Start Forum Operatorzy Internet mobilny Blueconnect z netbookiem Samsung N130 za złotówkę

Przeglądanie wątków odpowiedzi 16
  • Autor
    Wpisy
    • Kan
      Klucznik
      Liczba postów: 8676

Polska Telefonia Cyfrowa rozpoczyna sprzedaż netbooka Samsung N130 wraz z modemem USB za 1 zł. Oferta będzie dostępna od 2 listopada.

Pełna treść artykułu dostępna tutaj:

• Anonimowy
      Gość
      Liczba postów: 139230

A nie mogli już dołożyć sprzętu z wbudowanym modemem 3G?… nie tak dawno kupiłem Samsunga z modemem za wcale nie duże pieniądze a było by to na pewno dużo wygodniejsze niż ciągłe wciskanie modemu w USB

• Anonimowy
      Gość

Model NC10 był z wbudowanym modemem to jest nowszy model N130. Bardzo fajny i mobilny ostatnio bawiłem się nim bo znajomy nabył. Mały i poręczny i o dziwo z bardzo dobra klawiaturą, wygodną. Generalnie trzeba mieć na taki sprzęt 1300zł doliczając net wychodzi korzystnie.

• Anonimowy
      Gość

100% kraju żart chyba 18wiek nadajniki 15 stulecie

arogancja operatora w kwesti poprawy zasięgu haracz za nic

• Anonimowy
      Gość

Nie ma to jak "procesor Intel Atlon 1,6 GHz" 😛

To jakiś nowy?!

• Anonimowy
      Gość

Rozdzielczosc ekranu 1024×600 zdecydowanie przeszkadza w uzytkowaniu wielu programow. Po prostu "widescreen" nadaje sie lepiej do ogladania filmow niz pracy z normalnymi oknami i ciagle scrolowanie przeszkadza. Estetycznie denko z monitorem wydaje sie byc niedopasowane ze wzgledu na brak zbieznosci lini elementow obudowy (optyke psuja widoczne luki i odstajace krawedzie) chociaz takie rozwiazanie bylo celowe. Obudowa w kolorze czarnym matowym nie uwydatnia zbytnio odciskow palcow. Gumowe podkladki stopki smierdza co kaze przypuszczac, ze do zmiekczenia gumy zostal zuzyty benzol (produkt montowany jest w chinach a benzol moze powodowac raka i starczy jeden dotyk ktory rownowaznyn jest wypaleniu 1000 papierosow). Touchpad jest standartowo nieprzystosowany do gestow wieloma palcami, nad czym mozna ubolewac. Urzadzenie mozna nabyc z Windows 7 starter edition badz Windows Xp Home. Niestety w obu przypadkach w pudelku niema recovery CD/DVD – system operacyjny jest konfigurowany po pierwszym starcie i potem juz nieda sie niczego zmienic. Przy defektu dysku tracimy licencje windowsa, ktorego w zaden inny sposob nieda sie zainstalowac bez aktywacji u producenta. Twardy dysk wyposazony jest w zlacze SATA (lepiej bylby zwykly ATA) i nieosiagalny bez calkowitego rozebrania obudowy. Modul pamieci dostepny z zewnatrz moze byc wymieniony z 1GB na maks. 2GB. Modul ten uzywa tez karzta graficzna i zaleznie od wybranej rozdzielczosci (przy podlaczeniu zew. monitora) dynamicznie rezerwuje sobie potrzebna pamiec, co moze doprowadzic do zwolnienia pracy zastosowan. Wersja ersja rozwojowa netbooka to n140 z odblaskowa obudowa, interfacem bluetooth oraz zlaczem USB przez ktore nawet przy wylaczonym urzadzeniu udostepnia prad do ladowania urzadzen usb. Razem z oprogramowaniem dolaczona jest cala masa tzw. addware – wersje testowe programow ktore wymgaja przy dluzszym uzytkowaniu nabycia licencji. Aby wszystko zdeinstalowac i przez to uniknac natarczywym upomnien o aktywacje trzeba poswiecic conajmniej trzy godziny. Oplaca sie zaraz po tym zabuiego jednorazowo zrobic lustro dysku twardego programem TrueImage badz podobnym uruchomionym z zewnetrznej stacji CD podlaczonej przez USB. W BIOSie trzeba w tym celu zmienic kolejnosc startowa. Bootowanie innymi niz widnows systemami operacyjnymi jest takze mozliwe bez likwidowanie bezpowrotnie widnowsa poprzez klucz USB. Wersje live popularnych dystrybucji Linuxa odpalaja w miare plynnie (Knoppix 6.1 DVD, UBUNTU 8.10) maja jednak problemy z rozpoznaniem i wgraniem sterownikow do modulu WLAN. Zaletami urzadzenia jest cicha praca mimo wbudowanego wentylatora – chociaz w absolutnej ciszy i taki szum moze przeszkadzac (dysk twardy, wentylator). Akumulator Li-Ion 4000mAh pozwala na dobrych 4 godzin pracy z aplikacjami jak VLC Video Player badz Adobe Acrobat i serfowanie w sieci. Reklamowane 6 godzin pracy to chyba tylko kiedy oglada sie przez caly ten czas wygaszacz ekranu, a przeciez nie o to chodzi. Niepotrzebnie tak przesadzaja. Napiecie bateri to 11V a napiecie zasilacza 40W to 19V. Szkoda, bo opymalnie moznaby podlaczyc przez odpowiedni adapter w siec samochodowa 12V a tak trzeba juz kupowac trudne do zdobyca konwertery. Proste eksperymenty z zasilaniem uniemozliwa specjalna wtyczka po stronie wtornej zasilacza, trudna do nabycia, chociaz takich samych uzywa CANON w niektorych wersjach swoich drukarek. Urzadzenie jest w miare lekkie chociaz niewygodny jest ten maly monitor ktory zmusza do trzymania go blisko oczu (zakladajac uzycie standartowej wielkosci czcionki systemowej). Zdecydowanie za drogi!!! Takiej jakosci netbook jakie niczym z tlumu sie nie wyrozniaja specjalnie nie powinny kosztowac wiecej niz 500 zlotych. No ale kazdy dostawca i szef chinskiej skladalni w koncu chca zarobic na swoje mercedesy. Ciekawostka – na youtube mozna znalezsc interesujace filmy pokazujace wydajnosc netbooka juz przez zakupem oraz unboixing – wypakowanie z oryginalnego pudelka. Moze dzieki temu ktos juz bedzie w stanie sie "najesc" nowoscia i zaoszczedzi pieniadze w oczekiwaniu na nowa generacje netbookow z touchscreenem, wieksza rozdzielczoscia (conajmniej standard 1024×768), cienszych, lzejszych z innowacyjnych, jasniejszym displayem, lepszym procesorem i karta grafiki…. i miejmy nadzieje – bez ekranow – luster ktore uniemozliwiaja uzytkowanie.

