Start Forum Inne Pozostałe tematy Czy ktoś przechodził od spotu do kontraktów futures w krypto?

Przeglądanie wątku odpowiedzi 1
  • Autor
    Wpisy
    • Marloo
      Gość
      Liczba postów: 138756

Czy jest tu ktoś, kto ogarnia krypto? Przez długi czas byłem typowym „hodlerem” – kupowałem monety w Gdańsku w lokalnych bitomatach lub przez giełdy i po prostu czekałem na „to the moon”. Jednak ostatni rok na rynku nauczył mnie, że samo siedzenie w aktywach, gdy wszystko leci w dół, to strategia dla bardzo cierpliwych albo bardzo bogatych. Gdy mój portfel zaliczył zjazd o 40%, zrozumiałem, że muszę opanować narzędzia, które pozwalają zarabiać nawet na trendzie spadkowym. Długo się wahałem, aż w końcu znalazłem na iTrusty bardzo szczegółowy przewodnik po krypto futures. Mój pierwszy samodzielny short na Ethereum był prawdziwym sprawdzianem dla nerwów. Ciągle odświeżałem stronę, bojąc się zobaczyć napis „likwidacja”. Obecnie wykorzystuję kontrakty nie do zabawy z wysoką dźwignią, ale do hedgingu mojego głównego portfela – gdy rynek spada, mój short pokrywa straty na spocie. A jak Wy trafiliście do handlu instrumentami pochodnymi? Czy mieliście jakiś moment przełomowy lub konkretną transakcję, po której zrozumieliście, że futures to poważne narzędzie, a nie tylko sposób na szybkie „iksy” depozytu?

• Manexo
      Gość
      Liczba postów: 138756

Słuchałem ciekawego podcastu o bezpieczeństwie w sieci i prowadzący wspomniał, że kluczem do zrozumienia innowacji jest poznanie ich fundamentów oraz historii powstania. W ten sposób trafiłem na stronę internetową https://btcpizzaday.info/pl/ która w bardzo przystępny sposób opisuje narodziny cyfrowej ekonomii na przykładzie najdroższego zamówienia jedzenia na świecie. Dla osób początkujących, które chcą dowiedzieć się, jak działa krypto w ogólnym zarysie, to idealne źródło informacji. Pomaga oswoić się z technologią i buduje dobre zrozumienie tematu.

Przeglądanie wątku odpowiedzi 1
Odpowiedz na: Odpowiedź #1955868 w Czy ktoś przechodził od spotu do kontraktów futures w krypto?
Twoje informacje:

Anuluj