Promocja

Często zastanawiamy się jak to możliwe, że tak samo przyrządzona pizza, zupełnie inaczej smakuje we włoskiej restauracji niż w domowym zaciszu. Co jest tego przyczyną? Szukamy więc w Internecie magicznego przepisu, który pozwoli nam uzyskać taki sam efekt w domowej kuchni. Czy jednak taki sposób istnieje? Odpowiedź jest bardzo prosta i brzmi: tak! Kluczem do sukcesu jest odpowiedniej jakości piec. Poniżej prezentujemy najwyższej klasy elektryczne piece do domowej pizzy. Satysfakcja gwarantowana! Zapraszamy do lektury.

Jaki powinien być piec do domowej pizzy?

Na rynku obecnie możemy spotkać dwa rodzaje pieców do domowej pizzy. Są to piece opalane oraz piece elektryczne. W niniejszym materiale przyjrzymy się tym drugim.

Piece elektryczne do domowej pizzy najczęściej przypominają w swojej formie gofrownicę bądź toster a wielkością są podobne do zgrabnej mikrofali. W środku zamontowana jest płyta. Może być wykonana z kamienia bądź gliny.

By pizza mogła się właściwie upiec, piec elektryczny powinien mieć zamontowane dwie grzałki, jedną na górze a drugą na dole. Pozwolą one na osiągnięcie temperatury nawet do 550 stopniu Celsjusza. Najczęściej posiadają one dodatkowo dwa termostaty, które pozwalają na kontrolowanie temperatury obu grzałek.

W tak wysokiej temperaturze już nie problem upiec pizzę. Najszybciej zrobimy to w minutę (gdy nasza pizza ma cienki spód). Średni czas pieczenia to jednak od trzech do pięciu minut.

Dodatkowo niektóre modele – w tym model Ariete – posiadają funkcję pieczenia kilku pizz po sobie.

Jakie są zalety pieców elektrycznych do pizzy?

Po pierwsze takie elektryczne piece do domowej pizzy są zdecydowanie najłatwiejsze w montażu, ponieważ nie wymagają przewodów kominowych ani wentylacyjnych. Do ich uruchomienia wystarczy jedynie zasilanie elektryczne.

Po drugie zapewniają wyjątkowo równomierny obieg ciepła, co w przypadku pieców opalanych drewnem jest trudne do osiągnięcia.

Dodatkowo taki piec nie wymaga dodatkowej konserwacji. Wystarczy dbać tylko o jego czyszczenie po użyciu.

Koszt takiego pieca najczęściej nie przekracza 500 zł.

Polecane piece marki Ariete

Szukając sprawdzonego modelu pieca elektrycznego do domowego pieczenia pizzy polecamy zdecydowanie jeden z poniższych modeli marki Ariete.

  • Ariete 909 – pozwala na upieczenie pizzy, która smakiem i jakością dorównuje tej przygotowywanej w profesjonalnym piecu z włoskiej Trattorii. Posiada naturalną kamienną płytę oraz osiąga maksymalną temperaturę 400 stopni Celsjusza, która pozwala na upieczenie pizzy już w 4 minuty. Dodatkowo mechanizm pieca pozwala na odgrzewanie i podgrzewanie pizzy. Nadaje się również do innych dań (warzyw, mięs czy słodkich przekąsek jak np. rogaliki).
  • Ariete 917/00 – to udoskonalenie powyższego modelu. Jego przewaga polega m.in. na zastosowaniu żaroodpornego kamienia, który został wykonany z materiału sprawiającego, że jego czyszczenie staje się jeszcze łatwiejsze. Kamień nie wchłania pozostałości oleju za sprawą nieprzywierającej powłoki, dzięki czemu unikniemy powstawania dużych i trudnych do usunięcia plam. Dzięki temu temperatura wewnątrz urządzenia jest również rozprowadzana bardziej równomiernie.