Start Forum Rynek Wyniki i sprawozdania finansowe Rebranding na polskim rynku telekomunikacyjnym

Przeglądanie wątków odpowiedzi 16
  • Autor
    Wpisy
    • Kan
      Klucznik
      Liczba postów: 8676

Wiele wskazuje na to, że w tym roku zniknie z rynku kilka polskich marek telekomunikacyjnych. Telekomunikacja Polska zamierza bowiem większość swoich usług zacząć sprzedawać pod logiem Orange. Niewykluczone jest także przemalowanie Polkotmtela(Plus i Sami Swoi) na Vodafone, opóźnia się natomiast zmiana szyldu Polskiej Telefonii Cyfrowej (sieć Era).

Pełna treść artykułu dostępna tutaj:

• Anonimowy
      Gość
      Liczba postów: 138654

Nie dla czerwonego badziewia w Polsce. NIE dla Vodasrone! Tylko Plus! – ludzie zostawmy sobie chociaż jedną dobrą marką a nie wszystko oddawajmy w ręce zachodu.

Nie wiem jak wy ale kiedy w PL pojawi się Vodasrone przenoszę się do konkurencji.

• Anonimowy
      Gość

no ale, wtedy konkurencja też będzie już w zachodnich rękach 🙂

dla mnie się liczy dobra obsługa klienta, atrakcyjne ceny i ciekawe usługi. Nazwa nie ma znaczenia, tym bardziej kolor logo. a globalizacja i tak późno dotarła do rynku komórek w porwónaniu z innymi segmentami gospodarki

• noved
      Członek
      Liczba postów: 47

lemur masz rację.

Choc nie zawsze tak myślałem. NP jak Idea zmieniała się w Orange to wydawało mi się to psuciem dobrej polskiej marki. Choć cała operacja była umiejętnym przedsięwzięciem i poszła sprawnie.

Teraz zdecydowanie najważniejsza jest obsługa klienta i cena, choc nie wiem czy w tej kolejności. Chyb jednak cena najpierw. I nieważne pod jaką marką świadczone usługi, choć samo przestawienie się może być trudnym elementem.

Więc jeśli TP/Orange, Era/TMobile, Plus/vodafone będą świadczyły dobre usługi w przystępnych cenach to dlaczego nie?

• Anonimowy
      Gość

śmieszne jest to przywiązanie do marek. śmieszne jest, że wydaje się Wam, że macie jakiś wybór 😉

milionowe budżety na promocje, zawikłane taryfy, zmanipulowały ludzi tak, że zatracili możliwość racjonalnego wyboru. pytanie brzmi – kto nas będzie (mniej) wyzyskiwał 😉 ?

a z tym patriotyzmem to jakaś pomyłka – wojna się już skończyła – partyzanci zginęli. jest czas na kapitał i biznes.

• Anonimowy
      Gość

Po całkowitym połączeniu TP i Orange, poziom znienawidzenia dla Pomarańczy wzrośnie chyba jeszcze bardziej. 😀

• Anonimowy
      Gość

Dla mnie nie jest śmieszne przywiązanie do marek. Po to przez tyle lat wydawało się mnóstwo kaski na promocje marek, aby teraz to poszło z "dymem"?! Na początku przecież operatorzy nie toczyli ze sobą wojny cenowej, tylko próbowali w reklamach wywołać u odbiorcy/klienta określone pozytywne skojarzenia. I co po rebranding’u będę sobie mówił, że "zmieniamy świat na Vodaswąd’e?! Albo cieszył się z tego pedalsko-kure… różu T-Mobile?! Dla mnie żenujące jest to, że mało kto wie jacy udziałowcy "rządzą" danym operatorem. I potem tacy myślą, że jak będzie T-Mobile, to od razu będzie, m.in. super zasięg, extra jakość połączeń, itp. Jakbyście nie wiedzieli, to Deutsche Telekom, który "działa" pod marką T-Mobile, to od samego początku ma udziały w Polskiej Telefonii Cyfrowej, operatora marki Era! Dokładniej od powstania spółki: grudzień 1995r. A od co najmniej początku września 2006r., ma niby te 97% udziałów w PTC. Choć dalej się po sądach z Vivendi"włóczą". I co od tego czasu mogłoby być już super, a raczej nie jest. Czy nikt z Was nie widzi, że DT w 2008r. specjalnie pogarszało oferty pod marką Era, aby ją "zniszczyć" w oczach Polaków?! To nie jest tak, że Era, to całkiem coś osobnego od T-Mobile? Może ktoś to wreszcie zrozumie…

• Anonimowy
      Gość

I jeszcze dodam, że wg mnie można byłoby świadczyć usługi, pod cenną, bardzo dobrze rozpoznawalną, nie tylko w Polsce, marką Era. I chyba, niby tak DT mówi, że szkoda tej marki- obecnie- "niszczyć". Jednak podejrzewam, że to tylko taka "wymówka". To znaczy dalej toczą się jakieś tam procesy z Vivendi, do tego ten kryzys i- z tego co wiem- DT za dużo w ur. nie zarobiło;) Może też mają na uwadze, że po rebranding’u (o czym wspominał na początku 2007r. prezes PTC, dr. Hartmann), będzie im trudniej wypromować nową markę, gdy agresywnie "atakuje" P4 (dla niektórych "mądrych" dodam, że tak nazywa się operator marki Play). Czy naprawdę chcecie, aby DT wydało kolejne, może nawet setki milionów, na rebradning?! Do tego będą mieć kolejny "legalny" powód do wywożenia kaski, tzn. jakiś tam procent od dochodów PTC za używanie, także "prestiżowej" marki, T-Mobile- tak jak to "wygląda" w przypadku PTK Centertel?! Ale to tylko moje zdanie…

