Start Forum Operatorzy Operatorzy komórkowi Wojna cenowa w sektorze postpaid

Przeglądanie wątków odpowiedzi 50
  • Autor
    Wpisy
    • mlody1912
      Członek
      Liczba postów: 48

Wcale nie musieli się dorobić oszczędnością. Po prostu im trudno przetłumaczyć, że pre-paid jest lepszy. U wielu ludzi wciąż postrzeganie jest takie, że pre-paid to bieganie po kioskach w poszukiwaniu doładowania bo pieniądze na koncie się skończyły. My wiemy, że to wszystko może trwać chwilę i można to zautomatyzować, ale oni nie. Dlatego właśnie wolą płacić więcej, takie przynajmniej słyszałem argumenty kiedy próbowałem przekonać wujka, że pre-paid jest lepszy.

• Anonimowy
      Gość
      Liczba postów: 138223

ale te 29 gr to stawki promocyjne chyba są, nie?

• Anonimowy
      Gość

Hmm… nie wiem jak w play, ale w orange to te 29 groszy jest juz dobre 2 miesiace. Takze, to chyba cos wiekszego niz tymczasowa promocja. W orange to teki wentyl bezpieczenstwa – jak wygadasz juz wszystko, to mozesz dalej tanio rozmawiac, nie narobisz sobie balaganu wielkiego w portfelu na pewno.

• Anonimowy
      Gość

Chciałam to sprawdzić ale nie potrafię połapać się na stronie orange… :/

• Anonimowy
      Gość

Ja pamietam taki wpis na blogu rzecznika gktp, ze jezeli ta oferta sie dobrze przyjmie, to ja przedluza. No i skoro sie utrzymala to znaczy, ze dziala wszystko. Ze sie przyjela i nie jest juz tylko promocyjna. Tak mi sei wydaje.
      Dzis przegladalem jeszcze te ich strone, to faktycznie sporo daja tych pakietow.

• Anonimowy
      Gość

No ale to wszystko to są domysły. A na stronie jak nie mogłam nic znaleźć tak wciąż nie mogę….

• Anonimowy
      Gość

No, ale jak podpiszesz umowe z tymi 29 groszami, to przeciez nie beda mogli jej zmienic w trakcie jej trawania. Takze nie widze problemu. Zreszta ten abonament 55 jest tak popularny i tak duzo ludzi z niego juz pewnie korzysta, ze byloby juz wiele w necie slychac jakby nie dzialala albo cos takiego.

• Anonimowy
      Gość

Nie sądzę żeby 29 groszy było promowane na święta, ale bardziej z tego względu, że od paru ładnych miesięcy znacznie bardziej opłacają się prepaidy ze stawką 29 groszy i bonusami.

• Anonimowy
      Gość

sama prawda. I nie zapowiada się, żeby postpaidy próbowały zmienić ofertę na korzystniejszą.

• Anonimowy
      Gość

Co do tych 29 groszy, to przynajmniej w orange beda do konca roku (info z profilu gktp z blipa).
      Nie wiem do konca czy prepaid jest zawsze korzystniejszy. Moim zdaniem, to roznie jednak moze byc.

• Anonimowy
      Gość

Jedyny plus abonamentu to to , że zawsze masz kasę na koncie, bo jeśli na przykład o promocje chodzi to znacznie więcej jest w prepaidzie.

• Anonimowy
      Gość

mlody dla przeciętnego użytkownika pre jest jednak lepszy (co innego gdy mówimy o biznesmenach wiszących na telefonie non stop)

• Anonimowy
      Gość

No ja tez tak myslalem. Ale przypuscmy, ze chce kupic sobie telefon. To wtedy abonament jest dobrym wyjsciem. Bo mam telefon w uzytku, ciagle pieniadze na koncie, niczym sie nie przejmuje itp.

Ale dyskusja nam zeszla na jakis drugi tor. Bo mnie jednak bardziej interesuje, co myslicie o dzisiejszych ofertach w abonamencie, sa te 29 groszy, jest sporo pakietow (przynajmniej w orange 55). Mozna sobie jakos te oferty pod siebie dostosowywac. Tylko wlasnie, u ktoergo operatora dostosowywac?

• Anonimowy
      Gość

jak potrzebujesz telefon to MIX Heyah ma teraz fajne i tanie telefony.

