Start Forum Operatorzy Operatorzy komórkowi Taryfikacja danych w pakietach Simplus korzystniejsza niż myślisz

Przeglądanie wątków odpowiedzi 29
  • Autor
    Wpisy
    • rafaik
      Członek
      Liczba postów: 356

W artykule przedstawimy sposób dzięki któremu użytkownicy Simplusa mogą korzystać rozliczania internetu nie co 100 kB a co 10 kB.

Pełna treść artykułu dostępna tutaj:

• Anonimowy
      Gość
      Liczba postów: 138211

Przez te wasze artykuły jeszcze zaczna respektować regulamin . Chociaz nie , w oni w Plusie wszystko maja gleboko i nikt tam palcem nie kiwnie.

• Anonimowy
      Gość

Powyższa "sztuczka" działa na pakietach internetowych również w ofercie 36.6 oraz MixPlusIV (na wszystkich dostepnych obecnie pakietach 25, 100, 250, 500MB)

• Anonimowy
      Gość

Dotyczy to tylko Opery Mini? Co z innymi mobilnymi przegladarkami www?

• Anonimowy
      Gość

maxio –> Na pewno działa w takiej konfiguracji. Niestety wszystkich przeglądarek nie mamy możliwości przetestowania.

• Anonimowy
      Gość

APN WAP jest punktem dostepowym dla netu również dla wszystkich pozostałych aplikacji działających pod Javą czy Symbianem. (np. GoogleMaps, M!Weather). Wszystko chodzi co 10 a nie co 100kB:) Główka pracuje:) Na WAPie nie zadziała jednak np. Gadu Gadu (np. aplikacja Inspiro potrzebuje już APN INTERNET…

• Anonimowy
      Gość

Simlusowiec już dawno na telepolis.pl to opisywał. Gdybyście czytali inne serwisy także to byście wiedzieli.

• Anonimowy
      Gość

Proponuję lekturę punktu 17 regulaminu: Pakiety Internetowe 3 -> " Pakiety dotyczą połączeń z APN: http://www.plusgsm.pl, Internet oraz <nazwa>.pl i naliczane są za każde rozpoczęte 100

kB. Pakiety mogą zostać wykorzystane również na połączenia z APN: wap, przy czym 1 MB połączeń z APN: wap

pomniejsza wielkość pakietu o 10 MB na połączenia z APN:www.plusgsm.pl, Internet oraz <nazwa>.pl."

• Anonimowy
      Gość

Tak, wszystko sie zgadza ale sam BOK mi potwierdził to co napsałem powyżej..Regulamin nie jest w tym punkcie jasny. Wręcz diabelsko zakręcony i wprowadzający na manowce.

• Anonimowy
      Gość

Więc nie wiem w sumie czy Plus się wstydzi swoich pakietów internetowych, czy wolałby żeby mało kto z tego korzystał i kupował iPlusa za 60 czy 100zł/m-c. Albo jeśli już korzystał to z taryfikacją co 100kB;)

• Anonimowy
      Gość

Działa także w MixPlus III (pakiety 25 MB lub 100 MB).

• Anonimowy
      Gość

@marens: Proponuję czytać ze zrozumieniem – że regulamin swoje, a życie swoje. Wiadomo o tym już z pół roku albo i dłużej, ale jak widać nadal pełno niedowiarków i twierdzących, że "nie da się", że "ściema", itp…

• Anonimowy
      Gość

na SE nie działa. po przestawienie na HTTP zamyka sesje po wczytaniu strony. Na Socket WAP nie działa. Także lipa. :/

"Próbę wykonaliśmy za pomocą przeglądarki Opera Mini 4.2. "

Testowaliście na OM 4.2 a zdjęcia z 5 (oprócz ostatniego)?!

"Niestety wszystkich przeglądarek nie mamy możliwości przetestowania."

