Start Forum Operatorzy Operatorzy komórkowi Play przegrywa w wojnie cenowej w pre?

Przeglądanie wątków odpowiedzi 76
  • Autor
    Wpisy
    • bruno
      Członek
      Liczba postów: 217

Ostatnie podsumowania wojny cenowej w sektorze pre:
      Tak Tak, Heyah, Orange i Plus odnotowały przyrost prepaidowców. Play jeszcze nie opublikował swoich rocznych zestawień, ale jeczcze daleko im do 3mln uzytkowników w ogóle. A każdy z prepaidów W3 ma ok. 7mln użytkowników pre. Czyżby Play poległ w prepaidowej walce?
      Stawkę 29gr/min do wszystkich mają już wszyscy. Play ruszył z kolejną edycją reklam porównawczych, ale wychodzi na to, że W3 ciągle jest na plusie.

• Anonimowy
      Gość
      Liczba postów: 139184

No cóż , słaba reklama porównawcza na pewno klientów Playowi nie przysporzy. Oferta też nie jest jakaś rewelacyjna, szczególnie w porównaniu do sieci, które mają podwójne doładowanie.

• Anonimowy
      Gość

oferty tak na prawdę to sieci mają całkiem podobne, ale play przegrywa, bo mało osób ma zaufanie do tej sieci…

• Anonimowy
      Gość

To też, ale ludzie myślą także o tym, że jak na razie inni będą mieć do nich drożej, jak na ten moment dużo drożej.

• Anonimowy
      Gość

dokładnie, z jednej strony ludzie troszczą się o bliskich i nie chcą by było strasznie drogo do nich a z drugiej te podwójne doładowania robią swoje, sieci coś dają od siebie klientom co jak dla mnie przekonuje do pozostania. Na przykładzie orange i ich 2×2 widać że ludzie mocno się zaangażowali w to podwójne doładowanie bo na wielu forach szukają par.

• Anonimowy
      Gość

no logiczne, że przecież wszystkich bliskich nie da się namówić na nagłą zmianę sieci (szczególnie jeśli mają na abonament) a nikt nie będzie świadomie narażał wszystkich na większe wydatki.

• Anonimowy
      Gość

Widać zaangażowanie, bo żeby dostać doładowanie trzeba mieć parę, inaczej się nie da, a każdemu przecież przyda się podwojenie, nawet jeśli można wykorzystać je tylko na konkretne usługi. A teraz, gdy u wszystkich stawki są takie same to czynnikiem decydującym mogą być właśnie bonusy.

• Anonimowy
      Gość

wg was to zaangażowanie, wg mnie to lekka desperacja… jak ktoś wśród bliskich nie może znaleźć nikogo do podwójnego doładowania to szuka w necie…

• Anonimowy
      Gość

Dobieranie par może być dla wielu kłopotliwe, ale ogólnie każda promocja dająca ekstra kasę jest w miarę ciekawa. Szkoda tylko, że Orange daje ekstra kasę do wykorzystania tylko w sieci. Zresztą wszyscy operatorzy dają tylko w sieci. Pod tym względem podwójne w Tak Tak czy Heyah nie mają konkurencji.

• Anonimowy
      Gość

true to mi się właśnie podoba, że mogę swoje podwójne zużyć na co się tylko podoba

• Anonimowy
      Gość

Poprzednie podwójne w Orange były do wykorzystania tylko w sieci, 2×2 jest prawie na wszystko, z tym, że jest ograniczenie- trzeba mieć parę.

• Anonimowy
      Gość

ograniczeń tak na prawdę jest więcej :] chociażby smsy specjalne czy roaming…

• Anonimowy
      Gość

Mam tylko nadzieje, że podwójne doładowanie w Erze i Heyah nie ulegnie zmianie i nadal będzie na wszystko i do wszystkich.

• Anonimowy
      Gość

wątpię żeby się cofnęli "w rozwoju"

• Anonimowy
      Gość

[quote="Bajadurka":3v74y631]ograniczeń tak na prawdę jest więcej :] chociażby smsy specjalne czy roaming…[/quote:3v74y631]

No i jeszcze bonus ograniczony czasowo. Liczę, że podwójne w TT pojawi się na jesieni, wyliczyłem, że pod koniec września zasoby mojego konto mogą zbliżać się do 0 zł, ale na razie jest jeszcze dobrze

• Anonimowy
      Gość

Co do Playa, słyszeliście jakie kary nałożyli użytkownikom, którzy nie doładowali zobowiązaną kwotą w określonym czasie?