A pakietów przy wyjściowej stawce 29 gr wciąz jest więcej w prepaidach

• Anonimowy
      Gość

Bajadurka: heyah mix jest spoko, ale dla tych, ktorzy dzwonia glownie po sieci orange wyjdzie na pewno drozej niz abonament 55 (czy jakikolwiek inny).
      Co do prepaidow, no to coz – byc moze jest wiecej pakietow, ale nie ma pewno mozilwosci wziecia telefonow taniej oraz chociazby takiej uslugi, ze po 2 minutach rozmowy nastepne 58 minut jest za darmo. Czy jest?

• Anonimowy
      Gość

Wiadomo, że jeśli chcesz dzwonić przeważnie do określonej sieci to powinieneś wybrać jej ofertę, a co do tych 58 minut za free- gdzie jest taka opcja?

• Anonimowy
      Gość

Całkiem spoko ta oferta, tylko strasznie drogie jest jej utrzymanie. Podobna usługa w Erze i Heyah jest o ponad połowę tańsza- mam tu na myśli Godziny za Grosze.

• Anonimowy
      Gość

I w dodatku to jest usługa dla abonamentu, zatem koszty koszty i niestety raz jeszcze koszty. Jeśli chodzi o dzwonienie tanio po sieci to już wolałbym GZG, przynajmniej nie ma zobowiązania. Jeśli chodzi o abonamenty to nie sądzę, aby szybko ceny zostały jakoś drastycznie obniżone.

• Anonimowy
      Gość

Niestety ( dla użytkowników abonamentu) abonamenty jak na razie wciąż na tym samym poziomie i wciąż droższe od prepaidów. Kto by kilka lat temu pomyślał, że tak się sytuacja zmieni na korzyść pre.

• Anonimowy
      Gość

Całe szczęście, że nie wpakowałam się w abonament. Ale bym sobie w brodę dziś pluła!

• Anonimowy
      Gość

Niestety. Ciekawa jestem ile osób obecnie rezygnuje z abonamentu na rzecz prepaida.

• Anonimowy
      Gość

z tego co obserwuję w otaczającym mnie towarzystwie to w abonamencie zostają tylko ci co mieli możliwość wzięcia abo na firmę…

• Anonimowy
      Gość

Poza tym sporo osób na zmianę musi poczekać, ze względu na podpisaną umowę abonamentową.

• Anonimowy
      Gość

ano i tu jest pies pogrzebany bo nie ma opcji się z takiej umowy wyplątać bez konsekwencji finansowych…

• Anonimowy
      Gość

Ludzie, którzy mają kasę nie przejdą na pre-paida, bo szkoda im czasu, te kilkadziesiąt złotych więcej kosztów telefonu nie robi na nich absolutnie żadnego wrażenia.

• Anonimowy
      Gość

zypolek, ale ktoś kto ma kasę jakoś musiał się tej kasy dorobić i oszczędność jest wbrew pozorom bardzo często spotykaną cechą u bogatszych osób…

• Anonimowy
      Gość

Dokładnie, to, że ktoś ma kasę nie musi jej wcale bezsensownie marnować, bo w czym jest niby prepaid gorszy od abonamentu?

• Anonimowy
      Gość

rzekłabym, że wręcz jest lepszy… rachunek za telefon też przecież trzeba zapłacić to równie dobrze można w takim samym czasie doładować konto…

• Anonimowy
      Gość

No i stawki dużo niższe. Jedyny plus abonamentu jest taki, że przy przedłużaniu umowy dają dodatkowe minuty i inne tego typu prezenty za lojalność.

• Anonimowy
      Gość

Wcale nie musieli się dorobić oszczędnością. Po prostu im trudno przetłumaczyć, że pre-paid jest lepszy. U wielu ludzi wciąż postrzeganie jest takie, że pre-paid to bieganie po kioskach w poszukiwaniu doładowania bo pieniądze na koncie się skończyły. My wiemy, że to wszystko może trwać chwilę i można to zautomatyzować, ale oni nie. Dlatego właśnie wolą płacić więcej, takie przynajmniej słyszałem argumenty kiedy próbowałem przekonać wujka, że pre-paid jest lepszy.

• Anonimowy
      Gość

no ale to wujkowi zawsze można było wytłumaczyć że sposobów na doładowanie jest całe mnóstwo

• Anonimowy
      Gość

Nie chodzi tutaj o dorabianie się oszczędnością, ale oszczędzaniu zarobionych pieniędzy. Jeśli problemem jest tutaj poszukiwanie kiosku , to można przecież sobie znacznie większą kwotą doładować. Przecież nie ma żadnych limitów.

