Start › Forum › Sprzęt › Telefony – pozostali producenci i inne tematy › Pozostali producenci › Który telefon komórkowy najbardziej szkodzi zdrowiu
-
AutorWpisy
-
-
Telefon komórkowy stał się już urządzeniem powszechnego użytku. Wraz z dynamicznym rozwojem komunikacji bezprzewodowej pojawiają się jednak wątpliwości co do wpływu promieniowania bezprzewodowych telefonów na ludzkie zdrowie. Ranking emisji promieniowania przez telefony komórkowe.
-
Tak, tylko z Motorolą V8 (akurat byłem do wczoraj posiadaczem V9) muszę powiedzieć, że owszem, może ma najmniejsze promieniowanie… ale kiedy na innych telefonach tej samej sieci była jeszcze 1 kreska zasięgu (czasami nawet 2), to Motorola była już niedostępna. I to był jedyny powód, dla którego ją sprzedałem. Nie da się jechać przez Polskę, gdzie co chwilę się traci zasięg (i na domiar tego powiem, że nie jadę przez jakieś przygraniczne wsie, bo na trasie Gdańsk – Poznań albo Gdańsk – Warszawa) i co chwilę być poza zasięgiem, zanim telefon się 'przełączy’ do następnego BTSa. Więc owszem, może i ma mniejsze promieniowanie ale nie sądzę, żeby to miało kolosalne znaczenie kiedy używa się zestawu słuchawkowego.
-
Anonimowy
Gość20 września 2009 o 19:51Liczba postów: 139058Co do samych telefonow , to mam raczej stosunek obojetny . Ale nie nosze sie z nim , kiedy nie przewiduje takiej potrzeby . Natomiast nosze go tylko w sytuacjach, kiedy przewiduje , ze moze byc pomocny. A i nawet wowczas trzymam go przy sobie w takich miejscach , ktore raczej nie powoduja szkodliwych oddzialywan telefonu na organy czlowieka , np w momentach logowania sie telefonu do stacji bazowej. Np . okolice jadr ( w wypadku mezczyzn ) i w kieszeni zewnetrznej lub wewnetrznej w okolicach serca.Natomiast w trakcie rozmowy ograniczam sie do minimum trzymania go przy glowie , uprzedzajac rozmowce ( kiedy do mnie dzwoni ) ze mam slaba baterie . Sam artykul jest ciekawy . Ale po ilosci wpisow , wnosze , ze niedoceniany . A sam znam czlowieka , ktory – niestety- doznal uszkodzen jader . A byl fanem telefonow komorkowych i na swoje nieszczescie czesto nosil go w bocznej kieszeni spodni – wlasnie w okolicach jader.. ps. Info dla moderatora – w trzecim zdaniu jest blad : jest .. z cala pewnoscia , ze telefonowie …- a powinno chyba byc ,,.. ze telefonowanie przez telefon komorkowy … i t d… Pozdrowko.
-
Anonimowy
Gość14 lutego 2010 o 01:08Liczba postów: 139058Bardzo dziękuję za ten artykuł!!!
Właśnie w tym miesiącu mam okazję zmienić telefon u operatora (mam na to czas do marca) i po przeczytaniu tego tekstu zdecydowałam, że wybiorę Samsunga.
Skoro wśród dziesięciu najlepszych telefonów wymieniony jest on aż pięć razy (nawet na pierwszym miejscu!), a w spisie dziesięciu najgorszych nie pojawia się wcale, to wg mnie właśnie Samsunga powinnam wybrać.
Zastanawiam się tylko jaki poziom radiacji wykazują telefony Nokia i do której listy należałoby je dopisać: do najlepszych czy do najgorszych (może ktoś wie?).
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za bardzo przydatne informacje zawarte w tym artykule!!! :))
P.S.: Dzisiaj Walentynki więc z tej okazji życzę WSZYSTKIM dużo miłości: prawdziwej, gorącej jak wulkan – byście jak najszybciej spotkali największą, najwspanialszą i najpiękniejszą miłość Waszego życia, a tym, którzy już taką miłość poznali, życzę by została z Wami na zawsze, i z każym dniem stawała się jeszcze bardziej gorąca… :))
-
Anonimowy
Gość4 lutego 2012 o 09:55Liczba postów: 139058Najczęściej wymienia się następujące efekty obserwowane u użytkowników telefonów kom.:
• ból głowy, zawroty, bezsenność
• wzrost ciśnienia krwi
• zaburzenia pamięci (krótkotrwała utrata pamięci)
• zaburzenia wzroku
• zaburzenia słuchuNiektóre badania dowodzą, że telefony mają bardziej szkodliwy wpływ na dzieci. Pochłanianie części energii powoduje miejscowy wzrost temperatury tkanek. Podwyższenie temperatury tkanki może spowodować reakcje fizjologiczne oraz termoregulacyjnych prowadzącym do ograniczenia zdolności psychofizycznych.
-
Anonimowy
Gość11 sierpnia 2015 o 12:48Liczba postów: 139058
-
-
AutorWpisy