• Anonimowy
      Gość

słyszałam i jestem w szoku… 2000 zł to za dużo!! ja wiem, że umowa zobowiązuje, ale bez przesady!

• Anonimowy
      Gość

Zobowiązuje, ale kwota karna nie została jasno określona, więc wina leży po obu stronach, tylko skąd Play wziął taką sumę?

• Anonimowy
      Gość

karę widać mogli sobie nałożyć taką jaka im się podoba… :/ żeby tak człowiek na cudzych błędach się uczył i wczytywał dokładnie w każdą umowę…

• Anonimowy
      Gość

[quote="Boca":sswjo1os]Poprzednie podwójne w Orange były do wykorzystania tylko w sieci, 2×2 jest prawie na wszystko, z tym, że jest ograniczenie- trzeba mieć parę.[/quote:sswjo1os]

Doładowanie 2X2 jest do wykorzystania tylko wewnątrz sieci, na telefony stacjonarne i transmijsę danych. Czyli ciągle nie można wykorzystać tek kwoty na połączenia do wszystkich sieci, smsy do wszystkich sieci, ani nie można zakupić z tej kwoty żadnych usług, np. pakietów bądź taryf. Wszystkie promocje Orange zostały ostatnio rozszerzone tylko o rozmowy na telefony stacjonarne i transfer danych, czyli nie można na "prawie wszystko"

Jeśli chodzi o aferę z Play…kto o zdrowych zmysłach podpisuje taką umowę, w której wysokość kary za niedotrzymanie warunków zależy od widzimisię operatora? 2 tyś zł- ładnie Play pojechał po kieszeni klientów. Wg mnie to nonsens.

• Anonimowy
      Gość

a ta promocja orange to jeszcze trwa?

• Anonimowy
      Gość

[quote="Bajadurka":2k5q8vfn]a ta promocja orange to jeszcze trwa?[/quote:2k5q8vfn]

To podwojenie jeszcze w ogóle obowiązuje? Na stronie Orange zupełnie nic nie piszą.

[quote="bruno":2k5q8vfn]Jeśli chodzi o aferę z Play…kto o zdrowych zmysłach podpisuje taką umowę, w której wysokość kary za niedotrzymanie warunków zależy od widzimisię operatora? 2 tyś zł- ładnie Play pojechał po kieszeni klientów. Wg mnie to nonsens.[/quote:2k5q8vfn]

Z artykuły jaki czytałem na necie jasno wynika, że zapis o tej karze był podany zupełnie nie precyzyjnie i Play ma być za to ukarany.

• Anonimowy
      Gość

Z tego, co się orientuję, to podwojenie w Orange miało trwać do 23. sierpnia.

• Anonimowy
      Gość

zypolek podejrzewam, że play już coś wymyśli żeby się od kary wywinąć… nie pierwszy raz zresztą.

• Anonimowy
      Gość

Na razie w PF zmieniły się bonusy darmowych smsów do wszystkich sieci- obcięli ilość promocyjnych smsów i pewnie niedługo całkowicie zrezygnują z tej oferty.
      Znacznie ciekawiej prezentują się oferty np. Heyah- z podwójnym doładowaniem czy Tak Tak- z potrójnym doładowaniem.

• Anonimowy
      Gość

Play się wycofuje bo im kasy zaczyna brakować. No i bardzo dobrze. Może teraz przycichną "plejowcy" którzy najgłośniej krzyczeli o tym jaka to świetna sieć…

• Anonimowy
      Gość

Dziwna polityka, nie sądzicie? Zamiast od samego początku proponować racjonalną ofertę zdecydowali się na zaproponowanie czegoś kompletnie dla operatora nie opłacalnego, teraz będą odbierać darmowe smsy swoim użytkownikom, a ci nie będą z tego zadowoleni. Dlatego też chwalę politykę TT – być może nie mam po doładowaniu darmowych esów, ale oferta jest ulepszana i nic nie jest mi odbierane.

