniem wyposażenia komunikacyjnego w notebooku Aspire 7738 jest gigabitowa karta Ethernet oraz opcjonalny interfejs Bluetooth 2.0. Notebook Aspire 5738 jest natomiast oferowany z bezprzewodową kartą sieciową Intel Wireless Wi-Fi Link oraz gigabitową kartą LAN.

Pełna treść artykułu dostępna tutaj:

• Anonimowy
      Gość
      Liczba postów: 139060

A CENA ? jak zawsze brak podanej ceny w newsie P O R A Ż K A

• Anonimowy
      Gość

dziś go kupiłem za 3089 zł jak na razie baja, mam tylko kłopot z dźwiękiem i blutooth na XP, a na win7 bez kłopotów.

• Anonimowy
      Gość

@Daniel: Jaki masz problem z dźwiękiem? Bo ja mam poinstalowane wszystkie sterowniki do hd audio, nvidia/realtek, a zdarza mi się że odtwarzany dźwięk "trzeszczy", zarówno na głośnikach jak i na słuchawkach.

• Anonimowy
      Gość

Cześć Znalazłem w sieci że Tobie też harczy Aspire 7738G juz myślałem że to tylko ja trafiłem na taki model… 🙁 cz coś z tym da się zrobić ?

Pozdrawiam

• Anonimowy
      Gość

@Y_ama

Nie znalazłem póki co lepszych wersji sterowników do karty dźwiękowej, ale zainstalowałem za to aplikację o nazwie SRS Audio Sandbox. Zmieniam wtedy w opcjach dźwięku domyślne urządzenie na SRS Labs Audio Sandbox – i muszę przyznać że z dźwiękiem jest lepiej.

Jeśli zainstalujesz, napisz czy u Ciebie też jest poprawa.

Pozdrawiam.

• Anonimowy
      Gość

i mi tez to g.wno harczy 🙁 a juz myslalem, ze teksty "acer to byle co – nie kupuj" to tylko legendy… 🙁

czy te harczenie nie kwalifikuje sie na naprawe gwarancyjna?? wg. mnie to uszkodzenie woofera, a nie problem z kartą dzwiekowa…

dajcie znac, czy udalo Wam sie cos z tym zdziałać -ja spytam w serwisie

pozdroooo

• Anonimowy
      Gość

Nie wydaje mi się żeby była to wina woofera, po podpięciu słuchawek efekt jest przecież ten sam, przynajmniej u mnie. Pomaga trochę zainstalowanie SRS Audio Sandbox, o którym pisałem wcześniej.

Nie wiem czy serwis Ci pomoże, jeśli problem występuje pod windowsem XP, nie sprzedaje się przecież tego sprzętu z tym systemem.

Napisz jednak czego się dowiedziałeś.

A co do 'byle co’ – nieprawda, gdyby nie ten dźwięk, byłbym z tego Acera zadowolony w 100% 🙂

Pozdrawiam.

• Anonimowy
      Gość

czesc u mnie tez charczy, oddałem do serwisu, przetestowali i po 2 tyg. odesłali, że niby wszystko dobrze,

mam zainstalowany win7

pod linux jest dobrze, bo sterowniki linuxa nie widza woofera, tak wiec mi sie wydaje, ze to z nim cos, ale ostatnio zauważylem, ze jak charczy to pomaga restart, wiec to moze jednak bład sterownika karty dzwiekowej ?????

• Anonimowy
      Gość

Witam tydzień temu tez odebrałem 7738G acera i musze

powiedyieć ye niemam problemów z dzwiękiem mój system

to win 7 jak narazie jest ok.

• Anonimowy
      Gość

3000tyś przepłaciłeś, wczoraj kupiłem w Łodzi za 2200 gratis torba, mysz słuchawka i gra… narazie spisuje się rewelacyjnie…

• Anonimowy
      Gość

u mnie ten sam problem z dzwiekiem chwile po odpaleniu nie charczy a pozniej zaczyna ale w sluchawkach creativa idealnie czysty jest

• Anonimowy
      Gość

ja mam acera 5739 G i problem z dźwiękiem identyczny buczenie charczenie. win 7. Czy ktoś już wie z czego to się bierze mam oddawać go do serwisu? Sterowniki realteka po instalowałem najnowsze. Proszę o pomoc

• Anonimowy
      Gość

Witam wszystkich Forumowiczów!

