Start Forum Operatorzy Operatorzy komórkowi 29 gr/min w abonamencie – zaczeło się…

Viewing 54 reply threads
  • Author
      Member
      Liczba postów: 1

Plus wprowadza nową taryfę "Rarka", w której jednocześnie kupując nowy telefon, oraz wybierajac wysoki abonament (pozwyżej 120 zł) cena minuty spada nawet do 29gr.
      Jak myślicie, czy Orange wprowadzi coś podobnego?
      Mnie osobiście bardzo nie podoba się w nowej ofercie Plusa to, że minuty nie są wymienne na smsy

• Anonymous
      Guest
      Liczba postów: 135890

W prepaidzie masz stawkę 29 groszy niezależnie od wysokości doładowania, chyba, że zależy Ci na telefonie to rzeczywiście abo może być lepszy w tym wypadku. A jak nie abo to prepaid i allegro.

• Anonymous
      Guest

zawsze wydawało mi się, że abonament bierze się po to żeby mieć taniej niż w pre-paidzie. jak zaczęła się pre-paidowa wojna to wróżyłam że w abonamentach stawki gwałtownie pospadają. O ile 29 gr jest bardzo atrakcyje w przypadku pre-paida, tak w abonamencie mnie totalnie nie przekonuje…

• Anonymous
      Guest

Abo teraz może kusić tylko i wyłącznie telefonami, ale cena miesięcznych opłat- 120 zł, żeby mieć stawkę taką, jak na wstepie ma się praktycznie w każdym prepaidze: Heyah, Tak Tak, Orange, to bez sens.
      Jeśli chodzi o abonament, to chyba tylko taryfy biznesowe sa opłacalne.

• Anonymous
      Guest

no ale nie każdy może sobie na biznesową pozwolić. Dla przeciętnego zjadacza chleba abonament to totalny bezsens…

• Anonymous
      Guest

Ponad 120 zł abonamentu to kupa kasy, w TT Hot można mieć taką stawkę doładowując raz na 3 miesiące kwotą 50 zł. Żadna rewelacja.

• Anonymous
      Guest

Przy abo dostaje się telefon, ale wg mnie tak wysokie, comiesięczne zobowiązania finansowe to przesada. Lepiej zainwestować w prepaida i iść z duchem czasu. I korzystać z nowych promocji i możliwości elastycznego doboru taryf.

• Anonymous
      Guest

teraz dobry telefon można tanio na allegro znaleźć… fakt – wciąż drożej niż w abonamencie, ale szybko się ten koszt zwróci przy korzystaniu z karty…

• Anonymous
      Guest

A ja mysle, ze abonamenty pozostana tylko w ofertach biznesowych. Dla indywidualnego klienta zawsze lepiej wyjdzie prepaid, tak mysle, nie placi na zapas, nie placi za wiecej niz wygada. Zreszta sieci chyba tez doszly do takiego wniosku, bo na przyklad orange wprowadzil bonus za przejscie na biznesowy abo u nich (daja 120 zl). No, ale poczekamy, zabaczymy. To jeszcze kwestia kilka lat imo.

• Anonymous
      Guest

Kiedyś stawki w abo były znacznie niższe niż w prepaidach, ale teraz , gdy jest tak silna konkurencja nie warto wiązać się długą umową, bo za kilka dni oferta może się całkowicie zmienić, a tu trzeba opłacać abo przez kolejnych kilkanaście miesięcy.

• Anonymous
      Guest

no właśnie, kiedyś człowiek chciał brać na abonament, a nie zawsze mógł. teraz może a się nie opłaca.

• Anonymous
      Guest

to zależy na czym komu zależy.. niektóre abonamenty tragiczne nie są bo można je samemu stworzyć i korzysta się z tego co jest potrzebne. przykładowo era daje 3 dodatkowe opcje do wyboru, orange 6 opcji. Także skonfigurowanie oferty jest możliwe, tak aby się opłacało.

• Anonymous
      Guest

A ja właśnie zostałem abonentem. Potrzebowałem dużo tanich minut do wszystkich sieci w związku z tym podpasowała mi oferta OnePlay 65 bez telefonu na 6mcy. Dają rabat 50% na abonament przez całą umowę, więc jak policzyłem moja efektywna stawka za minutę to 19,5gr. Mam więc taniej niż w nie jednym prepaidzie

• Anonymous
      Guest

trochę nie rozumiem skąd ten rabat? tzn trzeba jakieś warunki spełnić żeby go otrzymać?

