Start Forum Inne Pozostałe tematy Jak pielęgnować skórę po 30. roku życia?

Przeglądanie wątków odpowiedzi 5
  • Autor
    Wpisy
    • Anonimowy
      Nieaktywne
      Liczba postów: 13

Jak pielęgnować skórę po 30. roku życia?

• Anonimowy
      Nieaktywne
      Liczba postów: 9

Po trzydziestce zwalnia metabolizm, co oznacza, że wszystkie procesy zachodzą w skórze wolniej. U młodej osoby cykl odnowy naskórka wynosi ok. 28 dni. W tym czasie w naturalny sposób złuszczają się martwe komórki naskórka, pod którymi odsłania się nowa, zdrowa, promienna skóra. Niestety, po 35. roku życia proces ten wydłuża się i może trwać nawet do 40 dni.
      Dlatego w tym wieku tak ważne jest regularne wykonywanie peelingów

• Anonimowy
      Nieaktywne
      Liczba postów: 10

Minimum raz w tygodniu powinno się również wykonać peeling np. odnawiający peeling do twarzy. Skóra po 30 roku życia potrzebuje dobroczynnego serum lub wyspecjalizowanego kremu (Serum bądź krem do twarzy to najważniejsze kosmetyki po 30 roku życia, które zapobiegną starzeniu się skóry oraz dobroczynnie wpłyną na nią.

• Anonimowy
      Nieaktywne
      Liczba postów: 3

Cześć! Świetne pytanie, bo pielęgnacja skóry po 30. roku życia to temat, który wielu z nas dotyczy. Przede wszystkim, kluczowe jest nawilżenie. Skóra zaczyna tracić elastyczność i nawilżenie, więc warto zainwestować w dobry krem nawilżający. Kwas hialuronowy to składnik, który naprawdę działa cuda. Nie zapominaj też o ochronie przeciwsłonecznej – SPF to absolutny must-have, niezależnie od pory roku.
      Oprócz tego, warto włączyć do rutyny pielęgnacyjnej retinoidy, które wspomagają regenerację skóry i redukcję zmarszczek. Regularne peelingi, czy to chemiczne, czy enzymatyczne, pomogą usunąć martwe komórki i poprawić teksturę skóry.
      I oczywiście, zdrowa dieta i nawodnienie mają ogromne znaczenie. Więcej warzyw, owoców i wody, a mniej cukru i przetworzonych produktów. Pamiętaj też o regularnym ruchu i wystarczającej ilości snu. To wszystko razem naprawdę robi różnicę!

• kosafy
      Uczestnik
      Liczba postów: 12

Są różne kosmetyki pielęgnacyjne np. https://www.avon.pl/304/pielegnacja-twarzy ale aktywność również w tym pomaga.

• Nataliia
      Gość
      Liczba postów: 139206

Świetna rada! SPF i retinol to dla mnie must-have po 30-stce! Dodałabym jednak jeszcze jeden ważny aspekt: ​​uważajcie, żeby nie podrażniać skóry mechanicznie. Zauważyłam, że codzienne golenie strasznie wysusza moją skórę, która z wiekiem staje się bardziej wymagająca. Dlatego wybrałam depilację laserową obecnie chodzę na kurs tutaj: https://laserville.com/pl/
      Moim zdaniem ta inwestycja w siebie to idealne uzupełnienie kuracji, o której mówisz – gładka, zadbana skóra bez stresu i piękny wygląd.

Przeglądanie wątków odpowiedzi 5
Odpowiedz na: Odpowiedź #1331017 w Jak pielęgnować skórę po 30. roku życia?
Twoje informacje:

Anuluj