Start › Forum › Sprzęt › Komputery i akcesoria › Acer prezentuje Aspire 7738 oraz Aspire 5738 (video)
-
AutorWpisy
-
-
Notebook Aspire 7738 jest wyposażony w bezprzewodową kartę sieciową Intel Wireless Wi-Fi Link z technologią MIMO. Dopełnieniem wyposażenia komunikacyjnego w notebooku Aspire 7738 jest gigabitowa karta Ethernet oraz opcjonalny interfejs Bluetooth 2.0. Notebook Aspire 5738 jest natomiast oferowany z bezprzewodową kartą sieciową Intel Wireless Wi-Fi Link oraz gigabitową kartą LAN.
-
Anonimowy
Gość16 listopada 2009 o 20:51Liczba postów: 139060@Y_ama
Nie znalazłem póki co lepszych wersji sterowników do karty dźwiękowej, ale zainstalowałem za to aplikację o nazwie SRS Audio Sandbox. Zmieniam wtedy w opcjach dźwięku domyślne urządzenie na SRS Labs Audio Sandbox – i muszę przyznać że z dźwiękiem jest lepiej.
Jeśli zainstalujesz, napisz czy u Ciebie też jest poprawa.
Pozdrawiam.
-
Anonimowy
Gość24 listopada 2009 o 09:01Liczba postów: 139060i mi tez to g.wno harczy 🙁 a juz myslalem, ze teksty "acer to byle co – nie kupuj" to tylko legendy… 🙁
czy te harczenie nie kwalifikuje sie na naprawe gwarancyjna?? wg. mnie to uszkodzenie woofera, a nie problem z kartą dzwiekowa…
dajcie znac, czy udalo Wam sie cos z tym zdziałać -ja spytam w serwisie
pozdroooo
-
Anonimowy
Gość24 listopada 2009 o 19:15Liczba postów: 139060Nie wydaje mi się żeby była to wina woofera, po podpięciu słuchawek efekt jest przecież ten sam, przynajmniej u mnie. Pomaga trochę zainstalowanie SRS Audio Sandbox, o którym pisałem wcześniej.
Nie wiem czy serwis Ci pomoże, jeśli problem występuje pod windowsem XP, nie sprzedaje się przecież tego sprzętu z tym systemem.
Napisz jednak czego się dowiedziałeś.
A co do 'byle co’ – nieprawda, gdyby nie ten dźwięk, byłbym z tego Acera zadowolony w 100% 🙂
Pozdrawiam.
-
Anonimowy
Gość29 listopada 2009 o 13:41Liczba postów: 139060czesc u mnie tez charczy, oddałem do serwisu, przetestowali i po 2 tyg. odesłali, że niby wszystko dobrze,
mam zainstalowany win7
pod linux jest dobrze, bo sterowniki linuxa nie widza woofera, tak wiec mi sie wydaje, ze to z nim cos, ale ostatnio zauważylem, ze jak charczy to pomaga restart, wiec to moze jednak bład sterownika karty dzwiekowej ?????
-
Anonimowy
Gość17 stycznia 2010 o 19:29Liczba postów: 139060Witam wszystkich Forumowiczów!