• Anonimowy
      Gość

no ale dajcie spokój, nikt specjalnie kiosku szukać nie musi. po pierwsze jest internet, a po drugie doładowania prawie w każdym sklepie są, można kupić przy okazji codziennych zakupów

• Anonimowy
      Gość

Miałam tu na myśli kiosk jako jakiekolwiek miejsce doładowania. Może po prostu jeszcze nie wszyscy wiedzą ile jest różnych sposobów doładowania.

• Anonimowy
      Gość

no ale mówię- zarówno osiedlowy spożywczak jak i centrum handlowe na pewno prowadzi sprzedaż doładowań…

• Anonimowy
      Gość

No pewnie, niestety, niektórych nawet argument najniższej oferty cenowej na rynku nie przekona.

• Anonimowy
      Gość

a bo na głupotę ludzką nie ma lekarstwa

• Anonimowy
      Gość

Przyzwyczajenia są jak widać drugą ludzką naturą;p

• Anonimowy
      Gość

No ale przyzwyczajenia można mieć np. zasypiając po prawej stronie łóżka, a co to za przyzwyczajenie, żeby płacić więcej bez konkretnego powodu?

• Anonimowy
      Gość

Jak ktoś nie śledzi tego, co się dzieje na rynku, to nawet nie wie, że są znacznie lepsze opcje do wyboru.

• Anonimowy
      Gość

a to już inna sprawa, ale jak czasami widzę ludzi, którzy bronią swojej sieci różnymi abstrakcyjnymi argumentami, zamiast po prostu przyznać, że gdzieś indziej opłacałoby im się bardziej to mi się śmiać chce…

• Anonimowy
      Gość

Dziwi mnie to szczególnie w przypadku klientów prepaidowych, którzy mogliby rzucić gorszą ofertę od razu i przejść do operatora oferującego lepsze usługi.

• Anonimowy
      Gość

Widać się zżyli z siecią. Kiedyś też tak miałam. Długo tkwiłam w Simplusie/Plusie zanim zdecydowałam się na zmianę oferty. Po dziś dzień nie wiem czemu.

• Anonimowy
      Gość

No użytkownikom Simplusa to już się w ogóle dziwię, przecież tam się nic nie dzieje ostatnio.

• Anonimowy
      Gość

oj tam się w ogóle mało działo… :/ kiedyś może i byli najlepsi, ale musiało to być dawno dawno temu…

• Anonimowy
      Gość

Chyba po prostu postawili na abonament, a prepaid traktują trochę po macoszemu.

• Anonimowy
      Gość

Bajadurka – zmiania sieci to, jakby to ująć, dość "trudna" sprawa Tzn mam na myśli to, ze człowiek się po prostu przyzwyczaja. Nawet jak odpadają takie kwestie jak tracenie numeru – rozwiązuje to migracja, chociaż też nie zawsze, to jakoś jest to sprawa na tyle skomplikowana, ze człowiek zanim się do niej zabierze, to właśnie duma miesiącami. Też nie wiem czemu tak długo siedziałam w niekorzystnej, tak naprawdę, dla siebie ofercie. Miałam podobnie

• Anonimowy
      Gość

To fakt, ale lepsze oferty powinny być wystarczającym czynnikiem, chyba, że ktoś zupełnie nie wie co się u jakiego operatora dzieje.

• Anonimowy
      Gość

No ja dokładnie właśnie tak miałam – kompletnie się nie interesowałam, jechałam na abonamencie, płaciłam ile płąciłam, ale po prostu nie wiedziałam jakie są bieżące realia. Któregoś pięknego dnia poddałam to wszystko reflekcji i zobaczyłam ile przepłacam na "atrakcyjnej" taryfie sprzed stu lat… a tu operatorzy tak stawki poobniżali na tego typu leniach jak ja też się pewnie nieźle jeszcze zarabia.

• Anonimowy
      Gość

Tak, ale na szczęście reklamy docierają do coraz większej liczby użytkowników, więc tych świadomych jest z dnia na dzień więcej.

• Anonimowy
      Gość

nowe taryfy w orange. pelikan, pantera i delfin, widzieliscie juz reklamy? myslicie, ze zmainy na rynku pojda w te strone?

Przeglądanie wątków odpowiedzi 50
Odpowiedz na: Odpowiedź #229745 w Wojna cenowa w sektorze postpaid
Twoje informacje:

Anuluj