Chciałem powiedzieć że 16 grudnia 2009r. zakupiłem acera 7738G i muszę powiedzieć, że u mnie głośniki też charczą w zakresie od połowy mocy do maxa, ale tylko jeśli jest ustawiony system Dolby 5.1. w Stereo wszystko jest OK ale laptop jest zdecydowanie cichszy!Tak mi się wydaje ze to robi głośnik z tuby!No ale coraz bardziej jestem w przekonaniu że to wada fabryczna Acera i żaden serwis chyba nic tu nie pomoże!szkoda że tyle kasy (ponad 3K) wydane, a takie niedociągnięcie popsuło cały urok sprzętu!Dodam tylko tyle że i kontaktowałem sie z serwisem sklepowym i dostałem odpowiedź, że to tak sie dzieje bo system 5.1 stara się imitować dźwięk 3D dlatego są takie objawy a z głównego serwisu Acer.pl dostałem info o zainstalowaniu najnowszych sterowników z ich strony ale nie przyniosło to żadnych zmian na lepsze!jednym słowem lipa!Na pocieszenie zostało mi tylko to że nie tylko JA mam taki problem 🙁 !Pozdrawiam

• Anonimowy
      Gość

Audiofilem nie jestem, Acera 5739G kupiłem znając wpisy o tym problemie. Na początku puściłem muzę, posłuchałem chwilę charczenia, wyciszyłem subwoofer i tak zostawiłem. Teraz po 2 miesiącach włączyłem od nowa tubę i dźwięk z tuby zdecydowanie się poprawił. Sam głośniczek tuby u mnie jest odsłonięty w komorze baterii, więc go trochę poruszałem, ale nie wiążę z tym poprawy… Odnoszę wrażenie, że to co my nazywamy charczeniem miało właśnie robić za bass, bo z całym szacunkiem ale dwucentymetrowy głośniczek nie będzie trząsł powietrzem.

• Anonimowy
      Gość

DeeJay – jakos specjalnie musiales to dolby 5.1 wylaczyc? ja

uzywam uzywalem i uzywam stereo i na nim buczy, moze

podaj info co dokladnie gdzie ustawiles ze przestalo ci

buczec. dzieki bogu wbudowanej dzwiekowki uzywam bardzo

rzadko a tak to zewnetrzne e-mu pracuje 🙂

• Anonimowy
      Gość

Witam ponownie na forum!

Kolego MusX – nie za bardzo wiem o jakie buczenie Ci chodzi (czy coś podobnego do przydźwięku sieciowego?) bo u mnie jest to normalne trzeszczenie – tak jakby się membrana odkleiła od korpusu cewki głośnika ale to raczej mało prawdopodobne!W każdym bądź razie w trybie 5.1 nie ma szans słuchać dźwięku bez zniekształceń powyżej 60% głośności – i to jeszcze zależy od gatunku dźwięku :)!

Wiem jednak już praktycznie na 100% że te trzeszczenie czy charczenie pochodzi z głośnika tuby.Żeby przejść do stereo daje Start-panel sterowania-menadżer Realtek HD Audio-konfiguracja głośnika i tam mam do wyboru stereo albo Dolby 5.1- ale tak jak wspomniałem w stereo jest znacznie ciszej tyle że bez trzeszczenia!

Po podłączeniu do zewnętrznego amplitunera przez wyjście słuchawkowe u mnie jest wszystko w porządku – dźwięk w 5.1 czy stereo leci bez żadnych zniekształceń więc śmiem twierdzić że po prostu Acer stosuje badziewne głośniki 🙁 bo to nie tylko w 7738G ten problem występuje!Z pewnym dystansem podchodzę też do teorii że to wina sterowników bo ja mam Win 7 64-bit, a z tego co słyszałem to na innych systemach jest to samo!W miarę upływu czasu staram się już do tego przyzwyczaić i tyle.Miało być idealnie a nie jest – WIELKA SZKODA!Pozdrawiam

P.S. o co chodzi z "zewnętrznym e-mu" ??

• Anonimowy
      Gość

Witam, czytam wasze komentarze i zupełnie ich nie rozumiem, jeśli chodzi o mój sprzęt to mam od 3 miesięcy ACER 5739G, z windowsem 7 64-bit na pokładzie oraz z Archlinux’em, odnośnie Winsowsa którego osobiscie nieznoszę, dźwięk jest na 9/10, tuba nic nie charczy, trzeszczy czy co wy tam macie, pracowałem w serwisie ACER’a i wiem jedno akurat do głośników nie można się tu przyczepić bo są naprawdę dobre, kwestią są sterowniki, a już wogóle nie mogę zrozumieć ludzi którzy narzekają że w Win Xp im charczy, bo tak naprawdę czy wogóle są stery do TUBY pod ten system ? No nie ważne w każdym bądź razie, w WIN 7 64-bit jest ok, oczywiście przy bardzo głośnej muzyce 100% i w której występuje "głęboki" bass będą charczeć głosniki bo nie mają takiego pasma przenoszenia, w linuxie niestety TUBA nie działa, brak sterowników,

Odnośnie samego laptopa to GF 240M daje bardzo dobrze radę, troszke przeszkadza głośna praca wentyli ale można się przyzwyczaić. Osobiście polecam.