• Anonimowy
      Gość

Wygląda na to, że taką politykę stosuje Play żeby przyciągnąć klientów, tak jak teraz 60 zł za przejście do sieci.

• Anonimowy
      Gość

W TT nie zabierają i nawet potrajają
      swoją drogą, prócz zmian warunków promocji darmowych smsów do wszystkich (pewnie niedługo całkowicie wycofają się z oferty), zdrożała prawie 2 razy cena minuty w pakietach w innych ofertach pre Play’a.

• Anonimowy
      Gość

zypolek może play łudził się, że konkurencja nie będzie próbowała ich prześcigać ze stawkami, a przynajmniej nie tak szybko… dla nich to byłoby korzystne – zaproponowali by wtedy coś znacznie lepszego, w krótkim czasie zdobyliby rzeszę klientów i potem by ich na dalsze obniżanie stawek mogło już stać. a że inni błyskawicznie zareagowali to klienci nie zdążyli się zdecydować na przejście do playa

• Anonimowy
      Gość

Jednym słowem to krótkofalowa polityka, którą Play nadal utrzymuje. Nie rozumiem po co przyciągać nowych klientów by za chwilę ich stracić psując ofertę?

• Anonimowy
      Gość

po co? no najwidoczniej po coś. może dla statystyk? kto to wie… ja tam polityki playa nigdy nie rozumiałam, tak jak i ich kampanii reklamowych…

• Anonimowy
      Gość

No cóż, zobaczymy jak te statystyki będą wyglądały. Osobiście rzyszłości dla tego nie widzę, klienci większa wagę przywiązują teraz do oferty podstawowej a nie jednorazowego bonusu.

• Anonimowy
      Gość

Ale oferty podstawowe są podobne i zazwyczaj opierają się na stawce 29gr/min do wszystkich sieci. I to usługi dodatkowe mogą przesądzić o atrakcyjności oferty, np. podwójne doładowanie w Heyah, w sierpniu było w Orange, potrójne doładowanie w Tak Tak. Play, jako jedyny, pogarsza ofertę. Na dobrą sprawę- chyba niepotrzebnie, bo z tych smsów, które wcześniej proponowali, nieliczni byli w stanie skorzystać.

• Anonimowy
      Gość

bruno no tak, ale w heyah czy tt to podwójne doładowanie weszło już jako niemal stały element sieci, a play próbuje zbwabić klientów oferując im jednorazową kasę bez obietnic na cokolwiek w przyszłości.

• Anonimowy
      Gość

Te smsy były i są przeznaczone dla młodzieży szkolnej, bo tylko oni przy takich cenach połączeń z nudów wysyłają smsy. Podobnie nie wierzę, aby dorosła osoba zmieniła sieć na Play ze względu na 60 zł bonusu na starcie. Na tapecie jest pogarszanie przez nich oferty pakietowej, a to zapewne bardziej wpłynie in minus niż te bonusy in plus.

• Anonimowy
      Gość

zypolek nie uogólniałabym tak… ja odkąd mam darmowe smsy w heyah to zaczęłam na prawdę więcej pisać kiedyś faktycznie bardziej opłacało mi się dzwonić.

• Anonimowy
      Gość

Nie wiem czy te 60 zł to ma być rekompensata ze zepsucie oferty? Jeśli tak, to starzy użytkownicy w ogóle na tym nie skorzystają..

• Anonimowy
      Gość

otóż to… dla mnie to idiotyzm próbując przyciągać nowych kosztem starych…

• Anonimowy
      Gość

I to znacznym, ponieważ 60 zł za przejście do Play pojawiło się zaraz po tym jak podrożały pakiety.

• Anonimowy
      Gość

chyba nie tyle podrożały co zostały okrojone… ceny zostały te same, tylko pakiety mniejsze.