• Anonimowy
      Gość

rogmaniek, jeśli chodzi o snucie takich teorii spiskowej, typu Tmobile celowo niszczy polską markę, to sądzę, że jesteś w błędzie. Popatrz na zmieniającą się ofertę Ery- mimo, że rebranding odsuwa się w czasie. Ceny blue spadły, strefa swobodnych rozmów, uwolnienie telefonów od simlocków, podwójne doładowania w ofertach tt i ttfon czy ostatnio- darmowe startery TT z ciekawymi opcjami i darmowymi połączeniami. Moim zdaniem- jest coraz lepiej i coraz ciekawiej. I wszystko pod nazwą Era 😉

• Anonimowy
      Gość

ziggy: pisałem o roku 2008r., jeśli chodzi o to "psucie" marki Erunia he he! Zgadzam się z Tobą, że od początku tego roku, jest jakby lepiej- nie wiem co jest "grane?!;) Może naprawdę coś do Niemców "dociera"?! Nawet te "internetowe" startery nie mają ani troszkę różu, aż dziwne;) Ale to chyba nie możliwe, żeby DT chciało, na dłużej, zostawić markę Era, tak jakby taką markę- córkę T-Mobile?! Jednak cuda się zdarzają he he! Tym bardziej, jak już pisałem wyżej, jest kilka argumentów za "zostawieniem" marki Era. To jak na razie, cieszę się tą marką, dodając sobie Era Moja na zawsze he he! Pozdro!

• Anonimowy
      Gość

Pedalskie logo zamiast Plusowego, to moim zdaniem dobry pomysł, ale to tylko logo – najważniejsze, czy oferta też będzie pedalska i jak Vodafone będzie się klientom w Polsce dobierać do dupy.

• Anonimowy
      Gość

Czy ktoś mi może napisać czy taka zmiana nazwy jest powodem do ubiegania sie o rozwiazanie umowy bez naliczania kary umownej z powodu zmiany warunkow świadczenia usług?.. w koncu podpisywalem umowę z siecią X i jedynym powodem dla ktorego to zrobiłem była jej śliczna nazwa – a jak juz tak sie nazywać nie będzie to ja nie mam ochoty z niej korzystać!

• Anonimowy
      Gość

Kolejny cwaniak ktory mysli ze zgarnie dwa nowe fony w jednym rzucie 😕 Umowe podpisales na okreslonych warunkach i wszystkie swiadczenia zachowasz do konca umowy

• Anonimowy
      Gość

a ja bym chciała rebranding. W sumie to się nie mogę doczekać, bo liczę na to, że wraz z nowym logiem wejdzie nowa promocja i nowe stawki, żeby tylko przekonać użytkowników do marki… A z tą Erą tak obiecują, obiecują i zmienić coś nie mogą… Już ostatnio były artykuły, że w pierwszej połowie 2009, teraz, że do końca roku… ehh…

• Anonimowy
      Gość

Bambetl: A czy nie można pod tą samą, cenną marką Era, przygotowywać naprawdę dobrych ofert?! Pewnie, że tak! Ok może i komuś podoba się różowe logo, ale tu chodzi też o inne aspekty, o których napisałem wyżej. Naprawdę masz jakąś "urazę" do "bronionej" przeze mnie marki?!;) Po co "niszczyć" coś, co było i dalej może być wartościowe czy po prostu "dobre". Dla mnie marka Era, pewnie "dzięki" wcześniejszym kampaniom reklamowym, kojarzy się z pewnymi, wyjątkowymi wartościami. Podobnie z resztą, tak "mam" odnośnie marki Plus czy Idea:) Zrozumiałbym jeszcze, gdyby Deutsche Telekom wprowadziło markę T-Mobile, jako, np. piąty operator infrastrukturalny czy zamiast marki Play. Ale ok- szanuje Twoje zdanie. Choć trochę mi z tego powodu smutno he he! Pozdro!

• Anonimowy
      Gość

rogmaniek, rilaksss… to nie tak, że ja mam coś do Ery czy jakiejkolwiek innej marki. Po prostu należę do tego typu ludzi, którzy pokładają nadzieje w globalizacji i jednoczeniu międzynarodowych marek… Wierzę, że im więcej w nas z zachody tym większe szanse mamy na rozwój… Nie widzę nic złego w tym, że zmieni się logo (choć za różowym nie przepadam), a widzę spora szanse na to, że może być lepiej…

• Alex
      Gość

Codzienność w Polsce ulega dynamicznym przemianom, obejmując zarówno sferę gospodarczą, jak i społeczną. Śledzenie lokalnych wydarzeń pozwala lepiej rozumieć zmiany w przepisach oraz nowe inicjatywy obywatelskie. Aktualne informacje na ten temat można znaleźć na https://godzinnik.pl/polska/, gdzie każdego dnia publikowane są świeże wiadomości.

Przeglądanie wątków odpowiedzi 16
Odpowiedz na: Odpowiedź #169206 w Rebranding na polskim rynku telekomunikacyjnym
Twoje informacje:

Anuluj