• Anonimowy
      Gość

takze mam problem z charczeniemn … w 5.1 jak i stereo jest ten objaw … na pokladzie win7 64 / wcvzesniej XP 32bit i problem ten sam 😉 nic nie zrobicie… lipny glosnik basowy. wolalbym aby go juz wcale nie bylo.

• Anonimowy
      Gość

Rozwiązałem problem charczących (trzeszczących) głośników.

krok po kroku:

1. Trzeba nacisnąć na ikonę głośnika w dolnym prawym rogu

2. naciskamy ikonkę nad suwakiem (speakers)

3. Wybieramy zakładkę zaawansowane i zmieniamy czetotliwość próbkowania na 24-bitowe, 96000 Hz bądź wyższą i klikamy zastosuj.

4. Cieszymy się lepszą jakością dźwięku i DOBRYMI głośnikami 🙂

Pozdrawiam i … pokombinujcie trochę czasami 🙂

• Anonimowy
      Gość

dziabong – właśnie chyba rozwiązałeś problem z charczącą tubą:). Ja ma ASPIRE6930g i właśnie kiedyś czasem, a po zainstalowaniu W7 notorycznie tuba trzeszczała.

Ja Jednak nie obwiniałem sprzętu, gdyż trzeszczenie pojawiało się po paru sekundach a czasem dopiero minutach grania. Myślałem że to sterowniki coś "nie tego" ale jak na razie po zmienieniu na 96000Hz faktycznie gra czysto;).

PS: mi pod Ubuntu tuba działa, jednak musiałem ją w ALSIE włączyć dając któryś tam suwak do góry (z tym że nie pisało na nim BASS czy coś w tym stylu tylko jakoś inaczej, dość myląco)

Pozdrawiam

• Anonimowy
      Gość

To był jednak przedwczesny wiwat, zmiana częstotliwości pomogła tylko pozornie. TO JEDNAK WINA STEROWNIKÓW. Zamiast ściągać ze strony NVIDII, należy ściągnąć dedykowane dla danego laptopa ze strony ACERA, które zawierają odpowiednie sterowniki HDaudio.

• Anonimowy
      Gość

Witam ponownie!

Tak jak pisze "cichy_men" niestety radość była przedwczesna :-(.Zrobiłem jak pisze "dziabong" ale zdecydowanie wtedy spada poziom głośności a przecież nie w tym rzecz!A sterowniki ze strony acera też nie wnoszą nic nowego!Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest ustawienie samej tuby na maximum 50%.

Pozdrawiam

• Anonimowy
      Gość

DeeJay – a masz sterowniki które dostałeś z laptopem? Chodzi mi o sterowniki Realteka. W moim przypadku są to sterowniki w wersji 6.0.1.5704 i od czasu ich ponownego zainstalowania czyli ok miesiąca wszystko super działa!!! Na stronie Acera są już w wersji .6.0.1.5888 i z tymi sterownikami właśnie występowało u mnie to charczenie. Jak widać nie zawsze nowsze sterowniki są lepsze;).

• Anonimowy
      Gość

Witam ponownie wszystkich!

Cichy_men – niestety do lapka nie dostałem żadnej płytki a co za tym idzie sterowników!W WIN 7 od razu były zainstalowane najnowsze, a szukając na necie również mi przyszło do głowy by spróbować zainstalować poprzednie, ale nie znalazłem jakoś; no i tak się męczę ;-/ z tym charczeniem!!!

Może kolega byłby tak łaskawy i podesłał poprzednią wersję sterów na maila????

czekam na odzew i serdecznie pozdrawiam!

• Anonimowy
      Gość

mam acera 8735g miałem ten sam problem, sterowniki w

wersji 6.0.1.5704 to jedyne sensowne rozwiązanie 😉

• Anonimowy
      Gość

Witam wszystkich Forumowiczów!

Koledzy!

Nie wiem czy pobieracie starszą wersję sterów z netu czy też macie może ją dostępną na płytkach które dostaliście z lapkiem!na google znalazłem tylko te stery ale pod Viste a ja mam Win 7!no chyba że ktoś ma zainstalowane te spod Visty na siódemce i wszystko mu śmiga to niech da znać!

ewentualnie niech ktoś podeśle stery na deejay_kp@interia.pl

z góry wielkie dzięki.pozdrawiam

Przeglądanie wątków odpowiedzi 26
Odpowiedz na: Acer prezentuje Aspire 7738 oraz Aspire 5738 (video)
Twoje informacje: