Start › Forum › Operatorzy › Operatorzy komórkowi › Taryfikacja danych w pakietach Simplus korzystniejsza niż myślisz
-
AutorWpisy
-
-
Anonimowy
Gość23 stycznia 2010 o 13:02Liczba postów: 138211APN WAP jest punktem dostepowym dla netu również dla wszystkich pozostałych aplikacji działających pod Javą czy Symbianem. (np. GoogleMaps, M!Weather). Wszystko chodzi co 10 a nie co 100kB:) Główka pracuje:) Na WAPie nie zadziała jednak np. Gadu Gadu (np. aplikacja Inspiro potrzebuje już APN INTERNET…
-
Anonimowy
Gość23 stycznia 2010 o 13:16Liczba postów: 138211Proponuję lekturę punktu 17 regulaminu: Pakiety Internetowe 3 -> " Pakiety dotyczą połączeń z APN: http://www.plusgsm.pl, Internet oraz <nazwa>.pl i naliczane są za każde rozpoczęte 100
kB. Pakiety mogą zostać wykorzystane również na połączenia z APN: wap, przy czym 1 MB połączeń z APN: wap
pomniejsza wielkość pakietu o 10 MB na połączenia z APN:www.plusgsm.pl, Internet oraz <nazwa>.pl."
-
Anonimowy
Gość23 stycznia 2010 o 17:05Liczba postów: 138211na SE nie działa. po przestawienie na HTTP zamyka sesje po wczytaniu strony. Na Socket WAP nie działa. Także lipa. :/
"Próbę wykonaliśmy za pomocą przeglądarki Opera Mini 4.2. "
Testowaliście na OM 4.2 a zdjęcia z 5 (oprócz ostatniego)?!
"Niestety wszystkich przeglądarek nie mamy możliwości przetestowania."
Czemu, przecież aplikacje takie są darmowe. Chyba, że chodzi o platformę, ale dla chcącego nic trudnego. 😉
-
-
Anonimowy
Gość24 stycznia 2010 o 10:46Liczba postów: 138211pobawiłem się na Nokii 6300. więc tak, pierwsze połączenie trzeba wykonać tak czy siak przez Internet, bo przy WAPie wywala błąd i jest możliwość tylko zamknięcia aplikacji, nie można zmienić na HTTP. po zainstalowaniu Operze Mini 4.2 przestawiłem na HTTP i WAP i też się nie chciały otwierać strony. Na Operze Mini 5.2 beta na WAPie również, ale po wybraniu opcji testowania sieci strony zaczęły się otwierać, ale przy próbie zalogowania na forum sesja się rozłączała i wyskakiwał błąd konfiguracji sieci (wcześniej na ustawienich Internet to samo wszystko działało). Ale nie wiem czemu, w Nokiach po przestawieniu ustawień może coś nie działać, a po jakimś czasie bez żadnego przestawiania to co kiedyś nie działało działa, dziwne to wszystko. Dodam, że restarotwanie telefonu nic nie dawało. Spróbuje jeszcze połączyć się przez WAP potem. Przy okazji – na Ucwebie też nie działa WAP (tutaj wydaje mi się, że są wymagane ustawienia Internet). pzdr.
-
Anonimowy
Gość24 stycznia 2010 o 10:58Liczba postów: 138211tomek –> Simplusowiec też miał problem na nokii 6300. oto co zrobił "ustawienia konfiguracji automatycznej wysyłane ze strony Plusa do Nokii 6300 zawierały tylko ustawienia WEB a nie punktu dostępowego. Wpadłem na pomysł aby wysłać ustawienia innego telefonu. Okazało się że ustawienia APN WAP dla Nokii 6303 przesłane na moją Nokię 6300 działają!!!!! I dla Nokii 6303 w konfiguracji automatycznej jest zarówno ustawienie WEB jak i Punktu dostępowego"
-
Anonimowy
Gość24 stycznia 2010 o 11:49Liczba postów: 138211dzięki za info. zapomniałem o tym, bo czytałem wcześniej o tych ustawienich na niezależnym forum Plusa. teraz chodzi OK. tylko pojawiło się jeszcze jedno ale, nie zauważyliście, że bardzo długo trwa łączenie? ale z drugiej strony, gdy zacznie już ładować, ~50kB na EDGE’u ściąga mi się w sekundę i strona natychmiast się otwiera! ale mimo wszystko, na pewno dłużej strony się otwierają, dłużej trzeba czekać. Ty też tak miałeś? Z ciekawości połączyłem się jeszcze przez ustawienia Internet na HTTP (w Nokii nie rozłącza sesji jak w SE) i otwierają się trochę szybciej, na Socket od razu po kliknięciu na link zaczyna przetwarzać i pobierać (pobiera wolniej niż wcześniej, 25kB ładuje się dłużej niż wcześniej 50).
