Start › Forum › Rynek › Wyniki i sprawozdania finansowe › Piractwo TV zamiast maleć rośnie. Eksperci biją na alarm › Reply To: Piractwo TV zamiast maleć rośnie. Eksperci biją na alarm
A może problem polega na tym, że ludzie nie chcą płacić za treści, których oglądać nie chcą? Niestety sieci kablowe czy platformy cyfrowe sprzedają pakiety, a ja bardzo chętnie kupiłbym np. HBO (bo uważam, że to najlepszy kanał filmowy premium). Co jednak odpisano mi na pytanie czy możliwe jest wykupienie choćby samego HBO GO (bez abonamentu u jakiegoś dostawcy TV)? Odpisano mi mniej więcej tak: „nasza polityka cenowa nie przewiduje takiej możliwości”. Wynika z tego, że aby oglądać ulubione seriale, czy filmy należy wykupić jakiś niepotrzebny nikomu pakiet papkowatej telewizji z mnóstwem reklam (nie ma to jak płacić za oglądanie reklam – „świetny” pomysł), a dopiero później można dokupić interesujący pakiet premium. A ja zwracam się w takim razie jeszcze raz do HBO: Chętnie kupię dostęp do Waszego kanału bez wiązania się z jakimś dostawcą TV za cenę 30zł miesięcznie z możliwością jego oglądania w komputerze. Podejmiecie się i wprowadzicie taką usługę? Czy Wasza „polityka” uzależniająca dostęp do Waszego kanału, od wykupienia niepotrzebnych mi kanałów kiedyś się zmieni? Myślę, że wielu ludzi byłoby zainteresowanych taką opcją tyle, że operatorzy i twórcy treści nie dorośli do tego typu rozwiązań albo najzwyczajniej nie chcą tego wprowadzać bo wolą wzajemnie się wspierać w walce z wiatrakami i narzekać, że ludzie nie chcą płacić. Chcą płacić tylko na własnych warunkach (technicznych), a nie poprzez narzucanie im pakietów idiotycznych programów pełnych reklam, których i tak by nie oglądali.