• Anonymous
      Guest

Jedyny warunek to taki, że jest to oferta bez telefonu, tak więc jeżeli ktoś nie potrzebuje nowej słuchawki to rzeczywiście się opłaca, szczególnie że umowę podpisuję się tylko na 6 miesięcy

• Anonymous
      Guest

29 groszy brzmi ok, ale w minuty wliczone w abo wychodzą powyżej 40 groszy. wystarczy wiedzieć ile minut się gada i wybrać oferte choćby Ery, gdzie oprócz najniższego abo minuta jest na poziomie 31 gr i mniej, a jest to oferta z telefonem

• Anonymous
      Guest

[quote="Bevis":34px9p8w]29 groszy brzmi ok, ale w minuty wliczone w abo wychodzą powyżej 40 groszy. wystarczy wiedzieć ile minut się gada i wybrać oferte choćby Ery, gdzie oprócz najniższego abo minuta jest na poziomie 31 gr i mniej, a jest to oferta z telefonem[/quote:34px9p8w]

Jeśli mówisz o taryfie Rarka Plusa to masz rację, cena minuty w abonamencie oscyluje około 40 gr. Stawkę 30gr uzyskujemy dopiero przy wybraniu abo za 120zł.

• Anonymous
      Guest

Jeszcze istnieją opcje abonamentu bez telefonu. Ja na przykład bardzo sobie chwale opcje którą mam teraz w Erze. Za 30zł dostaje 120minut plus do tego za 15zł 500mb internetu. I to nie takiego jak w Play że tylko na danych nadajnikach tylko gdzie bym nie był to korzystam.

• Anonymous
      Guest

Zanim przeszedłem na abonament w Play, będąc jeszcze w Orange korzystałem przez 3 miesiące z Play fresh, w celu przetestowania sieci. Zasięg macierzysty Play w miejscach gdzie głównie bywam, a więc Warszawa, Radom i Świętokrzyskie jest bardzo dobry i to mi wystarcza. Poza tym chodziło mi o najtańsze minuty do wszystkich sieci. Płacę 32,50zł i mam 166 minut, też mogę wykupić taki pakiet 500MB za 15zł jak ty bombelku masz w erze, ale jest mi zbędny.
      Dziś zobaczyłem że mogę jeszcze poza abonamentem dokupić pakiet 50 minut do wszystkich sieci za 10zł, co też mi się podoba, bo w Orange za pakiet 30 minut do wszystkich płaciłem 14,90zł
      pozdrawiam

• Anonymous
      Guest

Pozatym wybierając abonament, widziałem tę ofertę ery bez telefonu, jednak jakoś mnie nie przekonałą, szczególnie że miałbym w niej mniej minut (w abo 30zł – tylko 70, dodatkowe 70 jest do ery, stacjonarnych i taktaka)i musialbym podpisac umowe minimum na rok.

• Anonymous
      Guest

Wracając do tematu, myślę że możemy się na święta spodziewać nowych obniżek cen połączeń, szczególnie że swoje oferty mają zaprezentowac CenterNet i Mobyland. Osobiście czekam też z wielką ciekawością na ofertę komórkową Dialogu. Podobno mają na jesieni startować

• Anonymous
      Guest

miałam okazję zerknąć w cennik centernetu. musieliby mocno obniżyć ceny żeby mogli konkurować …

• Anonymous
      Guest

za przejscie do Play juz przy 65 zł abonamentu mozesz miec 28 gr za minute wiec nie widze w tym nic nowego… w wyzszych abonamentach jest jeszcze taniej i tez masz telefon… za 50 i 45 zl masz minute po 30 gr… nie wiem co w tej rarce takiego zachwycajacego:) gdyby ktos chcial wiecej informacji piszcie na maila:)

• Anonymous
      Guest

Centernet podobno nie chce konkurować, ale znaleźć nisze i je wypełnić.

• Anonymous
      Guest

[quote="Boca":2zmzhjpu]Centernet podobno nie chce konkurować, ale znaleźć nisze i je wypełnić.[/quote:2zmzhjpu]

naprawdę w to wierzysz… ?
      Według mnie to tylko marketingowy język. Weźmy pod uwagę np słuchaczy Radia Maryja czy wędkarzy. Ja znam wielu takich którzy już mają telefony w ofertach W3. To będzie powolna, cicha walka o niszę a nie wypełnianie niszy.
      Podoba mi się podejście CenterNetu, niby kreuje się na takiego niegroźnego, ale w przyszłości może jeszcze wiele namieszać na rynku.

