Start Forum Operatorzy Operatorzy komórkowi Nowelizacja Prawa telekomunikacyjnego –skutki dla konsumentów

Przeglądanie wątków odpowiedzi 11
  • Autor
    Wpisy
    • Kan
      Klucznik
      Liczba postów: 8676

6 lipca 2009 roku wchodzi w życie nowelizacja ustawy Prawo telekomunikacyjne. Część nowelizacji poświęcona jest dostosowaniu polskich regulacji do prawa europejskiego. Znalazło się w niej jednak kilka zapisów regulujących wprost sytuację konsumentów usług telekomunikacyjnych.

Pełna treść artykułu dostępna tutaj:

• Anonimowy
      Gość
      Liczba postów: 138224

Czy ja dobrze rozumię, jeśli mam do zakończenia 2-letniej umowy rowne 6 miesięcy, mój abonament wynosi 50zł miesięcznie i chcę zerwać ją a numer przeniesc do innej sieci to płacę 50zł plus 1/4 ceny telefonu który dostałem w promocji?

• johnny-18
      Członek
      Liczba postów: 1012

Ja też to tak rozumiem…

• Anonimowy
      Gość

Jak podpisałeś umowę to masz napisane jaka jest wyskośc kary za zerwanie umowy jeśli była na 2 lata to podziel przez 24 i pomnóż przez liczbę pozostałych miesięcy i to jest Twoja kara + 1 miesiąc abonamentu.

• Anonimowy
      Gość

A jak wygląda kwestia ulgi na abonament bez telefonu. Jeśli podpiszę umowę na 1 rok a operator do abonamentu dorzuca 100% na rozmowy i jeśli np. po dwóch miesiącach będę chciał zerwać umowę to ile operatorowi trzeba będzie zapłacić? 2 x wysokość bonusu czy 10 x wysokość bonusu? Czy nowe prawo to też jakoś reguluje?

• Anonimowy
      Gość

Odpowiedzi na swoje wątpliwości zawsze znajdziesz w regulaminie umowy którą podpisałeś .

• Anonimowy
      Gość

Należy tez pamiętać , że niektóre z wprowadzonych od dziś przepisów stanowią kolejne ograniczenie praw obywatelskich nakładając na operatorów większe obowiązki w zakresie przechowywania danych telekomunikacyjnych. Operator publicznej sieci telekomunikacyjnej ma na przykład obowiązek przechowywania rejestru rozmów telefonicznych przez dwa lata. Oczywiście na swój koszt – który, też oczywiście – będzie przenoszony na ceny usług. W szczególności na żądanie urzędników operatorzy udostępnią dane rozmówców, daty i godziny połączenia czy czas jego trwania. Oprócz tego urzędnicy np. kontroli skarbowej mogą też żądać udostępnienia danych od operatorów pocztowych dotyczących okoliczności korzystania z ich usług.

• Anonimowy
      Gość

Czy ktoś może odpowie na pytanie Czy związku z tym że zmieniają się regulaminy mam prawo do wcześniejszego rozwiązania umowy z operatorem bez ponoszenia kary za zerwanie ??

• Anonimowy
      Gość

Zawsze mozesz zerwqac umowe z operatorem,a od dzisiaj juz zawsze bedzie kara nawet przy zmianie regulaminu przez operatora

• Anonimowy
      Gość

Czyli jak ??

Jak mam umowę z Erą jeszcze 1,5 roku to teraz związku z tym że zmieniają regulamin mogę zerwać umowę i nie zapłacę tych 1500 PLN kary za zerwanie umowy ??

• Anonimowy
      Gość

zapłacisz 1500 zł / 24 mc * 18 mc .

Kara dzieli sie na ilość miesiecy na ile masz umowe i płacisz za tyle co Ci do konca zostało.

Jak masz 1500 kary to za miesiacy wychodzi 62,50 jesli masz do konca umowy 18 mc to 62,50 razy 18 jesli masz 5 miesiecy to 62,50 razy 5 i tyle płacisz

• Anonimowy
      Gość

Proponuję TPSA podnieść umowną karę za przedwczesne

rozwiązanie umowy do 100 mln zł. Szybciej nabije sobie

kasę !

Przeglądanie wątków odpowiedzi 11
Odpowiedz na: Odpowiedź #178039 w Nowelizacja Prawa telekomunikacyjnego –skutki dla konsumentów
Twoje informacje:

Anuluj