• Anonimowy
      Gość

To miałam na myśli, bo jeśli zostały okrojone to automatycznie za taką samą ilość trzeba zapłacić A wracając do Playa, to reklama z Pinokio trochę przypomina mi ich strategię, super oferta na początku, później się psuje;P

• Anonimowy
      Gość

Czy oni ten bonus 60 zł dodają wszystkim bez żadnych wymogów? To jest niesamowite, bo kolejne ich kroki wskazują, że prowadzą politykę posiadania jak największej ilości statystycznych użytkowników. 5 zł doładowanie konta na rok i 60 zł po przenosinach. Z pewnością dużą grupa klientów(zwłaszcza młodych) przenosić się będzie wyłącznie dla bonusu, wykorzystają go, a później dalej. Play nie prowadzi jakich kolwiek działań, które miałyby przytrzymać klientów przy sieci. Racjonalnie zostało to rozwiązane w TT – 10 zł premii za każde kolejne doładowanie po przeniesieniu numeru, z biznesowego punktu widzenia to ma sens.

• Anonimowy
      Gość

Z drugiej strony ludzie tez nie są tacy naiwni i wolą mieć lepsza ofertę długoterminową niż bonus na start. Sądzę, że nawet podwójne czy potrójne doładowanie się bardziej opłaca niż tego rodzaju bonus, ale zależy , co kto woli.

• Anonimowy
      Gość

mnie zastanawia czy playowi te statystyki są do czegoś potrzebne – może coś się ma zmienić jak osiągną jakiś pułap?

• Anonimowy
      Gość

Jak na razie odnoszą straty i to dość poważne, więc mimo tego, że dostaną dodatkową kasę to raczej nie przeznaczą jej na obniżki cen.

• Anonimowy
      Gość

Też nie wierzę w kontynuację wojny cenowej w sektorze pre. Play nie obniży kosztów połączeń. Nie tylko pogarszają swoją ofertę, ale też czytałem, że UKE planuje szybciej znieść asymetryczne MTRy do Play.

• Anonimowy
      Gość

[quote="bruno":3g2nlda1]Też nie wierzę w kontynuację wojny cenowej w sektorze pre. Play nie obniży kosztów połączeń. Nie tylko pogarszają swoją ofertę, ale też czytałem, że UKE planuje szybciej znieść asymetryczne MTRy do Play.[/quote:3g2nlda1]

To plotki czytałeś. Plan obniżania stawek MTR będzie realizowany zgodnie z założeniami, a jeśli już dojdzie do ewentualnych zmian (co jest bardzo wątpliwe), to nie będą to zmiany polegające na przyspieszeniu obniżek

• Anonimowy
      Gość

Play teraz nie będzie stawiał na obniżki tylko na podreperowanie wskaźników finansowych.

• Anonimowy
      Gość

[quote="Kimono":3onti5jh][quote="bruno":3onti5jh]Też nie wierzę w kontynuację wojny cenowej w sektorze pre. Play nie obniży kosztów połączeń. Nie tylko pogarszają swoją ofertę, ale też czytałem, że UKE planuje szybciej znieść asymetryczne MTRy do Play.[/quote:3onti5jh]

To plotki czytałeś. Plan obniżania stawek MTR będzie realizowany zgodnie z założeniami, a jeśli już dojdzie do ewentualnych zmian (co jest bardzo wątpliwe), to nie będą to zmiany polegające na przyspieszeniu obniżek [/quote:3onti5jh]
      te stawki mieli zmienić już kupę czasu temu i jakoś po dziś dzień się nie doczekaliśmy…

• Anonimowy
      Gość

Play ma duże długi, zaczynają pogarszać oferty bo czas myśleć o finansach. zresztą przyszlo do nich ludzie z orange, a to nie wróży zmianami cen

• Anonimowy
      Gość

Każdy ma wzloty i upadki,a gdy starty są tak duże to nie można myśleć o kolejnych obniżkach. Zobaczymy jaką przyjmą strategię.

• Anonimowy
      Gość

no ok, wzloty i upadki, ale na taką skalę?

• Anonimowy
      Gość

Co masz na myśli? Zmianę oferty?

• Anonimowy
      Gość

Oferty się powoli pogarszają. Na korzystną zmianę w pre Play’a nie ma co liczyć. A niskie stawki to był jedyny atut tej oferty, który zresztą został zbity przez innych operatorów. I przebity przez dodatkowe bonusy, typu podwójne doładowanie w Heyah, czy potrójne doładowania w Tak Taku.

