Start › Forum › Operatorzy › Operatorzy komórkowi › Czy jest jeszcze miejsce na kolejnego operatora?
-
AutorWpisy
-
-
Anonimowy
Gość26 kwietnia 2008 o 07:58Liczba postów: 138801Wiadomo, ze około 20 firm może w ciągu najbliższych dwóch lat rozpocząć działalność w Polsce jako MVNO. Czy operatorzy wirtualni (MVNO) będą w stanie konkurować z tradycyjnymi? Do startu na rynku GSM szykują się CenterNet i Mobyland – kolejni operatorzy komórkowi. Razem z dzisiejszą czwórką (Orange, Era, Plus i Play) oraz siedmioma operatorami wirtualnymi będziemy mieć jeszcze w tym roku do wyboru ponad trzydziestu operatorów, czy tego chcieliśmy, gdy w 2003 roku Onet ogłaszał, że będzie operatorem wirtualnym wywołując tą informacją euforię u internautów?
-
Anonimowy
Gość27 kwietnia 2008 o 13:58Liczba postów: 138801Miejsca na nowych już od dawna nie ma – a dokładniej od wejścia Playa na rynek. Choć P4 zrobił i tak to dosyć późno… jemu jeszcze się udało (szokujący marketing, oraz dobre ceny usług i telefonów).
Wszystkie inne oferty typu MyAvon, WPmobile, mBank mobile itd… nie mają racji bytu.
Jednym z czynników odpychających od takiego "operatora" jest brak profesjonalnych punktów sprzedaży – salonów itp, gdzie konsultant może doradzić i odpowiedzieć na pytania o ofertę.Osobiście bym nie wybrał oferty żadnego z obecnych operatorów wirtualnych.
Będzie, co ma być.
-
Anonimowy
Gość14 października 2008 o 17:29Liczba postów: 138801Wiadomo, że każdy nowy operator będzie miał ciężko, ale to dobrze, że próbują Nawet jeśli ja wolę większych operatorów, ale kto inny zmusi ich do obniżania cen, jak nie konkurencja? Tym bardziej, że konkurencja ta przede wszystkim dotyczy prepaidów, którzy mają mobilnyck klientów. Spójcie chociaż, jak Heyah się dwoi i troi
-
Anonimowy
Gość16 października 2008 o 10:47Liczba postów: 138801im więcej tym lepiej, konkurencja zdrowa jest! a na pewno użytkownik na tym tylko skorzysta, operator, który nie wzbudzi zainteresowania, umrze po prostu śmiercią mnaturalną
z abo najlepiej stoi ERA, tak sadze, z pre paidow nic nie przebiję heyah
zatem warto czekac na konkurenję, bo MOŻE sie to zmieni…. -
Anonimowy
Gość24 października 2008 o 13:49Liczba postów: 138801Jest miejsce, oczywiście. Nawet Ojciec Rydzyk ma wypuścić swojego operatora. Moim zdaniem musiałaby to być jednak oferta, która daje duże pole manewru użytkownikowi. Coś na przykład jak w TakTaku: kilka pakietów o różnej pojemności i różnych funkcjach do wyboru. Do wyboru również taryfy (czyli limitowane okresem ważności, a nie pojemnością). Plus różne sposoby zyskiwania bonusów w postaci dodatkowych minut czy ekstra kasy na koncie. Mobilking np. ma jedną, tanią stawkę do wszystkich. Ale do nikogo nie ma taniej- i to jest właśnie słaby punkt. Musi być możliwość stworzenia swojej grupy ludzi, do których dzwoni się często, acz tanio.
-
Anonimowy
Gość18 stycznia 2009 o 01:11Liczba postów: 138801 -
Anonimowy
Gość2 lutego 2009 o 08:56Liczba postów: 138801 -
Anonimowy
Gość2 lutego 2009 o 20:14Liczba postów: 138801Jeśli jako operatora bierzesz daną markę i całą infrastrukturą, to pewnie faktycznie może nie wypalić. Ludzie nie chcą, żeby w okolicy ich zamieszkania stawiano kolejne nadajniki. Ale takie narośle na już istniejącej infrastrukturze są i pojawiają się nowe- ostatnio TuBiedronka na łączach PTC.
-
Anonimowy
Gość6 lutego 2009 o 08:47Liczba postów: 138801 -
Anonimowy
Gość6 lutego 2009 o 12:27Liczba postów: 138801Biedronka teraz a biedronka kilka lat temu (w czasach afer) to niebo i ziemia. Dobre, tanie żarcie i kilka innych sprzętów. Żaden obciach.
