Start Forum Sprzęt Pozostałe tematy 500 zł grzywny za baterię wyrzuconą do śmietnika

Przeglądanie wątków odpowiedzi 4
  • Autor
    Wpisy
    • Kan
      Klucznik
      Liczba postów: 8676

Koniec pobłażliwości dla osób, które wyrzucają na śmietniki zużyte baterie i akumulatory. Od dziś Inspekcja Ochrony Środowiska może ukarać mandatem 500 zł za wyrzucenie baterii czy akumulatora do śmietnika.

Pełna treść artykułu dostępna tutaj:

• Elektryk
      Członek
      Liczba postów: 29

Tak samo jak można zostać ukarany mandatem 5000zł za wyrzucenie elektrośmiecia do pojemnika. A jednak się wyrzuca. Może się ktoś ujawni kto zapłacił 5 koła? Nie ma takich 🙂

• PROZAK
      Uczestnik
      Liczba postów: 1932

Martwy przepis jak na ten czas, ale unia wymaga więc jest.

• KyokoMai
      Członek
      Liczba postów: 143

Istotnie, trudno udowodnić. Wyrzuca się śmieci, a wśród nich baterie. Bo co z nimi robić? W dużych centrach handlowych są specjalne pojemniki, nie przeczę. Ale w mniejszych miastach? W takim Malborku np. nie mam pojęcia, gdzie można wyrzucić bezpiecznie i legalnie baterię. Nie spotkałem się ani razu z takim specjalnym pojemnikiem. Dlatego, dopóki nasze władze nie zarządzą wszędobylskich i ogólnodostępnych pojemników do segregowania tego typu odpadów, nie będzie bezpiecznie. Wystarczyłoby w przypadku np. domków jednorodzinnych do standardowych koszów zamontować z boku mały pojemniczek na tego typu elementy szkodliwe i już. Służby porządkowe najpierw by wypróżniały ten pojemniczek do wydzielonej części śmieciarki, a potem cały kosz. Wtedy na pewno większość nas by segregowała. Ale nie, kiedy jest jeden kosz, nawet często na osiedlach.

• Anonimowy
      Gość
      Liczba postów: 138384

Jak zwykle od doopy strony. Karać! Odciski z baterii będą pobierać? :lol
      Obok mnie były pojemniki na makulaturę, opakowania szklane, plastikowe i baterie. I co mądrale zrobili? Zlikwidowali.
      Efekt łatwy do przewidzenia. W śmietniku jest góra niesortowanych śmieci. 🙁

Przeglądanie wątków odpowiedzi 4
Odpowiedz na: Odpowiedź #232149 w 500 zł grzywny za baterię wyrzuconą do śmietnika
Twoje informacje:

Anuluj