Czemu, przecież aplikacje takie są darmowe. Chyba, że chodzi o platformę, ale dla chcącego nic trudnego. 😉

• maar
      Klucznik
      Liczba postów: 357

Wcale sie nie zdziwie gdy to teraz poprawia… Juz tak mialem podobnie z pakietami w abonamencie NOWY PLUS przez ponad 2 lata mialem wap za kilka zlotych miesiecznie a potem w jednym miesiacu 120zl mi pobralo… ZGODNIE Z REGULAMINEM

• Anonimowy
      Gość

Ale dlaczego nazywacie to sztuczką, skoro jest to naormalny

zapis regulaminu? To tak jakby jakis pakiet nazwac sztuczka

np. Sztuczka "jak w 36i6 wysyłac smsy do plusa bez limitu,

wystarczy wpisac kod za 3 zł… "

• Anonimowy
      Gość

sztuczka to była w centertelu,jak korzystac z orage free bez

limity po vpn

• spiro
      Uczestnik
      Liczba postów: 155

a tak przy okazji: czy komuś się udało tak skonfigurować profil w plusie (lub mbanku), żeby można było oglądać filmy z mini.wp.pl?

• maar
      Klucznik
      Liczba postów: 357

Normalny zapis regulaminu mowi ze wap jest taryfikowany co 10kb ale z pakietu zamiast 1mega ubywa 10mega wiec na razie mozna nazwac to sztuczka…

• Anonimowy
      Gość

Co do nazwy tego zjawiska każdy może nazwać po swojemu ja nazwałem to "sztuczką". Nie można czepiać się każdego słowa. Można nazwać to jak chcemy nawet "dobra rada – wujka" 😉

• Anonimowy
      Gość

pobawiłem się na Nokii 6300. więc tak, pierwsze połączenie trzeba wykonać tak czy siak przez Internet, bo przy WAPie wywala błąd i jest możliwość tylko zamknięcia aplikacji, nie można zmienić na HTTP. po zainstalowaniu Operze Mini 4.2 przestawiłem na HTTP i WAP i też się nie chciały otwierać strony. Na Operze Mini 5.2 beta na WAPie również, ale po wybraniu opcji testowania sieci strony zaczęły się otwierać, ale przy próbie zalogowania na forum sesja się rozłączała i wyskakiwał błąd konfiguracji sieci (wcześniej na ustawienich Internet to samo wszystko działało). Ale nie wiem czemu, w Nokiach po przestawieniu ustawień może coś nie działać, a po jakimś czasie bez żadnego przestawiania to co kiedyś nie działało działa, dziwne to wszystko. Dodam, że restarotwanie telefonu nic nie dawało. Spróbuje jeszcze połączyć się przez WAP potem. Przy okazji – na Ucwebie też nie działa WAP (tutaj wydaje mi się, że są wymagane ustawienia Internet). pzdr.

• Anonimowy
      Gość

tomek –> Simplusowiec też miał problem na nokii 6300. oto co zrobił "ustawienia konfiguracji automatycznej wysyłane ze strony Plusa do Nokii 6300 zawierały tylko ustawienia WEB a nie punktu dostępowego. Wpadłem na pomysł aby wysłać ustawienia innego telefonu. Okazało się że ustawienia APN WAP dla Nokii 6303 przesłane na moją Nokię 6300 działają!!!!! I dla Nokii 6303 w konfiguracji automatycznej jest zarówno ustawienie WEB jak i Punktu dostępowego"

• Anonimowy
      Gość

dzięki za info. zapomniałem o tym, bo czytałem wcześniej o tych ustawienich na niezależnym forum Plusa. teraz chodzi OK. tylko pojawiło się jeszcze jedno ale, nie zauważyliście, że bardzo długo trwa łączenie? ale z drugiej strony, gdy zacznie już ładować, ~50kB na EDGE’u ściąga mi się w sekundę i strona natychmiast się otwiera! ale mimo wszystko, na pewno dłużej strony się otwierają, dłużej trzeba czekać. Ty też tak miałeś? Z ciekawości połączyłem się jeszcze przez ustawienia Internet na HTTP (w Nokii nie rozłącza sesji jak w SE) i otwierają się trochę szybciej, na Socket od razu po kliknięciu na link zaczyna przetwarzać i pobierać (pobiera wolniej niż wcześniej, 25kB ładuje się dłużej niż wcześniej 50).