Chciałem powiedzieć że 16 grudnia 2009r. zakupiłem acera 7738G i muszę powiedzieć, że u mnie głośniki też charczą w zakresie od połowy mocy do maxa, ale tylko jeśli jest ustawiony system Dolby 5.1. w Stereo wszystko jest OK ale laptop jest zdecydowanie cichszy!Tak mi się wydaje ze to robi głośnik z tuby!No ale coraz bardziej jestem w przekonaniu że to wada fabryczna Acera i żaden serwis chyba nic tu nie pomoże!szkoda że tyle kasy (ponad 3K) wydane, a takie niedociągnięcie popsuło cały urok sprzętu!Dodam tylko tyle że i kontaktowałem sie z serwisem sklepowym i dostałem odpowiedź, że to tak sie dzieje bo system 5.1 stara się imitować dźwięk 3D dlatego są takie objawy a z głównego serwisu Acer.pl dostałem info o zainstalowaniu najnowszych sterowników z ich strony ale nie przyniosło to żadnych zmian na lepsze!jednym słowem lipa!Na pocieszenie zostało mi tylko to że nie tylko JA mam taki problem 🙁 !Pozdrawiam
-
Anonimowy
Gość21 stycznia 2010 o 18:12Liczba postów: 139060Audiofilem nie jestem, Acera 5739G kupiłem znając wpisy o tym problemie. Na początku puściłem muzę, posłuchałem chwilę charczenia, wyciszyłem subwoofer i tak zostawiłem. Teraz po 2 miesiącach włączyłem od nowa tubę i dźwięk z tuby zdecydowanie się poprawił. Sam głośniczek tuby u mnie jest odsłonięty w komorze baterii, więc go trochę poruszałem, ale nie wiążę z tym poprawy… Odnoszę wrażenie, że to co my nazywamy charczeniem miało właśnie robić za bass, bo z całym szacunkiem ale dwucentymetrowy głośniczek nie będzie trząsł powietrzem.
-
Anonimowy
Gość6 lutego 2010 o 11:54Liczba postów: 139060 -
Anonimowy
Gość6 lutego 2010 o 14:48Liczba postów: 139060Witam ponownie na forum!
Kolego MusX – nie za bardzo wiem o jakie buczenie Ci chodzi (czy coś podobnego do przydźwięku sieciowego?) bo u mnie jest to normalne trzeszczenie – tak jakby się membrana odkleiła od korpusu cewki głośnika ale to raczej mało prawdopodobne!W każdym bądź razie w trybie 5.1 nie ma szans słuchać dźwięku bez zniekształceń powyżej 60% głośności – i to jeszcze zależy od gatunku dźwięku :)!
Wiem jednak już praktycznie na 100% że te trzeszczenie czy charczenie pochodzi z głośnika tuby.Żeby przejść do stereo daje Start-panel sterowania-menadżer Realtek HD Audio-konfiguracja głośnika i tam mam do wyboru stereo albo Dolby 5.1- ale tak jak wspomniałem w stereo jest znacznie ciszej tyle że bez trzeszczenia!
Po podłączeniu do zewnętrznego amplitunera przez wyjście słuchawkowe u mnie jest wszystko w porządku – dźwięk w 5.1 czy stereo leci bez żadnych zniekształceń więc śmiem twierdzić że po prostu Acer stosuje badziewne głośniki 🙁 bo to nie tylko w 7738G ten problem występuje!Z pewnym dystansem podchodzę też do teorii że to wina sterowników bo ja mam Win 7 64-bit, a z tego co słyszałem to na innych systemach jest to samo!W miarę upływu czasu staram się już do tego przyzwyczaić i tyle.Miało być idealnie a nie jest – WIELKA SZKODA!Pozdrawiam
P.S. o co chodzi z "zewnętrznym e-mu" ??
-
Anonimowy
Gość16 lutego 2010 o 22:08Liczba postów: 139060Witam, czytam wasze komentarze i zupełnie ich nie rozumiem, jeśli chodzi o mój sprzęt to mam od 3 miesięcy ACER 5739G, z windowsem 7 64-bit na pokładzie oraz z Archlinux’em, odnośnie Winsowsa którego osobiscie nieznoszę, dźwięk jest na 9/10, tuba nic nie charczy, trzeszczy czy co wy tam macie, pracowałem w serwisie ACER’a i wiem jedno akurat do głośników nie można się tu przyczepić bo są naprawdę dobre, kwestią są sterowniki, a już wogóle nie mogę zrozumieć ludzi którzy narzekają że w Win Xp im charczy, bo tak naprawdę czy wogóle są stery do TUBY pod ten system ? No nie ważne w każdym bądź razie, w WIN 7 64-bit jest ok, oczywiście przy bardzo głośnej muzyce 100% i w której występuje "głęboki" bass będą charczeć głosniki bo nie mają takiego pasma przenoszenia, w linuxie niestety TUBA nie działa, brak sterowników,
Odnośnie samego laptopa to GF 240M daje bardzo dobrze radę, troszke przeszkadza głośna praca wentyli ale można się przyzwyczaić. Osobiście polecam.
