Start Forum Operatorzy Operatorzy komórkowi Zasięg i szybkość mojego mobilnego internetu

Viewing 56 reply threads
  • Author
      Keymaster
      Liczba postów: 8676

Prosimy w tym temacie [b:7y1lghtg][color=#BF4000:7y1lghtg]chwalić się lub narzekać na zasięg i szybkość mobilnego internetu[/color:7y1lghtg][/b:7y1lghtg] w swojej miejscowości. Mamy nadzieję w przyszłości stworzyć aktualną mapkę autentycznego zasięgu sieci mobilnych w Polsce. Będzie to także wskazówka dla naszych Czytelników, jaki jest najlepszy wybór operatora dostarczającego mobilny Internet w jego miejscu zamieszkania.

Pozdrawiam
      Andrzej

• Anonymous
      Guest
      Liczba postów: 137321

Witam.wszystkie moje opinie na temat zasiegu w rejonie Kielc,czyli świetokrzyskim umiescilem w postach testu mobilnego netu.ogolnie sa znane:1miejsce plus,2 orange,3 era (czeste braki w zasiegu gsm i duza niestabilnosc-test na bc na karte.Pozostaje tylko plus i orange,w czesci wschodniej i poludniowej odradzam ere,za duże "góry",w północnej i zachodniej czesci wojewodztwa jest lepiej)

• Anonymous
      Guest

Mieszkam w Ostrowie Wlkp. gdzie narazie w iPlusie jest max. EDGE. Niestety tylko teoretycznie i na wyświetlaczu softu. Na początku prędkość transmisji nie spadała poniżej 100 kb/s co było jeszcze do zaakceptowania. Od początku roku prędkość transmisji spadła do poziomu poniżej dial-up na drutach. Mimo licznych kontaktów z pomocą techniczną niewiele wskórałem bo stale sprawdzali do znudzenia ustawienia i konfirgurację na PC. Wysłałem pismo z wezwaniem do przywrócenia prędkości do minimum 100 kb/s i czekam 30 dni na poprawę. Po tym czasie rozwiążę umowę bez wypowiedzenia. Na moim terenie HSDPA/3G obsuguje Era, Orange i Play a w Plusie zamiast 3G jest tylko g….

• Anonymous
      Guest

Ja korzystam z ery. muszę powiedzieć że dobrze się sprawuje. Korzystam z niego w wielu miejscach kraju i jeszcze mnie nie zawiódł.

• Anonymous
      Guest

era – duze dziury w zasiegu, nie pokrywa sie z ich mapa na stronie! uwazac na to bo mozna sie latwo dac oszukac!!!

• Anonymous
      Guest

Witam.
      Garwolin (60km od warszawy, trasa Wawa-lubilin)
      iPlus: Porażka!! Niezależnie od pory dnia. Działa tu tylko egde. Prędkość? Wcale nie 256! W porywach do 20(przy ładnej pogodzie) Często jest poniżej 10! Strony otwierają się po kilkunastu minutach czasami.
      Blueconnect- Jest zasięg UMTS: Prędkość? do tej pory zaobserwowana 0,5Mb do 1Mb! Bez porównania w moim mieście!
      Warszawa. Plac Bankowy. Prędkość ok 2Mb!
      Blueconnect rulez!:)

• Anonymous
      Guest

ja korzystam z heyah, to niby to sao co era-te same nadajniki, a nie mam żadnych problemów.
      możeto wina położenia?
      ja zaznaczam, że jestem często w Poznaniu i Koszalinie

• Anonymous
      Guest

Blueconnect ery jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. A często podróżuję i korzystam z neta niemal wszędzie. Moja kobieta natomiast skusiła się na promocję Playa: 5gb za 45/miesiąc. Internetu używa stacjonarnie, bo niestety- kiedy tylko wyjedzie poza miasto- trafia w internetową próżnię.

• Anonymous
      Guest

a co Wy na to?

2 grosze za 100kB

w heyah?:)

• Anonymous
      Guest

Ale Heyah ma ofertę internetu w komórce, a nie do notebooków Stawka ciekawa. Może też zmiany w rozliczaniu gprs nastąpią w taktaku. Przynajmniej- można mieć podstawy, by mieć taką nadzieję.