Trzeba się pilnować z tym surfowaniem po WAPie, bo gdyby naliczyli nam wysoką opłatę (np. po przekroczeniu pakietu) to raczej wszystko będzie zgodne z zapisem w regulaminie.

pzdr 😉

• Anonimowy
      Gość

Zgadza sie, minimalnie dłużej ładują się strony gdy zamiast APN INTERNET używasz APN WAP, ale dosłownie minimalnie dłużej! Ale jaka korzyść! Nie schodzi Ci ze stanu pakietu wielokrotność 100kB a wielokrotność 10kB ! Szczególnie przy małokilobajtowych sesjach na mini operze łączenie przez APN WAP jest korzystne! Simplusowiec jest ekonomistą, audytorem i żeby o takich rzeczach musiał na forum pisać a tu pełno informatyków, techników i tęgich głów i nikt tematu szerzej nie zareklamował;) Pamiętajcie że APN WAP można a nawet trzeba używać w innych programach w komórce. Pozdrawiam. Jak coś to poszcie konsultant121@o2.pl, ale lepiej tutaj na forum!

• Anonimowy
      Gość

A żeby strony szybciej się lądowały, przy otwieraniu strony włączcie przybliżenie, dzięki temu, że w chwili lądowania się strony nie jest obciążany microprocesorek komórki tak bardzo jak przy lądowaniu i widoku całej strony. Ja bynajmniej widzę poprawę, w szczególności ze stronamić 200 – 300 kB. pzdr

• Anonimowy
      Gość

Ludzie! Sorry ale to jakiś problem w tym mysleniu o taryfikacji: moim zdaniem to jest liczone na koniec sesji połczenia cąłego z Intenetem i zaokraglane w góre do pełnych krotnośći stu kilobajów, a nie po transmisji strony – to by było niewykonalne na poziome protokołu TCP/IP!. I tak np. odpalam Internet, wchodze na stonkę kótra ma 20 KB i sie rozłaczam to mi naliczy 100 KB, stracięłm 80 KB, ale gdy gdybym sie połączył, wszedł na pierszą stronkę co miała 20 KB, na drugą co miała 30 KB i na trzecią co miała 40 KB i sie rozłaczył to ruchu bym miał 90 KB więc mi naliczą 100 KB – straciłęm 10 KB. W waszym rozumowaniu by było naliczone 300 KB ! (to tak w uproszczeniu bo limit u operatorów jest sumą bajów przyszło+wyszło)

• Anonimowy
      Gość

emAIL –> Masz racje to jest liczone na koniec i zaokrąglane. I w przypadku apn internet do 100 kB a apn wap do 10 kB.

Co do rozliczania to akurat w plusie jest to oddzielnie upload oddzielnie download czyli jeżeli wejdziesz na stronka odbierzesz 30 kB i wyślesz 5 kB to przy apn internet zabierze 200 kB a przy apn wap 40 kB. Jest różnica.

Oczywiście wykorzystywania apn wap jest korzystne np. w wypadku sprawdzenia poczty (bez pobierania) czy tez sprawdzenia pogody tam gdzie są małe ilości danych.

Najlepiej byłoby gdyby rozliczanie było takie jak w GaduAir czy mBank co 1kB.

• Anonimowy
      Gość

Mi to chyba raz zadziałało i teraz beret. wchodze na onet lajt pobiera 17kb a z pakietu dalej 200 ściąga. Zrobiłem wszystko tak jak w instrukcji. Mój tel to N 6233.

• Anonimowy
      Gość

Pewnie jednak łączysz się z APN INTERNET zamiast APN WAP. Radziłbym usunąć APN INTERNET z ustawień telefonu i łączenie się tylko na WAPie.

• Anonimowy
      Gość
    • Anonimowy
      Gość

Ja znam prawdziwą sztuczke jak mieć darmowy internet w simplusie przez opere mini 4.2

Przeglądanie wątków odpowiedzi 29
Odpowiedz na: Odpowiedź #188435 w Taryfikacja danych w pakietach Simplus korzystniejsza niż myślisz
Twoje informacje:

Anuluj