Start Forum Rynek Rozliczenia i płatności Polska charakteryzuje się jednymi z najniższych cen usług mobilnych w UE

Przeglądanie wątków odpowiedzi 8
  • Autor
    Wpisy
    • Kan
      Klucznik
      Liczba postów: 8676

Telefonia
      ruchoma zdobywa z roku na rok coraz więcej abonentów. W 2009 roku najbardziej
      popularne były telefony

pre-paid. Oferty typu mix zwiększyły swój
      udział do 8,8%. Za korzystanie z telefonu komórkowego na abonament konsumenci w
      2009 roku płacili miesięcznie średnio 77 zł, a pre-paid przeciętnie 44 zł.
      Najmniej płacili użytkownicy telefonów w systemie mix – 38 zł.

Pełna treść artykułu dostępna tutaj:

• PROZAK
      Uczestnik
      Liczba postów: 1932

możliwe ,ale jak by policzyć to do poziomu zarobków pewnie polska była by pierwsza ale od końca 😀

• Anonimowy
      Gość
      Liczba postów: 138381

A kto ci broni zarabiać tyle ile w Niemczech czy w Szwecji?

• Anonimowy
      Gość

Kto mi broni? Pracodawca. Najgłupszy post jaki widziałem.

• Anonimowy
      Gość

Otóż to… co z tego, że są najniższe jak zarobki też są najniższe (wyłączam nowo przyjętych w postaci Rumunii i Bułgarii bo tam jest jeszcze większa dzicz nic u nas).

Spędziłem kilka lat w Niemczech i co mogę powiedzieć – w stosunku do tamtejszych zarobków usługi telekomunikacyjne (mobilne) są zdecydowanie tańsze niż u nas (proszę nie przeliczać cen niemieckich na PLN a na siłę ich pieniądza/zarobków).

Aby jednak było śmiesznej w przypadku szerokopasmowego dostępu do internetu + telefon stacjonarny u naszego zachodniego sąsiada ceny nawet w przeliczeniu EUR-PLN są dla nas bardzo atrakcyjne, zakładając, że średnio zarabiamy w Polsce na rękę 1500 złotych.

Pozdrawiam.

• Anonimowy
      Gość

Średnia pensja jest dwa razy wieksza niz napisałeś. Ale u ciebie na wsi pewnie tak jest. szkoda mi takich jak ty:P

• Anonimowy
      Gość

>kiko, ty prostaku ja mieszkam w dużymi mieście i zarabiam tylko trochę więcej niż 1500. średnia średnią ale prawda jest taka, ze obecnie 90% zarabia właśnie tyle.

A reszta?? kradnie, oszukuję albo ma układy. Jesteś uczciwy to nie masz nic. NIe znam uczciwych co dobrze zarabiają, bo albo kombinują albo właśnie nie wiele mają.

Więc wybierz do której grupy należysz bo dla mnie to dość jasne.

• Anonimowy
      Gość

@ kiko – czytasz newsy z pudelka a nie wiesz jak wyglada realne zycie.. Zaczniesz zarabiac sam na siebie to przekonamy sie czy ta srednia jest faktycznie srednia czy niska… Poki co to zyj za mamusine pieniadze. Mowie tutaj o podstawie a nie o dodatkach pod postacia np premii. Poza tym, w Polsce juz jest w miare tanio (biorac pod uwage pakiety czy Play) jednak w porownaniu do zachodnich sasiadow to placimy duzo mimo wszystko.

• LesH
      Uczestnik
      Liczba postów: 3876

Porównanie cen prepaid-ów w relacji DE-PL:

1/ Rozmowy:

W prawdzie w DE cena minutowa prepaid do wszystkich sieci niemieckich to 9-10 centów za minutę (na szczęście nie mają tam swego 'pleja’ z 2x droższym wejściem 'wdzwanianym’ niż do innych opów, ale za to niestety rozliczenie minutowe albo w najlepszym wypadku pierwsza rozpoczęta nawet o sekundę minuta jako pełna minuta, a to w praktyce strasznie mnoży koszty w przypadku krótszych połączeń, o pomyłkowych lub niechcianych pod fax albo na 'sekretarkę’ nie wspominając. Toteż w DE ładunek kwotowy wydzwania się 'dziwnie’ szybko 🙁

2/ SMS-y:

generalnie mają tam po min. 10 centów za sms do wszystkich opów komórkowych w DE, 5 centów do własnej sieci. W PL mamy oferty do wszystkich w pakietach i wychodzi np. po 1 grosz za sms, a we własnej sieci nawet darmo. Niemcy mogą sobie o takich ofertach w prepaid-ach tylko pomarzyć.

3/ MMS-y:

generalnie po 0,39 Euro (39 centów) za MMS do każdej sieci DE, czyli oo 4 x drożej niż PL, czego nawet niemieckie zarobki i 'siła nabywcza’ tutejszego Geld-ądza nie ratują. Drogawo.

4/ Transmisja danych:

Istnieją świetne oferty nielimitowanego transferu mobilnego prepaid, np. w handlowej sieci discount-ów ALDI za 15 Euro otrzymuje się na całe 30 dni nielimitowany mobilny transfer danych, bez bulenia abonamentu co miesiąc. Na początek trzeba kupić starter za bodaj, że 13 Euro i naładować go 15 Euro, o ile tego pierwszego ładunku już nie doliczyli do startowej SIM-karty, nie pamiętam, ale to szczegół. Acha: nie masz modemu HSPA w 'paluchu na USB? – Proszę bardzo, w tymże 'Aldiku’ kupisz modemik bez SIM-locka (!!!) za – obecnie w promocji – jedyne 50 Euro bez centa, czyli niecałe 200 zeta PLN…

Tyle moich obserwacji porównawczych. Przydały się komuś? To dobrze 🙂

Przeglądanie wątków odpowiedzi 8
Odpowiedz na: Odpowiedź #192753 w Polska charakteryzuje się jednymi z najniższych cen usług mobilnych w UE
Twoje informacje:

Anuluj