Obciachowy operator? Jest coś takiego? To chyba sposób myślenia snobów. Tak samo, jak myślenie, że w pewnym wieku obciachowe jest posiadanie prepaida- bo w pewnym wieku człowiek może sobie pozwolić na wywalanie kasy w błoto i przepłacanie Ja mam TT, tubiedronka się opłaca- zwłaszcza przez pierwsze kilka miesięcy. I nie widzę w tym nic obciachowego. -
Anonimowy
Gość9 lutego 2009 o 13:19Liczba postów: 13880115sekundowe naliczanie faktycznie nie jest ciekawym rozwiązaniem. Ale tepsa chyba do dziś ma taktowanie co minutę Pewnie znowu bedzie afera, że w swoich reklamach tuBiedronka, jak niedawno Heyah, nie informuje wielkimi literami, że do Play jest drożej.
Przez pierwsze pół roku TuBiedronka ma bardzo ciekawe stawki i przez te pół roku na pewno wypali. Potem- się zobaczy. Jeśli o mnie chodzi- rzadko bywam w biedronce i nie mam zamiaru rzucać się na kolejną promocję. Zwłaszcza, że teraz za 3 minuty rozmowy w Bierdonce mam 1H rozmów w TakTaku. -
Anonimowy
Gość10 lutego 2009 o 18:18Liczba postów: 138801U mnie jeszcze są tacy, którzy mają. Głównie z przyzwyczajenia, bo np. w domu rodzinnym mają ten sam numer od 20 lat. I jeśli chodzi o tanie dzwonienie- to często mi się przydaje. Nawet, jeśli ktoś nie ma telefonu w erze, to łapię ich na stacjonarnym, i mi leci z godzin za grosze w TT.
-
Anonimowy
Gość11 lutego 2009 o 09:04Liczba postów: 138801 -
Anonimowy
Gość11 lutego 2009 o 19:44Liczba postów: 138801 -
Anonimowy
Gość13 lutego 2009 o 13:25Liczba postów: 138801Przez pierwsze 4 miesiące w nTT jest stawka:
59gr/min- stawka wyjściowa do wszystkich
30gr/min- stawka w pakiecie do sieci i na stacjonarne.
Po 4 miesiącach stażu w nTT stawki wynoszą:
56gr/min- stawka wyjściowa do wszystkich
15gr/min- stawka w pakietach minutowych do sieci i na stacjonarne.
Tak, wraz ze stażem stawka w nTT maleje. -
Anonimowy
Gość16 lutego 2009 o 14:26Liczba postów: 138801Heyah ma : do wszystkich tę samą stawkę. Ale ja właśnie wolę takie rozwiązania typu multipakiet. Czyli np. mam stawki podstawowe i możliwość obniżenia kosztów połączeń, wedle uznania. W Popie mogłem kupić tylko albo pakiet minut, albo tańsze numerki. I poza tymi opcjami miałem nawet do sieci po stawkach podstawowych. TakTak daje w tej materii więcej możliwości, bo teraz mogę mieć i tanie numerki za grosze, i równocześnie pakiet minut do sieci/na stacjonarne. Albo, zamiast pakietu, godziny za grosze.
Wolę mieć taniej do wybranych, niż płacić równą stawkę do wszystkich, do których dzwonię. Bo taka równa taryfa szybko ogołociłaby mi konto. -
Anonimowy
Gość17 lutego 2009 o 18:29Liczba postów: 138801 -
Anonimowy
Gość18 lutego 2009 o 13:58Liczba postów: 138801Zawsze możesz sobie sprawić telefon na dwa simy
A tak poza tym – Heyah od dawna uchodzi za markę dla ludzi, którzy preferują pisania smsów i pod tym względem multipakiet chociażby jest świetny. A RT jest zdecydowanie rozwiązaniem dla ludzi wykorzystujących komórki jako żródło przenośnego internetu i do komunikacji z emigrantami. Pytanie brzmi: czy Ty go nich należysz czy nie -
Anonimowy
Gość18 lutego 2009 o 17:35Liczba postów: 138801Moje główne kontakty znajdują sie jednak na terenie kraju. Heyah też odpada, bo większość znajomych ma Erę- i do nich mam tanio z TT. Gdybym miał wybierać Heyah- to równa taryfa. Ale na dłuższą metę to nie jest rozwiazanie dla mnie.