• Anonymous
      Guest

bueh… no ciekawe jaką niszę, skoro póki co mają po prostu… drożej.

• Anonymous
      Guest

Powtórzyłam tylko to, co przeczytałam na temat strategii Centernetu. Osobiście uważam, że ciężko będzie znaleźć jakąkolwiek niszę, W3 od dłuższego czasu prześciga się przecież w ulepszaniu swojej oferty.

• Anonymous
      Guest

Wprowadzenie gołej stawki 29gr w TakTak Hot i nic poza tym,, rezygnacje z rozliczania smsów i mmsów w ramach abonamentu w Rarce Plusa – (W3) też uznajesz za polepszenie? Bo ja kategorycznie się z tym nie zgadzam.

• Anonymous
      Guest

może rarka to faktycznie nie jest jakieś ulepszenie ale orange już może pochwalić się czymś nowym, czy lepszym? nie mnie to oceniać. Wydaje mi się jednak że połączenie minut z abonamentu i prezentów dodatkowych w porównywaniu ofertą konkurencji wygląda przyzwoicie.

• Anonymous
      Guest

boca ja wiem, że tylko powtarzasz i śmieję się właśnie z ich słów, bo po pierwsze nie wiem jaką oni by chcieli niszę znaleźć – specjalne stawki dla kominiarzy? a może promocje dla miłośników Czesława Niemena? Nie oszukujmy się – jeśli sieć wchodzi na rynek to raczej po to, żeby zdobyć szerokie grono klientów a nie jakąś niszę… Jak na mój gust to po prostu nie mają jak konkurować i tłumaczą się szukaniem wąskiego grona…

• Anonymous
      Guest

Nie myślałam tu o oddzielnych grupach targetowych,ale na przykład o nowych promocjach, pakietach i usługach, których nie oferują starzy operatorzy.

• Anonymous
      Guest

ja zauważyłem że od niedawna już można mieć właśnie tak niską stawkę u normalnych operatorów – chociażby w Orange w abo biznesowym…

• Anonymous
      Guest

A co masz na myśli mówiąc " normalnych’? Stawka 29 groszy jest u całej wielkiej trójki, więc uważam, że taka stawka w abonamencie biznesowym to żadna rewelacja.

• Anonymous
      Guest

boca a jakich promocji nie oferuje żaden z operatorów?

• Anonymous
      Guest

Na przykład potrójne doładowanie do wszystkich, doładowanie z darmowym numerem, itp. Jest tego trochę. Bo jeśli o stawki chodzi to trudno zaproponować coś nowego i lepszego od tego, co mamy na rynku teraz.

• Anonymous
      Guest

ojejku, no ale idąc tym tropem można mówić, że żaden operator nie daje poczwórnego doładowania … a przecież to już (przynajmniej na dzień dzisiejszy) abstrakcja…

• Anonymous
      Guest

a wy znowu swoje o tych całych prepaidach dla dzieci… a jaki operator poza Orange ma 29 groszy w abonamencie?? Bo u nich jest chyba w taryfie za 55 zł miesięcznie, w zwykłej bo biznes to ma bonus 120 zł… Nie wiem czy w Plusie też nie ma 29 gr, ale tam są dodatkowo płatne smsy…

• Anonymous
      Guest

Ale po co wiązać się abonamentem za 29 groszy przy op~łacie 55 zł miesięcznie skoro tyle samo można mieć niezależnie od doładowania w prepaidzie?

• Anonymous
      Guest

Trewor pre-paid dla dzieci? no proszę Cię… pre-paid jest teraz najbardziej opłacalny, nie będę się mieszać w abonamenty, żeby za kilka miesięcy się wkurzać że mam stawkę droższą od innych :]

• Anonymous
      Guest

Prepaid może i był ofertą dla dzieci kilka lat temu, stawki były znacznie wyższe niż w abonamencie, dzieciaki były pod kontrolą, ale w tym momencie jest znaczącą konkurencją dla abonamentu, a pokuszę się nawet o stwierdzenie, że jest od niego lepszy w wielu kwestiach.