• Anonymous
      Guest

o tyle fajnie, że komórka mniejsza od notebooka ;p i tańsza! i internet również
      a kto wie, może z czasem oferta się rozszerzy

• Anonymous
      Guest

Mobilny internet to mobilny internet czy w komórce czy w laptopie, a biorąc pod uwagę, jak rozwinęły się komórki ostatnimi czasy…
      No ale – tak czy owak – uważam, że ta oferta 2 gr/100 kb jest na prawdę ciekawa. Bodajże najlepsza na rynku jeśli chodzi o zminiaturyzowany internet – czy się mylę?

• Anonymous
      Guest

porównując całościowo oferty innych operatorów to chyba play goni heyah, ale heyah ma najtaniej i ważne, że nie tylko internet

• Anonymous
      Guest

Co do blueconnect musze powiedzieć, że na zasięg nie mam co narzekać, 5 kresek edge ( max prędkość w edge mam – 250 Kbps ) i nie powiem złego słowa bo po prostu plus i orange mają u mnie gprs. Stronki ładują się szybko, a jeśli coś pobierać , to zwłaszcza po 23. Ale po przekroczeniu limitu to już inna bajka, wtedy internet praktycznie do gg.

• Anonymous
      Guest

Może to o niczym w rzeczywistości nie świadczy, ale zgodnie z reklamami Blue jest najszybszy. Może wcale nie kłamią w żywe oczy? W końcu sieć ery jest najbardziej rozbudowana, więc ma się większą szansę na bycie blisko nadajnika…
      Ja korzystam z internetu przez komórkę w Heyah i muszę przyznać, że nigdy nie zastanawiałam się nad jego szybkością… więc może nigdy nie był frustrująco wolny? Mieszkam w centrum Poznania, więc pewnie ocieram się o jakiś nadajnik.

• Anonymous
      Guest

Rodzaj zasięgu i jego prędkość zależy od miejsca w którym mieszkasz. Centrum Poznania- to dobra lokalizacja. Duże miasto, dużo nadajników, najgęstsza sieć- bo najwięcej odbiorców.

• Anonymous
      Guest

Mieszkam kolo wloclawka w wiencu zdroju mam iplusa ale zeby zrobic np. prezentację do szkoły ide do babci z lapkiem i tam sie podlaczam a w iplusie niedosc ze przekrocze limit 1GB<! W CZASACH INTERNETU LIMITY?!??!> to mam modem edge a dziala all time w gprs <56kb/s> a tu mój rekord 21 kb/s gdzie bym nie byl iplus na mapkach zasiegu klamie jak nic .PROSZE TEZ TO UDOWODNIJCIE!

• Anonymous
      Guest

Zweryfikować można tylko w praktyce. Często też spowolniony net jest spowodowany np. obecnością wirusów itp. Podane prędkości to są maksymalne, które można uzyskać podczas połączenia z netem w określonej strefie- z odpowiednim zasięgiem. Mimo wszystko- ciągle duże i wielkie miasta mają lepiej rozbudowaną sieci nadajników. tym samym- mają znacznie szybszy i bardziej dostępny internet.

• Anonymous
      Guest

[quote="Kan":3dcz1ii7]Prosimy w tym temacie [b:3dcz1ii7][color=#BF4000:3dcz1ii7]chwalić się lub narzekać na zasięg i szybkość mobilnego internetu[/color:3dcz1ii7][/b:3dcz1ii7] w swojej miejscowości. Mamy nadzieję w przyszłości stworzyć aktualną mapkę autentycznego zasięgu sieci mobilnych w Polsce. Będzie to także wskazówka dla naszych Czytelników, jaki jest najlepszy wybór operatora dostarczającego mobilny Internet w jego miejscu zamieszkania.

Pozdrawiam
      Andrzej[/quote:3dcz1ii7]
      Pracuję 8 km od Malborka. Żaden, dosłownie żaden nie zasługuje na uwagę.
      Szybsze są przeglądarki internetowe w telefonie.
      Zasięg telefonu w pomieszczeniu ma dość dobry Plus, słabszy Era i Heya, Orange prawie wcale.

• Anonymous
      Guest

Mieszkam w KRK i jeśli chodzi o zasięg, to Orange w budynku miałem znikomy, przy oknie trochę lepszy. Era- wszystkie kreski i żadnych problemów.

