Start Forum Operatorzy Operatorzy komórkowi Przenoszenie numerów –mogą wystąpić problemy

Przeglądanie wątków odpowiedzi 16
  • Autor
    Wpisy
    • Kan
      Klucznik
      Liczba postów: 8676

Zgodnie z nowelizacją Prawa telekomunikacyjnego od wczoraj (06.09.2009 r.) można przenosić numer telefonu, bezpłatnie i co najważniejsze szybciej niż dotychczas. Z takiej możliwości mogą korzystać zarówno użytkownicy operatorów telefonów komórkowych jak i stacjonarnych. Tyle teoria, a jak wygląda praktyka?

Pełna treść artykułu dostępna tutaj:

• Anonimowy
      Gość
      Liczba postów: 138804

Jedną i tą samą rzecz Bóg daje Polakom w wystarczającej i zbyt małej ilości. Jest to rozum. "Mnie" przydzielił go w wystarczającej ilości, a" sąsiadowi" o wiele za mało. To niesamowite jak bardzo martwimy się o naszych "sąsiadów".

• Anonimowy
      Gość

Można ironizować, ale jeżeli rzeczywiście nie wszyscy są gotowi, to może lepiej poczekać jeszcze do końca lipca, bo słyszałem, że o taki właśnie termin chodzi operatorom, którzy składali tenwniosek. Nie jest to w końcu wieczność, a może da się dograć już wszystkie szczegóły w tym czasie.

• Anonimowy
      Gość

no cóż, orange i plus przechodzą samych siebie. niby gotowi tylko o innych się martwią. tylko, że Ci inni nie szukają wymówek i są gotowi

• Anonimowy
      Gość

Wypada dodać, że złożenie wniosków oznacza, że przynajmniej do czasu jego rozpatrzenia operator nie musi przenosić numeru w ciągu 24 godzin.

• Anonimowy
      Gość

Pracowałem jako tester dla jednego z opów przy wprowadzaniu pierwszej wersji MNP. Testy trwały ponad 3 miesiące zanim systemy się ustabilizowały (głównie przesyłanie informacji pomiędzy operatorami). Myśle, że conajmniej tyle samo czasu będzie potrzebne na testowanie nowego procesu. Bzdurą jest mówienie że jeden operator jest lepiej przygotowany a inny gorzej – to naczynia połączone i wszyscy muszą być równie gotowi by proces zadziałał.

• Anonimowy
      Gość

A ta wersja różni się czym? Inne informacje trzeba wymieniać? adresy, numery, pesele itp duperele zmienily się od tamtych 3 miesięcy? Wiem, procesory trzeba w serwerach wymienić bo nie są w stanie przemielić takiej ilości danych.

• Anonimowy
      Gość

Oczywiscie mozna mowic ze samo przeniesienie numeru jst proste bezproblemowe i trwa te 24 godziny, ale trzeba tez pamietac co po tym przeniesieniu. Gotowosc systepmow informatycznych 2 operatorow nie oznacza ze przeniasa tylko numer, ale ze beda po tym fakcie rozliczac ten numer poprawnie. Bo zle przygotowanie tego procesu moze spowodowac ze majac numer w Plusie i dzwoniac do Plusa polaczenie bedzie rozliczone jak z numerem w Orange lub Play. Dlatego tak wazna jest gotowosc wszystkich operatorow. A Play od wczoraj nie realizuje wogole MNP bo ma problemy systemowe. Wiec nie jest tak rozowo jak wszyscy obioecuja i musi byc okres przejsciowy

• Anonimowy
      Gość

Mam pytanie, może ktoś wie – w jaki sposób można sprawdzić, w jakiej sieci jest dany numer? Powiedzmy, że mam telefon w Orange i dzownię do kogoś na numer, który wygląda jak numery Orange. Więc myślę, że mam do niego darmowe minuty. A potem się okazuje, że ktoś dzień wcześniej przeniósł sobie numer np do Playa – i wcale nie dzwoniłem za darmo, tylko 3 razy drożej, jak to do Playa. To ważny aspekt dla klientów! Pomyśleliście o tym?