• Anonimowy
      Gość

Jak ktoś by chciał nabyć to cudo wraz z dostępem do bluconect to zapraszam do kontaktu. Dodam tylko że w ofercie dla firm limit danych został podwyższony az do 4GB

dodam jestem autoryzowanym przedstawicielem ERA tel do mnie 609404672

• Anonimowy
      Gość

Kupilem sobie to cacko i wpadlem… on ma tylko jeden glosniczek! Myslalem najpierw, ze to bubel, ale na oficjalnej stronie w specyfikacji stoi: 1 speaker stereo… Co za obciach! Oszczedzaja na glosnikach albo to znowu jakas specjalna wersja na Polske… Nie stac nas na to zeby poskadac wlasny netbook????? Chcialem oddac ale sprzedawca mnie zbyl: "Mozesz mi nagwizdac"…

• Anonimowy
      Gość

faktycznie….muza z laptopa (z dwoma głośniczkami!!!) to jes HI FI…….

Czy to jedyna jego wada?

• Anonimowy
      Gość

Laptop nie posiada bluetooth

• Anonimowy
      Gość
    • Anonimowy
      Gość

Ja tam wolę Acera Aspire One N270

• Anonimowy
      Gość

touchpad niestety pada po 5 min pracy internetu………….., aby nadal działał (nastepne 5 min) trzeba ponownie włączyć netbooka.

• Anonimowy
      Gość

"maja 2009-12-29 08:28:54

touchpad niestety pada po 5 min pracy internetu………….., aby nadal działał (nastepne 5 min) trzeba ponownie włączyć netbooka."

Dokładnie… totalna załamka :((

Może ktoś wie co można z tym zrobić??

• Anonimowy
      Gość

mam pytanie cz ta zabawka posiada bluetooth lub ird

• Anonimowy
      Gość

jak wam touchpad nie działa po 5 minutach to albo wam sprzedali jakiś podróbkę…albo macie tłuste ręce bo ja mam takiego laptopa i używam go czasem i 14 godzin i jakoś mi touchpad działa…ciekawe dlaczego?Opisujcie produkty bez skrajności…

• Anonimowy
      Gość

Bardzo fajna zabawka tylko może ktoś poda wszystkie oznaczenia klawiszy

Przeglądanie wątków odpowiedzi 16
Odpowiedz na: Odpowiedź #184008 w Blueconnect z netbookiem Samsung N130 za złotówkę
Twoje informacje:

Anuluj