• Anonymous
      Guest

mieszkam poza miastem,mam i-plusa i jego predkosc doprowadza mnie do szalu.Dzis z internetem mobilnym jest tak jak z tel.komorkowymi w latach 90-tych-czyli do bani,tylko w reklamach jest rewelacyjnie

• Anonymous
      Guest

Ok, to ja się pochwalę, że w Koszalinie blue chodzi całkiem szynko i zdarzyło mi się nim nawet torrenta ściągnąć. Oczywiście nie wiem, co i jak z innymi sieciami, bo korzystam z jednej na raz…
      A tak btw. gościa, szukałam info o internecie heyah i mogę powiedzieć, ze głównie można znaleźć informacje o tym, że … raczej w plusie ludzie nie polecają (eufemizm…).

• Anonymous
      Guest

Era jako pierwsza wprowadziła internet mobilny w Polsce i ma najlepiej rozbudowaną sieć. Dlatego Blue Ery jest najszybszy i ma największy zasięg. Jeśli chodzi o Play’a, to Play dopiero buduje swoją infrastrukturę. I w tym przypadku mówienie o internecie mobilnym to tylko marzenia o przyszłości

• Anonymous
      Guest

Witajcie.Też mam problem.Mieszkam 30km od Warszawy i mam bezprzewodowy internet iplus”jest do Dupy!.Raz ze nawet gdy mam sygnał to nie mogę się połączyć,a dwa ze jak już mi się uda to w ciągu godziny rozłącza mnie ze 4-5 razy.Chcę napisać reklamację tylko nie bardzo wiem jak .Gdyby ktoś podesłał mi wzór byłabym wdzięczna.Mam już dość płacenia za coś z czego nie mogę korzystać.

• Anonymous
      Guest

Może napisz maila do BOK’u. Opisz swój problem, zapytaj co i jak dalej robić, czego oczekujesz. Ale wcześniej przeczytaj umowę, którą podpisałaś- czy istnieją w niej jakieś "paragrafy" na tego typu problemy.

• Anonymous
      Guest

Od początku lipca weszła nowa oferta internet play na telefon. Zdecydowałam się na nią i nie żaluje. Ceny są znacznie lepsze niz u konkurencji (mam 1G za 25pelenów) i w moim miescie zasiaeg równiez nie zamula. Ogólnie jak na poczatki uzytkowania to nie zrazilam sie i na moim samsungu swietnie wszystko dziala

• Anonymous
      Guest

wszystko zależy od tego do czego to potrzebne i gdzie się używa. w domu mamy stacjonarne upc z routerem i korzystamy dzięki temu też z netu na laptopach. era np. ma u nas zasięg tylko w kuchni, a orange wszędzie bez problemów. żona z kolei ma playa w komórce, bo korzysta przemieszczając się po gdańsku i nie narzeka na zasięg a przy okazji moje konto bankowe nie odczuwa boleśniej jej rachunków za telefon

• Anonymous
      Guest

[quote="Gość":vems83tt]Dzis z internetem mobilnym jest tak jak z tel.komorkowymi w latach 90-tych-czyli do bani,tylko w reklamach jest rewelacyjnie[/quote:vems83tt]
      Szczerze rozbawil mnie ten tekst Sporo w nim prawdy, ale zgadzam sie z moimi poprzednikami, ze internet w Play Online jest, moze nie rewelacyjny (bo przeciez moglby kosztowac 5 zl, a nie 15;), ale poprawny i co reklamy obiecuja – to raczej spelnia.

• Anonymous
      Guest

Mam iPlusa i jestem naprawdę zadowolony z zasiegu i jakosci sieci.
      pozdro!

• Anonymous
      Guest

powiem tak: szef nam zrobił prezent i dostaliśmy iPlusa, żebyśmy byli "mobilni zawsze i wszędzie" – tak powiedział cwaniak!;) w każdym razie mija już ponad miesiąc i wszystko działa jak należy, tzn zasięg mam wszędzie, byłem w tym roku na Helu i żadnych skoków z sygnałem nie było. mogę śmiało polecac Plusazyqbwh

• Anonymous
      Guest

[quote="Muzoaddict":te7zcvz8][quote="Gość":te7zcvz8]Dzis z internetem mobilnym jest tak jak z tel.komorkowymi w latach 90-tych-czyli do bani,tylko w reklamach jest rewelacyjnie[/quote:te7zcvz8]
      Szczerze rozbawil mnie ten tekst Sporo w nim prawdy, ale zgadzam sie z moimi poprzednikami, ze internet w Play Online jest, moze nie rewelacyjny (bo przeciez moglby kosztowac 5 zl, a nie 15;), ale poprawny i co reklamy obiecuja – to raczej spelnia. [/quote:te7zcvz8]

nie wiem co Panu obiecali w tej reklamie, ale napewno nie to samo co mi. Zasięg w Play jest żaden! Płace za coś czego nie ma!!!