Trzeba się pilnować z tym surfowaniem po WAPie, bo gdyby naliczyli nam wysoką opłatę (np. po przekroczeniu pakietu) to raczej wszystko będzie zgodne z zapisem w regulaminie.
pzdr 😉
-
Anonimowy
Gość24 stycznia 2010 o 13:40Liczba postów: 138211Zgadza sie, minimalnie dłużej ładują się strony gdy zamiast APN INTERNET używasz APN WAP, ale dosłownie minimalnie dłużej! Ale jaka korzyść! Nie schodzi Ci ze stanu pakietu wielokrotność 100kB a wielokrotność 10kB ! Szczególnie przy małokilobajtowych sesjach na mini operze łączenie przez APN WAP jest korzystne! Simplusowiec jest ekonomistą, audytorem i żeby o takich rzeczach musiał na forum pisać a tu pełno informatyków, techników i tęgich głów i nikt tematu szerzej nie zareklamował;) Pamiętajcie że APN WAP można a nawet trzeba używać w innych programach w komórce. Pozdrawiam. Jak coś to poszcie konsultant121@o2.pl, ale lepiej tutaj na forum!
-
Anonimowy
Gość24 stycznia 2010 o 13:57Liczba postów: 138211A żeby strony szybciej się lądowały, przy otwieraniu strony włączcie przybliżenie, dzięki temu, że w chwili lądowania się strony nie jest obciążany microprocesorek komórki tak bardzo jak przy lądowaniu i widoku całej strony. Ja bynajmniej widzę poprawę, w szczególności ze stronamić 200 – 300 kB. pzdr
-
Anonimowy
Gość25 stycznia 2010 o 01:19Liczba postów: 138211Ludzie! Sorry ale to jakiś problem w tym mysleniu o taryfikacji: moim zdaniem to jest liczone na koniec sesji połczenia cąłego z Intenetem i zaokraglane w góre do pełnych krotnośći stu kilobajów, a nie po transmisji strony – to by było niewykonalne na poziome protokołu TCP/IP!. I tak np. odpalam Internet, wchodze na stonkę kótra ma 20 KB i sie rozłaczam to mi naliczy 100 KB, stracięłm 80 KB, ale gdy gdybym sie połączył, wszedł na pierszą stronkę co miała 20 KB, na drugą co miała 30 KB i na trzecią co miała 40 KB i sie rozłaczył to ruchu bym miał 90 KB więc mi naliczą 100 KB – straciłęm 10 KB. W waszym rozumowaniu by było naliczone 300 KB ! (to tak w uproszczeniu bo limit u operatorów jest sumą bajów przyszło+wyszło)
-
Anonimowy
Gość25 stycznia 2010 o 07:41Liczba postów: 138211emAIL –> Masz racje to jest liczone na koniec i zaokrąglane. I w przypadku apn internet do 100 kB a apn wap do 10 kB.
Co do rozliczania to akurat w plusie jest to oddzielnie upload oddzielnie download czyli jeżeli wejdziesz na stronka odbierzesz 30 kB i wyślesz 5 kB to przy apn internet zabierze 200 kB a przy apn wap 40 kB. Jest różnica.
Oczywiście wykorzystywania apn wap jest korzystne np. w wypadku sprawdzenia poczty (bez pobierania) czy tez sprawdzenia pogody tam gdzie są małe ilości danych.
Najlepiej byłoby gdyby rozliczanie było takie jak w GaduAir czy mBank co 1kB.
-
AutorWpisy