• Anonimowy
      Gość

Ok, ale nie zawsze siedze przy kompie, i nie mam internetu w komórce. A poza to na maksa wkurzające – wyobrażacie spobie sprawdzanie każdego numeru do którego się dzwoni? I w zasadzie codziennie może się to zmieniać. Jedengo dnia kumpel jest w Orange, a jutro może byc w Playu, a potem przejśc sobie do Plusa i tak dalej. Niezły bałagan sie zrobi..

• rafaik
      Członek
      Liczba postów: 356

Wikary -> Masz racje. Tak naprawdę nie jesteś w stanie tego sprawdzać 😉 Dlatego moim marzeniem jest uproszczenie cenników i jedna płaska stawka do wszystkich sieci. Niestety to tylko marzenie. Bo wiadomo asymetria MTR.

• PROZAK
      Uczestnik
      Liczba postów: 1932

uważam że przenoszenie numerow jest proste i w rzeczywistosci trwa kilka minut, problemem sa sami operatorzy. Pewnie chcą cos jeszcze ugrać, zniechęcić do zmiany itp. Muszą też pewnie zatrudnić osoby do fizycznego wklepywania i kasowania numerów z systemu, bo o to własnie chodzi, że jednocześnie jeden operator wklepuje do systemu a drugi kasuje ten numer.

• Anonimowy
      Gość

ja myślę, że te wnioski zostały złożone jako gwarancja NIE dostania kary. Jeśli piszą iż mogą nie dać rady i nie przeniosą w 24 godziny to nic się nie stanie. Widać też, że PTC i P4 są pewni tego i dadzą radę bez takich zapewnień

• Anonimowy
      Gość

BTW to niezły test operatora. Zobaczymy który z nich tylko się chwali jakością i świetnością swoich systemow. Na Telepolis oranżada oblewa w pierwszym kroku czyli rejestracja numeru, a tak się chwalą doskonałą obsługą klienta :-DDD.

• Anonimowy
      Gość

Często nie zależy to od samego operatora z którego się ucieka, każdy operator ma problemy z tymi przenosinami, Orange przynajmniej potrafi się do tego przyznać, pan Wojtek już zapowiedział że będą się starać o wydłużenie czasu realizacji a tym czasem zrobią wszystko by się wywiązać z postanowienia UKE, zobaczymy jak to dalej będzie szło. Na razie jeden dzień minął..

• Anonimowy
      Gość

Jak przepis pozwala na przeniesienie numeru w 24 godziny to tak ma być. I żadne okresy przejściowe bo Plus czy Orange nie są gotowe. W końcu po to jest przepis aby go przestrzegać. A UKE jak sprawfdzi z czyjej winy jest to niemożliwe – czytaj stosowanie prawa w Polsce dla maluczkich a Orange czy Plus mogą mieć okresy przejściowe – to wg mnie nałożyć karę w maksymalnej wysokości bo dla mnie to żaden argument że ktoś nie czyta przepisów. W dodatku takich które nie pojawiły się z dnia na dzień bo przecież były już wcześniej konsultowane szczegóły rozporządzenia.

JAK operator zapłaci to zacznie zatrudniać ludzi którzy pracują a nie tylko próbują naciągnąć klienta na droższe taryfy.

Po prostu przepis mówi co należy do operatora wa UKE ma to sprawdzać i tyle. A jak łamią prawo to karać, najlepiej finansowo.

I żadne okresy przejściowe bo przecież jak ktoś ma 700 kontaktów i chce się przenieść to nie może czekać aż będzie dostępny za 3 dni czy może tydzień? Ma być 24 godziny i to maksymalnie.

• Anonimowy
      Gość

A ja mam pytanie co mam zrobić w sytuacji gdy złożyłam wniosek o przeniesienie telefonu z Orange do Plusa 25-03-2009 r , przeniesiono mi go dopiero 3-08-2009 r po wielu monitach i trzykrotnym pisaniu wniosku. Orange poinformowało mnie 26-06-2009 r o tym, że mam wnieść tą opłatę z tytułu przeniesienia numeru do dnia 27-07-2009 ra faktycznie przełączono 3-08-2009 r

Czy otrzymam zwrot pieniędzy m imo że wnioski były składane przed wejściem przepisów?

Babcia Ula

Przeglądanie wątków odpowiedzi 16
Odpowiedz na: Odpowiedź #178211 w Przenoszenie numerów –mogą wystąpić problemy
Twoje informacje:

Anuluj