• Anonymous
      Guest

[quote="Muzoaddict":1ex2vz3c][quote="Gość":1ex2vz3c]Dzis z internetem mobilnym jest tak jak z tel.komorkowymi w latach 90-tych-czyli do bani,tylko w reklamach jest rewelacyjnie[/quote:1ex2vz3c]
      Szczerze rozbawil mnie ten tekst Sporo w nim prawdy, ale zgadzam sie z moimi poprzednikami, ze internet w Play Online jest, moze nie rewelacyjny (bo przeciez moglby kosztowac 5 zl, a nie 15;), ale poprawny i co reklamy obiecuja – to raczej spelnia. [/quote:1ex2vz3c]

pewnie, że mógłby i kosztować zeta, ale wiadomo, że coś tam jednak można płacić. play za 15 zł w zupełności spełnia moje oczekiwania. warto.

• Anonymous
      Guest

Pani Marysiu, prosze sie tak nie burzyc od razu.. Ja mam dobry zasieg pewnie dlatego, ze zyje w centrum duzego miasta, wiec sciaga mi ze wszej strony, ale wiem, ze w malych miejscowosciach, ktore sa na mapie zasiegu play online, tez jest ok. Moze warto byloby przejsc sie do punktu play? Pracuja tam przesympatyczne panie, zawsze rada sluzace:)

• Anonymous
      Guest

Marysia wszystko zależy gdzie mieszkasz. Może w niektórych miastach nie ma ani Playa, ani innego operatora. Play dopiero co wszedł na rynek więc ma nieco do nadrobienia. Jednak tam gdzie założą już zasięg to robią to porządnie. U mnie w Poznaniu wszystko ładnie chodzi

• Anonymous
      Guest

ja teraz przestawiłem się na net od Orange, od kiedy połączyli go z CDMA to zasięg jest naprawdę wszędzie…

• Anonymous
      Guest

ja mam mobilny internet IPLUS nikomu go nie polecam jest po prostu kiepski i jeszcze dodatkowo strasznie drogi a transfer to poprostu zenada czasem nawet nie ma internetu bo zasieg sie traci

• Anonymous
      Guest

[quote="Muzoaddict":hte9hwgw]Pani Marysiu, prosze sie tak nie burzyc od razu.. Ja mam dobry zasieg pewnie dlatego, ze zyje w centrum duzego miasta, wiec sciaga mi ze wszej strony, ale wiem, ze w malych miejscowosciach, ktore sa na mapie zasiegu play online, tez jest ok. [/quote:hte9hwgw]

Play w kwestii internetu korzysta tylko ze swoich nadajników, a tych ma na razie tyle, co kot napłakał. Internet mobilny powinien być mobliny, a nie działać tylko w centrum wielkich miast. Byłem ostatnio na praktykach ze studentami, na małej wiosce. Ci z Playem nie mieli internetu. Co ciekawsze, nawet w miasteczku (nie takim małym, bo 50tys mieszkańców), zasięgu również brak.
      Play Online nie może mieć zasięgu choćby dlatego, że nie ma rozbudowanej sieci nadajników.

• Anonymous
      Guest

[quote="Muzoaddict":2mg4j9xm]Sporo w nim prawdy, ale zgadzam sie z moimi poprzednikami, ze internet w Play Online jest, moze nie rewelacyjny (bo przeciez moglby kosztowac 5 zl, a nie 15;), ale poprawny i co reklamy obiecuja – to raczej spelnia. [/quote:2mg4j9xm]

Spełnia? Żadnych norm nie spełnia! Zasieg mam właśnie teraz, bo jestem w centrum Warszawy. A na obrzeżach miasta, poza miastem czy w pociągu- totalna lipa, totalna klęska, całkowity brak zasięgu. I to jest internet bezprzewodowy? Niska cena, niska jakość. Znowu zamówię sobie blueconnect Ery, bo z tym nie miałem problemów. I pracowałem i w pociągu, i na wioskach. Będę opłacać dwa abonamenty, bo nie mam wyboru. Ale Play Online nigdy więcej!