-
Anonimowy
Gość10 marca 2010 o 15:55Liczba postów: 139060Rozwiązałem problem charczących (trzeszczących) głośników.
krok po kroku:
1. Trzeba nacisnąć na ikonę głośnika w dolnym prawym rogu
2. naciskamy ikonkę nad suwakiem (speakers)
3. Wybieramy zakładkę zaawansowane i zmieniamy czetotliwość próbkowania na 24-bitowe, 96000 Hz bądź wyższą i klikamy zastosuj.
4. Cieszymy się lepszą jakością dźwięku i DOBRYMI głośnikami 🙂
Pozdrawiam i … pokombinujcie trochę czasami 🙂
-
Anonimowy
Gość10 marca 2010 o 18:00Liczba postów: 139060dziabong – właśnie chyba rozwiązałeś problem z charczącą tubą:). Ja ma ASPIRE6930g i właśnie kiedyś czasem, a po zainstalowaniu W7 notorycznie tuba trzeszczała.
Ja Jednak nie obwiniałem sprzętu, gdyż trzeszczenie pojawiało się po paru sekundach a czasem dopiero minutach grania. Myślałem że to sterowniki coś "nie tego" ale jak na razie po zmienieniu na 96000Hz faktycznie gra czysto;).
PS: mi pod Ubuntu tuba działa, jednak musiałem ją w ALSIE włączyć dając któryś tam suwak do góry (z tym że nie pisało na nim BASS czy coś w tym stylu tylko jakoś inaczej, dość myląco)
Pozdrawiam
-
Anonimowy
Gość10 marca 2010 o 20:36Liczba postów: 139060 -
Anonimowy
Gość17 marca 2010 o 10:03Liczba postów: 139060Witam ponownie!
Tak jak pisze "cichy_men" niestety radość była przedwczesna :-(.Zrobiłem jak pisze "dziabong" ale zdecydowanie wtedy spada poziom głośności a przecież nie w tym rzecz!A sterowniki ze strony acera też nie wnoszą nic nowego!Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest ustawienie samej tuby na maximum 50%.
Pozdrawiam
-
Anonimowy
Gość5 kwietnia 2010 o 08:01Liczba postów: 139060DeeJay – a masz sterowniki które dostałeś z laptopem? Chodzi mi o sterowniki Realteka. W moim przypadku są to sterowniki w wersji 6.0.1.5704 i od czasu ich ponownego zainstalowania czyli ok miesiąca wszystko super działa!!! Na stronie Acera są już w wersji .6.0.1.5888 i z tymi sterownikami właśnie występowało u mnie to charczenie. Jak widać nie zawsze nowsze sterowniki są lepsze;).
-
Anonimowy
Gość5 kwietnia 2010 o 18:57Liczba postów: 139060Witam ponownie wszystkich!
Cichy_men – niestety do lapka nie dostałem żadnej płytki a co za tym idzie sterowników!W WIN 7 od razu były zainstalowane najnowsze, a szukając na necie również mi przyszło do głowy by spróbować zainstalować poprzednie, ale nie znalazłem jakoś; no i tak się męczę ;-/ z tym charczeniem!!!
Może kolega byłby tak łaskawy i podesłał poprzednią wersję sterów na maila????
czekam na odzew i serdecznie pozdrawiam!
-
Anonimowy
Gość15 kwietnia 2010 o 21:11Liczba postów: 139060Witam wszystkich Forumowiczów!
Koledzy!
Nie wiem czy pobieracie starszą wersję sterów z netu czy też macie może ją dostępną na płytkach które dostaliście z lapkiem!na google znalazłem tylko te stery ale pod Viste a ja mam Win 7!no chyba że ktoś ma zainstalowane te spod Visty na siódemce i wszystko mu śmiga to niech da znać!
ewentualnie niech ktoś podeśle stery na deejay_kp@interia.pl
z góry wielkie dzięki.pozdrawiam
-
-
AutorWpisy