Ale zawsze jest miejsce na kolejnego operatora Byleby nie był traktowany w sposób tak uprzywilejowany, jak Play. Bo wszyscy, którzy z Playa korzystają i do Play’a dzwonią- dokładają do interesu. -
Anonimowy
Gość19 lutego 2009 o 08:50Liczba postów: 138801 -
Anonimowy
Gość19 lutego 2009 o 17:01Liczba postów: 138801Play po prostu ma inne warunki, co jest nie fair w stosunku do innych operatorów. Okres ochronny już dawno powinien przeminąć. Pozostali operatorzy toczą boje bardziej fair. Ale na nowe opcje i nowe rozwiązania zawsze jest miejsce. Zastanawiam się też jakie zmiany nastąpią, kiedy era stanie się Tmobile, a plus-vodafone.
-
Anonimowy
Gość20 lutego 2009 o 15:34Liczba postów: 138801 -
Anonimowy
Gość24 lutego 2009 o 14:41Liczba postów: 138801Dla mnie nie liczy się nazwa operatora, ale dobra oferta. Era jest od początku i jest ultrarozpoznawalna, ale mi to obojetne, czy zmieni sie na tmobile, czy zostanie erą.
Na razie widze coraz większą poprawę oferty u tego opa.I chwilami jest bezkonkurencyjna. Na przykład telefony bez simlocków, podwójne doładowania, czy teraz- świetne darmowe startery w TT! -
Anonimowy
Gość27 lutego 2009 o 14:46Liczba postów: 138801Ja nie widzę związku między zmianą bądź brakiem zmiany nazwy z era na tmobile i aktualnymi promocjami. Promocje są po to, żeby urozmaicić i uatrakcyjnić oferty. Zwłaszcza, że zmiany w TakTaku, dodatkowe oferty i promocje, telefony bez simlocków czy innowacyjne rozwiązania w telefonii stacjonarnej, spadająca cena blueconnecta itp. odbywa się ciągle pod flagami ery, a rozmowy na temat tmobile są zupełnie niezależne. Era zawsze była liderem na rynku telekomunikacyjnym.
-
Anonimowy
Gość2 marca 2009 o 09:24Liczba postów: 138801Z drugiej strony ludzie coraz bardziej cenią sobie międzynarodowe korporacje… A co do powiazania między zmianą a promocjami chodziło mi o to, że nie chcieli zmieniać nazwy podczas gdy pojawiały się spekulacje o tym, że Era traci klientów. Dlatego teraz na nowo ich pozyskują, co może zaowocować w ostateczności zmianą nazwy…
-
Anonimowy
Gość5 marca 2009 o 09:29Liczba postów: 138801 -
Anonimowy
Gość23 marca 2009 o 23:41Liczba postów: 138801 -
Anonimowy
Gość16 kwietnia 2009 o 13:34Liczba postów: 138801Mix Heyah, jeśli chodzi o stawki za rozmowy, plus podwójne doładowania i warunki umowy- wypada naprawdę bardzo dobrze na tle innych tego typu ofert.
A jeśli chodzi o miejsce na kolejnego operatora… Patrzę co się dzieje i wydaje mi się, że już sztucznie wprowadza się Play na rynek. Nierówność w stawkach MTR do Play’a jest tak wysoka, jak nigdzie w Europie. Jeśli na takich samych zasadach wprowadzą kolejnego operatora, to, jak widać, nawet w nasyconym rynku i przy dotowaniu nowego opa z kieszeni użytkowników- da się wcisnąć kolejnego Playa. Bo może rynek jest zapełniony, ale UKE zawsze znajdzie miejsce dla kolejnego gracza na dość niespotykanych w UE warunkach. -
Anonimowy
Gość20 kwietnia 2009 o 13:58Liczba postów: 138801Na razie Play dąży do zebrania jak największej liczby użytkowników i pewnie niedługo pójdzie pod młotek. Bo na razie wszyscy dokładają do tego interesu. Ale kolejny operator na takich zasadach- typu dotowanie, chyba nie ma już szans. Moim zdaniem nie ma sensu wprowadzać nowego operatora. Ofert jest wiele. Wiele jest cenowo zbliżonych, jak mega tania Heyah, sim+ czy PF. jest też TT z bardzo tanimi wewnątrzsieciowymi i na stacjonarne- 29gr/h. Orange najgorzej wypada w tym rankingu, ale też są użytkownicy, którym Orange najbardziej odpowiada. Moim zdaniem lepiej zainwestować w istniejące już oferty, rozbudować je, dać więcej opcji, niż wprowadzać kolejnego operatora, do którego trzeba będzie dopłacać.