• Anonymous
      Guest

Widzę, że moje wątpliwości zostały rozwiane, bo zastanawiałam się nad internetem z Playa i nie ukrywam, że oferta wydawała się naprawdę ok. Poczekam jeszcze na ofertę Heyah,powinna pojawić się już niedługo i mam nadzieję, że będzie konkurencyjna, zasięg w Heyah też powinien być dobry..

• Anonymous
      Guest

Boca: zastanow sie jeszcze powaznie nad Orange Free Optimum. Era ma solidna oferte, ale nie ma CDMA, ktore w tej chwili robi spora roznice. Jezeli chodzi o zasieg, to ta oferta jest moim faworytem i zamiast EGDE – masz CDMA. Jak cos, to pytaj.

• Anonymous
      Guest

Na razi jest tylko w komórce, ale niedługo Heyah ma wprowadzić także ofertę z modemem.

• Anonymous
      Guest

Era dostała 600 pozwoleń na budowę kolejnych nadajników internetu radiowego. Kiedy tylko wybudują- blue Ery i internet w Heyah nie będą miały w Polsce konkurencji.

• Anonymous
      Guest

no faktycznie dodatkowe 600 nadajników robi wrażenie. Oby im szybko poszło

• Anonymous
      Guest

Era będzie miała największą sieć WiMax w Polsce.

• Anonymous
      Guest

czym jest WiMax?

• Anonymous
      Guest

Dobre pytanie, chętnie się dowiem . A kiedy w Polsce ma być dostępny darmowy internet mobilny, podobno był już ogłoszony przetarg i mamy mieć w Polsce darmowego neta

• Anonymous
      Guest

Kiedy i na jakich zasadach?

• Anonymous
      Guest

vian pierwsze słyszę ale zaintrygowałeś mnie, powiedz coś więcej na ten temat

• Anonymous
      Guest

Parametry mają być na początku kiepskie, ale zawsze coś
      [url:ueiie6ng]http://vbeta.pl/2009/08/20/uke-oglosilo-przetarg-na-darmowy-mobilny-internet/[/url:ueiie6ng]

• Anonymous
      Guest

Ciekawe kiedy projekt zostanie wprowadzony w życiu i kto za to zapłaci, bo sam pomysł wydaje się naprawdę dobry.

• Anonymous
      Guest

Tak, z tym ze do przetargu nie zglosily sie zadne duze firmy. Poza tym ten net bedzie glownie w miastach i nie bedzie zbyt szybki zapewne (mnostwo uzytkownikow). Juz lepiej sobie cdma z orange’a wziac. Przynajmniej jakosc bedzie wysoka.

• Anonymous
      Guest

I jeśli dobrze rozumiem, to ten internet będzie dostępny tylko dla telefonów komórkowych czy laptopów także?

• Anonymous
      Guest

Z tego co widać to może być i do laptopów jak będziesz miał modem na kartę sim, tak jak teraz do mobilnego netu, np. orange free itp. Tylko z prędkością 128kbit/s będzie można odebrać pocztę i stronki poprzeglądać. Wg mnie dobre i to jeśli za darmo

• Anonymous
      Guest

128 kbit/s to całkiem nieźle jak na ogólnodostępny darmowy Internet, tylko szkoda, że konieczny jest modem z kartą sim.

• Anonymous
      Guest

Możesz zawsze korzystać na telefonie z netu, przypuszczam że jak to wejdzie w życie (a minie pewnie z rok ). To dużo osób już będzie miało tel z dobrym wyświetlaczem i przeglądarką. Poza tym można telefon podpiąć do laptopa i w ten sposób się łączyć. Modem nie jest koniecznością, tak mi się wydaje

• Anonymous
      Guest

Jak to podpiąć, to znaczy na jakiej zasadzie?

• Anonymous
      Guest

Normalnie, kabel USB i oprogramowanie np. nokii. A podobno można też bluetooth, ale raczej transfery nie będą takie dobre

Viewing 56 reply threads
Reply To: Zasięg i szybkość mojego mobilnego internetu
Your information: