Start › Forum › Rynek › Wyniki i sprawozdania finansowe › Kto chce przejąć CenterNet?
-
AutorWpisy
-
-
-
Anonimowy
Gość12 lutego 2010 o 08:05Liczba postów: 138397 -
Anonimowy
Gość12 lutego 2010 o 09:21Liczba postów: 138397No ja nawet nie nazwałbym Centernetu niszą. Dla mnie jest tylko podmiot który ma koncesję. Wystartował z ofertą bo musiał. Dał ceny zaporowe po to żeby nie znaleźć klientów. To pokazuje, że nie maja pomysłu na biznes albo nie mają finansowania. Ale z drugiej strony ponoć zarabiają.
-
Anonimowy
Gość12 lutego 2010 o 09:32Liczba postów: 138397 -
Anonimowy
Gość12 lutego 2010 o 09:50Liczba postów: 138397 -
Anonimowy
Gość12 lutego 2010 o 11:04Liczba postów: 138397Ja to nawet bym wolał, aby powstał porządny, piąty operator infrastrukturalny w Polsce. Także niech Solorz przejmuje Centernet’a.
Bardzo by mi się też podobał scenariusz, w którym to P4 przejmuje Centernet’a. Na pewno przydałoby się operatorowi Play pasmo GSM (dawniej DCS) 1800Mhz, a to dla zwiększenia przepustowości sieci 2G w miastach. W końcu mają tylko GSM 900Mhz i to tylko 25 kanałów. Jednak jest jedno ale… Oczywiście chodzi o kaskę, której pewnie P4 nie ma na takie przejęcie Centernet’a.
Ach, jakby było fajnie, gdyby, tam gdzie są puste Node’y, P4 dokładało anteny DCS, a niektóre stacje były by nawet w pasmach: GSM 900Mhz, GSM/DCS 1800Mhz, UMTS 2100Mhz (a może kiedyś także UMTS 900Mhz). Cóż, pomarzyć zawsze można…
-
Anonimowy
Gość12 lutego 2010 o 11:59Liczba postów: 138397Też mi się marzy poważny piąty MNO. Co do przejęcia przez P4 Centernetu to żaden problem. Centernet nie ma bazy abonentów, zainstalował 3 swoje anteny a reszta jest od Aero2. Więc i cena byłaby niska bo tylko za koncesję. Druga sprawa to moim zdaniem P4 nie potrzebuje kanałów 1800 MHz. W miastach instalują UMTS a poza EGSM. A wiadomo 900 MHz jest bardziej opłacalne poza miastami niż UMTS bo pokrywa większe obszary co w efekcie powoduje mniejsze koszty.
-
Anonimowy
Gość12 lutego 2010 o 12:12Liczba postów: 138397rafaik: Kto Ci naopowiadał, że w miastach P4 buduje tylko UMTS 2100Mhz’ów. Przecież, oprócz Node’ów, powstają także BTS’y w E-GSM 900Mhz, choćby w Poznaniu i innych dużych miastach. Oczywiście, ze względu na ilość kanałów i specyfikę propagacji fal w paśmie 900Mhz’ów, nie każda lokalizacja jest wyposażona w anteny GSM.
Także o to się martwię, że 2G, może mieć problemiki z zapchaniem sieciuni 2G P4, np. przy takich promocjach Fresh’owych, jak ostatnio Stan darmowy w Play. Dlatego tak bardzo bym chciał, aby jednak P4 miał częstotliwość 1800Mhz. Bardzo "ładnie" buduje w Poznaniu Centek, operator łorynży, a dawniej Idei hehe! Praktycznie każda lokalizacja ma DCS/GSM 1800Mhzh/UMTS 2100 i często nawet 900Mhz, podobnie jest z PTC. Gorzej z Polkomtelem, który ma dużo wiertualnych pozwoleń na 2G i 3G. Jak już w 2009r. budowali stację, to tylko 3G, choć odpalili w Pozaniu 1 BTS’a, na chyba conajmniej kilkanaście wirtualnych, ech…
Także, gdybyśmy założyli scenariusz, że jednak P4 wykupił Centernet’a, to przy opcji przeciążenie sieci 2G, użytkowniki Play nie musieli by się logować do BTS’ów Minusa……
-
Anonimowy
Gość12 lutego 2010 o 13:04Liczba postów: 138397rafaik: no niby tak, ale po co płacić Polkomtelowi za roaming 2G w dużych miastach, skoro mając już te kanały można i w dużych miastach budować 2G, a dokładniej raczej Play’owe E-GSM 900Mhz’ów:) Ja tam się, że i w miastach budują 2G, bo może i kiedyś będziemy mieli z tego UMTS 900Mhz’ów. A chodzi, o to, że m.in. stacje działające w paśmie 900Mhz’ów mają lepszą "przenikliwość’ fal, np. przez sciany oraz taka stacja ma ogólnie większy zasięg niż w paśmie 2100Mhz’ów. Także, gdyby kiedyś chcieli nagle się przełączyć na UMTS 900Mhz’ów, to to pasmo w dużych miastach teraz się przydaje (aby nie płacić Minusowi za roaming 2G), jak i później, gdy P4 będzie mieć UMTS także na 900Mhz’ów.
Swoją drogą w Pozaniu, ale także czytam, że w np. również w Warszawie czy Krakowie, dzieląc osiedlami, są miejsca, gdzie P4 ma więcej BTS’ów, niż Polkomtel! Ten drugi miałby ich dużo, gdyby wybudowali te wirtualnie stacje 2G, ech… Ok, może tyle ot, bo temat jest przecież o Centernet, sorki 😉
-
-
AutorWpisy