-
Anonimowy
Gość21 kwietnia 2009 o 10:50Liczba postów: 138801Istnieją też inne teorie- zresztą podparte tajemniczymi wypowiedziami właścicieli Playa. Wprowadzili nową ofertę tylko po to, żeby Play’a sprzedać. Plan miał być taki, że wywołają wojnę cenową, przez co Erze, Orange i Plusowi będzie zależeć na wykupieniu tego operatora i zatrzymaniu spadających cen. I taki ma być plan Play’a- żeby sprzedać go jak najszybciej.
-
Anonimowy
Gość4 czerwca 2009 o 15:48Liczba postów: 138801Problemy z zasięgiem w Play stają się coraz bardziej nagminne. A jeśli P4 chce wyjść na prostą- musi zdobyć więcej użytkowników. A żeby zdobyć więcej uzytkowników- musi się reklamować. Ale jeśli nie zaczną działać w zakresie poprawy jakości połączeń telefonicznych to może nastąpić wielki odpływ tych, których już zdobyli. Błędne koło Ale działają dość agresywnie.
-
Anonimowy
Gość8 czerwca 2009 o 19:24Liczba postów: 138801Od grudnia nie załadowałem konta w TT w normalny sposób. Odkąd spadła stawka w godzinach za grosze to nie wykupuję choćby numerków za grosze. Gzg kosztuje tylko 1 zł/miesiąc. Kasa jakoś mi nie schodzi Ale z kolejnego podwójnego znowu skorzystam. Od ponad pół roku mam ciągle stawki o 40% niższe, niż w cenniku podstawowym.
-
Anonimowy
Gość10 czerwca 2009 o 10:27Liczba postów: 138801Dzięki wartości podwójnego doładowania ceny dzielą się na pół, ale najgorsze, że nie każdy zdaje sobie z tego sprawę i uważają, że oferta innego operatora jest znacznie lepsza, dlatego powinni uświadamiać się choćby czytając forum Z podwójnego zawsze korzystam, obojętnie ile kasy bym nie miał na koncie – dodatkowa kasa zawsze się przyda.
-
Anonimowy
Gość21 lipca 2009 o 22:16Liczba postów: 138801[quote="ziggy":o6cibxtg]Zawsze jest miejsce na kolejnego operatora, ale przy obencnych ofertach na rynku taki operator nie ma szans Choć ojciec Rydzyk coś wypuszcza.[/quote:o6cibxtg]
I mam wRodzinie. Ceny 39gr/min do wszystkich (prócz P4 i Polsatu Cyfrowego), 19gr wewnątrz sieci. Pod koniec sierpnia ma ruszyć 5ty operator.
-
Anonimowy
Gość31 sierpnia 2009 o 08:10Liczba postów: 138801 -
Anonimowy
Gość1 września 2009 o 07:35Liczba postów: 138801 -
Anonimowy
Gość2 września 2009 o 17:26Liczba postów: 138801[quote="Bajadurka":1scmvf19]mówisz że korzystna. no ok, dla ciebie, dla mnie – korzystna, jak najbardziej. Ale dla kogoś innego korzystniejszy jest np darmowy numer. Albo pakiet smsów. Albo cena za internet. Także jak widzisz nie da się zadowolić wszystkich w równym stopniu…[/quote:1scmvf19]
Nie ma ofert uniwerslanych. Ale to wszystko, o czym piszesz Bajadurka, możesz mieć w Tak Tak Hot. Wykupujesz pakiet internetowy- i masz tani internet. Do tego ktoś, kto ma abonament wykupuje sieć rodzinną i masz 2 tys minut do wygadania do od 2 do 6 osób ( w zależności od tego, ile numerów wykupi abonament). Czyli oferta daje ci darmowy numer, i nawet kilka darmowych numerów.
-
Anonimowy
Gość4 września 2009 o 11:34Liczba postów: 138801Darmowy numer w TT można mieć dzięki duostarterowi i to dożywotnio, bez konieczności posiadania rodziny w abonamencie.
[quote="Bajadurka":1rpzspjf]no i to mnie zastanawia – czy faktycznie lepiej jest ukierunkować sieć na tak okrojone grono? ja wiem, że nie da się stworzyć oferty dla wszystkich pod względem stawek, ale reklamować jest chyba lepiej jako sieć dla ogółu…[/quote:1rpzspjf]
Zdecydowanie sieć dla ogółu – sieci mają ogromną ilość klientów i to dzięki temu cieszą się z dużych zysków, mowa oczywiście o największych operatorach. Tych mniejszych nie stać na reklamowanie się, a nastawianie na ściśle określone grono może być ryzykowne. Chociaż wydaje mi się, że Heyah lansuje się na sieć dla młodych(to słowo niech każdy rozpatruje według własnego uznania), a mimo wszystko klientów ma w każdym przedziale wiekowym.
-
-
AutorWpisy