• Anonimowy
      Gość

[quote="Boca":trsa83uk]Co masz na myśli? Zmianę oferty?[/quote:trsa83uk]
      miałam na myśli to, że na taką wpadkę to sobie może pozwolić tubiedronka albo mobilking, ale nie play, który jest aktualnie już jedną z największych bądź co bądź sieci…

• Anonimowy
      Gość

Może nie największych, ale najmocniej promowanych w mediach. Gdzie tam im do udziału na poziomie Ery, Orange czy Plusa. Teraz organizują jakąś promocję z internetem, ale wątpię, aby na to akurat polecieli klienci.

• Anonimowy
      Gość

no, ok ale są jednak siecią "realną" a nie wirtualną…

• Anonimowy
      Gość

[quote="zypolek":frljzppo]Może nie największych, ale najmocniej promowanych w mediach. Gdzie tam im do udziału na poziomie Ery, Orange czy Plusa. Teraz organizują jakąś promocję z internetem, ale wątpię, aby na to akurat polecieli klienci.[/quote:frljzppo]

Ale Play ma bardzo słaby jakościowo i ilościowo Internet, więc nawet promocje tu nie pomogą.

• Anonimowy
      Gość

chwytają się wszystkiego co mogą… ja na internet w heyah nie narzekam – na tyle na ile go używam wystarcza w zupełności

• Anonimowy
      Gość

Słaby ilościowo tzn?

• Anonimowy
      Gość

Słaby jakościowo- tam, gdzie już jest zasięg, to internet chodzi wolno. Jeśli chodzi o ilość- chodzi o zasięg- jest w większych miastach a dalej- ze świecą szukać.

• Anonimowy
      Gość

W mieście tez nie łapie, mam tu na myśli blok w centrum, gdzie w miarę dobrą jakoś połączenia miałam tylko na balkonie.

• Anonimowy
      Gość

w blokach to z tego co słyszałam to akurat o rodzaj budownictwa chodzi…

• Anonimowy
      Gość

Blok może osłabiać zasięg no, ale bez przesady, nie może spowodować, że korzystanie z urządzenia jest niemożliwe.

• Anonimowy
      Gość

Nie wiem w czym jest problem, podejrzewam, że zarówno w słabym zasięgu jak i konstrukcji bloku.

• Anonimowy
      Gość

zypolek no widać może jak w bunkrze nooo

• Anonimowy
      Gość

Ja bardziej problemu upatrywałbym w kwestii zasięgu niż budowy bloku.

• Anonimowy
      Gość

Może jedno i drugie, ale w tym samym mieszkaniu Heyah działa bez zarzutów.

• Anonimowy
      Gość

no dobra, akurat jeśli o play chodzi to faktycznie oni tak ogólnie mają problemy z zasięgiem, ale w przypadku pozostałych operatorów jak ktoś w środku miasta nie ma zasięgu to już raczej wina budynku…

• Anonimowy
      Gość

No i tu masz rację. Na zasięgu Playa narzekają użytkownicy wszystkich forów, na szczęście u pozostałych jest lepiej.

• Anonimowy
      Gość

jejku, nie pamiętam, żebym gdzieś zasięgu nie miała chyba, że liczyć puby w piwnicach

• Anonimowy
      Gość

Ostatnimi czasy tam tez mam:)

• Anonimowy
      Gość

zależy jak głęboko w piwnicy – w poznaniu jest jedna taka knajpa gdzie jest się chyba totalnie odciętym od świata – chyba jakieś dwa piętra w dół no a przynajmniej 1,5

• Anonimowy
      Gość

Ostatnio miałam zasięg w knajpie , która była dobre 2 m pod ziemią, nie wiem czy to kwestia szczęścia czy zasięg dociera teraz także tam.

• Anonimowy
      Gość

no nie wiem. w każdym razie na zasięg w Heyah nie mam co narzekać mimo wszystko.

• Anonimowy
      Gość

To fakt, jest coraz lepszy. Z drugiej strony trudno żeby operator miał tak dobrą ofertę i słaby zasięg.

Przeglądanie wątków odpowiedzi 76
Odpowiedz na: Odpowiedź #228999 w Play przegrywa w wojnie cenowej w pre?
Twoje informacje:

Anuluj