• Anonymous
      Guest

moze jemu chodziło o to że po prostu temat o abonamentach znowu schodzi na pre paidy… Bo wiecie HD w pre paidach orange też jest korzystny ale 29 gr w abo jest jednak rewolucją…

• Anonymous
      Guest

Od dziś 29gr za minutę także w abonamencie Orange, a dokładnie poza abonamentem heh. Rzeczywiście się zaczęło. Teraz wystarczy czekać na ruch Ery.

• Anonymous
      Guest

[quote="Trewor":2vabt2yg]a wy znowu swoje o tych całych prepaidach dla dzieci… [/quote:2vabt2yg]

Prawie połowa wszystkich użytkowników komórek to prepaidy. Sądzisz, że bardziej "dorosłe" jest podpisanie cyrografu na np. 2 lata? Brak elastyczności, niewykorzystane minuty np. w Play przepadają, po przekroczeniu abo płaci się mega wysokie stawki.. Dla mnie abo to często wyrzucanie kasy w błoto.
      Zobaczymy na ile zmienią się stawki abo

• Anonymous
      Guest

Play nie obniżył stawek, ale wprowadził promocje za przedłużenie umowy. Myślę, że następna ze stawką 29 gr w abo będzie Era.

• Anonymous
      Guest

promocję za przedłużenie to ma każdy operator… ja teraz nie dawno dostałem minuty gratis za przedłużenie umowy w Orange (a wziąłem ten nowy abonament za 55 zł)… co do pre paidów dla dzieci to też się w sumie nie zgadzam… Czasem promocje są skierowane do dorosłych ludzi (jakieś % za doładowanie przez bank) to że z reguły dzieci korzystają z czegoś takiego jak Happy Day albo Happy week to jeszcze nic nie znaczy

• Anonymous
      Guest

ale skąd wy w ogóle bierzecie takie przekonania, że w większości dzieci? 3/4 moich dorosłych znajomych ma pre-paidy i jakoś nikt nie narzeka….

• Anonymous
      Guest

dzizas… tak kiedyś było i taki jest stereotyp. No proszę cię… kto poważny jest w stanie wykorzystać cały bonus z happy daya?? te 6 godzin?

• Anonymous
      Guest

Taki jest stereotyp, ale czasy, gdy prepaid był drogi i adresowany głównie do dzieci i młodzieży dawno minęły i jest on obecnie znacznie korzystniejszy niż większość abonamentów, szczególnie dla klienta indywidualnego.

• Anonymous
      Guest

ale w abonamencie też są jakieś fajne promocje… czy dodatkowe minuty które dają czy czasem jakiś bonus gotówkowy…

• Anonymous
      Guest

[quote="RobertMiles":3on1v39y]dzizas… tak kiedyś było i taki jest stereotyp. No proszę cię… kto poważny jest w stanie wykorzystać cały bonus z happy daya?? te 6 godzin?[/quote:3on1v39y]
      stereotyp powiadasz… a wszyscy Polacy to pijacy i złodzieje :] … to ja cię proszę… to że takie 36,6 jest adresowane do dzieciaków to nie znaczy że wszystkie pre-paidy mają ten "dziecinny wydźwięk".

• Anonymous
      Guest

Poza tym 6 godzin to tylko możliwość, nikt nie każe go wykorzystać, a może komuś się przyda. Doładowac od czasu do czasu i tak trzeba, a jeśli można dostać więcej to dlaczego z tego nie skorzystać? W abonamentach nie ma tego typu promocji.

• Anonymous
      Guest

w abonamentach są promocje które po prostu trwają dłużej niż 24 godziny – minuty dodatkowe są przez cały okres rozliczeniowy… Tak jak w tej promocji z indianami czy z czymś tam.

• Anonymous
      Guest

Promocje w abonamentach sa zazwyczaj tylko na początku umowy- potem stawki się zmieniają. W prepaidach jest pełna wolność i bonusy i niespodzianki pojawiają się co jakiś czas. Średnio co 2-3 miesiące np. w Heyah i TT pojawiają się podwójne doładowania, choć teraz w TT jest potrójne doładowanie. Następne na bank w grudniu

• Anonymous
      Guest

no to właśnie ci mówię że promocja z dużą ilością minut w abo jest cały czas… A 29groszy w abonamencie może zostać przedłużona…

• Anonymous
      Guest

Halabardnik ale chodzi o to, że w trakcie trwania umowy, mozę się przestać kalkulować mieć abonament NAWET z dodatkowymi minutami.

Viewing 54 reply threads
Reply To: 29 gr/min w abonamencie – zaczeło się…
Your information: